Δευτέρα, Μαΐου 25, 2015

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ, ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΑΕΙ

Δέκα κριτήρια που πριμοδοτούνται με διαφορετικά μόρια και ποσόστωση έως 10% επί του αριθμού εισακτέων σε κάθε πανεπιστημιακό τμήμα ή σχολή προβλέπει το νέο σύστημα μετεγγραφών που αναμένεται να συμπεριλάβει στο εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο το υπουργείο Παιδείας.

Μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που τίναξε στον αέρα το προηγούμενο σύστημα κρίνοντάς το αντισυνταγματικό, το νέο καθεστώς που θα το αντικαταστήσει από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος χαρακτηρίζεται από περιορισμό των μετεγγραφών σε όλες τις σχολές και ταυτόχρονα διεύρυνση των κατηγοριών στις οποίες έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις, σύμφωνα με Τα Νέα.


Από όσους υποβάλλουν αίτηση, όμως, μόνο ένας στους δέκα νεοεισερχόμενους φοιτητές θα κατορθώσει τελικά να πάρει μετεγγραφή, εκτός αν κάποια τμήματα πανεπιστημίων ή ΤΕΙ εισηγηθούν αιτιολογημένα διαφορετικό ποσοστό. 

Η νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές προβλέπει δέκα διαφορετικές κατηγορίες δικαιούχων. 

Τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας
Πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες εφόσον έχουν διαπιστωθεί ιατρικά, ή έχουν κάνει δωρεά οργάνου ή μυελού οστών σε συγγενή α’ ή β’ βαθμού.
Κατά κεφαλήν εισόδημα μελών της οικογένειας που δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.
Ορφανοί και από τους δύο γονείς.
Πολύτεκνοι ή τέκνα πολυτέκνων.
Έχοντες αδελφό ή αδελφή φοιτητή πρώτου κύκλου σπουδών εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου.
Γονείς ή τέκνα πολυμελούς οικογένειας με τρία ζώντα τέκνα.
Υποψήφιοι με γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες ή πιστοποιημένη αναπηρία 67% και άνω
Υποψήφιος με γονείς ή κηδεμόνες, ένας εκ των οποίων ή και οι δύο αθροιστικά έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει δέκα μήνες ανεργίας εντός τρέχοντος έτους.
Ορφανοί από έναν γονέα ή τέκνα άγαμης μητέρας.   in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
25-5-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: