Παρασκευή, Μαΐου 29, 2015

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Την ώρα που η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και θεσμών κορυφώνεται με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας, που θα δίνει λύση στο πιεστικό πρόβλημα ρευστότητας της χώρας εν όψει της 5ης Ιουνίου, η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά περί κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή άνοιξε τη συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές.


Ο Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στο Pressproject, είπε πως «προφανέστατα» θα τεθεί θέμα επιβολής κομματικής πειθαρχίας κατά τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.

«Προφανέστατα. Μην το συζητάτε. Εδώ έχει βγει μια κυβέρνηση με συγκεκριμένη εντολή και αυτή η εντολή θα πρέπει να κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εδώ. Τώρα εδώ να μην αστειευόμαστε. Δεν είναι ούτε κάποιο δευτερεύον νομοσχέδιο ούτε και ρύθμιση στην οποία, εντάξει μπορεί να έχουμε μια ανοχή για το τι στάση θα κρατήσουμε κλπ» είπε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε μιλώντας στον Real ότι δεν θα χρειαστεί να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, αφού η συμφωνία θα είναι τέτοια που θα εγκριθεί από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν θα περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, μιλώντας στον Σκάι, παραδέχτηκε τις διαφορετικές φωνές μέσα στο κόμμα, ωστόσο είπε ότι «μια συμφωνία που θα μπορεί να την υπογράψει και η ίδια η κυβέρνηση, θα μπορεί να περάσει και μέσα από το κόμμα».

«Θέλω να είμαι πολύ καθαρός. Κανέναν δεν εκπλήσσει ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Και μέχρι σήμερα έχουμε συζητήσει αναλυτικά στα όργανα του κόμματος όλη την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και έχουμε περιγράψει τα όρια που μπορούν να είναι ανεκτά και εντός της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει» ανέφερε και πρόσθεσε: «Μια συμφωνία που θα σέβεται αυτές τις κόκκινες γραμμές, δηλαδή μια συμφωνία που θα μπορεί να την υπογράψει και η ίδια η κυβέρνηση, θα μπορεί να περάσει και μέσα από το κόμμα».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης εξέφρασε την άποψη πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, δηλαδή να προκαλέσει εκλογές, σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η δεδηλωμένη κατά την ψηφοφορία στη Βουλή, ακόμη κι αν η συμφωνία περάσει με τις ψήφους βουλευτών άλλων κομμάτων.

«Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με εντολή και ορίζοντα τετραετίας. Δεν έχει κανένα λόγο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να προκαλέσει εκλογές. Τέτοιο θέμα μπορεί να εγερθεί, αν φέρει η κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός, με την έγκριση του κόμματος, μία συμφωνία και δεν εξασφαλιστεί η δεδηλωμένη κυβερνητική πλειοψηφία στην υποστήριξή της. Σε μία τέτοια περίπτωση, ακόμα κι αν περάσει η συμφωνία με ψήφους βουλευτών από κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά τη γνώμη μου, ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες» σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Και ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος εξέφρασε την άποψη πως αν δεν υπάρξει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα πρέπει να γίνουν εκλογές.

«Η ώρα της αλήθειας θα φανεί όταν φτάσει η συμφωνία στη Βουλή... Αν δεν υπάρξει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα πρέπει να πάμε σε εκλογές» δήλωσε.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως η απειλή της κομματικής πειθαρχίας δεν ήταν αποτελεσματική ούτε σε κόμματα με επαγγελματίες βουλευτές.

Σχολίαζοντας το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου επισήμανε πως «σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία τίθεται ένα ζήτημα συλλογικών αποφάσεων και από εκεί και πέρα συλλογικής ευθύνης για την υλοποίησή τους».

Πρόσθεσε ότι δεν είμαστε στη φάση, κατά την οποία προεξοφλείται μια «κακή» συμφωνία, απέναντι στην οποία θα έχουν αρνητική στάση βουλευτές και στελέχη του κόμματος, αλλά στη φάση κατά την οποία η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για μια συμφωνία που θα είναι διαφορετική από αυτές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ν.Σ.  IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
29-5-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: