Σάββατο, Απριλίου 11, 2015

WASHINGTON POST: ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΟ 1980 -ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΚΡΙΣΗ

Η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας έχει διαγράψει όλη την πρόοδο που έκαναν οι φτωχοί πολίτες της τα προηγούμενα 28 χρόνια, γράφει Washington Post.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι σκέψης για το πόσο ιστορική υπήρξε η ύφεση της Ελλάδας, αναφέρει το δημοσίευμα Η οικονομίας της μειώθηκε περίπου όσο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης. Ο δείκτης ανεργίας έφτασε στο 28%. Και οι πόλεις γέμισαν με νέφος τους χειμώνες, γιατί οι πολίτες της δεν μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους με άλλο τρόπο παρά να κάψουν ότι έχουν στα χέρια τους. «Σκεφτείτε αυτό το τελευταίο. Πιθανότατα μας δίνει την καλύτερη ρεαλιστική εικόνα για το πώς ήταν να ζεις την ύφεση της Ελλάδας», σημειώνει ο συντάκτης της αμερικανικής εφημερίδας.


Ο ίδιος, παραθέτει και ένα δεύτερο τρόπο για να αντιληφθεί κανείς την πραγματική διάσταση της κρίσης στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας ένα διάγραμμα. Αυτό, δείχνει πόσα χρήματα οι Ελληνες, από το πλουσιότερο μέχρι το φτωχότερο 10%, είχαν μετά από τον υπολογισμό των φόρων και του πληθωρισμού τα τελευταία 40 χρόνια. Υπήρξε για όλους ένα μεγάλο άλμα μετά από τη χούντα, μία μεγάλη στασιμότητα από τα μέσα του '80 έως τα μέσα του '90, ένα ακόμη μεγαλύτερο άλμα- ιδιαίτερα για τους πλούσιους- μετά από αυτό και μετά η μεγάλη συντριβή που έσβησε τα κέρδη 30 χρόνων, ή παραπάνω. Οι πλούσιοι Ελληνες τα έχουν καταφέρει λίγο καλύτερα από τους υπόλοιπους, με το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημά τους να πέφτει «μόνο» στο επίπεδο του 1985. Αλλά οι φτωχοί έχουν πέσει ακόμη περισσότερο, πίσω στο επίπεδο που βρίσκονταν το 1980, σύμφωνα με την Washington Post.



Για αυτό δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος ότι η Ελλάδα πράγματι έχει ανθρωπιστική κρίση, τονίζει το δημοσίευμα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το έχει θέσει αυτό ως προτεραιότητα- θέλουν κουπόνια για τους πεινασμένους, περίθαλψη για τους άρρωστους και ηλεκτρικό για εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, αλλά ακόμη και με μία περιορισμένη νίκη στον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη δεν είναι ξεκάθαρο από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Ή αν θα έχει αυτά που χρειάζεται για να αποπληρώσει τους δανειστές της. Δεν έχει βοηθήσει ότι όλη αυτή η πολιτική αβεβαιότητα σκότωσε την εκκολαπτόμενη ανάπτυξη, πολύ σχετική έννοια σε αυτή την περίπτωση, και έστειλε προς τα κάτω πάλι την οικονομία.

«Θα χρειαστεί πολύς, πολύς καιρός πριν η Ελλάδα επιστρέψει εκεί που ήταν το 2008. Αλλά κάποια στιγμή θα είναι, σωστά;», καταλήγει το δημοσίευμα.  








iefimerida

ΠΡΕΖΑ TV
11-4-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: