«Δεν έχω κάνει απολύτως καμία νόθευση. Είναι στημένη ιστορία. Δεν ξέρω από ποιον». Με τα λόγια αυτά ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου ολοκλήρωσε την απολογία του ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ.
«Δεν θα μπορούσα να διανοηθώ να κάνω κάτι τέτοιο, και δεν το έκανα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι ούτε οι συγγενείς του είχαν ιδέα. Ο ίδιος αναφέρθηκε επιθετικά στον Ευ. Βενιζέλο, τονίζοντας ότι όταν ξέσπασε ο θόρυβος, «το κόμμα μου με πέταξε στα σκυλιά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, σκαστές, διαφθοράς, ο πρόεδρος έβγαινε και υπερασπιζόταν».
Στην αρχή της συνεδρίασης ο πρόεδρος κατέστησε σαφές στον κατηγορούμενο τι δικαιούται -μεταξύ άλλων να μην απαντήσει σε ερωτήσεις, ακόμη και να μην απολογηθεί-, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε άρνησή του δεν μπορεί να ερμηνευθεί σε βάρος του.
«Θα απολογηθώ, κ. πρόεδρε, και θα απολογηθώ όρθιος. Είμαι απολύτως αθώος και αρνούμαι κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες. Έρχομαι στα πραγματικά περιστατικά».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου στην απολογία του τόνισε τα εξής:
«Εγώ το ζήτησα το υλικό και ήθελα να αξιοποιηθεί».
«Είχα ήσυχη τη συνείδησή μου ότι είχα δώσει στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ τη μισή λίστα» (με ποσά που ισούνται με τη μισή λίστα).
«Έδωσα το usb στον υπηρεσιακά αρμόδιο, τον κ. Διώτη, και όχι στον υπουργό που με διαδέχθηκε, τον κ. Ευ. Βενιζέλο».
«Δεν έλαβα ουδέποτε τηλέφωνο από τον κ. Βενιζέλο σχετικά με τη λίστα».
«Η πρώτη και η τελευταία φορά που μίλησα μαζί του ήταν όταν είχε ξεσπάσει ο θόρυβος».
«Την περίοδο της κατάθεσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο θόρυβος είχε ενταθεί. Η διαφορά είναι ότι εγώ πλέον είμαι σπίτι μου και ο κ. Βενιζέλος, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στηρίζει τρικομματική κυβέρνηση».
«Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι τυχαίο αυτό που συμβαίνει, όταν σκάει το θέμα. Αναρωτιέμαι ποιος είναι δυνατόν να μου έχει στήσει αυτή την ιστορία».
«Την περίοδο της προανακριτικής, το κόμμα μου με είχε πετάξει στα σκυλιά. Το ίδιο βράδυ με διέγραψε, όταν σε άλλες περιπτώσεις ο πρόεδρος υπερασπιζόταν σκαστές περιπτώσεις διαφθοράς».
«Οι συγγενείς μου διεσυρθήσαν απολύτως. Δεν είχα καμία απολύτως επαφή μαζί τους για τέτοιες υποθέσεις. Όταν ξέσπασε ο θόρυβος, πήρα τηλέφωνο την εξαδέλφη μου Ελένη, της λέω 'τι είναι αυτό;' 'Δεν έχω ιδέα' μου απάντησε. Ακολούθησαν οι χειρότερες ημέρες της ζωής μου».
«Ανακάλυψα ότι αυτό που βολεύει είναι να πάει μια ολόκληρη ιστορία πάνω μου...»
«Δικάζομαι κάθε μέρα και έχω καταδικαστεί από την πρώτη μέρα».
«Πώς πήρα τη λίστα»
Αναλυτικά, στην απολογία του ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πώς ήρθε στα χέρια του η λίστα.
«Ήταν στα τέλη της άνοιξης, πιθανώς τον Μάιο, όταν με επισκέφθηκε ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Κ. Μπίκας. Η χώρα δεχόταν κερδοσκοπικές επιθέσεις, μόλις είχε υπογραφεί το πρώτο μνημόνιο. Με ενημέρωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει στην κατοχή της στοιχεία για φορολογούμενους διαφόρων εθνικοτήτων. Ο γάλλος ομόλογός του τού είχε πει ότι τα στοιχεία υπάρχουν στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και του συνέστησε απευθείας επαφή.
» Στο περιθώριο ενός Eurogroup πιάνω την Κριστίν Λαγκάρντ, γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, της μεταφέρω τη συζήτηση, αλλά εκείνη επιφυλάσσεται. Επανήλθε στο επόμενο Eurogroup, τον Ιούλιο, και μου λέει ότι θα μου τα δώσει, πλην όμως είναι παράνομα, κλεμμένα, και η χρήση πρέπει να είναι εμπιστευτική».
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε διεξοδικά στο πώς ήλθε η λίστα στην Ελλάδα, με τη βοήθεια του Ηλία Πλασκοβίτη, γενικού γραμματέα τότε στο υπουργείο Οικονομικών, και ενώ συνεργάτης του τον είχε ενημερώσει ότι «έχει έλθει κάποιος να μας πουλήσει μια λίστα» κάτι που είδε αργότερα και σε δημοσίευση στον Τύπο.
Ο πρώην υπουργός περιέγραψε πώς συνεννοήθηκε με τον πρέσβη στο Παρίσι και πώς μερικές εβδομάδες αργότερα έφθασε το cd στα χέρια του. Το cd δεν είχε κανένα διακριτικό και συνοδευόταν από έγγραφο στο οποίο δεν υπάρχουν πουθενά λέξεις όπως «Ελβετία», «έλληνες καταθέτες», πολλώ δε μάλλον «Φαλτσιάνι».
«Δεν είχα ιδέα τι είχα πάρει»
«Δεν είχα ιδέα τι είχα πάρει. Ανοίγω στην τύχη μερικά από αυτά. Στοχευμένη αναζήτηση δεν έχω κάνει. Το κλείνω, το βάζω στο συρτάρι μου και φεύγω την αλλαγή μέρα για Eurogroup».
Ο κατηγορούμενος έδωσε τεράστια βαρύτητα στους ενδοιασμούς που είχε, αφού τα στοιχεία έπρεπε να κρατηθούν εμπιστευτικά. «Δεν ήθελα να μας δημιουργηθεί πρόβλημα με τη χώρα που μας στηρίζει στο Eurogroup, δεν θέλω να την προδώσω. Από την άλλη, η φοροδιαφυγή έχει ανεβεί πολύ στην ατζέντα της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα επίκειται σύμβαση με την Ελβετία για το ίδιο ζήτημα. Γνωρίζω πολύ καλά ότι για την Ελβετία το ζήτημα του τραπεζικού απορρήτου είναι ζήτημα εθνικής υπόστασης. Γνωρίζω επίσης ότι το ΣΔΟΕ έχει εξαιρετική δυσκολία να κάνει στοχευμένη, περίπλοκη έρευνα. Έχω ένα Σώμα με τεράστιες παθογένειες και κρούσματα διαφθοράς. Αν το υλικό δοθεί στο ΣΔΟΕ, ξέρω ότι αν θα δω τίτλους την επόμενη για τη λίστα... πάει περίπατο η συμφωνία με τη Λαγκάρντ και την Ελβετία».
Καπελέρης και Διώτης
Ο Γ.Παπακωνσταντίνου στη συνέχεια εξήγησε πώς έδωσε τα ονόματα στον τότε ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ: «Τέλος Νοεμβρίου, καλώ τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι.Καπελέρη και του λέω: «Έχω μια λίστα με κάθε εμπιστευτικότητα, μη διαρρεύσει τίποτα». Του λέω: «Υπάρχει, π.χ., μια κυρία με 500 εκατομμύρια;». Μία βδομάδα μετά μου λέει ότι από μια πρώτη άποψη δεν τα δικαιολογούν τα ποσά». Η εντύπωση που είχε στη συνέχεια ο πρώην υπουργός, όπως είπε, ήταν ότι «ο αρμόδιος θα συνεχίσει να κάνει τους ελέγχους, με κάθε μυστικότητα, μη διαρρεύσει τίποτα».
«Ο Ι.Καπελέρης είχε κάνει και διαρροές στις εφημερίδες» ανέφερε ο Γ.Παπακωνσταντίνου απολογούμενος, όταν περιέγραψε μια σύσκεψη που είχε τον Ιανουάριο του 2011 με τους κ.κ. Πλασκοβίτη, Καπελέρη, Μπάνο και την κυρία Χατζή. Σε αυτή, όπως είπε ο πρώην υπουργός, θα εξετάζονταν στοιχεία όπως και το «αγκάθι» της συνδρομής από την Ελβετία. «Όλοι γνωρίζουν την ύπαρξη της λίστας» επισήμανε.
«Μαζί με τους οικονομικούς εισαγγελείς σκεφτήκαμε ότι θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα» ανέφερε για τις αλλαγές που έγιναν στο ΣΔΟΕ, με στόχο να αυξηθεί η εισπραξιμότητα, που ήταν κάτω του 1%, και τα έσοδα του κράτους κάθε μήνα να φτάσουν τα 4 δισ. «Ο κ. Καπελέρης μετακομίζει στη γενική γραμματεία φορολογίας και παράλληλα είναι επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Η θέση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ μένει κενή και ένας συνάδελφός μου προτείνει τον κ. Διώτη. Σε μια εποχή που θέλαμε να καταδείξουμε τη σοβαρότητα των θεμάτων της φοροδιαφυγής, κρίναμε ότι είναι μια καλή επιλογή» είπε.
Για τη λίστα που μεταγράφηκε σε usb, ο πρώην υπουργός παρέθεσε: «Όταν ο κ. Αγγελόπουλος μου παραδίδει το cd, ζητώ από τη γραμματεία μου να το φυλάξει και να κάνει ένα usb, το οποίο εγώ κρατώ στο δικό μου γραφείο. Είναι μια περίοδος που η χώρα είναι πάλι μπροστά στην άβυσσο. Είναι σαφές ότι θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο διάσωσης. Εγώ περνάω το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου σε ένα αεροπλάνο».
Στην απολογία του ο Γ.Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για τυπική παράδοση-παραλαβή του υπουργείου από τον κ. Βενιζέλο: «Μετά την αποχώρησή μου από το υπουργείο, ο κ. Βενιζέλος δεν άλλαξε κανένα στέλεχος. Παρέμεινε όλη η ομάδα μου· σπάνιο στην Ελλάδα να υπάρξει τέτοια υπηρεσιακή συνέχεια» και πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που έφυγα από το υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρχε καμία επικοινωνία μου με τον κ. Διώτη».
Σημείωσε δε πως ουδέποτε του τηλεφώνησε ο κ. Βενιζέλος για να τον ρωτήσει οτιδήποτε για τη λίστα. «Θα ήταν εύλογο να σηκώσει το τηλέφωνο και να πει: “Γιώργο, τι είναι αυτό;”. Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ».
Η αποκάλυψη της λίστας
«Και ενώ εγώ πλέον ασχολούμαι με άλλα πράγματα, η χώρα πάει σε εκλογές και ο κ. Βενιζέλος μου ζητάει να μην είμαι υποψήφιος. Γίνονται εκλογές, το ΠΑΣΟΚ συντρίβεται και εγώ επιστρέφω σπίτι μου. Τον Σεπτέμβριο του 2012 αρχίζουν και μου τηλεφωνούν οι δημοσιογράφοι και με ρωτούν για τη λίστα. «Δεν ξέρω τι λέτε» τους απαντώ. Και τότε αρχίζουν τα πρώτα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Παπακωνσταντίνου έθαψε τη λίστα Φαλτσιάνι. Εκείνες τις ημέρες μού τηλεφωνεί ο κ. Διώτης και μου λέει «γίνεται σάλος για ένα στικάκι που μου έδωσες» συνέχισε.
Ακολούθως αναφέρεται σε τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον κ. Βενιζέλο: «Τελικά μου τηλεφωνεί ο Βενιζέλος και από ό,τι έμαθα εκ των υστέρων με είχε σε ανοιχτή ακρόαση για να υπάρχουν μάρτυρες γι' αυτά που λέμε. Του επαναλαμβάνω από την αρχή την ιστορία».
«Δικάζομαι κάθε ημέρα... Ποιο τεκμήριο αθωότητας; Το κόμμα μου με είχε πετάξει στα σκυλιά το βράδυ εκείνο» σημείωσε. «Ο πρόεδρός μου με διέγραψε το ίδιο βράδυ, ενώ άλλες σκαστές περιπτώσεις διαφθοράς πήγαινε στη Βουλή και τις υπερασπίζονταν. Δεν είχα κανέναν. Η δε ΝΔ ήταν χαρούμενη, γιατί είχε στο εδώλιο τον υπουργό του μνημονίου. Ξεφτιλίστηκαν στη Βουλή οι συνεργάτες μου. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, κύριε πρόεδρε, να σας εξηγήσω πώς ήταν η ψυχολογική μου κατάσταση... Βλέπω δημοσιεύματα ότι είμαι ο Νο 1 καταζητούμενος. Είναι οι χειρότερες μέρες της ζωής μου» κατέληξε ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός.
«Δεν έκανα στοχευμένη αναζήτηση»
«Υπάρχει ένα κομβικό σημείο, το αρχικό cd· αν το είχαμε, τα πράγματα θα ήταν απλούστερα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος, ρωτώντας τον κατηγορούμενο πόσα αρχεία άνοιξε εκείνο το βράδυ της παραλαβής.
«Έχω ανοίξει ένα-δυο αρχεία, όχι 24 αρχεία» απάντησε ο πρώην υπουργός, εστιάζοντας στο γεγονός ότι δεν έκανε στοχευμένη αναζήτησή. Αν την είχε κάνει, σημείωσε, δεν θα άνοιγε μόνον ένα από τα δύο αρχεία με το όνομα «Παπακωνσταντίνου», ούτε μόνον τρία από τα δεκατρία που έφεραν το όνομα «Παπανδρέου» συνολικά στη λίστα.
«Δεν θυμάστε σε ποιον δώσατε το cd προς φύλαξη;» είπε ο πρόεδρος. «Όχι, το έδωσα σε κάποια γραμματέα. Δεν είχα άλλωστε ιδιαίτερα γραμματέα, είχα επτά γραμματείς. Δεν ήμουν στην πολιτική πολλά χρόνια για να έχω κάποιο απολύτως έμπιστο πρόσωπο» απάντησε.
«Δεν είχατε ένα ασφαλές μέρος να το φυλάξετε;» ρώτησε ο πρόεδρος. «Δεν υπήρχε χρηματοκιβώτιο, ούτε φωριαμοί. Δεν το πήρα σπίτι μου, θεώρησα περισσότερο ασφαλές να είναι στο υπουργείο» είπε ο Γ.Παπακωνσταντίνου. Προσέθεσε δε ότι ποτέ δεν έδινε στη διευθύντρια του γραφείου του πράγματα που υπάγονταν στα της γραμματειακής υποστήριξης.
«Πράγματα και θαύματα στο ΣΔΟΕ, αντιφάσεις από Διώτη»
Ο ίδιος είπε αναφορικά με το ΣΔΟΕ: «Αν είχα μια υπηρεσία απόλυτης εχεμύθειας, με ομάδα κρούσης δέκα ατόμων, θα ήταν διαφορετικά...».
Ο Γ.Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι υπάρχουν συνεχείς αντιφάσεις στις καταθέσεις του πρώην επικεφαλής του Σώματος κ. Ιωάννη Διώτη. «Γίνεται συνεχής ανασκευή των δηλώσεων του κ. Διώτη μετά τις πραγματογνωμοσύνες. Θέλει να μειώσει μια περίοδο δύο μηνών από τον Ιούνιο (που του παρέδωσα το στικάκι) ως τον Αύγουστο σε διάστημα δύο ημερών» είπε χαρακτηριστικά.
«Πείτε μας, όσο μπορείτε πιο διακριτικά, τι νομίζετε ότι έχει γίνει με αυτή τη διαγραφή των τριών αρχείων» ρώτησε ο πρόεδρος. «Μπορούσε να έχει γίνει διαγραφή από κάποιον άλλον; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και από τις πραγματογνωμοσύνες. Θα μπορούσε να έχει πειραχτεί· έχουν γίνει πολύ περίεργα πράγματα ως προς το τεχνικό κομμάτι» είπε ο κατηγορούμενος.
Ο ίδιος συμπλήρωσε μάλιστα ότι εκτιμά έλλειψη ελέγχου από την πλευρά Διώτη όσο καιρό ήταν στην κατοχή του το usb.
«Ως υπουργός Οικονομικών χάλασα τη σούπα στο ΣΔΟΕ, γίνονταν και γίνονται παράνομα πράγματα» είπε ο Γ.Παπακωνσταντίνου. «Δεν αποκλείω τη διαγραφή με την εξωτερική στήριξη προσώπων, υποκινούμενων από επιχειρηματικό συμφέρον ή άλλο. Την περίοδο εκείνη υπήρχε εκδότης που με είχε στα κάγκελα κάθε Κυριακή επειδή κίνησα μια υπόθεση φοροδιαφυγής».
«Εκφράζετε μια σοβαρή υποψία...» σχολίασε ο κ. Νικόλαος Πάσσος. «Ξέρω ότι δεν το έχω κάνει εγώ» είπε ο πρώην υπουργός, προσθέτοντας ότι «η υπόθεση θυμίζει πολιτικό θρίλερ».
«Οι γνώσεις σας σε σχέση με τους υπολογιστές ποια είναι;» ρώτησε ο κ. Πάσσος. «Θεωρώ τον εαυτό μου καλό χρήστη, δεν είμαι προγραμματιστής, να σβήσω μεταδεδομένα, να κάνω...»
«Το θέμα είναι ότι σε άλλα σημεία στην υπόθεση αυτή λείπει η κοινή λογική και σε άλλα ξεχειλίζει, αυτό είναι το πρόβλημα» σχολίασε ο πρόεδρος λίγο αργότερα.
«Άτυπη πληροφορία η λίστα»
Σε ερωτήσεις της εισαγγελέως ως προς το θέμα της μη πρωτοκόλλησης της λίστας ο πρώην υπουργός επεσήμανε: «Μιλάμε για επιστολή με απόρρητα, όχι εμπιστευτικά στοιχεία. Δεν την πρωτοκόλλησα γιατί η κυρία Λαγκάρντ μου είχε πει...».
«Γιατί τα ζητήσατε αφού μας λέτε ότι ήταν παράνομα; Τι θα τα κάνατε αφού δεν ήταν αξιοποιήσιμα;» ρώτησε η εισαγγελέας. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να είναι μια άτυπη πληροφορία» είπε ο πρώην υπουργός.
«Σαν μια ανώνυμη καταγγελία...» σχολίασε ο πρόεδρος.
«Αφού τα πήρατε, λοιπόν, με αυτόν τον σκοπό, το απλούστερο θα ήταν την επόμενη μέρα της παραλαβής κάνω ένα έγγραφο και τα στέλνω στο ΣΔΟΕ: “ψάξτε τα...”» είπε η εισαγγελέας κυρία Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο εκ των συνηγόρων κ. Βασίλης Δημακόπουλος για να υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί να ερωτάται ο κατηγορούμενος πράγματα στα οποία έχει ήδη αναφερθεί στην απολογία του.
«Εμφυτεύτηκαν τα αρχεία»
«Πείτε μου, πόσα αρχεία ανοίξατε το βράδυ της 29ης Σεπτεμβρίου; Ένα-δύο, γιατί στην έκθεση αναφέρονται 24...» επανήλθε η εισαγγελέας, για να λάβει την εκτίμηση του πρώην υπουργού ότι εφόσον η ιστορία είναι στημένη, κάποιος μπορεί να έχει προσθέσει ανοίγματα αρχείων. «Και δεν θα φαινόταν, κυρία εισαγγελέα...».
«Αν αυτά τα μεταδεδομένα φυτεύτηκαν μετά την παράδοση στον κ. Διώτη, πώς φαίνεται να έχει γίνει η “εμφύτευση” από χρήστη (windowsuser) ίδιο με αυτόν που πρωτοάνοιξε τα αρχεία;» διερωτήθηκε η εισαγγελέας.
«Μπορεί να γίνει πολύ εύκολα» απάντησε ο κατηγορούμενος. Και πρόσθεσε: «Αν εγώ οδηγώ ένα Fiat και βρέθηκε να έχει σκοτώσει με Fiat κάποιος έναν άνθρωπο, είμαι εγώ αυτός;».
Η γραμματεία, το ΣΔΟΕ και οι κάνουλες του Τρισέ
«Το μέλημά μου δεν ήταν να καλύψω τον εαυτό μου, γι' αυτό είμαι εδώ σήμερα. Μέλημά μου ήταν να υπάρξει αποτέλεσμα» απάντησε ο κατηγορούμενος στις πιέσεις της εισαγγελέως γιατί δεν έδωσε αμέσως εντολή για έλεγχο στο ΣΔΟΕ.
«Εμπιστευθήκατε τη γραμματεία σας, δίνοντάς της το στικάκι, και όχι το ΣΔΟΕ;» επέμεινε η εισαγγελέας. «Από το ΣΔΟΕ είχαν διαρρεύσει τόσα πράγματα, όπως η λίστα από την Τράπεζα της Ελλάδος· από τη γραμματεία μου δεν διέρρευσε ποτέ τίποτα, ούτε καν η επιστολή του Ζαν-Κλοντ Τρισέ με την απειλή ότι θα κλείσει τις κάνουλες προς τη χώρα...» σημείωσε ο κατηγορούμενος.
«Κατηγορηματικά σας λέω ότι έδωσα στον κ. Διώτη το στικάκι ενώ ήμουν υπουργός» διαβεβαίωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου λίγο αργότερα την εισαγγελέα.
«Αν είχαμε πρωτοκολλημένο έγγραφο, δεν θα βοηθούσε σε τίποτε στην περίπτωση αυτή» εκτίμησε ο πρώην υπουργός όταν η εισαγγελέας επανήλθε στην πρωτοκόλληση. «Κατηγορούμαι για πλαστογραφία, ενώ αυτό που κατηγορείται ως πλαστό δεν είναι αυτό που έχω δώσει εγώ» είπε ο ίδιος.
Το cd και το usb
Τον λόγο πήρε αργότερα ο αρεοπαγίτης κ. Δημήτρης Κράνης: «Θεωρείτε ευμενές στοιχείο ότι το usb σας το κατέστρεψε ο κ. Διώτης και δυσμενές ότι δεν έχει βρεθεί το αρχικό cd; Τα θεωρείτε ισοδύναμα αυτά; Για μένα έχει σημασία».
«Προφανώς θα ήθελα να υπάρχουν το cd και το usb, δεν ξέρω όμως αν από μόνη της η ύπαρξή τους θα έλεγε κάτι» απάντησε ο πρώην υπουργός.
«Δεν λέω ότι έχει κάνει κάτι ο κ. Διώτης, λέω ότι την περίοδο που ήταν στην κατοχή του το στικάκι έγιναν διάφορα» ξεκαθάρισε εν συνεχεία ο Γ. Παπακωνσταντίνου στις ερωτήσεις του αναπληρωτή εισαγγελέα κ. Γιώργου Μπόμπολη.
«Από την πλευρά σας δεν θα ήταν χρέος να παραδώσετε και το cd μαζί με το usb στον κ. Διώτη;» ρώτησε ο αρεοπαγίτης κ. Ερωτόκριτος Καλούδης. «Χρέος μου ήταν να παραδώσω το περιεχόμενο, την πληροφορία, και το δίνω τότε στον αρμόδιο άνθρωπο» απάντησε ο κατηγορούμενος.
«Αυτή είναι η μοίρα του υπουργού του μνημονίου»
Κατόπιν προτροπής της εισαγγελέως, ο πρόεδρος ρώτησε τον Γ. Παπακωνσταντινου το «βιογραφικό» του.
«Στην Ελλάδα δεν μπορώ να δουλέψω, ούτε και να κυκλοφορήσω. Δεν μπορώ να πάω σινεμά με τη γυναίκα μου, κυκλοφορώ με “ασφάλεια”. Αυτή είναι η μοίρα του υπουργού του μνημονίου, κ. πρόεδρε» είπε στο τέλος της παράθεσης των προσωπικών του στοιχείων ο κατηγορούμενος. Ο Γ. Παπακωνσταντινου εξήγησε ότι σήμερα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στο εξωτερικό ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Ελευθερία Κόλλια in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
12-3-2015
«Δεν θα μπορούσα να διανοηθώ να κάνω κάτι τέτοιο, και δεν το έκανα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι ούτε οι συγγενείς του είχαν ιδέα. Ο ίδιος αναφέρθηκε επιθετικά στον Ευ. Βενιζέλο, τονίζοντας ότι όταν ξέσπασε ο θόρυβος, «το κόμμα μου με πέταξε στα σκυλιά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, σκαστές, διαφθοράς, ο πρόεδρος έβγαινε και υπερασπιζόταν».
Στην αρχή της συνεδρίασης ο πρόεδρος κατέστησε σαφές στον κατηγορούμενο τι δικαιούται -μεταξύ άλλων να μην απαντήσει σε ερωτήσεις, ακόμη και να μην απολογηθεί-, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε άρνησή του δεν μπορεί να ερμηνευθεί σε βάρος του.
«Θα απολογηθώ, κ. πρόεδρε, και θα απολογηθώ όρθιος. Είμαι απολύτως αθώος και αρνούμαι κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες. Έρχομαι στα πραγματικά περιστατικά».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου στην απολογία του τόνισε τα εξής:
«Εγώ το ζήτησα το υλικό και ήθελα να αξιοποιηθεί».
«Είχα ήσυχη τη συνείδησή μου ότι είχα δώσει στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ τη μισή λίστα» (με ποσά που ισούνται με τη μισή λίστα).
«Έδωσα το usb στον υπηρεσιακά αρμόδιο, τον κ. Διώτη, και όχι στον υπουργό που με διαδέχθηκε, τον κ. Ευ. Βενιζέλο».
«Δεν έλαβα ουδέποτε τηλέφωνο από τον κ. Βενιζέλο σχετικά με τη λίστα».
«Η πρώτη και η τελευταία φορά που μίλησα μαζί του ήταν όταν είχε ξεσπάσει ο θόρυβος».
«Την περίοδο της κατάθεσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο θόρυβος είχε ενταθεί. Η διαφορά είναι ότι εγώ πλέον είμαι σπίτι μου και ο κ. Βενιζέλος, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στηρίζει τρικομματική κυβέρνηση».
«Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι τυχαίο αυτό που συμβαίνει, όταν σκάει το θέμα. Αναρωτιέμαι ποιος είναι δυνατόν να μου έχει στήσει αυτή την ιστορία».
«Την περίοδο της προανακριτικής, το κόμμα μου με είχε πετάξει στα σκυλιά. Το ίδιο βράδυ με διέγραψε, όταν σε άλλες περιπτώσεις ο πρόεδρος υπερασπιζόταν σκαστές περιπτώσεις διαφθοράς».
«Οι συγγενείς μου διεσυρθήσαν απολύτως. Δεν είχα καμία απολύτως επαφή μαζί τους για τέτοιες υποθέσεις. Όταν ξέσπασε ο θόρυβος, πήρα τηλέφωνο την εξαδέλφη μου Ελένη, της λέω 'τι είναι αυτό;' 'Δεν έχω ιδέα' μου απάντησε. Ακολούθησαν οι χειρότερες ημέρες της ζωής μου».
«Ανακάλυψα ότι αυτό που βολεύει είναι να πάει μια ολόκληρη ιστορία πάνω μου...»
«Δικάζομαι κάθε μέρα και έχω καταδικαστεί από την πρώτη μέρα».
«Πώς πήρα τη λίστα»
Αναλυτικά, στην απολογία του ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πώς ήρθε στα χέρια του η λίστα.
«Ήταν στα τέλη της άνοιξης, πιθανώς τον Μάιο, όταν με επισκέφθηκε ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Κ. Μπίκας. Η χώρα δεχόταν κερδοσκοπικές επιθέσεις, μόλις είχε υπογραφεί το πρώτο μνημόνιο. Με ενημέρωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει στην κατοχή της στοιχεία για φορολογούμενους διαφόρων εθνικοτήτων. Ο γάλλος ομόλογός του τού είχε πει ότι τα στοιχεία υπάρχουν στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και του συνέστησε απευθείας επαφή.
» Στο περιθώριο ενός Eurogroup πιάνω την Κριστίν Λαγκάρντ, γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, της μεταφέρω τη συζήτηση, αλλά εκείνη επιφυλάσσεται. Επανήλθε στο επόμενο Eurogroup, τον Ιούλιο, και μου λέει ότι θα μου τα δώσει, πλην όμως είναι παράνομα, κλεμμένα, και η χρήση πρέπει να είναι εμπιστευτική».
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε διεξοδικά στο πώς ήλθε η λίστα στην Ελλάδα, με τη βοήθεια του Ηλία Πλασκοβίτη, γενικού γραμματέα τότε στο υπουργείο Οικονομικών, και ενώ συνεργάτης του τον είχε ενημερώσει ότι «έχει έλθει κάποιος να μας πουλήσει μια λίστα» κάτι που είδε αργότερα και σε δημοσίευση στον Τύπο.
Ο πρώην υπουργός περιέγραψε πώς συνεννοήθηκε με τον πρέσβη στο Παρίσι και πώς μερικές εβδομάδες αργότερα έφθασε το cd στα χέρια του. Το cd δεν είχε κανένα διακριτικό και συνοδευόταν από έγγραφο στο οποίο δεν υπάρχουν πουθενά λέξεις όπως «Ελβετία», «έλληνες καταθέτες», πολλώ δε μάλλον «Φαλτσιάνι».
«Δεν είχα ιδέα τι είχα πάρει»
«Δεν είχα ιδέα τι είχα πάρει. Ανοίγω στην τύχη μερικά από αυτά. Στοχευμένη αναζήτηση δεν έχω κάνει. Το κλείνω, το βάζω στο συρτάρι μου και φεύγω την αλλαγή μέρα για Eurogroup».
Ο κατηγορούμενος έδωσε τεράστια βαρύτητα στους ενδοιασμούς που είχε, αφού τα στοιχεία έπρεπε να κρατηθούν εμπιστευτικά. «Δεν ήθελα να μας δημιουργηθεί πρόβλημα με τη χώρα που μας στηρίζει στο Eurogroup, δεν θέλω να την προδώσω. Από την άλλη, η φοροδιαφυγή έχει ανεβεί πολύ στην ατζέντα της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα επίκειται σύμβαση με την Ελβετία για το ίδιο ζήτημα. Γνωρίζω πολύ καλά ότι για την Ελβετία το ζήτημα του τραπεζικού απορρήτου είναι ζήτημα εθνικής υπόστασης. Γνωρίζω επίσης ότι το ΣΔΟΕ έχει εξαιρετική δυσκολία να κάνει στοχευμένη, περίπλοκη έρευνα. Έχω ένα Σώμα με τεράστιες παθογένειες και κρούσματα διαφθοράς. Αν το υλικό δοθεί στο ΣΔΟΕ, ξέρω ότι αν θα δω τίτλους την επόμενη για τη λίστα... πάει περίπατο η συμφωνία με τη Λαγκάρντ και την Ελβετία».
Καπελέρης και Διώτης
Ο Γ.Παπακωνσταντίνου στη συνέχεια εξήγησε πώς έδωσε τα ονόματα στον τότε ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ: «Τέλος Νοεμβρίου, καλώ τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι.Καπελέρη και του λέω: «Έχω μια λίστα με κάθε εμπιστευτικότητα, μη διαρρεύσει τίποτα». Του λέω: «Υπάρχει, π.χ., μια κυρία με 500 εκατομμύρια;». Μία βδομάδα μετά μου λέει ότι από μια πρώτη άποψη δεν τα δικαιολογούν τα ποσά». Η εντύπωση που είχε στη συνέχεια ο πρώην υπουργός, όπως είπε, ήταν ότι «ο αρμόδιος θα συνεχίσει να κάνει τους ελέγχους, με κάθε μυστικότητα, μη διαρρεύσει τίποτα».
«Ο Ι.Καπελέρης είχε κάνει και διαρροές στις εφημερίδες» ανέφερε ο Γ.Παπακωνσταντίνου απολογούμενος, όταν περιέγραψε μια σύσκεψη που είχε τον Ιανουάριο του 2011 με τους κ.κ. Πλασκοβίτη, Καπελέρη, Μπάνο και την κυρία Χατζή. Σε αυτή, όπως είπε ο πρώην υπουργός, θα εξετάζονταν στοιχεία όπως και το «αγκάθι» της συνδρομής από την Ελβετία. «Όλοι γνωρίζουν την ύπαρξη της λίστας» επισήμανε.
«Μαζί με τους οικονομικούς εισαγγελείς σκεφτήκαμε ότι θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα» ανέφερε για τις αλλαγές που έγιναν στο ΣΔΟΕ, με στόχο να αυξηθεί η εισπραξιμότητα, που ήταν κάτω του 1%, και τα έσοδα του κράτους κάθε μήνα να φτάσουν τα 4 δισ. «Ο κ. Καπελέρης μετακομίζει στη γενική γραμματεία φορολογίας και παράλληλα είναι επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Η θέση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ μένει κενή και ένας συνάδελφός μου προτείνει τον κ. Διώτη. Σε μια εποχή που θέλαμε να καταδείξουμε τη σοβαρότητα των θεμάτων της φοροδιαφυγής, κρίναμε ότι είναι μια καλή επιλογή» είπε.
Για τη λίστα που μεταγράφηκε σε usb, ο πρώην υπουργός παρέθεσε: «Όταν ο κ. Αγγελόπουλος μου παραδίδει το cd, ζητώ από τη γραμματεία μου να το φυλάξει και να κάνει ένα usb, το οποίο εγώ κρατώ στο δικό μου γραφείο. Είναι μια περίοδος που η χώρα είναι πάλι μπροστά στην άβυσσο. Είναι σαφές ότι θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο διάσωσης. Εγώ περνάω το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου σε ένα αεροπλάνο».
Στην απολογία του ο Γ.Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για τυπική παράδοση-παραλαβή του υπουργείου από τον κ. Βενιζέλο: «Μετά την αποχώρησή μου από το υπουργείο, ο κ. Βενιζέλος δεν άλλαξε κανένα στέλεχος. Παρέμεινε όλη η ομάδα μου· σπάνιο στην Ελλάδα να υπάρξει τέτοια υπηρεσιακή συνέχεια» και πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που έφυγα από το υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρχε καμία επικοινωνία μου με τον κ. Διώτη».
Σημείωσε δε πως ουδέποτε του τηλεφώνησε ο κ. Βενιζέλος για να τον ρωτήσει οτιδήποτε για τη λίστα. «Θα ήταν εύλογο να σηκώσει το τηλέφωνο και να πει: “Γιώργο, τι είναι αυτό;”. Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ».
Η αποκάλυψη της λίστας
«Και ενώ εγώ πλέον ασχολούμαι με άλλα πράγματα, η χώρα πάει σε εκλογές και ο κ. Βενιζέλος μου ζητάει να μην είμαι υποψήφιος. Γίνονται εκλογές, το ΠΑΣΟΚ συντρίβεται και εγώ επιστρέφω σπίτι μου. Τον Σεπτέμβριο του 2012 αρχίζουν και μου τηλεφωνούν οι δημοσιογράφοι και με ρωτούν για τη λίστα. «Δεν ξέρω τι λέτε» τους απαντώ. Και τότε αρχίζουν τα πρώτα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Παπακωνσταντίνου έθαψε τη λίστα Φαλτσιάνι. Εκείνες τις ημέρες μού τηλεφωνεί ο κ. Διώτης και μου λέει «γίνεται σάλος για ένα στικάκι που μου έδωσες» συνέχισε.
Ακολούθως αναφέρεται σε τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον κ. Βενιζέλο: «Τελικά μου τηλεφωνεί ο Βενιζέλος και από ό,τι έμαθα εκ των υστέρων με είχε σε ανοιχτή ακρόαση για να υπάρχουν μάρτυρες γι' αυτά που λέμε. Του επαναλαμβάνω από την αρχή την ιστορία».
«Δικάζομαι κάθε ημέρα... Ποιο τεκμήριο αθωότητας; Το κόμμα μου με είχε πετάξει στα σκυλιά το βράδυ εκείνο» σημείωσε. «Ο πρόεδρός μου με διέγραψε το ίδιο βράδυ, ενώ άλλες σκαστές περιπτώσεις διαφθοράς πήγαινε στη Βουλή και τις υπερασπίζονταν. Δεν είχα κανέναν. Η δε ΝΔ ήταν χαρούμενη, γιατί είχε στο εδώλιο τον υπουργό του μνημονίου. Ξεφτιλίστηκαν στη Βουλή οι συνεργάτες μου. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, κύριε πρόεδρε, να σας εξηγήσω πώς ήταν η ψυχολογική μου κατάσταση... Βλέπω δημοσιεύματα ότι είμαι ο Νο 1 καταζητούμενος. Είναι οι χειρότερες μέρες της ζωής μου» κατέληξε ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός.
«Δεν έκανα στοχευμένη αναζήτηση»
«Υπάρχει ένα κομβικό σημείο, το αρχικό cd· αν το είχαμε, τα πράγματα θα ήταν απλούστερα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος, ρωτώντας τον κατηγορούμενο πόσα αρχεία άνοιξε εκείνο το βράδυ της παραλαβής.
«Έχω ανοίξει ένα-δυο αρχεία, όχι 24 αρχεία» απάντησε ο πρώην υπουργός, εστιάζοντας στο γεγονός ότι δεν έκανε στοχευμένη αναζήτησή. Αν την είχε κάνει, σημείωσε, δεν θα άνοιγε μόνον ένα από τα δύο αρχεία με το όνομα «Παπακωνσταντίνου», ούτε μόνον τρία από τα δεκατρία που έφεραν το όνομα «Παπανδρέου» συνολικά στη λίστα.
«Δεν θυμάστε σε ποιον δώσατε το cd προς φύλαξη;» είπε ο πρόεδρος. «Όχι, το έδωσα σε κάποια γραμματέα. Δεν είχα άλλωστε ιδιαίτερα γραμματέα, είχα επτά γραμματείς. Δεν ήμουν στην πολιτική πολλά χρόνια για να έχω κάποιο απολύτως έμπιστο πρόσωπο» απάντησε.
«Δεν είχατε ένα ασφαλές μέρος να το φυλάξετε;» ρώτησε ο πρόεδρος. «Δεν υπήρχε χρηματοκιβώτιο, ούτε φωριαμοί. Δεν το πήρα σπίτι μου, θεώρησα περισσότερο ασφαλές να είναι στο υπουργείο» είπε ο Γ.Παπακωνσταντίνου. Προσέθεσε δε ότι ποτέ δεν έδινε στη διευθύντρια του γραφείου του πράγματα που υπάγονταν στα της γραμματειακής υποστήριξης.
«Πράγματα και θαύματα στο ΣΔΟΕ, αντιφάσεις από Διώτη»
Ο ίδιος είπε αναφορικά με το ΣΔΟΕ: «Αν είχα μια υπηρεσία απόλυτης εχεμύθειας, με ομάδα κρούσης δέκα ατόμων, θα ήταν διαφορετικά...».
Ο Γ.Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι υπάρχουν συνεχείς αντιφάσεις στις καταθέσεις του πρώην επικεφαλής του Σώματος κ. Ιωάννη Διώτη. «Γίνεται συνεχής ανασκευή των δηλώσεων του κ. Διώτη μετά τις πραγματογνωμοσύνες. Θέλει να μειώσει μια περίοδο δύο μηνών από τον Ιούνιο (που του παρέδωσα το στικάκι) ως τον Αύγουστο σε διάστημα δύο ημερών» είπε χαρακτηριστικά.
«Πείτε μας, όσο μπορείτε πιο διακριτικά, τι νομίζετε ότι έχει γίνει με αυτή τη διαγραφή των τριών αρχείων» ρώτησε ο πρόεδρος. «Μπορούσε να έχει γίνει διαγραφή από κάποιον άλλον; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και από τις πραγματογνωμοσύνες. Θα μπορούσε να έχει πειραχτεί· έχουν γίνει πολύ περίεργα πράγματα ως προς το τεχνικό κομμάτι» είπε ο κατηγορούμενος.
Ο ίδιος συμπλήρωσε μάλιστα ότι εκτιμά έλλειψη ελέγχου από την πλευρά Διώτη όσο καιρό ήταν στην κατοχή του το usb.
«Ως υπουργός Οικονομικών χάλασα τη σούπα στο ΣΔΟΕ, γίνονταν και γίνονται παράνομα πράγματα» είπε ο Γ.Παπακωνσταντίνου. «Δεν αποκλείω τη διαγραφή με την εξωτερική στήριξη προσώπων, υποκινούμενων από επιχειρηματικό συμφέρον ή άλλο. Την περίοδο εκείνη υπήρχε εκδότης που με είχε στα κάγκελα κάθε Κυριακή επειδή κίνησα μια υπόθεση φοροδιαφυγής».
«Εκφράζετε μια σοβαρή υποψία...» σχολίασε ο κ. Νικόλαος Πάσσος. «Ξέρω ότι δεν το έχω κάνει εγώ» είπε ο πρώην υπουργός, προσθέτοντας ότι «η υπόθεση θυμίζει πολιτικό θρίλερ».
«Οι γνώσεις σας σε σχέση με τους υπολογιστές ποια είναι;» ρώτησε ο κ. Πάσσος. «Θεωρώ τον εαυτό μου καλό χρήστη, δεν είμαι προγραμματιστής, να σβήσω μεταδεδομένα, να κάνω...»
«Το θέμα είναι ότι σε άλλα σημεία στην υπόθεση αυτή λείπει η κοινή λογική και σε άλλα ξεχειλίζει, αυτό είναι το πρόβλημα» σχολίασε ο πρόεδρος λίγο αργότερα.
«Άτυπη πληροφορία η λίστα»
Σε ερωτήσεις της εισαγγελέως ως προς το θέμα της μη πρωτοκόλλησης της λίστας ο πρώην υπουργός επεσήμανε: «Μιλάμε για επιστολή με απόρρητα, όχι εμπιστευτικά στοιχεία. Δεν την πρωτοκόλλησα γιατί η κυρία Λαγκάρντ μου είχε πει...».
«Γιατί τα ζητήσατε αφού μας λέτε ότι ήταν παράνομα; Τι θα τα κάνατε αφού δεν ήταν αξιοποιήσιμα;» ρώτησε η εισαγγελέας. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να είναι μια άτυπη πληροφορία» είπε ο πρώην υπουργός.
«Σαν μια ανώνυμη καταγγελία...» σχολίασε ο πρόεδρος.
«Αφού τα πήρατε, λοιπόν, με αυτόν τον σκοπό, το απλούστερο θα ήταν την επόμενη μέρα της παραλαβής κάνω ένα έγγραφο και τα στέλνω στο ΣΔΟΕ: “ψάξτε τα...”» είπε η εισαγγελέας κυρία Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο εκ των συνηγόρων κ. Βασίλης Δημακόπουλος για να υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί να ερωτάται ο κατηγορούμενος πράγματα στα οποία έχει ήδη αναφερθεί στην απολογία του.
«Εμφυτεύτηκαν τα αρχεία»
«Πείτε μου, πόσα αρχεία ανοίξατε το βράδυ της 29ης Σεπτεμβρίου; Ένα-δύο, γιατί στην έκθεση αναφέρονται 24...» επανήλθε η εισαγγελέας, για να λάβει την εκτίμηση του πρώην υπουργού ότι εφόσον η ιστορία είναι στημένη, κάποιος μπορεί να έχει προσθέσει ανοίγματα αρχείων. «Και δεν θα φαινόταν, κυρία εισαγγελέα...».
«Αν αυτά τα μεταδεδομένα φυτεύτηκαν μετά την παράδοση στον κ. Διώτη, πώς φαίνεται να έχει γίνει η “εμφύτευση” από χρήστη (windowsuser) ίδιο με αυτόν που πρωτοάνοιξε τα αρχεία;» διερωτήθηκε η εισαγγελέας.
«Μπορεί να γίνει πολύ εύκολα» απάντησε ο κατηγορούμενος. Και πρόσθεσε: «Αν εγώ οδηγώ ένα Fiat και βρέθηκε να έχει σκοτώσει με Fiat κάποιος έναν άνθρωπο, είμαι εγώ αυτός;».
Η γραμματεία, το ΣΔΟΕ και οι κάνουλες του Τρισέ
«Το μέλημά μου δεν ήταν να καλύψω τον εαυτό μου, γι' αυτό είμαι εδώ σήμερα. Μέλημά μου ήταν να υπάρξει αποτέλεσμα» απάντησε ο κατηγορούμενος στις πιέσεις της εισαγγελέως γιατί δεν έδωσε αμέσως εντολή για έλεγχο στο ΣΔΟΕ.
«Εμπιστευθήκατε τη γραμματεία σας, δίνοντάς της το στικάκι, και όχι το ΣΔΟΕ;» επέμεινε η εισαγγελέας. «Από το ΣΔΟΕ είχαν διαρρεύσει τόσα πράγματα, όπως η λίστα από την Τράπεζα της Ελλάδος· από τη γραμματεία μου δεν διέρρευσε ποτέ τίποτα, ούτε καν η επιστολή του Ζαν-Κλοντ Τρισέ με την απειλή ότι θα κλείσει τις κάνουλες προς τη χώρα...» σημείωσε ο κατηγορούμενος.
«Κατηγορηματικά σας λέω ότι έδωσα στον κ. Διώτη το στικάκι ενώ ήμουν υπουργός» διαβεβαίωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου λίγο αργότερα την εισαγγελέα.
«Αν είχαμε πρωτοκολλημένο έγγραφο, δεν θα βοηθούσε σε τίποτε στην περίπτωση αυτή» εκτίμησε ο πρώην υπουργός όταν η εισαγγελέας επανήλθε στην πρωτοκόλληση. «Κατηγορούμαι για πλαστογραφία, ενώ αυτό που κατηγορείται ως πλαστό δεν είναι αυτό που έχω δώσει εγώ» είπε ο ίδιος.
Το cd και το usb
Τον λόγο πήρε αργότερα ο αρεοπαγίτης κ. Δημήτρης Κράνης: «Θεωρείτε ευμενές στοιχείο ότι το usb σας το κατέστρεψε ο κ. Διώτης και δυσμενές ότι δεν έχει βρεθεί το αρχικό cd; Τα θεωρείτε ισοδύναμα αυτά; Για μένα έχει σημασία».
«Προφανώς θα ήθελα να υπάρχουν το cd και το usb, δεν ξέρω όμως αν από μόνη της η ύπαρξή τους θα έλεγε κάτι» απάντησε ο πρώην υπουργός.
«Δεν λέω ότι έχει κάνει κάτι ο κ. Διώτης, λέω ότι την περίοδο που ήταν στην κατοχή του το στικάκι έγιναν διάφορα» ξεκαθάρισε εν συνεχεία ο Γ. Παπακωνσταντίνου στις ερωτήσεις του αναπληρωτή εισαγγελέα κ. Γιώργου Μπόμπολη.
«Από την πλευρά σας δεν θα ήταν χρέος να παραδώσετε και το cd μαζί με το usb στον κ. Διώτη;» ρώτησε ο αρεοπαγίτης κ. Ερωτόκριτος Καλούδης. «Χρέος μου ήταν να παραδώσω το περιεχόμενο, την πληροφορία, και το δίνω τότε στον αρμόδιο άνθρωπο» απάντησε ο κατηγορούμενος.
«Αυτή είναι η μοίρα του υπουργού του μνημονίου»
Κατόπιν προτροπής της εισαγγελέως, ο πρόεδρος ρώτησε τον Γ. Παπακωνσταντινου το «βιογραφικό» του.
«Στην Ελλάδα δεν μπορώ να δουλέψω, ούτε και να κυκλοφορήσω. Δεν μπορώ να πάω σινεμά με τη γυναίκα μου, κυκλοφορώ με “ασφάλεια”. Αυτή είναι η μοίρα του υπουργού του μνημονίου, κ. πρόεδρε» είπε στο τέλος της παράθεσης των προσωπικών του στοιχείων ο κατηγορούμενος. Ο Γ. Παπακωνσταντινου εξήγησε ότι σήμερα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στο εξωτερικό ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Ελευθερία Κόλλια in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
12-3-2015
1 σχόλιο:
ΚΑΛΑ, ΣΑΛΤΑ ΓΑΜΗΣΟΥ ΤΩΡΑ ΣΚΑΤΟΑΠΑΤΕΩΝΑ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΡΕΑ ΣΤΟΝ ΑΚΗ.
Δημοσίευση σχολίου