Τετάρτη, Μαρτίου 04, 2015

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: «ΈΧΟΥΜΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ» ΑΝ ΔΕΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΘΕΙ Η ΔΟΣΗ

«Έχουμε εναλλακτικό σχέδιο» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας στο ερώτημα τι θα κάνει η Ελλάδα αν δεν λάβει τις τελευταίες δόσεις, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ποιο είναι αυτό. «Λέμε όχι στο νυν υπέρ πάντων ο αγών για μια δόση» σχολίασε.

«Δεν υπάρχει μεθόδευση για ένα τρίτο δάνειο» σημείωσε ο υπουργός κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές στην Ευρώπη για την ανάγκη ενός νέου δανείου 30 ως 50 δισ. ευρώ «κάτι το οποίο έχει διαψεύσει και ο Ντάισελμπλουμ» όπως είπε. «Εμείς θέλουμε να ξεφύγουμε από το δανεισμό αλλά δεν υπάρχει ένας μαγικός αριθμός αλλά τρεις» σχολίασε και αναφέρθηκε στις επενδύσεις, στα πρωτογενή πλεονάσματα και στις αποπληρωμές του χρέους. «Εμείς καλούμαστε να λύσουμε την εξίσωση» είπε.


Ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας σε εκδήλωση για τα 130 χρόνια του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup της Δευτέρας και είτε σε αυτό είτε στο επόμενο θα εισέλθουμε σε τροχιά σταθεροποίησης. Ο Υπουργός χαρακτήρισε «σταθεροποιητικό παράγοντα στην Ευρώπη» την καγκελάριο Μέρκελ εκτιμώντας ότι η αναφορά που έκανε στην τρόικα οφείλεται στη δύναμη της «αδράνειας» (συνήθειας) επειδή χρησιμοποιούσαμε για πολλά χρόνια αυτή τη λέξη. 

«Εμείς θεωρούμε ότι η τρόικα έχει τελειώσει, γιατί το μνημόνιο έχει τελειώσει» σχολίασε, παραδεχόμενος ωστόσο ότι η συνάδελφοί του στο Eurogroup χρησιμοποιούν τη λέξη αυτή 

Ο υπουργός προανήγγειλε περικοπή δαπανών ως ισοδύναμο για το κόστος του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση. «Έχουμε ήδη βρει αυτό που ονομάζετε ισοδύναμα από περικοπή δαπανών και από τα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν δρομολογηθεί» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, κληθείς να σχολιάσει την αναφορά Γιούνκερ σε ισοδύναμα μέτρα για το κόστος που θα έχει το νομοσχέδιο κατά της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτές που έχουν μπει σε μια νομική διαδικασία και υπάρχουν εμπλεκόμενοι, αυτές που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον» δήλωσε για τις ιδιωτικοποιήσεις περιγράφοντας ένα πλαίσιο «joint venture» (δηλαδή ΣΔΙΤ) ειδικά στους τομείς που δεν μπορεί να επενδύσει το Δημόσιο. 

Μιλώντας από στήθους ενώπιον ενός απαιτητικού κοινού ο Υπουργός έκανε μια ανάλυση της κρίσης από το 2008 και μετά. «Δεν έχω συνηθίσει να υπόκειμαι στους κανόνες της διπλωματίας αλλά θα μου επιτρέψετε να συνεχίσω να πορεύομαι όπως πορεύομαι» σχολίασε.

Εστιάζοντας στις επενδύσεις ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μπορούσε να εκπονήσει ένα New Deal με την έκδοση των δικών της ομολόγων.  in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
4-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: