Τετάρτη, Απριλίου 08, 2015

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ "ΒΙΚΟΣ" ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Την εργοδοσία της επιχείρησης «Βίκος», που πίσω από τις φιλανθρωπικές χορηγίες, τις εθελοντικές αιμοδοσίες, τα βραβεία «επιχειρηματικότητας» και το δήθεν ανθρώπινο πρόσωπο που προσπαθεί να προβάλει, κρύβει την αδιαφορία της για την υγεία και ασφάλεια των εργαζόμενων, καταγγέλλει η Τοπική Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της αναφέρει:


«Μερικά παραδείγματα της πολιτικής του "Βίκου" είναι οι απολύσεις των "παλιών" εργαζομένων (όλοι θυμόμαστε την απόλυση για "ένα μπουκάλι νερό"), με στόχο να αντικατασταθούν με νέους εργαζόμενους, πιο φτηνούς και ευέλικτους, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Επίσης τα ωράρια εργασίας βγαίνουν ανάλογα με το πώς βολεύουν την παραγωγή, με εκ περιτροπής εργασία για τις γυναίκες (τριήμερη εργασία πάνω από δυο χρόνια τώρα), ειδοποίηση για τη βάρδια την τελευταία στιγμή, απανωτές βάρδιες χωρίς χρόνο για ξεκούραση.

Χαρακτηριστική αυτής της απαράδεκτης και επικίνδυνης για τους εργαζόμενους κατάσταση, είναι η στάση τους απέναντι στη συνδικαλίστρια - αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, ειδικά μετά το σοβαρό τροχαίο ατύχημα που αυτή υπέστη. Με την επιστροφή της στην εργασία έγινε προσπάθεια να εξωθηθεί σε παραίτηση, αφού δεν της δίνονταν καθήκοντα εργασίας. Χρειάστηκε να προσχωρήσει σε εξώδικη διαμαρτυρία για να τις ανατεθούν καθήκοντα και να μην είναι άεργη.

Επανειλημμένες φορές ζητήθηκε η μετάθεση που δικαιούται στην Αθήνα, λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας της, αλλά η εργοδοσία σφυρίζει αδιάφορα και προβάλλει δικαιολογίες με ένα και μόνο στόχο, να εξωθήσει τη συνδικαλίστρια σε παραίτηση. Όλα αυτά που την ίδια ώρα, λόγω της έλλειψης μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στο εργοστάσιο, η συναδέλφισσα έπαθε εργατικό ατύχημα που επιβάρυνε κι άλλο την ήδη σοβαρή κατάσταση της υγείας της. Η εργοδοσία βέβαια φρόντισε επιδέξια να το κρύψει από τους υπόλοιπους συναδέλφους (όπως γίνεται για όλα τα εργατικά ατυχήματα και τις πιθανές επαγγελματικές ασθένειες) και συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα και για αυτή την εργοδοτική ευθύνη.

Για τους επιχειρηματίες είμαστε αναλώσιμοι, μηχανές που έχουμε υποχρέωση να τους παράγουν κέρδη και πλούτη, με κίνδυνο και για τη ζωή και την υγεία μας. Να θεωρούμε φυσικό να μας πετάνε στην άκρη όταν φθαρεί η υγεία με δική τους ευθύνη ή μας συμβεί κάτι άλλο. Θέλουν να είμαστε ευχαριστημένοι μόνο και μόνο που μας δίνουν δουλειά, να μειώνουμε τις απαιτήσεις μας, να ζούμε με ψίχουλα, να δουλεύουμε σε επικίνδυνες συνθήκες, χωρίς δικαιώματα. Ακριβώς γι’ αυτό η εργοδοσία προσπαθεί να απομονώσει και να διώξει κάθε φωνή που παλεύει για οργάνωση των εργατών, για συλλογική πάλη για τα δικαιώματά μας μέσα από τα σωματεία.

Για να αυξάνουν τα κέρδη τους, εντείνουν την εκμετάλλευση μας και αξιοποιούν σε αυτή την κατεύθυνση το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων και της ΕΕ που τις στηρίζουν, αλλά κυρίως αξιοποιούν το φόβο και την ανασφάλεια των εργαζομένων.

Μπορούμε όμως να τους αντιμετωπίσουμε, δεν είναι ανίκητοι. Μπορούμε και πρέπει να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, να προστατέψουμε την υγεία μας, να παλέψουμε για να ανακτηθούν όλες οι απώλειες από την κρίση και την αντεργατική πολιτική, να διεκδικήσουμε να ικανοποιηθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες μας.

Να ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας για την ασφαλή εργασία στο εργοστάσιο.

Να μετατεθεί άμεσα η εργαζόμενη συνδικαλίστρια σε θέση εργασίας της εταιρείας στην Αθήνα για να προστατευτεί η υγεία της.

Να σταματήσει η εκ περιτροπής εργασία. 5ήμερο - 8ωρο για όλους τους εργαζόμενους.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Τερματισμός των ατομικών συμβάσεων - επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας στα επίπεδα του 2009.

Κανένας εργάτης μόνος του - ένας για όλους και όλοι για έναν. Οργάνωση παντού στα σωματεία μας για να διεκδικήσουμε συλλογικά τη ζωή που μας αξίζει. Να σταματήσει να μπαίνει το κέρδος πάνω από τη ζωή μας. Οργάνωση και πάλη για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».  902.GR

 ΠΡΕΖΑ TV
8-4-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: