Τρίτη, Ιουλίου 14, 2015

«ΑΥΡΙΟ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ»

Ο Αρειος Πάγος αποφασίζει αύριο (εξ αναβολής) σε δεύτερο και τελεσίδικο βαθμό αν θα εκδοθεί στη Γαλλία ο Τούρκος αγωνιστής της ΑΤΙΚ (Συνομοσπονδία Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη) Ντενίζ Πεκτάς, ο οποίος συνελήφθη στα μέσα Απριλίου στην Αθήνα, μαζί με άλλους τρεις Τούρκους συναγωνιστές του, σε μια συντονισμένη πανευρωπαϊκή επιχείρηση δίωξης μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας - Μαρξιστικού Λενινιστικού.

Την ίδια περίοδο, συνελήφθησαν επτά μέλη του κόμματος στη Γερμανία, ένα στην Ελβετία και ένα στη Γαλλία. Από αυτούς που συνελήφθησαν στην Αθήνα, οι τρεις, η Οζντεμίρ Αρζού, ο Τουργκούτ Καγιά και ο Γκιουλτεκίν Ερόλ, αφέθηκαν ελεύθεροι και περιμένουν την απάντηση στο αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει (μάλιστα, στην περίπτωση του Ερόλ το δικαστήριο απέρριψε το ένταλμα έκδοσής του στη Γερμανία), ενώ ο Πεκτάς κρατείται στις Φυλακές Κορυδαλλού.


Το δικαστήριο αποφάσισε πρωτόδικα να εκδοθεί στη Γαλλία, όπου έχει καταδικαστεί σε τέσσερα χρόνια φυλακή με βάση τον γαλλικό τρομονόμο (έχει ήδη εκτίσει ενάμιση χρόνο προφυλακισμένος).

Η υπεράσπιση του Πεκτάς επικαλείται την αοριστία του εντάλματος σύλληψης ως προς την ελληνική έννομη τάξη, ενώ η Επιτροπή Υποστήριξης των Τούρκων Αγωνιστών της ΑΤΙΚ μιλά για «φρονηματικές-πολιτικές διώξεις» και καλεί σε έμπρακτη μαζική αλληλεγγύη σε κάθε στάδιο των διαδικασιών που εκκρεμούν.

Την άμεση απελευθέρωση του Πεκτάς και τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, όπως και τον τερματισμό των διώξεων των Τούρκων αγωνιστών και την κατάργηση του ευρωεντάλματος, ζητούν περισσότερα από 135 σωματεία εργαζομένων, φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς και συλλογικότητες, όπως και περισσότεροι από 90 άνθρωποι με αναγνωρισμένο έργο στις τέχνες, τα γράμματα, τις επιστήμες και τη δημοσιογραφία (τα ονόματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Επιτροπής).

•H Επιτροπή καλεί σε μαζική συγκέντρωση αύριο στις 11 το πρωί, την ώρα της δίκης, στον Αρειο Πάγο (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 121, 1ος όροφος).   
Δημήτρης Αγγελίδης
efsyn.gr


ΠΡΕΖΑ TV
14-7-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: