Τετάρτη, Μαΐου 13, 2015

Η BND ΣΤΕΛΝΕΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΣΤΗΝ NSA ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η DIE ZEIT

Ορισμένοι επικριτές της συνεργασίας NSA-BND (γερμανική υπηρεσία πληροφοριών) κατηγορούν τους συνεργάτες της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ ότι έδωσαν το πράσινο φως στην BND να βοηθήσει την NSA να κατασκοπεύσει ευρωπαϊκές εταιρείες και πολιτικά πρόσωπα.

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND στέλνει τεράστιο όγκο τηλεφωνικών δεδομένων και κειμένων κάθε μήνα στην αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), υποστηρίζει σε σημερινό άρθρο της, που δημοσιεύεται στον ιστότοπό της, η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη κλίμακα της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα κατασκοπείας, κάτι που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο Βερολίνο.


Ορισμένοι επικριτές της συνεργασίας αυτής κατηγορούν τους συνεργάτες της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ ότι έδωσαν το πράσινο φως στην BND να βοηθήσει την NSA να κατασκοπεύσει ευρωπαϊκές εταιρείες και πολιτικά πρόσωπα. Υποστηρίζουν επίσης ότι Γερμανοί αξιωματούχοι είπαν ψέματα πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2013 σχετικά με την προοπτική μιας αμοιβαίας "συμφωνίας μη κατασκοπείας" μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το σκάνδαλο αρχίζει να πλήττει τη δημοτικότητα της Μέρκελ, το γραφείο της οποίας έχει την αρμοδιότητα να επιβλέπει τις υπηρεσίες κατασκοπείας.

Επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα, η Die Zeit Online ανέφερε σήμερα ότι από τα περίπου 220 εκατομμύρια πακέτα μεταδεδομένων που συγκεντρώνονται καθημερινά, περίπου 1,3 δισεκ. στέλνονται κάθε μήνα στην NSA. Στα δεδομένα αυτά περιλαμβάνεται υλικό από τηλεφωνικές κλήσεις και γραπτά μηνύματα, όπως ο χρόνος και η διάρκεια των κλήσεων, όχι όμως και το ακριβές περιεχόμενο των τηλεφωνημάτων και των μηνυμάτων. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, δίνεται προτεραιότητα σε ακατέργαστο υλικό από ξένες επικοινωνίες που προέρχονται από ζώνες κρίσεων.

"Είναι αμφίβολο το αν η πρακτική αυτή καλύπτεται από τη γερμανική νομοθεσία" σημειώνει η Die Zeit επικαλούμενη έναν αξιωματούχο της BND που είναι αρμόδιος για την προστασία των δεδομένων.

Μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας απέφυγε πάντως να σχολιάσει το δημοσίευμα. Την περασμένη εβδομάδα πηγές των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών υποστήριζαν ότι η BND δεν παρακολουθεί πλέον τη δραστηριότητα στο Ίντερνετ για λογαριασμό της NSA.

Οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι απέναντι στο ζήτημα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, κυρίως λόγω των εκτεταμένων παρακολουθήσεων που εφάρμοζε η Στάζι, η μυστική αστυνομία της Ανατολικής Γερμανίας και, παλαιότερα, η ναζιστική Γκεστάπο. Οι αποκαλύψεις που έκανε ο πρώην συνεργάτης της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις που έκανε η NSA στη Γερμανία προκάλεσαν κατακραυγή.

 Ημερησία

ΠΡΕΖΑ TV
13-5-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: