Τετάρτη, Μαΐου 27, 2015

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΥΠΗΡΞΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΝ! :p 
Στην επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ που προωθεί η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον και στο δημοψήφισμα παραμονής ή μη στην Ένωση έως τα τέλη του 2017 αναφέρθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ στην καθιερωμένη ομιλία της για την έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου. 


Φορώντας το Αυτοκρατορικό Στέμμα και πλαισιωμένη από τον σύζυγό της Φίλιππο, τον διάδοχο του θρόνου πρίγκιπα Κάρολο και την Καμίλα, η μονάρχης παρουσίασε στη διάρκεια της παραδοσιακής λεμπρής τελετής τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης -της πρώτης κυβέρνησης αποκλειστικά των Τόρις από το 1996.Η Ελισάβετ ανακοίνωσε κατάθεση νομοσχεδίου σχετικά με τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος την Πέμπτη, ανήμερα της έναρξης της περιοδείας του Ντέιβιντ Κάμερον στην Ευρώπη.

«Η κυβέρνησή μου θα επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα επιδιώξει τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος όλων των χωρών-μελών» είπε η βασίλισσα ενώπιον των βουλευτών και των υπουργών της κυβέρνησης Κάμερον.

Οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου θα παρουσιαστούν την Πέμπτη και κατόπιν θα συζητηθούν στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μετά την επαναδιαπραγμάτευση των όρων υπό τους οποίους μετέχει η Βρετανία στην ΕΕ.

Ο Κάμερον, ο οποίος τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας σε μία «μεταρρυθμισμένη» ΕΕ, συναντήθηκε την Δευτέρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του παρουσίασε τους στόχους του. Την Πέμπτη θα δειπνήσει στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με την ομιλία της βασίλισσας, σκοπεύει επίσης να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα «παγώνει» τους φόρους των νοικοκυριών μέχρι το 2020. Ο νόμος αυτός «θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του φόρου εισοδήματος, του φόρου προστιθέμενης αξίας και των κοινωνικών εισφορών τα επόμενα πέντε χρόνια», είπε η βασίλισσα Ελισάβετ παρουσιάζοντας τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης.

Επιπροσθέτως, θα αυξηθεί το αφορολόγητο όριο κατά 2.000 λίρες για να φτάσει, μέχρι το 2020, στις 12.500 λίρες (17.600 ευρώ) ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι που πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος για τις 30 πρώτες ώρες εργασίας τους κάθε εβδομάδα.

Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει εξάλλου να μειώσει κατά 3.000 λίρες το ανώτατο ποσό των κοινωνικών παροχών που δίνονται στις οικογένειες, ώστε να πέσει στις 23.000 λίρες (32.500 ευρώ). Με τα μέτρα αυτά, και με άλλα που ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εξοικονομήσει περίπου 12 δισεκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο. Ο Κάμερον και ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν έχουν δεσμευτεί ότι η Βρετανία θα καταφέρει να παρουσιάσει πλεονασματικό προϋπολογισμό κατά το οικονομικό έτος 2018-2019.

Ένα άλλο θέμα που αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση του προγράμματος της κυβέρνησης είναι η παραχώρηση διευρυμένων εξουσιών στην Σκωτία, όπως είχε υποσχεθεί ο Κάμερον ότι θα κάνει μετά τη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Έχουμε την εντολή του βρετανικού λαού και ένα πρόγραμμα να εφαρμόσουμε» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Κάμερον. «Θα ριχτούμε στη δουλειά χωρίς να χάσουμε ούτε λεπτό» προσέθεσε.

Η καθιερωμένη Ομιλία της βασίλισσας σε αριθμούς:

61: Τόσες φορές έχει εκφωνήσει την Ομιλία η ίδια η βασίλισσα κατά την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου -το 1959 και το 1963 δεν εκφώνησε Ομιλία γιατί ήταν έγκυος.
Η μεγαλύτερη σε έκταση Ομιλία της ήταν το 1999: 1.763 λέξεις.
Η μικρότερη, το 2009, 737 λέξεις.
Η μέση διάρκεια των Ομιλιών της υπήρξε 9 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.
5.000 άτομα αναμένεται να συγκεντρωθούν στην πλατεία Τραφάλγκαρ για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια των Τόρις για μία ακόμη πενταετία περικοπών των δαπανών.
12: ο μεγαλύτερος αριθμός ομιλιών που εκφώνησε η βασίλισσα υπό κάθε πρωθυπουργό μέχρι σήμερα ήταν την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ (1979-90).
1852: Η χρονιά που ξεκίνησε η Ομιλία της Βασίλισσας για την έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου, έπειτα από τη Μεγάλη Φωτιά στο Λονδίνο το 1834.
67.015: Ο συνολικός αριθμός των λέξεων που περιέχονται στις Ομιλίες που έχει μέχρι σήμερα εκφωνήσει η βασίλισσα.
IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
27-5-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: