Σάββατο, Ιουνίου 27, 2015

ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ - ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ

Η λιτότητα δεν είναι η λύση. «Μια επιτυχημένη οικονομία βάζει πρώτα τους ανθρώπους». Ο πρόεδρος της Ισλανδίας για τη λιτότητα, την οικονομία και τη δημοκρατία

«Μια σύγχρονη οικονομία δεν είναι χτισμένη πάνω στις σχέσεις μεταξύ των επιχειρήσεων και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Είναι χτισμένη πάνω στην κοινότητα των ανθρώπων». Αυτό ήταν το μήνυμα που μοιράστηκε ο πρόεδρος της Ισλανδίας, Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του οικονομικού πανεπιστημίου IESE στη Βαρκελώνη.


Η ισπανική εφημερίδα El Pais αναφέρει ότι ο Ράγκναρ Γκρίμσον κάλεσε την Ευρώπη να βγάλει τα συμπεράσματά της από την κρίση και την ανάκαμψη της Ισλανδίας, υπογραμμίζοντας πως οι πολίτες δεν πρέπει να υποφέρουν από τις δημοσιονομικές περικοπές, ενώ τόνισε πως το κλειδί για την ανάκαμψη είναι η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της δημοκρατίας και των οικονομικών συμφερόντων.

«Επειδή οι πολιτικές της Ισλανδίας επικεντρώνονται στο να παρέχουν στους ανθρώπους περισσότερη αυτοπεποίθηση, οι άνθρωποί μας έχουν βρει έναν τρόπο να προχωρήσουν μπροστά. Η δημοκρατία είναι μια ισχυρή οικονομική δύναμη από μόνη της. Και μια επιτυχημένη οικονομία έχει ως επίκεντρο τους ανθρώπους. Δεν μπορείτε να κάνετε μια οικονομία να ανακάμψει κάνοντας τους ανθρώπους να υποφέρουν. Πιστεύω ότι είναι διανοητικά, οικονομικά και πολιτικά λάθος», δήλωσε.

Ο Ράγκναρ Γκρίμσον απέρριψε εξαρχής τις συμβουλές της Ευρώπης για εφαρμογή μέτρων λιτότητας. Η Ισλανδία, μετά την κατάρρευση, αποφάσισε με δημοψήφισμα να μη σώσει τις τράπεζες και προχώρησε σε υποτίμηση του νομίσματός της. Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στα τέλη του 2008 οδήγησε την Ισλανδία σε απώλεια του 8% του πλούτου της. Η ανάκαμψη ξεκίνησε από το 2011, όχι με επιβολή λιτότητας αλλά με στήριξη της εγχώριας οικονομίας και κυρίως του τουρισμού, της αλιείας και τόνωση των εξαγωγών αλουμινίου.

Σχετικά με την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ισλανδίας αρνήθηκε να δώσει κάποια συγκεκριμένη συμβουλή, ωστόσο δεν παρέλειψε να πει το εξής: «Αφού η Ε.Ε. στη δική μας περίπτωση είχε άδικο, γιατί θα έπρεπε να έχει δίκιο σε άλλες περιπτώσεις;» ;

 http://www.doctv.gr/page.aspx?itemid=spg7781

ΠΡΕΖΑ TV
27-6-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: