Πέμπτη, Μαΐου 28, 2015

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΛΛ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ-ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ (ΕΑΝ ΦΕΡΕΙ) Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΠΩΣ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.
ΑΥΤΟ ΜΕΛΙΣΤΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΚΙΝΚΙ ΕΑΝ ΟΙ ΑΝΕΛΛ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ (ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ) ΩΣΤΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ.


ΕΠΕΙΤΑ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ...ΤΟ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ ΣΤΟ THEPRESSPROJECT ΣΗΜΕΡΑ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ REAL ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΛΙΣΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥ...

ΜΕΤΑ ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ,ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ "ΣΟΒΑΡΟΥΣ" ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ,ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ "ΔΡΑΧΜΟΛΑΓΝΟΥΣ" ΚΑΙ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΥΡΩΠΑΪΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ.

--ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΟΤΙ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΠΠΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ...ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ...ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΟΒΑΡΟ...ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ.--

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΣΚΑΙ

«Έστω και αργά ο κ. Τσίπρας πήρε το μήνυμα ότι η κοινωνία είναι σε απόγνωση. Η απραξία και η ακινησία στοιχίζει πολύ στην οικονομία. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το τι πραγματικά διαπραγματευόμαστε. Έχω όμως ένα φόβο ότι όλη αυτή η ιστορία του “διαπραγματεύομαι, διαπραγματεύομαι, διαπραγματεύομαι” είναι για εσωτερική κατανάλωση. Είναι δηλαδή για να φτάσουμε στο αμήν, να έρθει η συμφωνία ένα βράδυ και την επόμενη μέρα να ψηφιστεί από τη Βουλή. Να μη δοθεί δηλαδή χρόνος στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική του ομάδα να αντιδράσει σε μια σκληρή συμφωνία» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης από την πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, όπου βρέθηκε καλεσμένος των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ, και απάντησε σε όλα τα ερωτήματα των δύο δημοσιογράφων.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, είπε:

Για τη διαπραγμάτευση και τη χθεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού:
Έστω και αργά ο κ. Τσίπρας πήρε το μήνυμα ότι η κοινωνία είναι σε απόγνωση. Και δεν το λένε μόνο οι οικονομικοί αναλυτές, το λέει ο κόσμος. Όλοι λένε «κάνετε κάτι να τελειώσει η συμφωνία». Η απραξία και η ακινησία στοιχίζει πολύ στην οικονομία. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι πραγματικά συμβαίνει, κι εγώ για να είμαι ειλικρινής δεν έχω ενημέρωση από τον κ. Τσίπρα παρ’ ότι το έχω επανειλημμένως ζητήσει. Σημασία έχει να έχεις ενημέρωση για την ουσία της διαπραγμάτευσης και όχι για τις γενικές προθέσεις. Έχω όμως έναν φόβο ότι όλη αυτή η ιστορία «διαπραγματεύομαι, διαπραγματεύομαι, διαπραγματεύομαι» είναι για εσωτερική κατανάλωση. Είναι δηλαδή για να φτάσουμε στο αμήν, να έρθει η συμφωνία ένα βράδυ και την επόμενη μέρα να ψηφιστεί από τη Βουλή. Να μη δοθεί δηλαδή χρόνος στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα να αντιδράσει σε μια σκληρή συμφωνία. Η δύσκολη συμφωνία είναι δεδομένη, θα την είχαμε έτσι κι αλλιώς και δεν είναι θέμα του Τσίπρα. Όμως έχω την αίσθηση ότι η Κυβέρνηση αυτή θα έπαιρνε μια πολύ καλύτερη συμφωνία τον Μάρτιο αφού στην πολιτική όπως άλλωστε και στην ιατρική ο χρόνος παίζει καθοριστικό ρόλο. Το φάρμακο που θα δώσεις σήμερα σε έναν ασθενή μπορεί να είναι σωτήριο ενώ αν του το δώσεις σε δέκα μέρες μπορεί να έχουν υπάρξει βλάβες που δε διορθώνονται. Η αίσθησή μου – κι αυτά δείχνουν τα στοιχεία του τουρισμού, είναι ότι υπάρχουν βλάβες που δε διορθώνονται. Υπάρχουν ακυρώσεις αυτή τη στιγμή τουριστικών πακέτων και ειδικά στις μικρές μονάδες. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα νησιά.

Για τα σενάρια συνεργασιών:
Ο κάθε αποτυχημένος Υπουργός του ΠΑΣΟΚ κάνει μια προσπάθεια να ενώσει τον χώρο. Εμάς δεν μας αφορά η συζήτηση για τη νεκρανάσταση των παλαιών μηχανισμών. Εμείς κάνουμε μια πορεία η οποία είναι διακριτή, όχι όμως μοναχική. Είμαστε η προοδευτική λογική στην Ελλάδα. Δεν είμαστε ούτε δεξιός, ούτε ακροαριστερός παραπόταμος.

Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου:
Η κυρία Κωνσταντοπούλου να ασχοληθεί με το προσωπικό της πρόβλημα που είναι μεγάλο και να αφήσει τον πρωθυπουργό της χώρας να ασχοληθεί με τις μεγάλες υποθέσεις. Εκείνη χαριεντίζεται με τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή. Και δεν το λέμε μόνο εμείς, το λέει το ΚΚΕ, το λένε κάποιοι σοβαροί άνθρωποι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τις φωνές του κ. Τσίπρα στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, τις έχουμε ακούσει. Η πρόεδρος της Βουλής δεν έχει εκλεγεί για να αντικαθιστά τον Πρωθυπουργό, οπότε ας ασχοληθεί με τα προβλήματα του κοινοβουλίου. Η κ. Κωνσταντοπούλου είναι μία βουλευτής που χάρη στη μεγαλοθυμία και στην πολιτική ανωριμότητα του κ. Τσίπρα προτάθηκε για Πρόεδρος της Βουλής. Θα δούμε αν θα καταθέσουμε πρόταση μομφής κατά της κ. Κωνσταντοπούλου σε συνεργασία με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ήδη ανάστατοι. Δεν μετανιώσαμε που την ψηφίσαμε γιατί, σας είπα, ήταν κάτι το οποίο ζήτησε ο πρωθυπουργός. Είχε πει: «μην εγκαινιάσουμε μια νέα περίοδο διακυβέρνησης με μία αρνητική ψήφο». Το είχα τονίσει εξαρχής στον Πρωθυπουργό ότι είναι λάθος να προτείνει την κ. Κωνσταντοπούλου για Πρόεδρο της Βουλής, διότι είχε δώσει αρνητικά δείγματα γραφής. Για άλλη μια φορά επιβεβαιωνόμαστε. Η κ. Κωνσταντοπούλου πρέπει να περιοριστεί στον ρόλο της και να μην δημιουργεί επιτροπές μόνο και μόνο για να παίζει στην τηλεόραση.

Για τις επενδύσεις:
Ποιος δε θέλει -πέρα από κάποιες ακραίες συνιστώσες και κάποιους ακροδεξιούς- να έχουμε επενδύσεις στην Ελλάδα; Έχουμε πει -και τους έχουμε ανοίξει τα μάτια- ότι υπάρχει η δυνατότητα να έχει στη κατοχή του το Δημόσιο σε όλες τις παραχωρήσεις το 20-30%. Εάν κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι που οι συνιστώσες θα έχουν πάει διακοπές ο κύριος Τσίπρας αποφασίσει να δώσει τα αεροδρόμια, τα λιμάνια στην Cosco, όλα τα μεγάλα έργα τα οποία είχαν ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, τι θα πείτε; Γιατί χάσαμε τους 6 μήνες αυτούς; Οι συμφωνίες δε θα αλλάξουν. Ήδη έχει δοθεί το πράσινο φως στο ΤΑΙΠΕΔ, να είναι έτοιμο όταν ξεμπλοκάρουμε με τις συνιστώσες να δώσουμε αυτά τα έργα. Η άποψη μας είναι σαφής. Η οικονομία μας πεθαίνει και αυτό θα είναι μια ανυπολόγιστη βλάβη.

Για τον ιδιωτικό τομέα:
Είναι σημαντικό να εξασφαλίζουμε τους μισθούς και τις συντάξεις. Για ποιους μισθούς μιλάμε, όμως; Εδώ υπάρχει ένας ήρωας που μας βλέπει, ο άνθρωπος του ιδιωτικού τομέα. Υπάρχουν εταιρείες οι οποίες δεν πληρώνονται. Υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι τους τελευταίους μήνες, το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Η χώρα δεν έχει κατακρημνιστεί ακόμα γιατί κάποιοι στον ιδιωτικό τομέα κρατούν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές, χωρίς δάνεια, χωρίς καμία διευκόλυνση, με πολλή δυσκολία σε όλους τους τομείς. Αν ακούσεις όμως τα στελέχη και τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάβεις ότι η ιδιωτική οικονομία είναι κάτι κακό ή αόρατο. Γιατί εδώ έχουμε χάσει την έννοια των λέξεων, βγαίνει ο Υπουργός Εργασίας και λέει ότι εμείς δεχόμαστε ιδιωτική πρωτοβουλία μόνο στα περίπτερα. Δεν έχω ακούσει έναν υπουργό να λέει «θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι για την ιδιωτική οικονομία» αφού το μυαλό τους είναι κολλημένο στους ψηφοφόρους τους, τους συνταξιούχους δηλαδή και το δημόσιο.

Για τη χαμένη αξιοπιστία της Ελλάδας:
Η απογοήτευση των συμμάχων μας δεν οφείλεται στο ότι δεν βάζουμε τον ΦΠΑ στο 11% ή 13%. Η Ελλάδα έχασε την αξιοπιστία στην Ευρώπη εξαιτίας της απουσίας των μεταρρυθμίσεων. Η κοινωνία έχει αποφασίσει ότι θέλει για Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά θέλει παράλληλα και μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Το ότι ο κ. Τσίπρας κοιτάζει περισσότερο προς το κόμμα του και λιγότερο προς την κοινωνία, είναι δικό του πρόβλημα. Η οπτική ενός Πρωθυπουργού πρέπει να είναι κυρίως προς την κοινωνία. Ο κόσμος δεν ψήφισε τις συνιστώσες. Ο κόσμος ψήφισε την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να κάνει αλλαγές στην ελληνική κοινωνία.

Για τη συμφωνία:
Συνομιλητής μου είναι ο Πρωθυπουργός και όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο ίδιος το Ποτάμι έχει συνεισφορά σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Βοηθήσαμε τον Πρωθυπουργό για να βοηθήσουμε τη χώρα, όχι τον Αλέξη Τσίπρα. Γενικά, θα έχετε προσέξει, ότι σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση δεν είμαστε από αυτούς που λένε «να το δούμε και να το συζητήσουμε». Είμαστε απόλυτοι. Η συμφωνία που θα έρθει στην ελληνική Βουλή και θα ψηφιστεί από εμάς, γιατί ο ασθενής χρειάζεται οξυγόνο. Εμείς δεν έχουμε απωθημένα. Τη συμφωνία θα την ψηφίσουμε χωρίς παζάρια για την επόμενη ημέρα. Δεν μας ενδιαφέρουν τα Υπουργεία και οι λιμουζίνες. Η χώρα πεθαίνει οικονομικά και πρέπει να δώσουμε οξυγόνο στον ασθενή και μετά να λύσουμε τα προβλήματα. Στη χώρα υπάρχει τρόικα εσωτερικού αλλά αυτή δεν αφορά το Ποτάμι. Αυτή είναι η τρόικα της δραχμής, ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο τμήμα των ΑΝΕΛ και οι ακροδεξιοί φασίστες. Αυτοί είναι το λόμπι της δραχμής. Είναι χρέος του Πρωθυπουργού αυτή την κουβέντα να την κόψει μαχαίρι. Υπάρχει κάτι πιο επικίνδυνο στην Ελλάδα του 2015 από το να θέλει κάποιος την απομόνωση της χώρας; Το Ποτάμι δεν έρχεται ούτε από μνημόνια, ούτε θα οδηγήσει τη χώρα σε συμφωνίες λιτότητας. Το Ποτάμι πρεσβεύει την ανάπτυξη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα:
Μπορεί στο εξωτερικό και τη διαπραγμάτευση να έχουν μια δικαιολογία, ότι «πλέουν» σε αχαρτογράφητα νερά, όμως δεν υπάρχει άλλοθι γι’ αυτά που κάνουν στο εσωτερικό, στην Υγεία και την Παιδεία. Τα νοσοκομεία της χώρας είναι διαλυμένα, ενώ η διαδικασία επιλογής νέων διοικήσεων, βρίσκεται στα χέρια των συνιστωσών. Καλούνται οι Τοπικές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσουν ποιοι θα είναι οι διοικητές των νοσοκομείων. Σε αυτά τα θέματα είμαστε σε απόλυτη σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει αν θα πορευθεί ως Πρωθυπουργός μιας μεγάλη πλειοψηφίας της χώρας ή ως αρχηγός των συνιστωσών. Να σας πω κάτι προσβλητικό που περνάει απαρατήρητο; Έρχεται ο Πρωθυπουργός από τη συνάντηση κορυφής, όπου προσπαθεί να λύσει κάποια πράγματα για τη χώρα και αντί να ασχοληθεί με τα σοβαρά αυτά θέματα, ασχολείται με τις συνιστώσες, κλειδωμένος δύο μέρες σε ένα γραφείο με τους συμβούλους του.

Για το τι κυβέρνηση πρέπει να έχει η χώρα:
Η λύση είναι απλή: o πρωθυπουργός πρέπει να σχηματίσει μια κυβέρνηση της προοδευτικής παράταξης, μια κυβέρνηση λογικής, με ανθρώπους που είναι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με ανθρώπους που βρίσκονται σε άλλους χώρους. Να επιλέξει δηλαδή λογικούς ανθρώπους και προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο. Εμείς, με την ακομπλεξάριστη Αριστερά είμαστε σύμμαχοι.

Για την κομματοκρατία:
Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η κομματοκρατία. Την είχαμε επί ΠΑΣΟΚ, την είχαμε επί Νέας Δημοκρατίας και την έχουμε και τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές οι μικρές συμμορίες που συνασπίζονται στο πλευρό των αρχηγών, θεωρούν ότι την επόμενη μέρα έχουν το προνόμιο να καθορίζουν τα πράγματα. Η κοινωνία έχει αλλάξει, δεν είμαστε στο 1980, είμαστε στο 2015. Όταν προκηρύσσεις μία θέση υποχρεούσαι να ακούσεις την κοινωνία και να παίρνεις «γραμμή» από την κοινωνία και όχι μέσα από τον κομματικό σου μηχανισμό. Άρα τα κόμματα πρέπει να περιοριστούν στον δικό τους ρόλο και ο Πρωθυπουργός να αναλάβει τον πραγματικό του ρόλο ως κυβερνήτης της χώρας.

Για τον ΦΠΑ:
Όταν προετοιμάζεσαι για να γίνεις κυβέρνηση είσαι υποχρεωμένος να έχεις μια αποκρυσταλλωμένη θέση για τον ΦΠΑ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όμως εδώ και τέσσερις μήνες αυτοσχεδιάζει. Νομίζετε ότι υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολογία; Εμείς -που είμαστε μόλις έναν χρόνο κίνημα- έχουμε επεξεργασμένη λύση για τον ΦΠΑ: έχουμε προτείνει -και προεκλογικά και τώρα- όσες επιχειρήσεις έχουν κάτω από 30.000 ευρώ ετήσιο τζίρο, οι οποίες συνεισφέρουν στον ΦΠΑ 4%, δηλαδή τίποτα- να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ. Υπάρχει μια υστέρηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ουσία ακολουθεί τις προτάσεις του Ποταμιού, με έξι μήνες καθυστέρηση. Η χώρα θέλει δύο συντελεστές ΦΠΑ. Αυτό θα βοηθήσει και στον φορολογικό έλεγχο καθώς θα απλουστεύσει τα πράγματα. Θέλει έναν μικρό ΦΠΑ της τάξης του 8-9% κι έναν μεγάλο που δεν θα ξεπερνάει το 20%. Ας κάνει λοιπόν και η κυβέρνηση μια συγκεκριμένη πρόταση πέρα από τις διαρροές με non paper, τις οποίες την επόμενη μέρα παίρνει πίσω. Στο Ποτάμι αναζητούμε συνέχεια της λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα γιατί αυτός είναι ο ρόλος των κομμάτων. Μπορούσαμε κι εμείς προεκλογικά να λέμε διάφορα πράγματα για να κερδίζουμε ψήφους. Βγήκαμε και είπαμε ότι η κυβέρνηση δε θα μπορέσει να δώσει το μισθό των 750 ευρώ και θα πρέπει να πάμε στη σταδιακή αύξηση 50 ευρώ το δίμηνο. Βγήκαν τότε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και είπαν ότι είμαστε προδότες, κι ότι την επόμενη ημέρα θα έχουμε μισθό 750 ευρώ. Το θέμα λοιπόν δεν είναι να λες και να υπόσχεσαι πράγματα για να κερδίσεις ψήφους, αλλά να λες πράγματα που να πατάνε στα πόδια τους. Αυτή τη στιγμή λοιπόν εμείς έχουμε προτάσεις για την κυβέρνηση. Και καλά θα κάνει κάποια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμερίσει τους παράλογους και τους γραφικούς.

Δείτε την εκπομπή εδώ:


Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση της εκπομπής παρακάτω:

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να καλημερίσουμε τον Πρόεδρο του Ποταμιού τον κ. Θεοδωράκη.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα σας.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καλημέρα και καλώς ήρθατε.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να δούμε που βρισκόμαστε. Τι λέτε εσείς εκεί που βρισκόμαστε, θέλω το δικό σας σχόλιο κατ’ αρχάς για τη χτεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού-όχι μόνο στο επίπεδο της συμφωνίας -ότι είμαστε κοντά και τα λοιπά θέλω και την εκτίμησή σας αν όντως είμαστε κοντά, αλλά για το αν σωστά έγινε εκτιμώντας και εσείς ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, ένας κίνδυνος, ένα περιβάλλον, ένα κλίμα ανησυχίας, αστάθειας, φόβου, τρόμου. Γιατί εγώ έτσι αντιλήφθηκα τον Πρωθυπουργό χτες, να μιλάει προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να ηρεμήσουν τα πράγματα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι έστω και αργά ο κ. Τσίπρας έχει πάρει το μήνυμα ότι η κοινωνία είναι σε μια απόγνωση και δεν είναι κάποιος πολιτικός αναλυτής που το λέει. Δηλαδή αν κυκλοφορήσεις στο δρόμο- χτες ήμουν στη Θεσσαλονίκη- όλοι μου λένε «Κάντε κάτι…» -γιατί ξέρετε ο κόσμος νομίζει ότι είναι και στο δικό μας χέρι- «Κάντε κάτι να τελειώσει η συμφωνία». Αυτή η απραξία δηλαδή που υπάρχει, αυτή η ακινησία νομίζω ότι στοιχίζει πάρα πολλά στην οικονομία.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είναι απραξία όμως; Σου λέει «διαπραγματεύομαι. Τι να κάνω; Να υπογράψω το e-mail Χαρδούβελη και να τελειώνω»;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω. Κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος τι ακριβώς συμβαίνει γιατί δεν έχω καμία ενημέρωση, για να είμαι και απολύτως ειλικρινής.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ζητήσατε ενημέρωση; Γιατί λέει ο Πρωθυπουργός όποτε το λες αυτό, ή το Μέγαρο Μαξίμου τέλος πάντων «όποιος ζητήσει θα έρθει εδώ να τον ενημερώσουμε».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σημασία έχει να έχεις μια ενημέρωση για την ουσία της υπόθεσης και όχι για τις γενικές του προθέσεις. Τις προθέσεις της Κυβέρνησης τις ξέρω.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τις ξέρουμε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αλλά ενημέρωση για το τι πραγματικά διαπραγματευόμαστε, δεν έχουμε, παρ’ ότι έχουμε ζητήσει.

Έχω ένα φόβο και θα φανεί. Ότι όλη αυτή η ιστορία «διαπραγματεύομαι, διαπραγματεύομαι, διαπραγματεύομαι….» είναι κυρίως για εσωτερική κατανάλωση. Είναι κυρίως δηλαδή για να φτάσουμε στο αμήν, να έρθει η συμφωνία ένα βράδυ και την επόμενη μέρα το πρωί να ψηφιστεί από τη Βουλή.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για να φτιάξει το κλίμα εσωτερικά, λέτε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να μη δοθεί χρόνος στο Κόμμα του να αντιδράσει, να μη δοθεί χρόνος στο Κόμμα του να αντιδράσει, να μη δοθεί χρόνος στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα να αντιδράσει και να έχουμε μια συμφωνία στο παρά πέντε …

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σκληρή επομένως συμφωνία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι κι αλλιώς θα είναι σκληρή η συμφωνία.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Λέω όμως ότι έτσι όπως το λέτε, σημαίνει ότι η συμφωνία αυτή πολύ δύσκολη.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα είναι δύσκολη η συμφωνία..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι δύσκολη θα είναι, το ξέρουμε όλοι αυτό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και αν προσέξατε χτες τον κ. Σταθάκη, ο οποίος είναι μετρημένος, ήταν σαφές: θα έχουμε μια δύσκολη συμφωνία. Δύσκολη συμφωνία θα είχαμε έτσι κι αλλιώς, δεν είναι θέμα του Τσίπρα και εδώ θέλω να είμαι τίμιος. Προσέξτε όμως. Έχω την αίσθηση ότι η Κυβέρνηση αυτή θα έπαιρνε μια πολύ καλύτερη συμφωνία το Μάρτιο. Αυτά είναι τα δικά μου μηνύματα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δηλαδή η καθυστέρηση επιδείνωσε την κατάσταση, λέτε.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί κ. Θεοδωράκη; Ίσα – ίσα θα έλεγε κανείς ότι με το κόστος που υπάρχει –κανείς δεν λέει ότι δεν υπάρχει κόστος, προφανέστατα υπάρχει κόστος- αλλά όμως ίσα – ίσα όταν ξεκινάει μια συμφωνία που όλοι οι παίκτες βάζουν στο τραπέζι όλα τους τα χαρτιά και η απέναντι πλευρά με την οποία συζητάμε, πας σε μια συμφωνία στο μάξιμουμ. Ενώ τώρα λειαίνεται το έδαφος, μπαίνουν κι άλλοι παράγοντες, συζητούν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι. Στην πολιτική, όπως άλλωστε και στην ιατρική, ο χρόνος παίζει καθοριστικό ρόλο. Το τι φάρμακο θα δώσεις σήμερα σε ένα ασθενή, μπορεί να είναι σωτήριο και αν το δώσεις σε δέκα μέρες, μπορεί να έχουν υπάρξει βλάβες, οι οποίες δεν διορθώνονται.

Η αίσθησή μου και αυτά δείχνουν τα στοιχεία του τουρισμού, είναι ότι υπάρχουν βλάβες που δεν διορθώνονται. Υπάρχουν ακυρώσεις αυτή τη στιγμή τουριστικών πακέτων και ειδικά στις μικρές μονάδες, ξέρετε.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι μεγάλες δεν έχουν πρόβλημα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Οι μεγάλες μονάδες έχουν πιο σκληρές συμφωνίες.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουν τα πακέτα, έτσι είναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχει πρόβλημα στα νησιά. Ήμουν και στην Κρήτη, υπάρχει πρόβλημα. Άρα ο χρόνος παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο στην πολιτική.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έτσι είναι, αλήθεια είναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η αίσθησή μου -και ξέρετε ότι έκανα μια πολύ μεγάλη βόλτα στην Ευρώπη- είναι ότι τον Φλεβάρη όλη η Ευρώπη έλεγε «έλα Τσίπρα, μπράβο Τσίπρα». Με ποια έννοια; Ότι για τους δικούς τους λόγους θεωρούσαν ότι ο κ. Σαμαράς δεν έκανε μεταρρυθμίσεις, είχε προσχωρήσει στο λαϊκισμό –που όντως έτσι ήταν, η τελευταία του Κυβέρνηση ήταν για κλάματα του κ. Σαμαρά- οπότε είπαν «έλα Τσίπρα».

Εκεί που είχε μια αισιόδοξη ματιά ο κόσμος της Ευρώπης προς την Ελλάδα, εμείς αρχίσαμε να λέμε ότι «θα αλλάξουμε την Ευρώπη» καθυστερούσαμε να συζητάμε και αυτό φαίνεται τώρα. Βγήκε χτες ο κ. Σταθάκης και είπε «υπερτιμήσαμε την πολιτική συζήτηση». Συγνώμη, αυτά όταν τα λέγαμε εμείς γιατί μας έλεγαν ότι δεν ισχύουν; Και τώρα το παραδέχονται και οι ίδιοι.

Το Μάρτιο λοιπόν μετά τις 20 Φλεβάρη …

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μετά τη συμφωνία δηλαδή.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι μετά τη συμφωνία. Η Κυβέρνηση μπορούσε να προχωρήσει με πολύ πιο γοργά βήματα και τότε, επιτρέψτε μου και θα φανεί στην πράξη, δεν είχαν τεθεί λογιστικά ζητήματα. Είχαν τεθεί από τους Ευρωπαίους πολλά ζητήματα μεταρρυθμίσεων για αποκρατικοποιήσεις.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτά αρνείται να τα κάνει η Κυβέρνηση κ. Θεοδωράκη, το ξέρετε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αρνείται η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις όπως τις εννοούν κάποιοι. Λέει μεταρρυθμίσεις με το δικό της τρόπο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όπως τις εννοεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Να σας πω κάτι, ποιος δεν θέλει –πέρα από κάποιες ακραίες συνιστώσες και κάποιους ακροδεξιούς- στην Ελλάδα επενδύσεις; Ποιος δεν θέλει να έχουμε μια λύση στο λιμάνι; Δεν θέλει η Κυβέρνηση την Cosco και έχει μια καλύτερη λύση, μια άλλη εταιρεία; Αλλά υπάρχει κανείς που να λέει ότι το λιμάνι πρέπει να είναι των συνδικαλιστών;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι, δεν είναι όμως αυτή η συζήτηση μια και λέμε για το λιμάνι. Η συζήτηση επ’ αυτού είναι εάν σε μια τόσο μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα όπως είναι το λιμάνι, μετέχει με κέρδη και το δημόσιο ή χαρίζει τα κέρδη σε κάποιους άλλους. Εκεί γίνεται η κουβέντα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι πολύ απλά τα πράγματα, να σας πω. Εμείς έχουμε πει και τους έχουμε ανοίξει τα μάτια, ότι υπάρχει η δυνατότητα και εγκρίνεται από την Ευρώπη, να έχει σε όλες τις παραχωρήσεις το ελληνικό δημόσιο 20 με 30%.

Να σας ρωτήσω και θέλω να μου απαντήσετε με κάθε ειλικρίνεια: εάν κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι που οι συνιστώσες θα έχουν πάει διακοπές γιατί αυτό περιμένουν και θα είναι στα μπάνια τους, ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να δώσει τα αεροδρόμια, να δώσει την Cosco, να δώσει το Ελληνικό, τέλος πάντων να δώσει όλα τα μεγάλα έργα τα οποία είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη Κυβέρνηση, τι θα πείτε; Γιατί χάσαμε τους έξι μήνες αυτούς;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σου λέει «για να κάνω καλύτερη συμφωνία» αυτό λέει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εάν δεν αλλάξουν οι συμφωνίες, ρωτώ.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αν δεν αλλάξουν, είναι άλλο θέμα. Αν δεν αλλάξουν θα έχει ευθύνη.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας λέω λοιπόν και σημειώστε την ημερομηνία, ότι οι συμφωνίες δεν θα αλλάξουν. Ήδη έχει δοθεί πράσινο φως στο ΤΑΙΠΕΔ να είναι έτοιμο, όταν ξεμπλοκάρουμε με τις συνιστώσες να δώσουμε αυτά τα έργα.

Εμένα η άποψή μου είναι σαφής: η οικονομία μας πεθαίνει και αυτό θα είναι μία ανυπολόγιστη βλάβη. Δεν είναι οι μισθοί και οι συντάξεις το μόνο μέλημα μιας Κυβέρνησης.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Σωστά, αλλά είναι όμως μια ματιά που βλέπει τα πράγματα να οδηγούνται προς μια κατεύθυνση, ή γίνεται η διαχείρισή τους με αυτό τον τρόπο, έχοντας το μάτι στο Κόμμα. Εγώ ξέρω ότι κυβερνάει η Κυβέρνηση, ακούω λοιπόν την Κυβέρνηση ακούω και τους προβληματισμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά λέω ότι άκουσα τον Πρωθυπουργό να λέει «η απόφαση είναι του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης συλλογικά».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό. Εγώ θα ήθελα να είναι έτσι.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Λέω λοιπόν ότι η Κυβέρνηση διατείνεται -και από αυτά που βλέπω, λέω γιατί δεν είναι έτσι- ότι το δημοσιονομικό και επομένως και τα οικονομικά μέτρα, είναι κεντρικό στοιχείο της κουβέντας όπως ήταν και κεντρικό στοιχείο και την προηγούμενη φορά.

Θυμάστε ότι στην κουβέντα που γινόταν τον Οκτώβρη – Νοέμβρη, όλη η διαφορά ήταν «όχι παιδιά το άνοιγμα 2 δις, όχι δεν είναι 2 δις είναι 500 εκατομμύρια, όχι θα δείτε πόσο είναι, πάρτε μέτρα για να καλύψετε τα 2,5» εκεί είμαστε. Ο κ. Γιούνκερ προσφάτως μας έλεγε 1,8 για το ΦΠΑ. 1,8 είναι δεύτερος ΕΝ.Φ.Ι.Α.!

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προσέξτε, η χώρα χάνει κάθε μέρα 23 εκατομμύρια από το ΑΕΠ της. Αυτοί είναι οι υπολογισμοί. Όπως σωστά λέτε, αυτή η συζήτηση με τους δανειστές είναι πολύ παλιά. Πόσα ζητάγανε τότε; Θυμάστε; Μίλαγαν για 1 δις.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: 1 δις διαφορά ήταν μεταξύ μας.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με την προηγούμενη Κυβέρνηση, λέτε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι αυτό λέω. Τώρα έχουμε φτάσει στα 2-2,5 φοβάμαι μη σκάσει πάνω από 4. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν μια οικονομία η οποία έχει πάρα πολλά προβλήματα, τα προβλήματα στην οικονομία δεν τα δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι βέβαια, είναι δομικά τα προβλήματα της οικονομίας.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τα προβλήματα στην οικονομία τα δημιούργησε η αναποφασιστικότητα του παλιού καθεστώτος, είναι σαφές αυτό.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είναι θέμα αποφασιστικότητας ή είναι θέμα επιλογών;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο …

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Έγιναν μια σειρά επιλογές τέσσερα χρόνια, δεν είναι έτσι. Και τώρα θα γίνουν επιλογές.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο. Πάντα είναι η αναποφασιστικότητα, η οποία συνδυάζεται με το τι έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Δεν προώθησε σημαντικά πράγματα και πραγματικά έπρεπε να πιεστεί από τους δανειστές να προωθήσει σημαντικά πράγματα. Δηλαδή περιουσιολόγιο, το κτηματολόγιο, πράγματα που θα είχαν λύση τα χέρια σήμερα των ελεγκτικών Υπηρεσιών, έπρεπε να είχαν λυθεί προ πολλού στη χώρα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αλλά αυτά είναι τα εύκολα, λέει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι καθόλου εύκολα.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Σου λέει ότι αυτά για τη συμφωνία είναι τα εύκολα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι καθόλου εύκολα.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δύσκολο είναι ο ΦΠΑ, τα εργασιακά, οι συντάξεις.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα δημοσιονομικά είναι τα δύσκολα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι έτσι. Επιτρέψτε μου και θα το δείτε στην πράξη, η απογοήτευση των συμμάχων μας όταν χάσαμε τους 18 όταν είμαστε μόνοι μας στην Ευρώπη, είναι γιατί δεν βάζουμε το ΦΠΑ 11 ή 13%; Έχει καμία αγωνία ο Ιταλός ή ο Πορτογάλος γι’ αυτό; Η Ελλάδα έχασε επί Τσίπρα την αξιοπιστία της, σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, δημόσιο, αποκρατικοποιήσεις, παιδεία.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μπορούσε να το κάνει αυτό ο Τσίπρας κ. Θεοδωράκη;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πως δεν μπορούσε.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ένα Κόμμα με αυτή τη σύνθεση μπορούσε να προχωρήσει σε δυο μήνες σε τόσο μεγάλες αλλαγές;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Που είναι και αντίθετες με την κατεύθυνση που έχει σαν αντίληψη, αν θέλετε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι πρόβλημα του κ. Τσίπρα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γι’ αυτό σου λέει «εγώ διαπραγματεύομαι με το δικό μου σχέδιο», αυτό λέει ο Τσίπρας.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να τα βάλουμε σε μια τάξη; Η κοινωνία έχει αποφασίσει και φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις ότι θέλει και Πρωθυπουργό Τσίπρα, αλλά παράλληλα θέλει μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σωστό αυτό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το ότι ο κ. Τσίπρας κοιτάει κυρίως προς το Κόμμα του και δεν κοιτάει προς την κοινωνία είναι δικό του πρόβλημα, δεν είναι δικό μας πρόβλημα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τώρα είναι και της χώρας σε τελική ανάλυση. Δεν είναι δικό του μόνο.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μήπως τώρα με ένα υπόγειο τρόπο μου λέτε ότι ο κ. Τσίπρας το ότι κοιτάει στο δικό του Κόμμα που έχει άλλη αντίληψη και δεν κοιτάει σε εμάς που είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων …

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν λέω «σε εμάς», εγώ λέω για την κοινωνία. Εγώ λέω ότι πρέπει να κοιτάξει… Ένας Πρωθυπουργός, ένας Αρχηγός Κόμματος είναι αρχηγός Κόμματος μέχρι να βγει Πρωθυπουργός. Όταν βγαίνει Πρωθυπουργός η οπτική του πρέπει να είναι κυρίως προς τη κοινωνία, όχι προς το Ποτάμι. Προς την κοινωνία.

Να σας πω μια προσβλητική που περνάει απαρατήρητη, αλλά εγώ πιστεύω ότι προσβάλλει και τον κόσμο. Έρχεσαι από τη συνάντηση κορυφής, προσπαθείς να λύσεις μερικά πράγματα για τη χώρα σου και το πρόβλημα είναι η συνιστώσες; Να κάθεσαι δυο μέρες σε ένα γραφείο με τους συμβούλους σου για να δεις …

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να ενημερώσει το Κόμμα του. Πως θα γίνει; Αφού ξέρετε είναι το πρόβλημά του.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι έτσι όμως.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το ξέρει κ. Θεοδωράκη μου ότι είναι το πρόβλημά του το Κόμμα του.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα έχουμε διαφορετικό μοντέλο. Αυτή η χώρα αν δεν φύγει από την ασφυξία των Κομμάτων, εάν δεν πάει σε μεγάλες πλειοψηφίες ξέρουμε τι εκπροσωπούν τα Κόμματα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτούς ψήφισε ο λαός όμως, θα σου πει ο άλλος.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο κόσμος δεν ψήφισε τη συνιστώσα …

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μέσα ήταν αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν απ’ έξω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στις 25 Γενάρη όλοι αυτοί που διαφωνούν σήμερα και σφυρίζουν αλλού, μέσα ήταν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κάνετε ένα μεγάλο λάθος. Ο κόσμος ψήφισε την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να κάνει αλλαγές στην ελληνική κοινωνία. Να συγκρουστεί με τα κατεστημένα, να συγκρουστεί με συμφέροντα και συντεχνίες …

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Με τη λιτότητα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με τη λιτότητα σωστό και να μπει σε ένα δρόμο ανάπτυξης. Και τώρα έχουμε, βλέπω συνέχεια –δεν θα μιλήσω για τη δική σας εκπομπή, που είναι από τις πιο σοβαρές- τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να βγαίνουν και να λένε «Κατορθώσαμε να σώσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις». Είναι προσβολή.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί κ. Θεοδωράκη;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να σας πω γιατί είναι προσβολή.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μισό λεπτό κ. Θεοδωράκη γιατί αυτό έχει μια λογική και δεν το λέω για να υποστηριχθεί η μία ή η άλλη άποψη, αλλά λέω πραγματιστικά να μιλήσει κανείς, μια χώρα η οποία επί δέκα μήνες δεν παίρνει μία και μια χώρα η οποία είναι σε πρόβλημα η οικονομία της …

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί δεν παίρνει μία;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αφού δεν έχουμε πάρει λεφτά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί δεν πήραμε τα λεφτά τον Φλεβάρη;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί δεν έχουμε συμφωνήσει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Μην τα απλουστεύετε τα πράγματα και το ξέρετε.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι δεν τα απλουστεύω, αυτή είναι η πραγματικότητα πάντως δεν έχουμε πάρει λεφτά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου. Όταν τον Φλεβάρη είπαμε να πάρουμε τα 7 δις εμείς ήμασταν προδότες γιατί έβγαιναν οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και έλεγαν «δεν έχουμε ανάγκη…». Να σας θυμίσω τα ονόματα;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το θυμάμαι κι εγώ, αλλά για να τα πάρεις έπρεπε να υπογράψεις συμφωνία, που δεν υπέγραψε ούτε ο Σαμαράς.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν είναι έτσι. Τώρα κάνετε λάθος και το δέχτηκε και ο κ. Τσακαλώτος, είπε ότι «ήταν λάθος μας που δεν πήραμε τα λεφτά τον Φλεβάρη». Όταν εμείς, το ταπεινό Ποτάμι έλεγε από τότε και τους άνοιγε τα μάτια ότι 20 Φλεβάρη –και το είχα πει και στον Πρωθυπουργό- «με αυτό που θα υπογράψεις θα πάρεις και τα λεφτά», η Βαλαβάνη, ο Λαφαζάνης, διάφοροι Υπουργοί έρχονταν και έλεγαν «δεν έχουμε ανάγκη τα μνημονιακά λεφτά» για να πουλήσουν εφέ στις συνιστώσες. Έτσι τα χάσαμε τα λεφτά, τα πρώτα λεφτά.

Και να σας πω κάτι για τους μισθούς και τις συντάξεις γιατί θέλω να είμαι σαφής. Είναι σημαντικό να εξασφαλίζουμε τους μισθούς και τις συντάξεις. Για ποιους μισθούς μιλάμε όμως;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κανονικά για όλους.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εδώ υπάρχει ένας ήρωας που μας βλέπει. Είναι ο άνθρωπος του ιδιωτικού τομέα. Υπάρχουν εταιρείες οι οποίες δεν πληρώνονται, υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι τους τελευταίους μήνες και το ξέρετε πάρα πολύ καλά.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έτσι είναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και κρατούν μια οικονομία ζωντανή για την οικογένειά τους βεβαίως για να έχουν αύριο δουλειά, αλλά και τελικά και για τη χώρα. Η χώρα δεν έχει κατακρημνιστεί σήμερα, γιατί κάποιοι από τον ιδιωτικό τομέα και επιχειρηματίες -και δεν μιλώ για τους τρεις τέσσερις μεγάλους, μιλώ για τους καθημερινούς τους ανθρώπους εδώ στα μαγαζάκια…

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για τον κορμό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κρατάνε τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές, χωρίς δάνεια, χωρίς καμία διευκόλυνση, με πολύ δυσκολία στην προμήθεια.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί αυτό είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με μια δίμηνη – τρίμηνη διαδρομή και δεν είναι ένα ζήτημα ενός νομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία σταθερού εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ακόμη και την περίοδο της ανάπτυξης είχες τέτοιου είδους προβλήματα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας απαντήσω γιατί.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί δεν απαντάμε στη βάση του προβλήματος και πάμε να το χρησιμοποιήσουμε πολιτικά υπέρ ή κατά, δεν έχει σημασία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί αν ακούσεις τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τους Υπουργούς, θα καταλάβεις ότι η ιδιωτική οικονομία είναι ή κάτι κακό ή κάτι αόρατο. Δηλαδή δεν έχουμε ακούσει ένα Υπουργό να λέει «θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό για την οικονομία». Το μυαλό τους είναι στους ψηφοφόρους τους.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στο δημόσιο κ. Θεοδωράκη, μονίμως.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Που θεωρούν ότι οι ψηφοφόροι τους είναι οι συνταξιούχοι και το δημόσιο. Υπάρχουν οι άνεργοι, η μισθωτή εργασία γεννά και μαύρη εργασία, γεννά και ανεργία. Αυτά τα ζητήματα ένα Κίνημα της αριστεράς έπρεπε να τα είχε βάλει προμετωπίδα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να πάμε σε ένα διάλειμμα και συνεχίζουμε αμέσως μετά.

-Διαλειμμα-

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω πριν το διάλειμμα, τελικά εσείς μας προτείνετε δηλαδή ν’ ακολουθηθεί η ίδια πολιτική που ακολουθείτο, να υπογράψει η κυβέρνηση, να μη διαπραγματεύεται, να υπογράψει τη συμφωνία όπως καλούσατε και την προηγούμενη κυβέρνηση να ολοκληρώσει την κατάσταση και να συνεχίσουμε την ίδια πολιτική η οποία πέτυχε τόσα πολλά που έδιωξε την προηγούμενη κυβέρνηση. .

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι το ερώτημά σας είναι για να κάνουμε συζήτηση..

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μα κατηγορείστε ευθέως ότι είστε η τρόικα του εσωτερικού από την κυβέρνηση.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι από την κυβέρνηση.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τρόικα εσωτερικού ίσον Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προσέξτε, ο συνομιλητής μου είναι ο Πρωθυπουργός και το έχει ξεκαθαρίσει ότι το Ποτάμι έχει μια συνεισφορά σ’ αυτή την προσπάθεια. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το έχει ξεκαθαρίσει. Τον βοηθήσαμε, ήταν υποχρέωσή μας. δε βοηθήσαμε τον Τσίπρα, τη χώρα βοηθήσαμε για τη συμφωνία από τις 20 Φλεβάρη. Και γενικά, θα το έχετε προσέξει πως σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση εμείς δεν είμαστε απ’ αυτούς που λένε ναι, να το δούμε και ναι, να το συζητήσουμε, είμαστε απόλυτοι: Η συμφωνία που θα έρθει από τον Τσίπρα στην ελληνική Βουλή θα πάρει ψήφο.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όποια συμφωνία; θα την ψηφίσετε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όποια συμφωνία. Και να σας πω το γιατί. Γιατί ο ασθενής χρειάζεται οξυγόνο. Ο ασθενής λοιπόν χρειάζεται οξυγόνο, εμείς δεν έχουμε απωθημένα από το παρελθόν, δεν περιμένουμε τη δικαίωσή μας, δεν έχουμε αντιπαλότητες σε σχέση με τη δική μας διαπραγμάτευση.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δηλαδή ακόμα και αν δεν την ψηφίσουν οι Συριζαίοι εσείς θα την ψηφίσετε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια. Και αυτό θα πρέπει να το πούμε και στον ελληνικό λαό, να μην έχει άλλοθι, οι 17 ψήφοι του Ποταμιού. Φοβάται 10; Είμαστε 17.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα θα περάσει η συμφωνία λέτε ό,τι και να γίνει.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μισό λεπτό, γιατί αυτό κάτι λέει για το αύριο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς τη συμφωνία θα την ψηφίσουμε χωρίς παζάρια.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Χωρίς παζάρια εννοείτε για το αύριο, για την επόμενη μέρα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Δε μας ενδιαφέρουν τα Υπουργεία, δε μας ενδιαφέρουν οι λιμουζίνες, δε μας ενδιαφέρει τίποτα.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είναι θέμα πολιτικής, ας αφήσουμε τα Υπουργεία..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι πολύ απλό το σκεπτικό μας. Η χώρα πεθαίνει οικονομικά. Άρα να βάλουμε το οξυγόνο στον ασθενή και μετά ας λύσουμε τις διαφορές μας. Αυτά τα μεσοβέζικα του Σαμαρά κτλ. δεν είναι δικά μας. Επιτρέψτε μου να δώσω μια απάντηση για την τρόικα. Υπάρχει τρόικα στη χώρα. Αλλά είναι μια άλλη τρόικα, είναι η τρόικα της δραχμής. Είναι ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα τμήμα, το μεγαλύτερο τμήμα των ΑΝΕΛ κι ένα τμήμα ακροδεξιών φασιστών που θέλουν τη δραχμή.

Το λόμπι της δραχμής και η τρόικα της δραχμής είναι που απασχολεί την κοινωνία αυτή τη στιγμή. Το Ποτάμι δεν έρχεται ούτε από μνημόνιο ούτε θα οδηγήσει τη χώρα σε συμφωνίες λιτότητας. Το έχουμε ξεκαθαρίσει, έχουμε αναπτυξιακή πορεία.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η συμφωνία τι θα είναι; Δε θα είναι λιτότητας; Δεχόμαστε όλοι ότι θα είναι μια δύσκολη συμφωνία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να δούμε τι θα φέρει ο κ. Τσίπρας, σας λέω όμως και δε θα το πάρω πίσω και ξέρετε και φαίνεται πόσο στέρεη ροή έχει το Ποτάμι. Πώς φαίνεται η στέρεη ροή; Μόλις τέθηκε το θέμα στη Βουλή βγήκα και είπα στον κ. Τσίπρα εμείς την ψηφίζουμε. Δεν έκανα τις συζητήσεις που κάνουν στα επιτελεία των άλλων κομμάτων.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα γι’ αυτό σας κατηγόρησαν ότι δε βλέπετε στην επόμενη μέρα, γι’ αυτό σας το είπαν. Ότι στην επόμενη πιθανή μέρα των εκλογών, ο Σταύρος βλέπει συνεργασία με την κυβέρνηση, με άλλες δυνάμεις, για μια μεγάλη κυβέρνηση ενδεχομένως με άλλο ρόλο του ίδιου και του κόμματός του. Σ’ αυτό τι απαντάτε; Γιατί αν ψηφίζεις μια συμφωνία, να το και απλά λαϊκά, δε διεκδικείς ή δε θέλεις να μετάσχεις στην υλοποίησή της για το καλό της χώρας; Μα είναι η αντίληψή σου αυτή, επομένως θα σε βοηθήσει υποτίθεται.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας απαντήσω λοιπόν: Εμείς ψηφίζουμε τη συμφωνία. Από κει και πέρα μας χωρίζει ένα χάος από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα χάος, δυστυχώς.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Την τωρινή πολιτική λέτε. Γιατί;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω γιατί: Αν στο εξωτερικό έχουν μια δικαιολογία, αχαρτογράφητα νερά, δύσκολη κατάσταση, αυτά που υπαινιχθήκατε πριν, μας τα είχαν ναρκοθετήσει και οι προηγούμενοι, τα σέβομαι, υπάρχει ένα άλλοθι γι’ αυτά που κάνουν στην παιδεία και στα νοσοκομεία;

Ο Υπουργός Υγείας από τα μέσα Απρίλη έχει ζητήσει τις παραιτήσεις όλων των Προέδρων όλων των νοσοκομείων. Προσέξτε, εγώ πήγα στα νοσοκομεία της χώρας, σε μερικά τουλάχιστον. Είναι διαλυμένα.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τώρα διαλύθηκαν; Δεν ξέραμε την κατάσταση πώς ήταν πριν;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά και χωρίς Διοικήσεις διαλύεται ακόμα πιο εύκολα το διαλυμένο σύστημα. Να σας πω πού βρίσκεται η διαδικασία επιλογής; Ξέρετε; Στις συνιστώσες.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Οι συνιστώσες θ’ αποφασίσουν; Ο Υπουργός Υγείας κατηγορεί τους Διοικητές που δεν παραιτούνται ότι το κάνουν επίτηδες για να τους διώξει και να πάρουν αποζημίωση.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ σας λέω για τους παραιτημένους. Μπείτε στα Τρίκαλα, μπείτε στα Χανιά, μπείτε στα περιφερειακά site, καλούνται ποιοι: Καλούνται οι τοπικές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν απάντηση για το ποιος θα είναι Διευθυντής των νοσοκομείων.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δηλαδή ο managers του νοσοκομείου θα επιλεγεί από ταις συνιστώσες;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μου είπε ο Τσίπρας στη Βουλή, «έτσι δεν έκανα κι οι προηγούμενοι;». Μα γι’ αυτό τους διώξαμε του προηγούμενους. Αν είναι να έρχεσαι και να λες ότι τους ανθρώπους, τους managers των νοσοκομείων με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, θα τους προτείνει η τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε πού γυρνάς τα πράγματα; Άρα εδώ είμαστε σε απόλυτη σύγκρουση. Όπως είμαστε σε απόλυτη σύγκρουση με την παιδεία.

Τι λέμε λοιπόν στον Τσίπα: Λέμε ότι ο κόσμος, αυτή είναι η άποψή μας, εσένα εμπιστεύεται. Εσένα επέλεξε ως αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να διορθώσεις τα πράγματα. Λοιπόν, αυτό που πρέπει ν’ αποφασίσει ο κ. Τσίπρας την επόμενη μέρα είναι αν θα πορευθεί ως Πρωθυπουργός μιας μεγάλης πλειοψηφίας ή αν θα πορευθεί ως αρχηγός συνιστωσών.

Η λύση είναι απλή και την έχω πει 26 Ιανουαρίου, την επόμενη μέρα, όταν με φώναξε να μου για την κυβέρνησή του: Να κάνει μια κυβέρνηση η οποία δε θα είναι ένας στη μια συνιστώσα, ένας στην άλλη συνιστώσα. Θα είναι μια κυβέρνηση της προοδευτικής παράταξης, μια κυβέρνηση της λογικής, με ανθρώπους που υπάρχουν στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από ανθρώπους που είναι και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα μπαίνατε μέσα στην κυβέρνηση; Ή θα στηρίζατε μια τέτοια κυβέρνηση;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς θα στηρίζαμε μια τέτοια κυβέρνηση.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αν θα μπαίνατε κιόλας..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δε θα μπαίναμε.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα ας προτείνει ο Πρωθυπουργός να μπείτε σ’ ένα κυβερνητικό σχήμα και θα πείτε «όχι, στηρίζω»;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν καταλάβατε τι λέω, αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβει ο κ. Τσίπρας ότι η εντολή είναι από τον ελληνικό λαό.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μήπως επαναφέρετε δια της πλαγίας την πρόταση για κυβέρνηση τεχνοκρατών όμως μ’ αυτό τον τρόπο;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε λέω τεχνοκράτες, άλλωστε οι δέκα Υπουργοί του, οι δέκα είναι κομματικά στελέχη που δεν έχουν δουλέψει ποτέ και τ’ άλλα δέκα είναι καθηγητές Πανεπιστημίου, τεχνοκράτες, αν το δεις έτσι.

Εμείς λοιπόν τι λέμε: Ότι επιλέγεις προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο, το δικό σου. Βεβαίως, εσύ κέρδισες τις εκλογές. Αλλά με ανοιχτούς ορίζοντες, προοδευτικούς, λογικούς ανθρώπους οι οποίοι όταν λένε ότι αυτό είναι ένα ποτήρι νερό, είναι ένα ποτήρι νερό. Γιατί εδώ έχουμε χάσει την έννοια των λέξεων, βγαίνει ο Υπουργός που είναι υπεύθυνος για τις δουλειές, για την εργασία και λέει ότι εμείς δεχόμαστε ιδιωτική πρωτοβουλία μόνο στα περίπτερα. Έτσι θα πορευθεί η χώρα;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δηλαδή εσείς ζητάτε τώρα, για να το καταλάβουμε, ν’ αλλάξει ο Πρωθυπουργός το κόμμα το οποίο τον στήριξε, τον ανέδειξε, τον στηρίζει, να του αλλάξει αυτό το κόμμα συμφωνώντας στην πραγματικότητα με τους εταίρους μας που λένε «αυτό δεν είναι κόμμα».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τα κόμματα δεν αλλάζουν.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Συμφωνείτε δηλαδή με τον κ. Γιουνκέρ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόβλημα;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ότι το κόμμα είναι πρόβλημα, δεν το εμπιστεύεται είπε το κόμμα, εμπιστεύεται τον Πρωθυπουργό..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι σαφές ότι τα κόμματα στην Ελλάδα είναι πρόβλημα.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί είναι πρόβλημα και όχι θεσμοί της δημοκρατίας που πρέπει εσείς που διαμορφώνετε τα κόμματα να μην τα κάνετε, να έχουν πελατειακές σχέσεις κτλ.;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ που ερωτώμαι λέω, κι έχω κατηγορηθεί στο παρελθόν από διαφόρους συναδέλφους σας και λέω ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η κομματοκρατία. Το είχαμε επί ΠΑΣΟΚ, πολύ παλιά, το είχαμε με τη Νέα Δημοκρατία και το έχουμε τώρα από το ΣΥΡΙΖΑ. Τι; Αυτές οι μικρές συμμορίες που συνασπίζονται στο πλευρό των αρχηγών θεωρούν ότι την επόμενη μέρα έχουν αυτές το προνόμιο να καθορίζουν τα πράγματα.

Έχουμε αλλάξει, δεν είμαστε στο 1980, είμαστε στο 2015. Όταν προκηρύσσεις μια θέση, υποχρεούσαι ν’ ακούς την κοινωνία και να παίρνεις από την κοινωνία αυτή τη θέση και όχι μέσα από το κομματικό σου μηχανισμό. Άρα, τα κόμματα να περιοριστούν στο δικό τους ρόλο και ο Πρωθυπουργός να παίξει τον πλατύτερο ρόλο, που είναι κυβερνήτης μιας χώρας. Αυτό είναι το μήνυμά μας.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, αλλά αυτό είναι μια γενική τοποθέτηση στην οποία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν άπαντες, Δεξιοί, Αριστεροί, Κεντρώοι κτλ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δε συμφωνούν όταν έρχονται στην εξουσία.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όταν έρχονται τα πράγματα επί του συγκεκριμένου όμως που είναι με ποιον θα πας και ποιον θ’ αφήσεις στα ζητήματα της κοινωνίας, δηλαδή όταν έρχονται τα πράγματα ας πούμε στη φορολογία, που γίνεται και μια πολύ μεγάλη κουβέντα για το ΦΠΑ ή για τον ΕΝΦΙΑ, εκεί πρέπει να έχεις πολιτική συγκεκριμένη. Τι λες για το ΦΠΑ; Ν’ αυξηθεί, να μην αυξηθεί; Να μετακινηθούν προϊόντα; Να εισπράξουμε περισσότερα, λιγότερα κτλ. Δε θα συζητάμε μονίμως γενικώς, καλό πράγμα είναι να εισπράττουμε..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σας πω, θα μου επιτρέψετε μια μικρή παρατήρηση όμως: Όταν θέλεις να κυβερνήσεις τη χώρα και φωνάζεις δυο χρόνια «θέλω, θέλω, θέλω», αυτό που φώναζε ο ΣΥΡΙΖΑ, είσαι υποχρεωμένος να έχεις μια ελάχιστη επεξεργασμένη άποψη για το ΦΠΑ. Είσαι υποχρεωμένος. Δε μιλώ τι θα γίνει στην Κολοπετινίτσα.

Και βγαίνει μια κυβέρνηση που 4 μήνες τώρα, αυτοσχεδιάζει για να πω έναν ευγενικό όρο, να μην πω κάτι πιο σκληρό. Αυτοσχεδιάζει στο θέμα του ΦΠΑ. Εμείς λοιπόν, το Ποτάμι που είμαστε ένα χρόνο κίνημα και δεν ήμασταν υποψήφιοι Πρωθυπουργοί, έχουμε επεξεργασμένη λύση. Να ας πω για το ΦΠΑ: Ξέρετε ότι το 1/3 των επιχειρήσεων στη χώρα είναι επιχειρήσεις κάτω από 30.000 ευρώ ετησίως. Συνεισφέρουν στο ΦΠΑ 4%, δηλαδή τίποτα.

Εμείς λοιπόν έχουμε προτείνει και προεκλογικά και το προτείνουμε και τώρα. Θα το δουν βέβαια, το καλοκαίρι θα δουν ότι είναι ενδιαφέρον. Γιατί έτσι γίνεται, υπάρχει μια υστέρηση στο ΣΥΡΙΖΑ να παρακολουθεί το Ποτάμι μετά από 6 μήνες. Εμείς λοιπόν λέμε ότι όλες αυτές οι εταιρείες που είναι κάτω από 30.000 ευρώ ετησίως, με αίτησή τους εξαιρούνται από το ΦΠΑ. ξέρετε τι σημαίνει αυτό;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα εξαιρεθούν όλες έτσι όπως το λέτε, θα γίνει όπως με το αφορολόγητο, είμαστε όλοι κάτω από το αφορολόγητο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου, μα είναι το 4% των εσόδων. Αν εξαιρεθεί λοιπόν η γραφειοκρατία, πόσο θα ελαττωθεί και πόσο θ’ αυξηθεί το προσωπικό που θα μπορέσει να ριχτεί στον έλεγχο του ΦΠΑ.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα λεφτά από πού θα βγουν; Εγώ σας λέω ότι γίνεται αυτό που λέτε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα σας μιλώ για το 4% του ΦΠΑ.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ακούσατε τι είπε ο κ. Γιουνκέρ; 1,8 δις παραπάνω θέλουμε από το ΦΠΑ. Από πού θα βγουν τα λεφτά;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η χώρα θέλει δυο ΦΠΑ, δε θέλει 3-4 με 5 εξαιρέσεις κτλ. Θέλει 2 συντελεστές.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δηλαδή έναν υψηλό, έναν χαμηλό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί θα βοηθήσει και τον έλεγχο και θ’ απλουστεύσει τα πράγματα. Θέλει ένα μικρό ΦΠΑ ο οποίος είναι 8%, 9% και θέλει ένα μεγάλο ΦΠΑ που δε μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση πάνω από 20%.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εσείς λέτε ένα μικρό χαμηλό μονοψήφιο, εκεί στο 8%-9% κι έναν υψηλό, 18%, 19%.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: 10 και 20 λένε οι δανειστές μας, εκεί είμαστε..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τα 10 και 20 είναι μεγάλα. Το 8 και το 18 είναι κάτι που συζητάμε.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα λεφτά από πού θα βγουν κ. Θεοδωράκη;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα βγαίνουν.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δε βγαίνουν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βγαίνουν..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πώς προκύπτει; Το έχετε μελετήσει;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς το έχουμε μελετήσει.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βγαίνει με το 8%, 9% και το 18%;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εάν φύγουν οι εξαιρέσεις, βγάζουμε τα 700 εκατομμύρια που θέλει η κυβέρνηση..

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μα δε θέλει 700, ο άλλος θέλει 1.800.000.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να δούμε η πρότασή τους πόσα θα κερδίζει. Κοιτάξτε, το Ποτάμι έχει αυτή την πρόταση που σας είπα ότι είναι και αντιγραφειοκρατική, θα εξυπηρετήσει τις χιλιάδες των επιχειρήσεων από τις μικρές.. Ας κάνει και η κυβέρνηση μια συγκεκριμένη πρόταση πέρα από διαρροές με non paper τις οποίες την επόμενη μέρα παίρνει πίσω.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Σου λέει 7, 13, 27, 14, 22..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είστε σίγουρος ότι αυτή είναι η πρότασή τη;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εδώ μας την είχε πει… Και προχθές ο κ. Βαρουφάκη την είπε..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι ώρα ακριβώς; Για να σαμποτάρω λίγο..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: 7, 14 και 22.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Η κουβέντα όταν γίνεται στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, φαντάζομαι οι πολιτικοί όταν μετέχετε σε όλη αυτή τη διαδικασία, λαμβάνετε υπ’ όψιν σας και τους στόχους. Και επειδή δε συζητάτε μόνοι σας, διότι διαφορετικά μπορούσατε να πείτε για να γίνετε ευχάριστοι ό,τι θέλετε, δε φορολογούμε κανέναν, δεν εισπράττουμε τίποτα και πάει λέγοντας, επειδή όμως τα πράγματα γίνονται επί του συγκεκριμένου που λένε, επί του συγκεκριμένου όπως βλέπετε υπάρχει διάσταση απόψεων.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να σας προβοκάρω.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Βαριά η μικρότερη φορολογία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχετε αντιληφθεί ότι υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολογία;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Υπάρχουν προτάσεις..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα δεν υπάρχει πρόταση. Τη μία μέρα λέμε ότι χωρίς κάρτα θα πληρώνεις 35 λιγότερα..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μια ιδέα ήταν αυτή, ήταν μια ιδέα που πήγε η κυβέρνηση να την περάσει στους δανειστές. Δεν πέρασε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Παίζουμε αυτό το παιχνίδι; Τι παίζουμε, trivial pursuit; Ο καθένας ρίχνει μια ιδέα στο τραπέζι; Εδώ μιλάμε για το πρόβλημα το μεγάλο της χώρας. Όταν λοιπόν δυο χρόνια ζητάς να γίνεις κυβέρνηση πρέπει να ξέρεις τι θα κάνεις με το ΦΠΑ.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρέπει να είσαι στοιχειωδώς σε αυτό, δεν έχετε άδικο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς κάνουμε και τις επόμενες μέρες θα δώσουμε στη δημοσιότητα μία πρόταση την οποία κάνουμε, η οποία θα είναι τομή για το ασφαλιστικό σύστημα..

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Για την επιβίωσή του;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, θα σας πω, για το φορολογικό και το ασφαλιστικό ταυτόχρονα. Δηλαδή δεν μπορούμε να έχουμε το φόβο του εφοριακού και το φόβο του ΙΚΑ, αυτά τα δύο πρέπει να τα συνδέσουμε. Ο κόσμος δηλαδή φορολογούμενος να αποφασίζεται και τι ασφαλιστικές εισφορές θα δώσει. Το Ποτάμι, γιατί εσείς βλέπετε μόνο εμένα..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και για τον ΕΝΦΙΑ να μας πείτε να μην το ξεχάσουμε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εσείς μπορεί να βλέπετε μόνο εμένα, έχουμε μια συνεχή λειτουργία μέσα, για να βρούμε τις λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Αυτός είναι ο ρόλος των κομμάτων, ο ρόλος των κομμάτων δεν είναι οι κοκορομαχίες για να κερδίζουν θέση στα νοσοκομεία και στην παιδεία, είναι να έχουν λύσεις για τα προβλήματα της χώρας.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, έλα όμως που δεν μπορείς να είσαι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ και με τον ενοικιαστή και με τον ιδιοκτήτη.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα κι εμείς δεν είμαστε.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κι ότι πρέπει, μια και είπε ο Δημήτρης για τον ΕΝΦΙΑ, θέλω να πω ότι χρειάζεται να έχει κανείς μια συγκεκριμένη κοινωνικά εννοώ προσανατολισμένη τοποθέτηση. Τι κάνεις με τον ΕΝΦΙΑ;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συγνώμη και την έχει απόλυτα.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Κοιτάς τα 2,5 δις που πρέπει να εισπράξεις ή κοιτάς τις δυνατότητες της οικονομίας και τη δικαιοσύνη;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, πρώτον εμείς έχουμε δύο πόδια τα οποία πατάνε γερά στη γη και αυτά που έχουμε πει προεκλογικά είναι αυτά που λέμε και σήμερα. Η Κυβέρνηση όταν εμείς είπαμε ότι δεν μπορεί..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εκ του ασφαλούς θα σου πει κανείς, Αντιπολίτευση είσαι, ότι θες λες.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λάθος κάνετε. Αν θέλαμε να λέμε ότι θέλουμε..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Λέμε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αν θέλαμε θα είχαμε 20%. Ξέρω πολύ καλά τους όρους του λαϊκισμού.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό που λέτε τώρα το λέει και ο κόσμος, λέει ο Σταύρος έχει γυρίσει όλη την Ελλάδα, έχει πει και λέει αυτονόητα πράγματα λογικά και τα λοιπά, γιατί είναι στο 5-6;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω, αλλά δεν είμαι στο 5-6 αρχικά, διαβάστε καλύτερα τις δημοσκοπήσεις να το δείτε κι εσείς.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι τι λέει ο κόσμος λέω εδώ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, το Ποτάμι είναι το μόνο κίνημα που ανεβαίνει μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινή συνισταμένη όλων των δημοσκοπήσεων είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει και κερδίζει και το Ποτάμι, όλα τα υπόλοιπα κόμματα πέφτουν.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μπορεί να αυξηθεί μου λένε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και βέβαια υπάρχει κι ένα άλλο θέμα που είναι στις δημοσκοπήσεις και πολύ σοβαρό, ότι ο κόσμος προσβλέπει σε μία ενεργή συμμετοχή του Ποταμιού, δηλαδή στο ερώτημα ποιο άλλο κόμμα θα παίξει σημαντικό ρόλο, το Ποτάμι είναι το πλειοψηφικό κόμμα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στην Κυβέρνηση εννοείται, ναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι στις εξελίξεις στη χώρα, τέλος πάντων, ας μην πάμε στις δημοσκοπήσεις όμως.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι, στο πολιτικό πεδίο όμως έχει μια σημασία να ξέρουμε που πορεύεστε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας είπα.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μισό λεπτό, το Ποτάμι προσανατολίζεται στο να καλύψει έναν χώρο που μένει κενός από τη δεξιά στροφή της Νέας Δημοκρατίας, το χώρο του κεντροδεξιού; Ή επιδιώκει τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου πόλου συσπείρωσης των κεντροαριστερών δυνάμεων; Είναι και του ΠΑΣΟΚ το συνέδριο μεθαύριο και τα λοιπά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι σχεδόν σωστό αυτό που λέτε. Να σας το εξηγήσω, γιατί δε μου αρέσει, ο όρος είναι πολύ φθαρμένος, έτσι; Δηλαδή κάθε αποτυχημένος Υπουργός του ΠΑΣΟΚ κάνει και μία προσπάθεια να ενώσει το χώρο.

Αυτή η συζήτηση δε μας αφορά, δε μας αφορά η συζήτηση για τη νεκρανάσταση των παλιών μηχανισμών. Εμείς κάνουμε μια πορεία, η οποία είναι διακριτή και δεν είναι όμως μοναχική, είμαστε θεωρούμε η προοδευτική λογική στην Ελλάδα, δεν είμαστε ούτε δεξιός παραπόταμος, ούτε ακροαριστερός παραπόταμος. Είναι συγκεκριμένη από τη στιγμή η θέση μας.

Και σας λέω, προεκλογικά μπορούσαμε να λέμε κι εμείς διάφορα πράγματα για να κερδίζουμε ψήφους, όπως λέτε. Βγήκαμε και είπαμε προεκλογικά: Η Κυβέρνηση δε θα μπορέσει να δώσει το μισθό των 750 και θα πρέπει να πάμε σε σταδιακή.. Θυμάστε, το είχα πει και στην εκπομπή σας.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, ναι βέβαια.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι το είχατε πει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μία σταδιακή αύξηση 50 ευρώ το δίμηνο. Τι βγήκαν και είπαν τα στελέχη του τότε ΣΥΡΙΖΑ;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εντάξει, τότε τι έλεγαν προεκλογικά αφήστε το, εντάξει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ότι είμαστε προδότες, ότι ταυτιζόμαστε κι ότι εμείς την επόμενη μέρα θα έχουμε μισθό 750.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι να λες και να υπόσχεσαι πράγματα για να κερδίζεις ψήφους, να λες πράγματα που πατάνε στα πόδια τους. Αυτή τη στιγμή λοιπόν εμείς έχουμε προτάσεις για την Κυβέρνηση στον ΦΠΑ, στο ασφαλιστικό, στις θέσεις εργασίας και καλά θα κάνει κάποια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ένα σοβαρό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ που ανησυχεί μαζί με μας, υπάρχουν ευρωπαϊστές, υπάρχουν άνθρωποι της λογικής στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαγραφή του έργου της Κυβέρνησης δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν στελέχη στο ΣΥΡΙΖΑ που αντιλαμβάνονται τις ανάγκες της χώρας. Θα πρέπει να παραμερίσουν τους ιδεοληπτικούς, θα πρέπει να παραμερίσουν τους παράλογους, τους γραφικούς, τους καμένους και να μπουν σε μία λογική…

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα βλέπετε δηλαδή έτσι κι αλλιώς εκλογές στην πραγματικότητα, είτε ψηφιστεί η συμφωνία είτε δεν ψηφιστεί εσείς βλέπετε εκλογές.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δυστυχώς δε βλέπω ότι αυτή η Κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει τις ελπίδες του κόσμου. Πιστεύω δηλαδή ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει ο κ. Τσίπρας..

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Απολαμβάνει όμως μεγάλης υποστήριξης.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση όχι, ο κ. Τσίπρας ναι.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και η Κυβέρνηση και οι χειρισμοί της.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, λάθος κάνετε.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δε βλέπετε τις δημοσκοπήσεις.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λάθος κάνετε.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δεν κάνω λάθος.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μετανάστευση μειοψηφικό ποσοστό, παιδεία μειοψηφικό ποσοστό, δημόσιο μειοψηφικό ποσοστό.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Για τη διαπραγμάτευση λέω.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο, στη διαπραγμάτευση βέβαια ο κόσμος επειδή έχει καεί από όλα τα λάθη του παρελθόντος και δε θέλει να παραδώσει τη χώρα σε τρεις ανθρώπους που θα έρχονται χαρτογιακάδες από το εξωτερικό που θα λένε κάνε αυτό, εμπιστεύεται ακόμα τον Αλέξη Τσίπρα. Αλλά σε όλα τα πεδία της εσωτερικής πολιτικής ο κόσμος δυσανασχετεί και κακώς το μήνυμα δε φτάνει στα αυτιά του κ. Τσίπρα, ο κόσμος δυσανασχετεί.

Κι ελπίζω, γιατί εμένα δε με ενδιαφέρει να κατακρημνιστεί, εμένα με ενδιαφέρει να έχουμε μία σταθερή Κυβέρνηση, μια καλύτερη Κυβέρνηση, να μπει μια διαδικασία ανάπτυξης στη χώρα και μετά να λύσουμε τις πολιτικές μας διαφορές. Δε λέω ότι δεν έχω πολιτικές διαφορές..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καλώς προφανώς.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αλλά δε γίνεται κάθε τρεις μήνες να κάνουμε εκλογές.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Έχετε όμως μία σταθερή αντίληψη διευρυμένης συσπείρωσης, εθνικής ενότητας, δεν καλύπτει αυτό τις γωνίες στην πολιτική;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ποιο το σημερινό;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι γενικότερα λέω. Εσείς ας πούμε είπατε νωρίτερα μια πρόταση για ένα σχήμα κυβερνητικό το οποίο θα μπορούσε ας πούμε να δώσει απαντήσεις.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα η χώρα μπορεί να πάει πουθενά χωρίς συνεννόηση; Σας ρωτώ, μπορεί να πάει χωρίς συνεννόηση, μπορεί να πάει πουθενά η χώρα κατηγορώντας οι μισοί τους άλλους μισούς;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όχι βέβαια αλλά..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι γίνεται αυτή τη στιγμή;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί, δεν μπορεί μια ισχυρή πλειοψηφία να κάνει πολιτική και να προχωρήσει;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ποια πλειοψηφία, του 40%;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Του 40%, αύριο αν γίνουν εκλογές λιγότερο νομίζετε ότι θα πάρει ο κ. Τσίπρας;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχουμε γνωρίσει Κυβερνήσεις, επειδή υπάρχει κάτι υπερφίαλο, ακούω μερικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ να λένε..

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μπείτε κι εσείς να είναι 45, θα σας πει ο άλλος.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συγνώμη;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μπείτε κι εσείς να είναι 45 θα σας πει ο άλλος, 46, 47.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να μπούμε εμείς που;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Στην Κυβέρνηση.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με ποιους να μπούμε; Θα αστειεύεστε βέβαια.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ένα άλλο σχήμα κ. Θεοδωράκη τώρα, αφού βλέπουμε το σήμερα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς έχουμε πει ότι το Ποτάμι στρατεύεται μόνον σε πολιτικές προοδευτικές αναπτυξιακές, δεν στρατευόμαστε ούτε για να λύσουμε τα ψυχολογικά προβλήματα ενός τμήματος του πολιτικού συστήματος..

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί είναι συντηρητικές οι πολιτικές που ακολουθεί η Κυβέρνηση στα επιμέρους ζητήματα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι συντηρητικές. Ας πούμε ο κ. Μπαλτάς στην παιδεία είναι σκοταδιστής, είναι συντηρητικός. Αυτά που λέει η σύγχρονη Αριστερά δεν τα λέει.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, αλλά έγιναν νόμος όπως είδατε, πέρασαν από την Αριστερά αυτή τη σύγχρονη και τη μη σύγχρονη.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ας κάνει ότι θέλει, τη σημαίνει αυτό; Εγώ πήγα στην Ιταλία, ας ρωτήσουν τους συντρόφους τους στην Ιταλία να δουν τι λένε γι΄ αυτά τα πράγματα που κάνει.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα εφαρμοστεί αυτό σημαίνει, αφού έγινε νόμος εφαρμόζεται.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ας ρωτήσει ο κ. Τσίπρας τον ΟΟΣΑ. Θέλω να σας πω δηλαδή το ότι κάποιος λέει “είμαι αριστερός, αλλά πρέπει να κάνω προσλήψεις κομματικών υπαλλήλων σε όλο το δημόσιο” δε σημαίνει ότι είναι αριστερή πολιτική αυτή. Μιλάμε για μια σύγχρονη Αριστερά, η οποία είναι ακομπλάριστη και με αυτή την Αριστερά εμείς είμαστε σύμμαχοι, με την ακομπλάριστη Αριστερά είμαστε σύμμαχοι.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα, δηλαδή εσείς στο φάσμα είστε από το κέντρο και προς τα αριστερά το Ποτάμι, που βρίσκεται;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, εμείς στο Ποτάμι έχουμε φιλελεύθερους προοδευτικούς ανθρώπους, έχουμε σοσιαλδημοκράτες κι έχουμε αριστερούς μεταρρυθμιστές. Δηλαδή έχουμε μάθει μέσα από την πορεία της χώρας ότι μόνο με μια μεγάλη συμμαχία θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Τη λογική ότι μπορώ και μόνος μου την έκανε και ο κ. Παπανδρέου, θυμάστε τότε, έτσι; Έλεγε “μπορώ και μόνος μου” κι είδαμε πως μπορεί και μόνος του.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι η μεγάλη συμμαχία πρέπει να χτιστεί στην κοινωνία, αυτό είναι το ζήτημά μας. Θα πρέπει λοιπόν να βρίσκουμε τα σημεία που μας ενώνουν, να κάνουμε συμφωνία στις μεγάλες αλλαγές, όχι στη συντήρηση.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Άρα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με προκαλείτε πριν και μου λέτε “να επιλέξουμε”.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είναι και μια κοινωνία η οποία είναι σε πολύ σκληρή κοινωνική ρήξη, έτσι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ρήξη με τι; Δεν πρέπει κάποια στιγμή..

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Στο εσωτερικό της.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι, υπάρχουν στελέχη και θα το δεχτείτε..

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Με διευρυμένες τις αδικίες, με μεγάλο άνοιγμα..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό που θα πω θα το δεχτείτε. Υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που φλερτάρουν με τη δραχμή;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δεν φλερτάρουν προτείνουν.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πως δεν υπάρχουν, βέβαια το λένε ανοιχτά, δε φλερτάρουν απλώς, το δηλώνουν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μάλιστα, είναι χρέος και έπρεπε να ήταν χρέος ενός Πρωθυπουργού αυτή την κουβέντα να την κόψει μαχαίρι; Υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο στην Ελλάδα του 2015 να θέλει κάποιος την απομόνωση της χώρας όταν το φλέγον τόξο απειλεί τη χώρα;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι διαπραγματευτικό χαρτί σου λέει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βλέπετε τι γίνεται αυτή τη στιγμή; Βλέπετε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας; Βλέπετε τι γίνεται στα Σκόπια;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και υπήρξε αντίδραση από ελληνικής πλευράς εχτές.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι χαρτί διαπραγματευτικό κ. Θεοδωράκη.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εντάξει δίνει σταθερή θέση για την ειρήνη και τη σταθερότητα, τι άλλο να κάνει;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω τι πρέπει να κάνει, όχι δεν είναι μόνο έτσι. Η χώρα έχει χάσει τη δύναμή της. Ενώ εκεί που ήταν η Ευρώπη των Βαλκανίων είναι τώρα βαλκανικά σύνορα. Είναι λάθος ο τρόπος που πολιτεύεται στην εξωτερική πολιτική και άμυνα και δε μιλώ κυρίως για τον κ. Κοτζιά, είναι λάθος ο τρόπος που πολιτεύεται η Κυβέρνηση, χάνουμε τους συμμάχους μας.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μιλάτε για τον κ. Καμμένο, το καταλαβαίνουμε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Χάνουμε τους συμμάχους μας, χάσαμε τους Αμερικανούς άνευ λόγου, απομακρύναμε τους Άγγλους.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί λέτε “χάσαμε τους Αμερικανούς”;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Χάσαμε τους Αμερικανούς.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εγώ βλέπω τακτική επικοινωνία καθημερινά με τον Υπουργό των Οικονομικών.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα τι μου λέτε τώρα; Όταν πάει ο Υπουργός Αμύνης στη χώρα και δεν τον δέχεται ο ομόλογός του έχει ξανασυμβεί στα χρονικά ποτέ τα ελληνικά; Χάσαμε τους Αμερικανούς, η απόγνωση των Αμερικανών σε σχέση με αυτό που είχαν ελπίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγάλη. Η αψυχολόγητη κίνηση που κάνανε, τέλος πάντων.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επειδή πρέπει να κλείσουμε κ. Θεοδωράκη ελάτε, εγώ θέλω να σας ρωτήσω δύο πράγματα. Ένα είναι η επίθεση που δεχθήκατε από την κα Κωνσταντοπούλου πριν λίγες μέρες εδώ από μια συνέντευξή της που έδωσε στο συνάδελφό μας τον Τάκη Χατζή και είπε ότι “χαριεντίζεστε, πίνετε καφέ, πίνετε τσάι δεν ξέρω τι με τη Χρυσή Αυγή”. Τα έριξε λοιπόν σε σας, ένα αυτό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η Βουλή έχει άλλη άποψη βέβαια, αυτή που χαριεντίζεται με τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή είναι η κα Κωνσταντοπούλου και δεν το λέμε μόνο εμείς, το λέει το Κομμουνιστικό Κόμμα, το λένε κάποιοι σοβαροί άνθρωποι από τον ΣΥΡΙΖΑ που της έχουν κάνει και συστάσεις, πολλές συστάσεις και μέσα από το…

Κοιτάξτε να δείτε, επειδή δεν τα λέμε όλα, δε σημαίνει ότι δεν τα γνωρίζουμε. Έχουμε ακούσει εμείς τις φωνές του κ. Τσίπρα απέναντι στην κα Κωνσταντοπούλου, τις ξέρουμε τις φωνές. Η κα Κωνσταντοπούλου λοιπόν να ασχοληθεί με το προσωπικό της πρόβλημα, που φαίνεται ότι είναι πολύ μεγάλο και να αφήσει τον Πρωθυπουργό της χώρας να διαχειριστεί τις μεγάλες υποθέσεις. Γιατί δεν έχουμε ψηφίσει Πρωθυπουργό αναπληρωτή Ζωή Κωνσταντοπούλου, η κα Κωνσταντοπούλου είναι μία Βουλευτής..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συγνώμη, είναι μία Βουλευτής που χάριν της μεγαλοθυμίας του κ. Τσίπρα, θα μου επιτρέψετε να πω και της πολιτικής του ανωριμότητας, την πρότεινε Πρόεδρο της Βουλής, έτσι; Δεν έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό να αντικαθιστά τον Πρωθυπουργό, δηλαδή να καθορίζει αυτή ποια θα είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος, ποια θα είναι η διαπραγμάτευση με τους Αμερικανούς, τι θα κάνουμε με τα εθνικά προβλήματα. Ας ασχοληθεί λοιπόν με τα προβλήματα του Κοινοβουλίου που είναι μεγάλα..

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Θα καταθέσετε πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό θα το δούμε σε συνεργασία με τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ήδη ανάστατοι, δε θα το κάνουμε μόνοι μας.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μετανιώσατε που την ψηφίσατε επομένως;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε μετανιώσαμε, γιατί σας είχα πει ξανά ότι ήταν κάτι που ζήτησε ο Πρωθυπουργός, είπε “μην εγκαινιάσουμε μια νέα περίοδο διακυβέρνησης με μία αρνητική ψήφο”.

Και του είπα είναι λάθος, είναι λάθος η Κωνσταντοπούλου που έχει δώσει δείγματα γραφής αρνητικά στο επίπεδο του συζητάμε, του συνεργαζόμαστε, να μπει σε αυτό το ρόλο. Και τώρα για άλλη μια φορά επιβεβαιωνόμαστε και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε σε πάρα πολλά πράγματα.

Η κα Κωνσταντοπούλου πρέπει να περιοριστεί λοιπόν στο ρόλο της και να μη φτιάχνει Επιτροπές μόνο και μόνο για να παίζει όλη μέρα στην τηλεόραση.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και τελευταίο επίσης από μένα τουλάχιστον, σας κατηγορούν για διαπλεκόμενο, ο άνθρωπος των Media, ο άνθρωπος του τάδε, ο άνθρωπος του δείνα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ξανά;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ακούω κριτική ακόμα και από σατυρικές εκπομπές πολύ σκληρή, όπως είναι αυτή του κ. Λαζόπουλου που σας επιτίθεται με σκληρότητα κάθε φορά, με την ίδια επιχειρηματολογία περί διαπλοκής. Πρέπει να απαντήσετε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι κοιτάξτε, απαντάμε κάθε μέρα με τη συμπεριφορά μας, απαντάμε με το κοινοβουλευτικό μας έργο, απαντάμε με τα ζητήματα που θέτουμε εμείς και δε θέτουν οι άλλοι Βουλευτές, εννοώ και του ΣΥΡΙΖΑ, στα δημόσια έργα.

Είναι σαφές ότι το Ποτάμι έρχεται από τις καθαρές πηγές της ελληνικής κοινωνίας. Και να σας πω κάτι, ο καθένας μπορεί να λέει το οτιδήποτε κι εγώ θεωρώ ότι το μούσι του έχει υπαγορευθεί από τον εωσφόρο, έχεις κάποιο οποιοδήποτε στοιχείο για την πολιτική δράση…

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εγώ δεν έχω πρόβλημα με τον εωσφόρο.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσύ σίγουρα δεν έχεις.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για την πολιτική δράση ενός κινήματος κι ενός αρχηγού; Είναι σαφές το μέτωπό μας απέναντι στη διαπλοκή και θυμάστε αυτό που είπα στον κ. Τσίπρα και αποδέχτηκε ο κ. Τσίπρας αλλά περιμένω να το κάνει πραγματικότητα.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Θα υποστηρίξετε τη διαμόρφωση με συγκεκριμένους όρους;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια, μη μου κλέβετε την ατάκα, γιατί το είπα στη Βουλή. Είπα στον κ. Τσίπρα πρόσωπο με πρόσωπο, επειδή εμείς θέλουμε να συγκρουστούμε με τη διαπλοκή, εμείς θέλουμε να σπάσουμε το τρίγωνο media πολιτική τράπεζες, φέρε τώρα νόμο και να συζητήσουμε και να τα ρυθμίσουμε όλα αυτά.

Η Κυβέρνηση προτίμησε να φέρει το νόμο της ΕΡΤ, να μη φέρει τη συνολική ρύθμιση και φοβάμαι ότι το προτίμησε για ένα λόγο. Είναι το παλιό κόλπο όλων των πολιτευτάδων και ξέρετε ποιο είναι αυτό; Ότι εκβιάζω τα κανάλια..

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με τις άδειες.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, τις άδειες, τα δάνεια, κοιτάω τι έχω στο συρτάρι μου.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Μισό λεπτό, δεν πρέπει να ρυθμιστεί το τοπίο;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό λέω. Να έρθει νόμος να ρυθμιστεί το τοπίο.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι, προφανώς.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να γίνουν όλα διάφανα, να περιοριστεί η δράση των συμφερόντων εις βάρος του ελληνικού λαού.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τελευταία κουβέντα γιατί δεν έχουμε άλλο χρόνο κ. Θεοδωράκη..

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Όλα έτοιμος να τα ψηφίσετε είστε, εντάξει.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάτε Κωνσταντινούπολη σήμερα, θα δείτε και τον Πατριάρχη;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πάω για να δω τον Πατριάρχη. Πάω να δω τον Πατριάρχη, την επόμενη εβδομάδα πάω να δω τον κ. Σαπέν, το φίλο μας το Γάλλο Υπουργό Οικονομικών, που κι αυτός έχει αμφιβολίες. Κοιτάξτε, ο Σαπέν ήταν φίλος μας, έτσι;

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Έπαψε να είναι;

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί το λέτε “ήταν”;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε νοιώθω ότι τον έχουμε κοντά μας, τον απομονώνουμε. Υπάρχει μια μεγάλη ανάγκη, άκουσα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Γιανναρά ο οποίος γράφει και στην Καθημερινή, ο οποίος είπε “έχουμε ανάγκη από ρήξη”. Βεβαίως, αλλά έχουμε μεγάλη ανάγκη κ. Τσίπρα στη ρήξη με τον ναρκισσισμό και την αναποτελεσματικότητα. Η Κυβέρνηση λοιπόν θα πρέπει να γυρίσει να κοιτάξει τα προβλήματα της χώρας και να πει πως θα έχω αποτελεσματικές λύσεις.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στην Αγία Βαρβάρα πήγατε κ. Θεοδωράκη που είσαστε κι από εκεί, για προσκύνημα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στην Αγία Βαρβάρα πηγαίνω συχνά όπως ξέρετε, γιατί έχω μεγαλώσει στις αλάνες της Αγίας Βαρβάρας.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα, το ξέρουμε αυτό.

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Καλημέρα κ. Πρόεδρε, ευχαριστούμε πολύ.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καλημέρα να είστε καλά.

ΠΡΕΖΑ TV
28-5-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: