Τετάρτη, Ιουνίου 10, 2015

Επέκταση του προγράμματος κατά εννέα μήνες φέρεται να ζητά η Αθήνα-Θελουν να συνεχιστει η εξαθλιωση;

Επέκταση του προγράμματος κατά εννέα μήνες, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2016, οπότε ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα του ΔΝΤ, ζητάει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Οι βασικοί άξονες είναι να αγοράσει o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τώρα έχουν περάσει στον ESM και να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ.

Τούτων δοθέντων, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα. 

Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνει η ελληνική πλευρά, ενώ τονίζει ότι με τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες αποσκοπεί να βρεθεί πιο κοντά στη συμφωνία. 

Το ρεπορτάζ έρχεται να επιβεβαιώσει πληροφορίες της Wall Street Journal, πριν δύο ημέρες, σύμφωνα με τις οποίες οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρότειναν την περασμένη εβδομάδα να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα στήριξης μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2016, αλλά οι διαφωνίες στους όρους και το τι θα συμβεί στη συνέχεια, υπονόμευσαν αυτό το σχέδιο.

Το τρέχον πρόγραμμα λήγει στα τέλη Ιουνίου και, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι η Ελλάδα δεν θα ξεμείνει από ρευστό έως το τέλος Μαρτίου, προτάθηκε η Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στα 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Αυτό που προσφέραμε θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα ήταν πλήρως χρηματοδοτημένη μέχρι το Μάρτιο του 2016» δήλωσε μία πηγή, αναφερόμενη στη συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ - Ντάισελμπλουμ την περασμένη εβδομάδα.

Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τορεπορτάζ, οι κ.κ. Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ πρόσφεραν την επέκταση και επιπλέον χρηματοδότηση με αντάλλαγμα η Ελλάδα να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα, καθώς και περικοπές συντάξεων και φορολογικές αυξήσεις, δήλωσαν οι ίδιες πηγές. 

Το πρωί της Τετάρτης, εξάλλου, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είχε δηλώσει πως μια παράταση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας είναι θεωρητικά δυνατή ωστόσο, συμπληρωσε, τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσει κανείς για μια τέτοια κίνηση.

«Ναι, φυσικά. Θεωρητικά είναι δυνατόν. Έχουμε ήδη παρατείνει αυτό το πρόγραμμα δύο φορές, τον Δεκέμβριο και πρόσφατα έως τις 30 Ιουνίου» δήλωσε ο Μάρτιν Γέγκερ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παράτασης. Ωστόσο, συμπλήρωσε το θέμα αυτό δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα καθώς η προσοχή επικεντρώνεται στο να επιτευχθεί μια επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος έως τα τέλη του μήνα.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: