Πέμπτη, Απριλίου 16, 2015

ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ»

Τη διαδικασία να τεθούν σε καθεστώς προστασίας τα 42 μέλη του πληρώματος του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Παναγία Τήνου» που βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά, κίνησε το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με σχετική απόφαση που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Θόδωρου Δρίτσα.

Οι ναυτικοί που είναι απλήρωτοι εδώ και οκτώ μήνες έχουν τοποθετήσει στον καταπέλτη μια πινακίδα που γράφει «Πεινάμε!».

Οι απλήρωτοι ναυτικοί πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας.

Η απόφαση του υπουργείου αναρτήθηκε στη Διαύγεια.


Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νόμο 3816/2010, στην περίπτωση εγκατάλειψης ελλήνων ναυτικών, που είναι ναυτολογημένοι σε πλοία υπό ελληνική σημαία ή ξένη, συμβεβλημένα με το «Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο», λόγω μη τήρησης από τον πλοιοκτήτη των διατάξεων περί μισθοτροφοδοσίας, το ΝΑΤ καταβάλλει από το ειδικό «Κεφάλαιο Ασθένειας και Ανεργίας» έναντι των καθυστερημένων βασικών μισθών και επιδομάτων, αποδοχές μέχρι ενός τριμήνου, όπως αυτές καθορίζονται από τις οικίες συλλογικές συμβάσεις.

Η καταβολή γίνεται με βάση κατάσταση, που περιλαμβάνει το πλήρωμα και τις αποδοχές του και έχει εγκριθεί από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ή από την ειδική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν, ένας εκπρόσωπος από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ένας εκπρόσωπος από υπουργείο Ναυτιλίας και ένας από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας μιλώντας στους δημοσιογράφους για το θέμα της απλήρωτης ναυτικής εργασίας ανέφερε ότι «είναι ένα ζήτημα ιδιωτικής διαφοράς ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες, ωστόσο δεν είναι δυνατόν το υπουργείο Ναυτιλίας να το δει μόνο έτσι».

«Είναι ζήτημα που άπτεται της συνολικής ισορροπημένης λειτουργίας της ακτοπλοΐας και είναι και ζήτημα ανθρωπιστικό και εργασιακών δικαιωμάτων που δεν μπορεί το υπουργείο να κλείνει τα μάτια σε αυτό», τόνισε ο κ. Δρίτσας και προανήγγειλε σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο σε θέματα απλήρωτης ναυτικής εργασίας να μπορεί να παρεμβαίνει θετικότερα. 
Πρόσθεσε, επίσης, ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση έχει αποσταλεί ήδη προς το Σύνδεσμο των ακτοοπλόων (ΣΕΕΝ) στα ναυτεργατικά σωματεία και στους αρμόδιους φορείς.

«Είμαστε σε διάλογο μαζί τους - έχουν αποστείλει τις παρατηρήσεις τους όχι όλοι ακόμα και στο επόμενο διάστημα θα έχουμε το οριστικό σχέδιο προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία νομοθετικής ρύθμισης που θα είναι ενταγμένη σε ένα συνολικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας Τουρισμού και Ναυτιλίας όπου εκεί θα έχουμε και άλλες παρεμβάσεις που θα αφορούν και τα ζητήματα των στελεχών του λιμενικού σώματος» δήλωσε ο κ. Δρίτσας.

Για το τομέα της ακτοπλοΐας σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη επανεξέταση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, προσθέτοντας ότι «δεν θα αιφνιδιάσουμε» και θα γίνουν σε κάθε περίπτωση βελτιωτικές - διορθωτικές κινήσεις έχοντας προηγηθεί διάλογος με φορείς και τοπικές κοινωνίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δρίτσας έχει προαναγγείλει τη σύσταση δημόσιου φορέα στην ακτοπλοΐα η επεξεργασία του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει μετά το τέλος της καλοκαιρινής - τουριστικής περιόδου.   in.gr
  
ΠΡΕΖΑ TV
16-4-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: