Τετάρτη, Μαρτίου 18, 2015

ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ,ΣΤΗΝΟΥΝ ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ...ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 

Σόιμπλε: Ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα
Ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα, τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, συστήνοντας στην ελληνική κυβέρνηση να εστιάσει στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. 

«Το θέμα δεν είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στον δρόμο για ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της και πρόσβασης στις αγορές», υπογράμμισε. Μιλώντας για αναδιάρθρωση χρέους, δείχνουν ότι δεν συνειδητοποιούν το ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα, πρόσθεσε.


Ο Σόιμπλε απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος», διευκρινίζοντας ότι το ελληνικό χρέος είναι μακροπρόθεσμα χρηματοδοτημένο, ενώ έσπευσε να επαναλάβει ότι η Ελλάδα έχει πει επανειλημμένως ότι δεν θέλει τρίτο πακέτο διάσωσης.

«Δεν πρόκειται για διαμάχη μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας αλλά Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε από την πλευρά του ο πιο διαλλακτικός αντικαγκελάριος Ζ.Γκάμπριελ, προσθέτοντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής όλοι θα καταβάλουν προσπάθειες για να λυθεί αυτή η σύγκρουση.

«Ο χρόνος τελειώνει», «δεν θέλουν τρίτο πακέτο»

«Έχουμε την εντύπωση, και οποιοσδήποτε ασχολείται με το θέμα το συμμερίζεται αυτό, ότι ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα. Είναι προφανές ότι έχουν προβλήματα» τόνισε ο Σόιμπλε την Τετάρτη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομίας και αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Επίσης, ο Σόιμπλε υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει πει επανειλημμένως ότι δεν θέλει τρίτο πακέτο βοήθειας. 

Ο γερμανός υπουργός απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους, σημειώνοντας ότι η συζήτηση σχετικά με την Ελλάδα πρέπει να επικεντρώνεται στο πώς η οικονομία της θα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. 

Ο Σόιμπλε αρνήθηκε εκ νέου ότι έχει κάνει δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Υπερθεματίζοντας ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος του συγκυβερνώντος SPD, Ζ.Γκάμπριελ, είπε ότι το πρόβλημα του χρέους δεν πρέπει να ανάγεται σε διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, o αντικαγκελάριος εξέφρασε τη θέση ότι «δεν έχουμε καμία σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας». 

Το θέμα είναι μονάχα οι προϋποθέσεις της «σημαντικής οικονομικής βοήθειας» στην Ελλάδα, στις οποίες η ελληνική κυβέρνηση δε συμφωνεί με τις υπόλοιπες χώρες του Ευρώ.

Αναφορικά με την Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Γκάμπριελ είπε πως όλοι προσπαθούν με κάθε μέσο να λύσουν την σύγκρουση με την Ελλάδα. Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως αύριο «θα ζήσουμε μια λύση του προβλήματος της Ελλάδας». 

«Δεν πρόκειται για σύγκρουση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Πρόκειται για μία δύσκολη κατάσταση μέσα στην ΕΕ. Μια αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωζώνης, ή, αν κοιτάξει κανείς καλύτερα, του υπολοίπου της ΕΕ. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες για να λύσουμε αυτή τη διαμάχη» σημείωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και πρόσθεσε:
«Μέρος αυτού είναι και να μην δημιουργείς συνεχώς νέες συζητήσεις, να μην προσωποποιείς, να μην προσπαθείς να συνδέεις με ιστορικές ευθύνες. Διότι αυτό όλο και πάλι δημιουργεί την εντύπωση ότι πρόκειται για μία εθνική διαμάχη. Αυτά τα δύο πρέπει να διαχωρίζονται αυστηρά».

Η αναφορά στις ιστορικές ευθύνες ήταν γιατί προηγουμένως είχε δεχθεί ερώτηση σχετικά με την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων, με τον Γκάμπριελ να παραπέμπει στις πρόσφατες δηλώσεις των εκπροσώπων των γερμανικών υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης και να τονίζει ότι «κανείς δεν κάνει καλό να παρουσιάζει την εικόνα μιας σύγκρουσης μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας».

Πάντως αναφερόμενος στο θέμα των επανορθώσεων ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern, χαρακτηρίζει «πολιτικά επικίνδυνη» την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία και επαναλαμβάνει ότι το θέμα είναι οριστικά διευθετημένο.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην ευρωζώνη, ο κ. Σταϊνμάιερ τάσσεται κατά του ενδεχόμενου εξόδου της Ελλάδας. «Όποιος υποστηρίζει ότι μια έξοδος της Ελλάδας είναι αντιμετωπίσιμη, ξεχνάει πώς θα την εκλάβει ο κόσμος. Λάθος θα ήταν, επίσης, να ξεκινήσουμε έναν καβγά μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου» πρόσθεσε.

.......................................................................

Μοσκοβισί: Δεν ασκήσαμε βέτο στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Τη διαβεβαίωση πως δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα άσκησης βέτο εκ μέρους της Κομισιόν για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση παρέσχε σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, ξεκαθαρίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ένα Grexit θα ήταν περισσότερο από οδυνηρό όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

Ο Μοσκοβισί υποβάθμισε τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ περί «σενάρια Κύπρου» στην Ελλάδα εάν μέχρι τον Ιούλιο δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία και διέψευσε τα περί σκλήρυνσης της στάσης των πιστωτών έναντι της Αθήνας, με δηλώσεις του σε ομολογουμένως εντελώς διαφορετικό ύφος και μήκος κύματος από αυτές του ιδίου στη Die Welt...

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με αντικείμενο τη φορολογική διαφάνεια στην ΕΕ, ο κ. Μοσκοβισί επέμεινε ότι απαιτείται η τήρηση των προϋποθέσεων που είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές και οι οποίες προβλέπονται από τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Σε ότι αφορά τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει η Επιτροπή για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και τη ρύθμιση των 100 δόσεων ο κοινοτικός επίτροπος, υπογράμμισε ότι η αντιπροσωπεία της Επιτροπής στη Αθήνα, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ντέκλαν Κοστέλλο, είναι εξαιρετικού επιπέδου και «χαίρουν της πλήρους εμπιστοσύνης τόσο της Επιτροπής όσο και της δικής μου προσωπικά».

Η Επιτροπή έχει στόχο να είναι εποικοδομητική δύναμη που εργάζεται προς το συμφέρον της ευρωζώνης και του ελληνικού λαού, είπε και τόνισε: «Υποστηρίζουμε το στόχο να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτοι, αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα άσκησης βέτο εκ μέρους μας για ένα νομοσχέδιο περί ανθρωπιστικής κρίσης το οποίο είναι αναγκαίο και που συζητήθηκε μεταξύ των κ.κ. Γιούνκερ και Τσίπρα».

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, αυτό που υπογράμμισε ο κ. Κοστέλο, είναι ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας πλαίσιο της 20ης Φεβρουαρίου, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να έχουν διαβουλεύσεις από κοινού με τους εταίρους, ώστε να υπάρχει εκτίμηση του δημοσιονομικού αντικτύπου αυτών των μέτρων. «Δεν θα πρέπει να γίνεται άδικη κριτική στην Επιτροπή,» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μοσκοβισί, σημείωσε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει σκλήρυνση των θέσεων της Επιτροπής η οποία εργάζεται για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. «Δεν υπάρχει σχέδιο Β και βάση της εργασίας μας είναι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουμε γρήγορα σε κλίμα εμπιστοσύνης.

Ο ίδιος είπε πως μέχρι τα τέλη Απριλίου θα πρέπει να εξειδικευτεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια να αποφασιστούν άλλες διευθετήσεις τον Ιούλιο.

«Αν περνάμε τον χρόνο μας να παρατηρούμε ο ένας τον άλλος με καχύποπτο τρόπο χάνουμε χρόνο, ο οποίος δεν είναι είναι μόνο χρήμα αλλά και αποφάσεις και εμπιστοσύνη. Ζητούμενο είναι να υπάρξουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις που να είναι φιλόδοξες και ορισμένες με κοινωνικό χαρακτήρα στις οποίες δεν μπορούμε να αντιταχθούμε» ανέφερε.

Τέλος, αποσαφήνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί συνολικά την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ένα Grexit θα ήταν περισσότερο από οδυνηρό όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. «Αν ένας αποχωρήσει, το ερώτημα που τίθεται αμέσως μετά είναι ποιος ακολουθεί και αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποία τα πράγματα θα πρέπει να γίνουν» δήλωσε ο Επίτροπος. 

................................................................................

Reuters: Αποφυγή ελληνικού ατυχήματος επιθυμεί η Γερμανία
Η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει μια έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, δήλωσε την Τετάρτη ανώτατος Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση περί συζήτησης για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ από ατύχημα, ο αξιωματούχος είπε: «Η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι η διαδικασία θα παραμείνει εντός τροχιάς».

Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε επίσης ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς την Δευτέρα ήταν δύσκολες και επανέλαβε ότι βάσει των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα παραμένει η απόφαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. 

Τέλος, πρόσθεσε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν θα είχε αντίρρηση αν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επιθυμεί να κλείσει συνάντηση για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής.

.................................................................................

«Παραμένω ανήσυχος» για την Ελλάδα δηλώνει ο Γιούνκερ 

«Παραμένω ανήσυχος, δεν είμαι ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, θα ήθελα όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να ανασυνταχθούν» δήλωσε για το ελληνικό ζήτημα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συζήτηση για την Ελλάδα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Τις δηλώσεις αυτές ο κ. Γιούνκερ, έκανε απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.


.................................................................

Tην «ενόχλησή» τους μεταφέρουν μέσω του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου οι «εταίροι» επειδή, όπως ισχυρίζεται το Ρόιτερ σε «αποκάλυψη» του, «κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και επέμενε ότι οι συζητήσεις θα κλιμακωθούν στην πενταμερή Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη».

«Για πολλούς η τηλεδιάσκεψη αυτό το απόγευμα ήταν κάτι σαν την τελευταία σταγόνα», ανέφερε στο πρακτορείο Ευρωπαίος αξιωματούχος περιγράφοντας την «ενόχληση» των χωρών της ευρωζώνης από τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Η τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group είχε ως στόχο να παρασχεθεί ενημέρωση για την κατάσταση της Ελλάδας που «ξεμένει από χρήματα και χρόνο», ώστε να γίνει διαπραγμάτευση και να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις που «θα μπορούσαν να ξεμπλοκάρουν δάνεια τα οποία θα αποτρέψουν πιθανή πτώχευση». Τρεις πηγές «με γνώση του θέματος» δήλωσαν στο Reuters πως αντί για ενημέρωση, ένας Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε πως αυτά τα θέματα θα συζητηθούν από τον πρωθυπουργό με τους ηγέτες της Ευρώπης στη σύνοδο των Βρυξελλών. Δυο πηγές υποστήριξαν ότι ένας από τους αξιωματούχους που συμμετείχε στη σύντομη τηλεδιάσκεψη (κράτησε 45 λεπτά), δήλωσε πως η ελληνική άρνηση να δώσει ενημέρωση στους πιστωτές ήταν σαν να «ιππεύεις ένα νεκρό άλογο». Ο ίδιος είπε ότι οι συζητήσεις δεν καταλήγουν πουθενά. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν καταλαβαίνουν σε τι ελπίζει η Ελλάδα στις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής, όπου η χώρα δεν είναι στην επίσημη ατζέντα και μπορεί να συζητηθεί μόνο στο περιθώριο και υπό ευρύτερους πολιτικούς όρους. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι ηγέτες της ΕΕ δεν μπορούν να προσφέρουν στον Αλέξη Τσίπρα τίποτα περισσότερο απ’ ό,τι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς οποιαδήποτε περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Αθήνα θα πρέπει να στηρίζεται σε μεταρρυθμίσεις που παρά τη μεγάλη διστακτικότητά της, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει. Και οι τρεις πηγές με γνώση της τηλεδιάσκεψης επιβεβαίωσαν το περιεχόμενο και την «οργή» των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία δεν επιθυμεί να τιμήσει τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Με πληροφορίες από in.gr  





  in.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
18-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: