Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στον μίλησε στο ραδιόφωνο REAL FM και τη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή
Κ. ΜΑΚΡΗ: Να ξεκινήσουμε από την τρόικα, από τα πολύ σοβαρά της ζωής μας. Άρχισε σήμερα αυτός ο έλεγχος. Θέλω να μου πείτε τώρα, κυρία Γεροβασίλη, αν πράγματι θεωρείτε εφικτό να έχουμε συμφωνία μέχρι τις 10-15 του μηνός Αυγούστου, ώστε να προχωρήσουμε μετά στην υπογραφή του 3ου Μνημονίου.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κυρία Μακρή, όλα όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, η ελληνική κυβέρνηση τα έχει υλοποιήσει και στους χρόνους και με τον τρόπο που συμφωνήθηκε. Η προετοιμασία έχει γίνει, τα κλιμάκια είναι εδώ, επομένως νομίζω ότι με καλή διάθεση, προαίρεση, μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία μέχρι τις 18 του μηνός.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Γιατί καταλαβαίνω ότι όλη σας η προσπάθεια εστιάζεται στο να μην πάμε σε μια δεύτερη συμφωνία-γέφυρα που θα θέλει προαπαιτούμενα.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί, αυτά τα οποία είναι διατυπωμένα και εγγράφως, μιλούσαν για δύο πακέτα προαπαιτούμενων με τα τέσσερα και δύο σημεία τα οποία, όπως συμφωνήθηκε, ψηφίστηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Και το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας. Δεν υπάρχει στην ατζέντα, δεν υπάρχει στο τραπέζι κάποια άλλη πρόταση επισήμως αυτή τη στιγμή.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ανεπισήμως υπάρχει; Γιατί έρχεται μια πληροφορία τέτοια και από το ΔΝΤ, αλλά και από την Commission, ότι αν πάμε σε συμφωνία-γέφυρα ή και χωρίς αυτή, το ΔΝΤ στη δεύτερη περίπτωση, μπορεί να ζητήσουν και άλλα προαπαιτούμενα.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουν ακουστεί φωνές, που χαρακτηρίζονται ως «κύκλοι» ή ως «πηγές», και έχουν γραφτεί διάφορα και στην Ευρώπη περί αυτού. Ωστόσο, ενδεχομένως, ξέρετε είναι μια μάχη. Είναι ένα πεδίο συγκρούσεων. Συγκρούονται πολλές απόψεις αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν σκληρές γραμμές που δεν θέλουν την Ελλάδα σε ευρωπαϊκή πορεία. Και βεβαίως υπάρχουν και άλλες που ευτυχώς φαίνονται πλειοψηφικές, οι οποίες θέλουν η Ελλάδα να βρει το δρόμο της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Το πρόβλημα με το πού θα γίνονται οι συζητήσεις με την τρόικα που φάνηκε τις προηγούμενες ημέρες να δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση, λύθηκε κυρία Γεροβασίλη; Θα γίνονται τελικά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα γίνονται στο ξενοδοχείο τους, θα πηγαίνουν στα υπουργεία;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακόμη δεν υπάρχει πλήρης εικόνα. Ωστόσο, δεν δυσκόλεψε τις διαπραγματεύσεις αυτό. Έγιναν συζητήσεις και βεβαίως διαρκώς θα γίνονται συζητήσεις για το πώς, διότι ακόμη και μερικά τεχνικά ζητήματα, πολλές φορές, αποκτούν ένα συμβολικό χαρακτήρα, αλλά και ουσιαστικό μερικά άλλα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Με τους υπουργούς σας θα συναντηθούν τελικά ή κεντρικά ο κ. Τσακαλώτος θα χειρίζεται το θέμα και ο κ. Χουλιαράκης;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω ότι ένα κεντρικό επιτελείο θα συναντηθεί έτσι κι αλλιώς. Από εκεί και πέρα, δεν το γνωρίζω, αν μέσα σε όλο αυτό συμπεριλαμβάνονται και συζητήσεις με άλλους υπουργούς. Δεν το γνωρίζω πραγματικά. Τα τεχνικά κλιμάκια θα συζητούν, θα παίρνουν πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι και αυτό είναι ένα σημείο που δεν έχει καταλήξει ακριβώς. Αλλά, να σας πω ότι αυτό δεν είναι το κύριό μας πρόβλημα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ναι, επειδή τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει, είχε φανεί να γίνεται ένα κάποιο πρόβλημα, γι` αυτό σας ερωτώ.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας εξήγησα γιατί. Ωστόσο, δεν εμποδίστηκαν οι διαδικασίες εξ αιτίας αυτής της συζητήσεως.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Αν όλα πάνε καλά και κλείσει το Τρίτο Μνημόνιο, αυτό θα έρθει αμέσως στη Βουλή προς ψήφιση, δηλαδή, μέσα στον Αύγουστο θα γίνει αυτό;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς. Ο στόχος είναι στις 18 του μηνός να έχουμε μια ψηφισμένη συμφωνία.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Να έχουμε μια ψηφισμένη συμφωνία, ώστε να γίνει και η εκταμίευση των χρημάτων για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτός είναι ο δρόμος, τον οποίο έχουμε συμφωνήσει.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Και από εκεί και πέρα, βεβαίως, το μείζον ζήτημα του χρέους θα πάει με βάση τη συμφωνία του Summit, δηλαδή σε τρεις μήνες στην πρώτη αξιολόγηση…
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Περίπου ναι.
Κ. ΜΑΚΡΗ: …και οι αξιολογήσεις θα είναι τριμηνιαίες, απ` ό,τι καταλαβαίνω.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς δεν το ξέρω. Ξέρω ότι η πρώτη αξιολόγηση περίπου θα είναι στο τρίμηνο.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Άρα, λοιπόν, πάμε προς τέλος του χρόνου και για το χρέος.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Γι’ αυτό, το διάστημα από τώρα μέχρι τότε, είναι εξαιρετικά σημαντικό διάστημα για μας.Ο στόχος μας είναι να φθάσουμε ως εκεί και να φθάσουμε όπως χρειάζεται, προκειμένου να ανοίξει η μεγάλη, σημαντική συζήτηση για το χρέος.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ξέρετε γιατί σας τα ρωτάω αυτά; Γιατί τώρα η οικονομία και η πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Στο μεταξύ, όμως, αν έχουμε καταλάβει σωστά, αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που λέτε, θα έχουμε εκλογές;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το θέμα των εκλογών είναι ένα θέμα το οποίο φυσικά και δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση περί αυτού. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να φθάσουμε να ολοκληρωθούν όλα τα βασικά σημεία μιας συμφωνίας, χωρίς να αλλάζει η ατζέντα προς αυτή την κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα, φαίνεται θα ακολουθηθούν και άλλες διαδικασίες, οι οποίες και θα κρίνουν, αν θα χρειαστούν ή όχι εκλογές και πότε, με την έννοια ότι το πρώτο βήμα είναι αυτό και μετά ενδεχομένως να ανοίξουν άλλα ζητήματα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ακούγοντας χθες τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, εσείς καταλάβατε ότι μπορεί αυτό το κόμμα, υπάρχει έστω και μια πιθανότητα να πορευτεί όλο μαζί, ώστε να αποφευχθούν οι κάλπες;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, κυρία Μακρή, αυτό που φάνηκε και χθες, πραγματικά είναι ότι αυτό που αντιληφθήκαμε, αυτό που αντιλαμβάνομαι και εγώ, είναι ότι έχει γίνει μια επιλογή ρήξης από πλευράς της μειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτή τη συγκέντρωση, αλλά και από τη ρητορική. Από εκεί και πέρα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτό. Αυτή είναι η μειοψηφική άποψη. Υπάρχουν αποφάσεις 27 Νομαρχιακών Επιτροπών στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, που είναι διαφορετικής αντίληψης. Και βεβαίως, θα γίνουν και οι συλλογικές διαδικασίες και θα ζυμωθούν και οι απόψεις, όπως χρειάζεται να γίνει, διότι τα βιαστικά δεν είναι πάντα και τα καλύτερα. Επομένως, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες, συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία, η οποία θα αποφασίσει τον οδικό χάρτη, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα και σε επίπεδο κομματικό.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάντως, σε περίπτωση που τελικά στηθούν κάλπες, αυτές προσδιορίζονται Οκτώβριο, όπως λένε οι περισσότερες πληροφορίες ή μπορεί να πάνε πιο νωρίς ή πιο αργά;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω ότι είναι παρακινδυνευμένο να μιλήσει κανείς για εκλογές σήμερα και μάλιστα να προσδιορίσει και το χρόνο.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Όχι, το λέω στο περίπου, γιατί εσείς έχετε στο μυαλό σας το χρονοδιάγραμμα και των εσωκομματικών κινήσεων.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όταν δεν έχεις τα δεδομένα και πεις «κάνω μια εκτίμηση», αν κάτι αλλάξει από τα δεδομένα, προφανώς η εκτίμηση είναι εντελώς λάθος. Επομένως, έχει σημασία να βλέπουμε όλες τις παραμέτρους για να μπορούμε να βγάλουμε…
Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάντως, καταλαβαίνουμε, κυρία Γεροβασίλη, ότι αν φθάσουμε εκεί, εννοείται πως θα φθάσουμε, για να μην είναι στις λίστες και στα ψηφοδέλτια τα στελέχη τα οποία διαφωνούν τόσο καθοριστικά σε βασικά θέματα της οικονομικής πολιτικής.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτά θα λυθούν στις διαδικασίες που θα επιλέξει σήμερα η πολιτική γραμματεία. Επομένως, δεν θα επιλυθούν σε πιθανές εκλογές στο μέλλον. Θα έχουν επιλυθεί πιθανόν από πριν.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Άρα, λοιπόν, καταλαβαίνω εγώ ότι δεν μπορείτε να σιγουρευτείτε και να είναι φυσικά και στα ψηφοδέλτια τα στελέχη, τουλάχιστον, της αριστερής πλατφόρμας.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας είπα την άποψή μου πριν, ότι η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και η μειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φαίνεται ότι έχουν από μεριάς τους επιλέξει μια τακτική, ακολουθούν επιλογή ρήξης. Αυτό φαίνεται μέχρι σήμερα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Και αυτό ισχύει για τον κ. Λαφαζάνη, ισχύει και για την κυρία Κωνσταντοπούλου που δεν είναι συνταυτισμένη με τον κ. Λαφαζάνη;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μιλάω για πρόσωπα σ` αυτό. Μιλάω για δύο διαφορετικές στρατηγικές επιλογές. Οι δύο σημαντικές επιλογές είναι το εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός. Περί αυτών των διλημμάτων μιλάμε. Και το σημαντικό δίλημμα, αν η Αριστερά πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση ή όχι. Και το άλλο ερώτημα το οποίο, σαφώς, αφορά όλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να ανοίξει και μια μεγάλη συζήτηση για το για ποια Ευρώπη παλεύουμε. Επομένως, επ` αυτών είναι ο διάλογος, όχι επί προσώπων. Είναι επί διαφορετικών στρατηγικών επιλογών.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Για πάμε τώρα και στο θέμα του κυρίου Βαρουφάκη, για το οποίο πάρα πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες 48 ώρες. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών προσπαθεί με κάθε τρόπο, κυρία Γεροβασίλη, άκουσα χθες και τα 25 λεπτά αυτής της συνομιλίας του με τους 84 εκπροσώπους των funds, να βάλει στο κάδρο, για να σας το πω απλά, και τον πρωθυπουργό. Θέλω, λοιπόν, να μου πείτε, υπάρχει μία σαφής απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου για το τι γνώριζε ο πρωθυπουργός απ’ όλα αυτά;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα σας πω γι’ αυτό. Πριν από αυτό να σας κάνω ένα σχόλιο για την εισαγωγή σας. Για το τι έχει επιλέξει ο κύριος Βαρουφάκης, δεν μπορώ να σας απαντήσω. Εκείνο, όμως, που μπορώ να απαντήσω είναι ότι όλη αυτή η συζήτηση ξεκίνησε από ένα δημοσίευμα μιας εφημερίδας το οποίο προσπαθεί να ποινικοποιήσει και να σπρώξει τα πράγματα σε μια άλλη κατεύθυνση: Ότι αυτή η κυβέρνηση επεξεργάστηκε σχέδια Grexit. Και πάνω σε όλο αυτό έχει στηθεί ένα τεράστιο και επικοινωνιακό παραμύθι, το οποίο σε πολλά του σημεία μοιάζει αρκετά…
Κ. ΜΑΚΡΗ: Θα μπορούσα να το ακούσω αυτό που λέτε, εάν δεν άκουγα και τον διάλογο χθες του κυρίου Βαρουφάκη.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα άκουσα όλα, τα έχω ακούσει όλα, πραγματικά όλα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Τα έχετε ακούσει όλα. Δηλαδή, η εφημερίδα δεν δημοσίευσε κάτι περισσότερο απ’ ό,τι ακούσαμε με τα αυτιά μας χθες, όμως.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από εκεί ξεκίνησε. Επομένως, άλλος το ξεκίνησε αυτή τη χρονική στιγμή και όχι ο κύριος Βαρουφάκης. Ανεξάρτητα με το τι κάνει ο κύριος Βαρουφάκης.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Μα αυτό τώρα που λέτε τι σημασία έχει; Ποιος το αποκάλυψε είναι το θέμα ή ποιος το έκανε;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας λέω τη δική μου άποψη. Έχει σημασία πώς το διατυπώνουμε. Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός της χώρας και η κυβέρνηση, ως όφειλε, την εποχή που τα πράγματα ήταν κρίσιμα πολύ για τη χώρα και που διάφοροι ευρωπαϊκοί κύκλοι φαινόταν να θέλουν να προσπαθήσουν να πετάξουν τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να οργανώσουν δηλαδή ένα Grexit, όφειλε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της χώρας να έχουν ένα σχέδιο απέναντί τους για το τι σημαίνει αυτό και πώς αντιμετωπίζεται, εάν οι άλλοι κάνουν μια τέτοια επιλογή. Ως αμυντική γραμμή, λοιπόν, ο πρωθυπουργός της χώρας όφειλε να ζητήσει μια τέτοιου τύπου ενημέρωση και σχεδιασμό. Εάν δεν το είχε κάνει, θα ήταν ένας ανεύθυνος πρωθυπουργός. Επομένως, αυτό διατύπωσε και ο ίδιος ο υπουργός και σε τηλεοπτική του εμφάνιση και είναι αυτό το οποίο ήταν και παραμένει ως διατύπωση, για το τι γνώριζε, από πλευράς κυβέρνησης.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Αυτό που λέτε το ακούω και το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό που λέτε, ότι θα ήταν μια ανεύθυνη κυβέρνηση εάν δεν υπήρχε plan B. Όλα αυτά, όμως, με τον φίλο του κυρίου Βαρουφάκη, τον οποίο διόρισε γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων για να προσπεράσουν τη Σαββαΐδου που ελέγχεται, κατά τον κύριο Βαρουφάκη, από τις Βρυξέλλες. Τα hucking και τα λοιπά, αυτά ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, εάν έγιναν και τι έγινε, ας μην είμαστε τόσο πρόχειροι. Ας μην σπεύσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Όχι, εγώ δεν ζητώ συμπέρασμα. Εγώ μια ερώτηση σας υποβάλλω, γιατί τα έχει πει ο κύριος Βαρουφάκης. Και ρωτώ, λοιπόν. Αυτά τα γνώριζε το Μέγαρο Μαξίμου;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα τα δούμε, λοιπόν, όλα. Θα τα αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Εάν πάει, εάν ζητηθεί, τέλος πάντων, εάν βρεθούν οι 30 βουλευτές που θα ζητήσουν Προανακριτική, φαντάζομαι ότι θα το κάνει η αντιπολίτευση.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, θα γίνει συζήτηση στη Βουλή.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Εσείς θα ψηφίσετε υπέρ της σύστασης Προανακριτικής για τον κύριο Βαρουφάκη;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Με ρωτάτε ένα πράγμα με δύο υποθέσεις. Να δώσω μια απάντηση με δύο υποθέσεις.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Όχι, επειδή τώρα καταθέτουν κάποιοι δικηγόροι και υποθέτω ότι με βάση το αμελλητί θα σταλεί και αυτό στη Βουλή.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αφήστε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αφήστε να δούμε ποια απ’ όλα αυτά έχουν βάση, εάν εδράζονται στην πραγματικότητα. Και αφού έχουμε τα δεδομένα θα δούμε. Αλλά, εμείς από πλευράς κυβέρνησης, δεν θέλουμε να είμαστε τόσο βιαστικοί. Από εκεί και πέρα, όποιος ξέρει κάτι ας το πει και θα ακολουθηθούν τα πράγματα όπως χρειάζεται.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάντως, φαντάζομαι ότι σας προβληματίζει πολύ αυτή η ιστορία, γιατί τώρα εν μέσω διαπραγμάτευσης…
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μας είναι ευχάριστη.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Βέβαια, το καταλαβαίνουμε όλοι. Απλώς, μου κάνει εντύπωση ο ήπιος χειρισμός σας απέναντι σε αυτό, για να το πω έτσι.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επειδή έχουμε πολύ σαφή άποψη. Δεν υπάρχει ήπιο.Τι θα πει ήπιος χειρισμός;
Κ. ΜΑΚΡΗ: Γιατί κάποιος άλλος θα μπορούσε να διαγράψει, για παράδειγμα, τον Βαρουφάκη για να πάρει τελείως αποστάσεις από εκείνον, θα μπορούσε να τον αδειάσει εντελώς, όχι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο κύριος Δραγασάκης.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε τώρα, σας είπα, οι αντιδράσεις μπαίνουν επί πραγματικών και όχι επί πιθανών όπως ακούσαμε και το άλλο…
Κ. ΜΑΚΡΗ: Μα ξέρετε, όμως, το λέει ο ίδιος ο κύριος Βαρουφάκης. Δεν είναι κάποιος τρίτος που το διηγείται, οπότε πρέπει να δούμε και ποια είναι η δική του εκδοχή. Το λέει ο ίδιος ο κύριος Βαρουφάκης, γι’ αυτό το λέω.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο κύριος Βαρουφάκης είπε ότι το επεξεργάζεται, το άκουσα και στο ηχητικό απόσπασμα αυτό το οποίο ακούστηκε χθες, είπε ότι ο πρωθυπουργός του ζήτησε να επεξεργαστεί το σχέδιο αντίδρασης σε μια επίθεση στη χώρα μας, με ένα σχέδιο Grexit των άλλων, και εκείνος το έκανε. Και σχεδίαζε ένα, κάποιο. Από εκεί και πέρα, εάν αυτό το «κάποιο» ήταν σωστό ή δεν ήταν, τι υπονοούσε και τα λοιπά, είναι κάτι για το οποίο δεν θα σας απαντήσω εγώ φυσικά, διότι δεν είμαι σε θέση να απαντήσω σ’ αυτό.
left
ΠΡΕΖΑ TV
28-7-2015
Κ. ΜΑΚΡΗ: Να ξεκινήσουμε από την τρόικα, από τα πολύ σοβαρά της ζωής μας. Άρχισε σήμερα αυτός ο έλεγχος. Θέλω να μου πείτε τώρα, κυρία Γεροβασίλη, αν πράγματι θεωρείτε εφικτό να έχουμε συμφωνία μέχρι τις 10-15 του μηνός Αυγούστου, ώστε να προχωρήσουμε μετά στην υπογραφή του 3ου Μνημονίου.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κυρία Μακρή, όλα όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, η ελληνική κυβέρνηση τα έχει υλοποιήσει και στους χρόνους και με τον τρόπο που συμφωνήθηκε. Η προετοιμασία έχει γίνει, τα κλιμάκια είναι εδώ, επομένως νομίζω ότι με καλή διάθεση, προαίρεση, μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία μέχρι τις 18 του μηνός.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Γιατί καταλαβαίνω ότι όλη σας η προσπάθεια εστιάζεται στο να μην πάμε σε μια δεύτερη συμφωνία-γέφυρα που θα θέλει προαπαιτούμενα.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί, αυτά τα οποία είναι διατυπωμένα και εγγράφως, μιλούσαν για δύο πακέτα προαπαιτούμενων με τα τέσσερα και δύο σημεία τα οποία, όπως συμφωνήθηκε, ψηφίστηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Και το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας. Δεν υπάρχει στην ατζέντα, δεν υπάρχει στο τραπέζι κάποια άλλη πρόταση επισήμως αυτή τη στιγμή.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ανεπισήμως υπάρχει; Γιατί έρχεται μια πληροφορία τέτοια και από το ΔΝΤ, αλλά και από την Commission, ότι αν πάμε σε συμφωνία-γέφυρα ή και χωρίς αυτή, το ΔΝΤ στη δεύτερη περίπτωση, μπορεί να ζητήσουν και άλλα προαπαιτούμενα.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουν ακουστεί φωνές, που χαρακτηρίζονται ως «κύκλοι» ή ως «πηγές», και έχουν γραφτεί διάφορα και στην Ευρώπη περί αυτού. Ωστόσο, ενδεχομένως, ξέρετε είναι μια μάχη. Είναι ένα πεδίο συγκρούσεων. Συγκρούονται πολλές απόψεις αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν σκληρές γραμμές που δεν θέλουν την Ελλάδα σε ευρωπαϊκή πορεία. Και βεβαίως υπάρχουν και άλλες που ευτυχώς φαίνονται πλειοψηφικές, οι οποίες θέλουν η Ελλάδα να βρει το δρόμο της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Το πρόβλημα με το πού θα γίνονται οι συζητήσεις με την τρόικα που φάνηκε τις προηγούμενες ημέρες να δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση, λύθηκε κυρία Γεροβασίλη; Θα γίνονται τελικά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα γίνονται στο ξενοδοχείο τους, θα πηγαίνουν στα υπουργεία;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακόμη δεν υπάρχει πλήρης εικόνα. Ωστόσο, δεν δυσκόλεψε τις διαπραγματεύσεις αυτό. Έγιναν συζητήσεις και βεβαίως διαρκώς θα γίνονται συζητήσεις για το πώς, διότι ακόμη και μερικά τεχνικά ζητήματα, πολλές φορές, αποκτούν ένα συμβολικό χαρακτήρα, αλλά και ουσιαστικό μερικά άλλα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Με τους υπουργούς σας θα συναντηθούν τελικά ή κεντρικά ο κ. Τσακαλώτος θα χειρίζεται το θέμα και ο κ. Χουλιαράκης;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω ότι ένα κεντρικό επιτελείο θα συναντηθεί έτσι κι αλλιώς. Από εκεί και πέρα, δεν το γνωρίζω, αν μέσα σε όλο αυτό συμπεριλαμβάνονται και συζητήσεις με άλλους υπουργούς. Δεν το γνωρίζω πραγματικά. Τα τεχνικά κλιμάκια θα συζητούν, θα παίρνουν πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι και αυτό είναι ένα σημείο που δεν έχει καταλήξει ακριβώς. Αλλά, να σας πω ότι αυτό δεν είναι το κύριό μας πρόβλημα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ναι, επειδή τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει, είχε φανεί να γίνεται ένα κάποιο πρόβλημα, γι` αυτό σας ερωτώ.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας εξήγησα γιατί. Ωστόσο, δεν εμποδίστηκαν οι διαδικασίες εξ αιτίας αυτής της συζητήσεως.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Αν όλα πάνε καλά και κλείσει το Τρίτο Μνημόνιο, αυτό θα έρθει αμέσως στη Βουλή προς ψήφιση, δηλαδή, μέσα στον Αύγουστο θα γίνει αυτό;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς. Ο στόχος είναι στις 18 του μηνός να έχουμε μια ψηφισμένη συμφωνία.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Να έχουμε μια ψηφισμένη συμφωνία, ώστε να γίνει και η εκταμίευση των χρημάτων για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτός είναι ο δρόμος, τον οποίο έχουμε συμφωνήσει.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Και από εκεί και πέρα, βεβαίως, το μείζον ζήτημα του χρέους θα πάει με βάση τη συμφωνία του Summit, δηλαδή σε τρεις μήνες στην πρώτη αξιολόγηση…
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Περίπου ναι.
Κ. ΜΑΚΡΗ: …και οι αξιολογήσεις θα είναι τριμηνιαίες, απ` ό,τι καταλαβαίνω.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ακριβώς δεν το ξέρω. Ξέρω ότι η πρώτη αξιολόγηση περίπου θα είναι στο τρίμηνο.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Άρα, λοιπόν, πάμε προς τέλος του χρόνου και για το χρέος.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Γι’ αυτό, το διάστημα από τώρα μέχρι τότε, είναι εξαιρετικά σημαντικό διάστημα για μας.Ο στόχος μας είναι να φθάσουμε ως εκεί και να φθάσουμε όπως χρειάζεται, προκειμένου να ανοίξει η μεγάλη, σημαντική συζήτηση για το χρέος.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ξέρετε γιατί σας τα ρωτάω αυτά; Γιατί τώρα η οικονομία και η πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Στο μεταξύ, όμως, αν έχουμε καταλάβει σωστά, αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που λέτε, θα έχουμε εκλογές;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το θέμα των εκλογών είναι ένα θέμα το οποίο φυσικά και δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση περί αυτού. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να φθάσουμε να ολοκληρωθούν όλα τα βασικά σημεία μιας συμφωνίας, χωρίς να αλλάζει η ατζέντα προς αυτή την κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα, φαίνεται θα ακολουθηθούν και άλλες διαδικασίες, οι οποίες και θα κρίνουν, αν θα χρειαστούν ή όχι εκλογές και πότε, με την έννοια ότι το πρώτο βήμα είναι αυτό και μετά ενδεχομένως να ανοίξουν άλλα ζητήματα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ακούγοντας χθες τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, εσείς καταλάβατε ότι μπορεί αυτό το κόμμα, υπάρχει έστω και μια πιθανότητα να πορευτεί όλο μαζί, ώστε να αποφευχθούν οι κάλπες;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, κυρία Μακρή, αυτό που φάνηκε και χθες, πραγματικά είναι ότι αυτό που αντιληφθήκαμε, αυτό που αντιλαμβάνομαι και εγώ, είναι ότι έχει γίνει μια επιλογή ρήξης από πλευράς της μειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτή τη συγκέντρωση, αλλά και από τη ρητορική. Από εκεί και πέρα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτό. Αυτή είναι η μειοψηφική άποψη. Υπάρχουν αποφάσεις 27 Νομαρχιακών Επιτροπών στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, που είναι διαφορετικής αντίληψης. Και βεβαίως, θα γίνουν και οι συλλογικές διαδικασίες και θα ζυμωθούν και οι απόψεις, όπως χρειάζεται να γίνει, διότι τα βιαστικά δεν είναι πάντα και τα καλύτερα. Επομένως, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες, συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία, η οποία θα αποφασίσει τον οδικό χάρτη, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα και σε επίπεδο κομματικό.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάντως, σε περίπτωση που τελικά στηθούν κάλπες, αυτές προσδιορίζονται Οκτώβριο, όπως λένε οι περισσότερες πληροφορίες ή μπορεί να πάνε πιο νωρίς ή πιο αργά;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Νομίζω ότι είναι παρακινδυνευμένο να μιλήσει κανείς για εκλογές σήμερα και μάλιστα να προσδιορίσει και το χρόνο.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Όχι, το λέω στο περίπου, γιατί εσείς έχετε στο μυαλό σας το χρονοδιάγραμμα και των εσωκομματικών κινήσεων.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Όταν δεν έχεις τα δεδομένα και πεις «κάνω μια εκτίμηση», αν κάτι αλλάξει από τα δεδομένα, προφανώς η εκτίμηση είναι εντελώς λάθος. Επομένως, έχει σημασία να βλέπουμε όλες τις παραμέτρους για να μπορούμε να βγάλουμε…
Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάντως, καταλαβαίνουμε, κυρία Γεροβασίλη, ότι αν φθάσουμε εκεί, εννοείται πως θα φθάσουμε, για να μην είναι στις λίστες και στα ψηφοδέλτια τα στελέχη τα οποία διαφωνούν τόσο καθοριστικά σε βασικά θέματα της οικονομικής πολιτικής.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτά θα λυθούν στις διαδικασίες που θα επιλέξει σήμερα η πολιτική γραμματεία. Επομένως, δεν θα επιλυθούν σε πιθανές εκλογές στο μέλλον. Θα έχουν επιλυθεί πιθανόν από πριν.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Άρα, λοιπόν, καταλαβαίνω εγώ ότι δεν μπορείτε να σιγουρευτείτε και να είναι φυσικά και στα ψηφοδέλτια τα στελέχη, τουλάχιστον, της αριστερής πλατφόρμας.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας είπα την άποψή μου πριν, ότι η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και η μειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φαίνεται ότι έχουν από μεριάς τους επιλέξει μια τακτική, ακολουθούν επιλογή ρήξης. Αυτό φαίνεται μέχρι σήμερα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Και αυτό ισχύει για τον κ. Λαφαζάνη, ισχύει και για την κυρία Κωνσταντοπούλου που δεν είναι συνταυτισμένη με τον κ. Λαφαζάνη;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μιλάω για πρόσωπα σ` αυτό. Μιλάω για δύο διαφορετικές στρατηγικές επιλογές. Οι δύο σημαντικές επιλογές είναι το εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός. Περί αυτών των διλημμάτων μιλάμε. Και το σημαντικό δίλημμα, αν η Αριστερά πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση ή όχι. Και το άλλο ερώτημα το οποίο, σαφώς, αφορά όλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να ανοίξει και μια μεγάλη συζήτηση για το για ποια Ευρώπη παλεύουμε. Επομένως, επ` αυτών είναι ο διάλογος, όχι επί προσώπων. Είναι επί διαφορετικών στρατηγικών επιλογών.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Για πάμε τώρα και στο θέμα του κυρίου Βαρουφάκη, για το οποίο πάρα πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες 48 ώρες. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών προσπαθεί με κάθε τρόπο, κυρία Γεροβασίλη, άκουσα χθες και τα 25 λεπτά αυτής της συνομιλίας του με τους 84 εκπροσώπους των funds, να βάλει στο κάδρο, για να σας το πω απλά, και τον πρωθυπουργό. Θέλω, λοιπόν, να μου πείτε, υπάρχει μία σαφής απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου για το τι γνώριζε ο πρωθυπουργός απ’ όλα αυτά;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα σας πω γι’ αυτό. Πριν από αυτό να σας κάνω ένα σχόλιο για την εισαγωγή σας. Για το τι έχει επιλέξει ο κύριος Βαρουφάκης, δεν μπορώ να σας απαντήσω. Εκείνο, όμως, που μπορώ να απαντήσω είναι ότι όλη αυτή η συζήτηση ξεκίνησε από ένα δημοσίευμα μιας εφημερίδας το οποίο προσπαθεί να ποινικοποιήσει και να σπρώξει τα πράγματα σε μια άλλη κατεύθυνση: Ότι αυτή η κυβέρνηση επεξεργάστηκε σχέδια Grexit. Και πάνω σε όλο αυτό έχει στηθεί ένα τεράστιο και επικοινωνιακό παραμύθι, το οποίο σε πολλά του σημεία μοιάζει αρκετά…
Κ. ΜΑΚΡΗ: Θα μπορούσα να το ακούσω αυτό που λέτε, εάν δεν άκουγα και τον διάλογο χθες του κυρίου Βαρουφάκη.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα άκουσα όλα, τα έχω ακούσει όλα, πραγματικά όλα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Τα έχετε ακούσει όλα. Δηλαδή, η εφημερίδα δεν δημοσίευσε κάτι περισσότερο απ’ ό,τι ακούσαμε με τα αυτιά μας χθες, όμως.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Από εκεί ξεκίνησε. Επομένως, άλλος το ξεκίνησε αυτή τη χρονική στιγμή και όχι ο κύριος Βαρουφάκης. Ανεξάρτητα με το τι κάνει ο κύριος Βαρουφάκης.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Μα αυτό τώρα που λέτε τι σημασία έχει; Ποιος το αποκάλυψε είναι το θέμα ή ποιος το έκανε;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας λέω τη δική μου άποψη. Έχει σημασία πώς το διατυπώνουμε. Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός της χώρας και η κυβέρνηση, ως όφειλε, την εποχή που τα πράγματα ήταν κρίσιμα πολύ για τη χώρα και που διάφοροι ευρωπαϊκοί κύκλοι φαινόταν να θέλουν να προσπαθήσουν να πετάξουν τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να οργανώσουν δηλαδή ένα Grexit, όφειλε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της χώρας να έχουν ένα σχέδιο απέναντί τους για το τι σημαίνει αυτό και πώς αντιμετωπίζεται, εάν οι άλλοι κάνουν μια τέτοια επιλογή. Ως αμυντική γραμμή, λοιπόν, ο πρωθυπουργός της χώρας όφειλε να ζητήσει μια τέτοιου τύπου ενημέρωση και σχεδιασμό. Εάν δεν το είχε κάνει, θα ήταν ένας ανεύθυνος πρωθυπουργός. Επομένως, αυτό διατύπωσε και ο ίδιος ο υπουργός και σε τηλεοπτική του εμφάνιση και είναι αυτό το οποίο ήταν και παραμένει ως διατύπωση, για το τι γνώριζε, από πλευράς κυβέρνησης.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Αυτό που λέτε το ακούω και το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό που λέτε, ότι θα ήταν μια ανεύθυνη κυβέρνηση εάν δεν υπήρχε plan B. Όλα αυτά, όμως, με τον φίλο του κυρίου Βαρουφάκη, τον οποίο διόρισε γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων για να προσπεράσουν τη Σαββαΐδου που ελέγχεται, κατά τον κύριο Βαρουφάκη, από τις Βρυξέλλες. Τα hucking και τα λοιπά, αυτά ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ναι, εάν έγιναν και τι έγινε, ας μην είμαστε τόσο πρόχειροι. Ας μην σπεύσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Όχι, εγώ δεν ζητώ συμπέρασμα. Εγώ μια ερώτηση σας υποβάλλω, γιατί τα έχει πει ο κύριος Βαρουφάκης. Και ρωτώ, λοιπόν. Αυτά τα γνώριζε το Μέγαρο Μαξίμου;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θα τα δούμε, λοιπόν, όλα. Θα τα αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Εάν πάει, εάν ζητηθεί, τέλος πάντων, εάν βρεθούν οι 30 βουλευτές που θα ζητήσουν Προανακριτική, φαντάζομαι ότι θα το κάνει η αντιπολίτευση.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, θα γίνει συζήτηση στη Βουλή.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Εσείς θα ψηφίσετε υπέρ της σύστασης Προανακριτικής για τον κύριο Βαρουφάκη;
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Με ρωτάτε ένα πράγμα με δύο υποθέσεις. Να δώσω μια απάντηση με δύο υποθέσεις.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Όχι, επειδή τώρα καταθέτουν κάποιοι δικηγόροι και υποθέτω ότι με βάση το αμελλητί θα σταλεί και αυτό στη Βουλή.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αφήστε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αφήστε να δούμε ποια απ’ όλα αυτά έχουν βάση, εάν εδράζονται στην πραγματικότητα. Και αφού έχουμε τα δεδομένα θα δούμε. Αλλά, εμείς από πλευράς κυβέρνησης, δεν θέλουμε να είμαστε τόσο βιαστικοί. Από εκεί και πέρα, όποιος ξέρει κάτι ας το πει και θα ακολουθηθούν τα πράγματα όπως χρειάζεται.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάντως, φαντάζομαι ότι σας προβληματίζει πολύ αυτή η ιστορία, γιατί τώρα εν μέσω διαπραγμάτευσης…
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν μας είναι ευχάριστη.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Βέβαια, το καταλαβαίνουμε όλοι. Απλώς, μου κάνει εντύπωση ο ήπιος χειρισμός σας απέναντι σε αυτό, για να το πω έτσι.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Επειδή έχουμε πολύ σαφή άποψη. Δεν υπάρχει ήπιο.Τι θα πει ήπιος χειρισμός;
Κ. ΜΑΚΡΗ: Γιατί κάποιος άλλος θα μπορούσε να διαγράψει, για παράδειγμα, τον Βαρουφάκη για να πάρει τελείως αποστάσεις από εκείνον, θα μπορούσε να τον αδειάσει εντελώς, όχι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο κύριος Δραγασάκης.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε τώρα, σας είπα, οι αντιδράσεις μπαίνουν επί πραγματικών και όχι επί πιθανών όπως ακούσαμε και το άλλο…
Κ. ΜΑΚΡΗ: Μα ξέρετε, όμως, το λέει ο ίδιος ο κύριος Βαρουφάκης. Δεν είναι κάποιος τρίτος που το διηγείται, οπότε πρέπει να δούμε και ποια είναι η δική του εκδοχή. Το λέει ο ίδιος ο κύριος Βαρουφάκης, γι’ αυτό το λέω.
Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο κύριος Βαρουφάκης είπε ότι το επεξεργάζεται, το άκουσα και στο ηχητικό απόσπασμα αυτό το οποίο ακούστηκε χθες, είπε ότι ο πρωθυπουργός του ζήτησε να επεξεργαστεί το σχέδιο αντίδρασης σε μια επίθεση στη χώρα μας, με ένα σχέδιο Grexit των άλλων, και εκείνος το έκανε. Και σχεδίαζε ένα, κάποιο. Από εκεί και πέρα, εάν αυτό το «κάποιο» ήταν σωστό ή δεν ήταν, τι υπονοούσε και τα λοιπά, είναι κάτι για το οποίο δεν θα σας απαντήσω εγώ φυσικά, διότι δεν είμαι σε θέση να απαντήσω σ’ αυτό.
left
ΠΡΕΖΑ TV
28-7-2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου