Δευτέρα, Απριλίου 27, 2015

ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ!

Ερωτηθείς τι μπορεί να σημαίνει για την Ελλάδα και για την υφήλιο όλη αυτή η σεισμική δόνηση ο κ. Τσελέντης είπε:

«Κάθε σεισμός πάνω από 8 ρίχτερ θεωρείται παγκόσμιας εμβέλειας γιατί για παράδειγμα οι σεισμογράφοι μας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραφαν τη δόνηση αυτή περισσότερο από 4 ώρες. Τα κύματα φύγανε από εκεί και κάνανε τη γη γύρω–γύρω πολλές φορές περιστροφή. Ένας σεισμός τόσο μεγάλος μπορεί να επηρεάσει όλη τη γη και μάλιστα εγώ είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε το φαινόμενο ντόμινο δηλαδή σίγουρα θα έχουμε και ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων και όχι και πολύ κοντινών μάλιστα και μπορεί το ένα ρήγμα να ενεργοποιεί το άλλο για αυτό χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή στην από εδώ και πέρα παρακολούθηση της σεισμικής εξέλιξης της ευρύτερης περιοχής».


Και συνέχισε: «Υπάρχει πιθανότητα για μεγάλα γεγονότα και θα έλεγα ότι όχι αύριο αλλά μπορεί αυτή η ενεργοποίηση κάποια στιγμή να φτάσει και στην περιοχή μας. Υπάρχουν περιοχές του Ελλαδικού χώρου οι οποίες είναι ώριμες, υπάρχουν περιοχές του Ελλαδικού χώρου πολύ επικίνδυνες οι οποίες είναι και κοντά σε αστικά κέντρα και για αυτό το λόγο λέω ότι η σεισμική θωράκιση της χώρας να είναι πάντα σε εγρήγορση.
Τις περιοχές αυτές τις παρακολουθούσαμε γιατί από τον Ιούλιο και μετά δεν θα μπορούμε να τις παρακολουθούμε. Εύχομαι να μην τα ξαναπούμε μετά από κάποιο ελληνικό σεισμό γιατί τότε κάποιοι θα έχουν ευθύνες γιατί εγώ έχω κάνει αυτό που έπρεπε να κάνω τώρα από εκεί και πέρα κάποιοι θα έχουν τις ευθύνες που τους αναλογούν».

Για το Νεπάλ ο κ. Τσελέντης εκτίμησε ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι πολύ παραπάνω από τις εκτιμήσεις. 

«Συμμετείχα σε μια επιτροπή το 1994 με σκοπό το σεισμικό σενάριο του Κατμαντού, ήταν γνωστό από τότε ότι αυτή η πόλη ήταν στην λίστα μερικών άλλων πόλεων, μια από οποίες είναι και η Κωνσταντινούπολη, που θα έχουμε στο μέλλον εκατόμβες θυμάτων λόγω της μεγάλης σεισμικότητας και λόγω ότι υπήρχε ένα «σεισμικό κενό». Δηλαδή είχαμε μια περίοδο που είχαμε σεισμική δράση και ξαφνικά είχαμε ένα πάγωμα της κίνησης του φλοιού και αναμενόταν κάτι σίγουρο και δεν εξεπλάγημεν ως σεισμολόγοι ότι έγινε αυτή η καταστροφή εκεί πέρα».  

ΠΡΕΖΑ TV
27-4-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: