Πέμπτη, Ιουνίου 25, 2015

ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΜΕ

Στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας βρίσκονται οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για το ελληνικό ζήτημα, μερικές ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής -και λίγες ημέρες πριν την προθεσμία της 30ής Ιουνίου: Οι τίτλοι για τις ελπίδες γρήγορης συμφωνίας που διαψεύστηκαν εναλλάσσονται με αναφορές στον «χρόνο που τελειώνει».

«Οι συνομιλίες για την Ελλάδα τελειώνουν με νέο αδιέξοδο» γράφει το πρωί της Πέμπτης ο βρετανικός Guardian, λέγοντας πως το τρίτο Eurogroup μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα διακόπηκε μπροστά στο νέο «τοίχο» που βρήκε η συμφωνία. 


Έχοντας παρουσιάσει προτάσεις που έτυχαν γενικά θετικής υποδοχής, γράφει, ο Τσίπρας «κλήθηκε να σκληρύνει την πρότασή του»: «Ο έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε πικραμένος» συνεχίζει, δείχνοντας στην αναφορά του Τσίπρα το μεσημέρι της Τετάρτης, λέγοντας πως πλέον και οι δύο πλευρές «βρίσκονται σε αγώνα δρόμου» για συμφωνία μέχρι την Τρίτη. «Η προθεσμία είναι διπλά πιεστική επειδή η ΕΚΤ έχει δείξει ότι δεν θα συνεχίσει την υποστήριξη εάν εκπνεύσει το πρόγραμμα χωρίς να έχει υπάρξει νέα συμφωνία», σημειώνει.

Οι βρετανικοί Financial Times κυκλοφορούν το πρωί της Πέμπτης με περιορισμένη αναφορά στο ελληνικό ζήτημα στο πρωτοσέλιδό τους, καθώς οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν: «Ο έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να σώσει τη συμφωνία» γράφει στο «briefing» η εφημερίδα, «μετά την απαίτηση των πιστωτών για περισσότερες περικοπές». 

Σε σχόλιό του που εμφανίζεται ψηλά στην ιστοσελίδα των FT, ο Μαρκ Μαζάουερ βλέπει «τελευταία ευκαιρία για τον Τσίπρα να διαλέξει τη χώρα πάνω από το κόμμα». Αφού περιγράφει την κατάσταση ως επιμονή των πιστωτών σε λιτότητα που έχει φέρει ύφεση, ως αποτέλεσμα της «απόλυτης έλλειψης εμπιστοσύνης» και της «ανυπομονησίας να τελειώνει το ατελείωτο σίριαλ», καταλήγει στο ότι ο Τσίπρας «έχει την επιλογή να επιλέξει τη χώρα αντί για το κόμμα, να ισχυριστεί ότι νίκησε στην ήττα και να παρουσιάσει τη συμφωνία ως δική του κάνοντας νέες εκλογές πάνω σε κεντροαριστερό πρόγραμμα το φθινόπωρο» -υποστηρίζοντας ότι έτσι θα παραγκωνιστούν οι άλλες φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ.

To Bloomberg βάζει τίτλο «η Ελλάδα πλησιάζει ξαφνικά τη χρεοκοπία», λέγοντας πως οι απανωτές συναντήσεις δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές και συνεχίζονται την Πέμπτη. «Ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία, ο Τσιπρας μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες να πάρει την απαραίτητη έγκριση της Βουλής, καθώς το πιο λαϊκιστικό και ακραίο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί να καταψηφίσει» γράφει. 

Η γερμανική FAZ περιγράφει, βάζοντας τίτλο «αναχώρηση χωρίς συμβιβασμό», το σκηνικό στις Βρυξέλλες καταλήγοντας στο ότι «το κεντρικό ερώτημα παραμένει εάν μπορεί να υπάρξει στο τέλος συγκεκριμένη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement)», χωρίς την οποία «δεν έχουν νόημα» οι περαιτέρω συνομιλίες. 

Σε αυτήν θα πρέπει να υπάρχουν τα προαπαιτούμενα, τα οποία η Αθήνα θα πρέπει να κυρώσει το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και το Σαββατοκύριακο: «Διπλό εμπόδιο, γιατί αφ' ενός οι πιστωτές θα πρέπει να διαβεβαιωθούν πως η συμφωνία έχει κλείσει νομικά και επειδή αφ' ετέρου δεν είναι βέβαιο εάν ο Τσίπρας θα μπορούσε να περάσει κάτι τέτοιο από τη Βουλή, με μέλος του ΣΥΡΙΖΑ να προτίθεται να καταψηφίσει» γράφει.

«Τώρα πια μένουν μόνο λίγες ώρες» γράφει στην κορυφή της ιστοσελίδας του το Spiegel, που προηγουμένως έχει δει την «μαντάμ Λαγκάρντ να κάνει ξανά τον υπολογισμό». «Με την αλύγιστα ορθολογική του επιχειρηματολογία, το ΔΝΤ βρίσκεται σε ευθεία αντιδιαστολή με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επιζητεί συμφωνία για πολιτικούς λόγους σχεδόν με κάθε τίμημα» γράφει.

H Sueddeutsche Zeitung, ανακεφαλαιώνοντας το θρίλερ των διαβουλεύσεων, γράφει ότι «το μποξ μεταξύ Τσίπρα και πιστωτών ήταν η έναρξη μίας ολόκληρης σειράς διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε την Τετάρτη και θα διαρκέσει πιθανότατα, πέραν της Συνόδου της Πέμπτης, μέχρι το Σαββατοκύριακο». 

Σε ξεχωριστό άρθρο, του Ούλριχ Σέφερ, στην εφημερίδα με τίτλο «η Γερμανία ξεχνά την ιστορική της ευθύνη», υποστηρίζεται ότι το Βερολίνο λανθασμένα απορρίπτει να συζητήσει το θέμα του κουρέματος αλλά και των αποζημιώσεων. Οι διαβουλεύσεις, υποστηρίζει, «δεν αφορούν μόνο το πόσο θα πάει ο ΦΠΑ ή πότε θα βγει στη σύνταξη ο κόσμος στην Κέρκυρα, αλλά, όπως και τόσο συχνά στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας στην Ευρώπη και το παρελθόν της». Το γερμανικό οικονομικό θαύμα, αναφέρει, έχει τις ρίζες του στο κούρεμα του 1953, λέγοντας πως «η δικαστική επιχειρηματολογία της γερμανικής κυβέρνησης μπορεί να στέκει, όμως η πολιτική της στάση όχι».

Ο γαλλικός Monde περιγράφει τις «μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για να βρεθεί συμφωνία» γράφοντας πως «μετά από ένα μακρόσυρτο Eurogroup και ελάχιστα πιο επιτυχημένες νυχτερινές διαβουλεύσεις, οι συζητήσεις ξεκινούν ξανά το πρωί της Πέμπτης με στόχο να παρουσιαστεί προκαταρκτική συμφωνία στη Σύνοδο». 

Ένα από τα σημεία διαφωνίας, αναφέρει η εφημερίδα, παραμένει το θέμα του χρέους και η πρόταση για μεταβίβαση ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ στον ESM: «Ο αυστριακός ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ότι πολλές χώρες το θεωρούν αυτό μεταμφιεσμένο τρίτο πρόγραμμα, ενώ ο γάλλος υπουργός ανέφερε πως ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους πρέπει να εξεταστεί όμως δεν είναι αυτό το πιο επείγον», εξηγεί. «Γενικά, η ευρωπαϊκή πλευρά είναι πολύ επιφυλακτική στο ζήτημα και αρνείται λύση που θα ήταν ισοδύναμη με οικονομική ζημία» σημειώνει.

Η ιταλική Repubblica βλέπει «την συμφωνία να επιστρέφει στην αβεβαιότητα». Αφού περιγράφει τις «επ' άπειρον διαβουλεύσεις» στις Βρυξέλλες και την διάσταση απόψεων μέχρι τα ξημερώματα, η εφημερίδα αναφέρει ότι «η παρτίδα παίζεται για τον ΣΥΡΙΖΑ και στο εσωτερικό, καθώς ο πρωθυπουργός πρέπει να "ξαναράψει" την ακραία πτέρυγα του κόμματος που βλέπει στη συμφωνία υποταγή στην πρώην τρόικα». 

«Αδιέξοδο γύρω από την Ελλάδα, διακόπηκε το Eurogroup» γράφει η Corriere della Sera, λέγοντας πως «το τέλος αναβάλλεται για άλλη μία φορά». «Ο Τσίπρας ύψωσε τη φωνή εναντίον όσων εμποδίζουν το κλείσιμο της συμφωνίας [...] ενώ είχαν ήδη προηγηθεί και άλλοι αρνητικοί οιωνοί» γράφει.

Παράλληλα, το ιταλικό Manifesto ξεκίνησε «εκστρατεία "η Ελλάδα δεν είναι μόνη" - "διαγράφω το ελληνικό χρέος"»: Καλεί Ιταλούς να υπογράψουν και να διαδώσουν επιστολή στην οποία ο κάθε πολίτης «διαγράφει» το χρέος της Ελλάδας που του αναλογεί.

Eπιμέλεια: Β. Ψυχογιός  IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
25-6-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: