Ο εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν στην ανάγκη για εντατικοποίηση των διεργασιών σε σχέση με την Ελλάδα.
Οι δανειστές στις συνομιλίες θα παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες για τις εξελίξεις τόσο μεταξύ τους, όσο και με την ελληνική κυβέρνηση.
Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι στόχος των συμμετεχόντων στη σύσκεψη ήταν να στείλουν μήνυμα στην Αθήνα ότι δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς πολιτικό κόστος, ότι το ασφαλιστικό -για παράδειγμα- θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί και πως δεν μπορεί η Αθήνα να πληρώνει το υψηλότερο ποσοστό σε συντάξεις.Κατά τη συνάντηση δεν υπήρξε απ' ευθείας επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και μόνο μετά μετά το πέρας της οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν τις απόψεις τους προς την Αθήνα, εν είδει τελεσιγράφου καθώς ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος.
«Οι δανειστές θέλουν να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση απόψε», ειπώθηκε από το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Όπως ωστόσο μεταδίδουν οι Financial Times, σκοπός της αποψινής συνάντησης στο Βερολίνο δεν ήταν η διαμόρφωση μιας τελεσιγραφικού τύπου πρότασης προς την Ελλάδα αλλά ενός σχεδίου προς παρουσίαση στον Αλέξη Τσίπρα από τον οποίο αναμένουν μια «γρήγορη αντίδραση».
Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα, οι συζητήσεις του Βερολίνου ήταν επικεντρωμένες σε ένα τεχνικό κείμενο που είχε ετοιμαστεί από την Κομισιόν που όλες οι πλευρές θα χρησιμοποιούσαν σε μια προσπάθεια να βρουν συμβιβαστικές φόρμουλες αποδεκτές από όλους τους πιστωτές.
Αριστερή Πλατφόρμα: Να απορρίψει η κυβέρνηση τα τροϊκανά τελεσίγραφαΤην ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση Κορυφής στο Βερολίνο στην ιστοσελίδα Iskra της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ αναρτήθηκε ένα κείμενο που χρησιμοποιούσε σκληρή γλώσσα για το τελεσίγραφο που θέλουν να στείλουν οι πιστωτές.
Το κείμενο ανέβηκε στο δικτυακό τόπο, που εκπροσωπεί τις απόψεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, λίγη ώρα αφότου είχε αποχωρήσει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο κείμενο αναφέρεται, μεταξύ άλλων:
«Τελεσίγραφο για μια συμφωνία που θα περιέχει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα ετοιμάζονται να στείλουν οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση, προβάλλοντας ωμά πλέον το δίλημμα "ή επώδυνη συμφωνία ή τίποτα"!
Η τριάδα των ιμπεριαλιστών δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) αφού μεθοδευμένα προχωρά στην εξάντληση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, τώρα επιχειρεί να «δέσει» χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό και τον τόπο με μια συμφωνία πολύχρονης κηδεμονίας και λιτότητας. Κι όλα αυτά για να πληρωθούν στο ακέραιο οι πιστωτές και να αποφύγει την κρίση η ευρωζώνη»!
Αφού παρατίθενται οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών, όπως αυτές κατεγράφησαν από το Reuters και το Bloomberg, το κείμενο αποδίδει στους πιστωτές προσπάθειες για προετοιμασία μίας πρότασης που θα έχει το χαρακτήρα θα έχει το χαρακτήρα «take it or leave it» (αυτό ή τίποτα), δηλαδή τελεσιγράφου.
Το δημοσίευμα στο Iskra καταλήγει ως εξής:
«Σ΄ αυτές τις κρίσιμες στιγμές που οι εκβιασμοί των δανειστών γίνονται όλο και πιο απροκάλυπτοι, ένα μόνο δρόμο έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση και αυτό θα πράξει: Να απορρίψει τα τροϊκανά τελεσίγραφα, να στηριχτεί στο λαό και να δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση πως η όποια συμφωνία είτε θα είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τη λαϊκή εντολή της 25η Ιανουαρίου, είτε δεν θα υπάρξει.
»Η χώρα, άλλωστε, έχει ορατές από όλους εναλλακτικές λύσεις που, παρά τις προσωρινές δυσκολίες, μπορούν να δώσουν ελπίδα και προοπτική στον ελληνικό λαό και να ανορθώσουν την οικονομία του τόπου. Και αυτό ακριβώς είναι που τρέμουν οι δανειστές και επιχειρούν να εκβιάσουν τη χώρα με ιταμά τελεσίγραφα».
Ξαφνικά Ντράγκι και Λαγκάρντ στο ΒερολίνοΉταν ευρέως αναμενόμενο ότι στο περιθώριο της συνάντησης και του δείπνου Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ με τους εκπροσώπους των Ευρωπαίων βιομηχάνων (ERT) θα διεξάγονταν συζήτηση για το ελληνικό θέμα.
Εντούτοις, η παρουσία Ντράγκι και Λαγκάρντ στη συνάντηση υπήρξε απροσδόκητη εξέλιξη, η οποία δίνει άλλη βαρύτητα στις δρομολογούμενες εξελίξεις.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες, που επικαλούνταν κυβερνητικούς κύκλους, επιβεβαίωναν αργά το βράδυ ότι και η Αθήνα αναμένει εξελίξεις.
Το γερμανικό πρακτορείο MNI μετέδωσε ότι μετά την κρίσιμη συνάντηση στο Βερολίνο θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου πολύωρη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Στο Μαξίμου μετέβησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Οι κ. Λαφαζάνης και Σπίρτζης αποχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης σύσκεψης. Στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένουν, μαζί με τον πρωθυπουργό, οι υπόλοιποι.
Πριν από το δείπνο εργασίας με τους βιομηχάνους, κατά τις δηλώσεις προς τον Τύπο που έκαναν η Ανγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δεν έγινε καμία αναφορά στην Ελλάδα.
Προς προσχέδιο συμφωνίας;
Η συνάντηση στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε εν μέσω πληροφοριών ότι η πλευρά των δανειστών επεξεργάζεται κείμενο συμφωνίας που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα.
Ξένος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Bloomberg πως οι πιστωτές συζητούν μια συμφωνία που θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα ως έναν τρόπος τερματισμού του αδιεξόδου.
Το ίδιο δημοσίευμα, επικαλείται πρόσωπο με γνώση του θέματος, το οποίο αποκάλυψε πως αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους πιστωτές πέρασαν το Σαββατοκύριακο για να συγκλίνουν σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ελληνική αξιολόγηση.
«Η κοινή θέση (των θεσμών) μπορεί να κοινοποιηθεί στον Τσίπρα από τους ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες» ανέφερε η ίδια πηγή.
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα επιβεβαίωσε εμμέσως τις πληροφορίες αυτές. «Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι θα προταθεί στην Ελλάδα μια κοινή συμφωνία εκ μέρους των τριών θεσμών» δήλωσε.
Η εκπρόσωπος δεν επιβεβαίωσε (μίλησε για «εγγραφολογία») την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου εγγράφου συμφωνίας τύπου MOU (Memorandum of Understanding) -Μνημονίου.
Αλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι η συμφωνία που ενδεχομένως προταθεί στην Αθήνα θα έχει το χαρακτήρα «take it or leave it» και η Ελλάδα ζητά εγγυήσεις για την αποκατάσταση της ρευστότητας.
Ο δημοσιογράφος του Channel 4 Πολ Μέισον, που παρακολουθεί στενά το ελληνικό θέμα, έγραψε στο Twitter:
IMF-ECB said to be ready to offer take/leave deal to Greece. Greek source saying upfront verbal guarantee of restored liquidity = baseline.
— Paul Mason (@paulmasonnews)June 1, 2015
Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή, 5 Ιουνίου, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει προς το ΔΝΤ δόση ύψους 303 εκατ. ευρώ. Μία εβδομάδα μετά ακολουθεί άλλη μία δόση προς το ΔΝΤ ύψους 341 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές εναπομείνασες υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ για τον Ιούνιο αγγίζουν το 1,6 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου