Τετάρτη, Απριλίου 29, 2015

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ: Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΟΜΟΝΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ...ΚΑΜΙΑ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

Ένα χρόνο παρεμβάσεων για τους οροθετικούς κρατούμενους στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού συμπληρώνει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», ο οποίος έχει πραγματοποιήσει 349 ατομικές συναντήσεις με 72 ωφελούμενους, καλύπτοντας παράλληλα το κόστος παραβόλων 35 άπορων κρατουμένων για την πιστοποίηση αναπηρίας, ποσό ύψους 1.325 ευρώ.


Η «Θετική Φωνή» εξασφάλισε το φθινόπωρο του 2014 δωρεάν αντιγριπικό εμβολιασμό για το σύνολο των τροφίμων, ενώ διαθέτει σε τακτική βάση στους ωφελούμενους ρούχα, παπούτσια, είδη προσωπικής φροντίδας και υγιεινής, καθώς τσιγάρα και τηλεκάρτες, όπως αναφέρει η απολογιστική ανακοίνωση του συλλόγου για τον ένα χρόνο δράσεων υποστήριξης και ενδυνάμωσης των κρατούμενων που ζουν με HIV/AIDS.

Ανάμεσα στις διεκδικήσεις του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος είναι και η βελτίωση του συστήματος της υπό όρους απόλυσης για τα άτομα που διαθέτουν πιστοποιημένη αναπηρία, η οποία υπερβαίνει το 50%, ενώ μπορεί η νέα πτέρυγα για οροθετικούς κρατούμενους να συνέβαλε στη βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους, ωστόσο δεν θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως αποσπασματικό μέτρο.

Επίσης, στην ανακοίνωση τονίζεται τόσο η ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης σε πρακτικές ασφαλέστερης χρήσης και ασφαλέστερου σεξ με παράλληλη διανομή συρίγγων και προφυλακτικών όσο και η δημιουργία ξενώνα υποδοχής και υποστήριξης οροθετικών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών.

Εξίσου σημαντική είναι και η απαλλαγή των οροθετικών κρατούμενων από την υποχρέωση καταβολής χρηματικού ποσού για παράβολα, ως προϋπόθεση για την έκδοση δημοσίων εγγράφων, όπως οι ταυτότητες και η αίτηση εξέτασης από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Παπαδοπετράκης, μιλώντας στο in.gr, σημείωσε πως οι συνθήκες κράτησης των οροθετικών κρατούμενων σίγουρα δεν είναι οι ιδανικές, αν και αυτές έχουν βελτιωθεί σημαντικά, λόγω των δράσεων της «Θετικής Φωνής» στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος», αλλά και της αποσυμφόρησης του νοσοκομείου από τη δημιουργία της νέας πτέρυγας των οροθετικών. 

«Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ακόμα, όπως προγράμματα που θα βοηθήσουν τους οροθετικούς χρήστες στην απεξάρτησή τους, αλλά και η απασχόλησή τους με διάφορες δραστηριότητες, αφού πολλοί εξ αυτών δεν έχουν κάποια επαγγελματική κατάρτιση, ενώ οι περισσότεροι μετανάστες δεν μιλούν καν ελληνικά» λέει.

Σχετικά με τις αναφορές κρατουμένων του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού για τις συνθήκες κράτησης στο παράρτημα των οροθετικών, οι οποίες κάνανε λόγο για ανυπαρξία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και για άθλιες συνθήκες διαβίωσης, αφού μέσα στα κελιά τους βρίσκονται και τα αποχωρητήρια, κάτι που δημιουργεί επιπρόσθετους κινδύνους, ο κ. Παπαδοπετράκης ανέφερε:

«Έχει γίνει διαχωρισμός κρατουμένων, όσων έχουν σταθεροποιηθεί με τη φαρμακευτική αγωγή και όσων δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Ουσιαστικά όσοι έχουν CD4 σε καλά επίπεδα λόγω της αγωγής, έχουν μεταφερθεί στο παράρτημα. Η εικόνα που έχουμε εμείς είναι πως εκεί είναι καλύτερα, ναι μεν η τουαλέτα είναι μέσα στο κελί και κλειδώνονται τα κελιά, αφού το παράρτημα λειτουργεί σαν φυλακή, αλλά πέρα από τη χορήγηση της αγωγής τους, δεν χρειάζονται ημερήσια ιατρική παρακολούθηση».

Όσον αφορά το αίτημα του συλλόγου για απαλλαγή των οροθετικών κρατούμενων από την υποχρέωση καταβολής χρηματικού ποσού για παράβολα, σχετικά με την αίτηση εξέτασης από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, τόνισε ότι οι οροθετικοί κρατούμενοι αποτελούν μία ευπαθέστατη κοινωνική ομάδα, αφού αρκετοί εξ αυτών εκτός του ότι δεν έχουν χρήματα, δεν τους επισκέπτεται κανείς κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου. 

«Η Κοινωνική Υπηρεσία προσπαθεί μέσω του φιλόπτωχου ταμείου να μαζέψει χρήματα για τα παράβολα, αλλά αφενός η αύξηση του όγκου των κρατούμενων και αφετέρου η οικονομική κρίση, η οποία έχει μείωση κατά πολύ τις δωρεές, έχουν σαν αποτέλεσμα η διαδικασία να καθυστερεί για μήνες» προσθέτει.

Για τη μη ύπαρξη ξενώνων φιλοξενίας οροθετικών υπογραμμίζει ότι «αν κάποιος οροθετικός βγει σήμερα από το νοσοκομείο κρατουμένων, επειδή πιθανότατα δεν θα έχει πού να μείνει, η διαδρομή Κορυδαλλός-Ομόνοια είναι μονόδρομος... Βλέπουμε τα ίδια παιδιά λίγο καιρό μετά την αποφυλάκισή τους, πάλι στην Ομόνοια και μετά πάλι πίσω στη φυλακή. 

»Μάλιστα, έχουμε προσπαθήσει να πληρώσουμε τη διαμονή κάποιων εξ αυτών σε φτηνά ξενοδοχεία της Ομόνοιας και ούτε αυτοί τους δέχονται. Είναι από τα μεγαλύτερα ζητούμενα η δημιουργία ενός ξενώνα» καταλήγει.

Άγγελος Προβολισιάνος   .  in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
29-4-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: