Σάββατο, Ιουλίου 18, 2015

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESΜ) αποφάσισε και επισήμως την Παρασκευή την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας έως 86 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών. 

Την ικανοποίησή του για τις τελευταίες εξελίξεις εξέφρασε ο Γ.Ντάισελμπλουμ μετά τη νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που τις κατέγραψε και τις ενέκρινε. Με τις θετικές αυτές δηλώσεις τερματίζει εβδομάδα θυελλωδών διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία.


Ειδικότερα, ο ESM ανακοίνωσε πως το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε επί της αρχής απόφαση για τη χορήγηση οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα υπό τη μορφή δανείου. Η σχετική απόφαση, προστίθεται στην ανακοίνωση, ακολουθεί την κοινοβουλευτική έγκριση που απαιτήθηκε από ορισμένα κράτη-μέλη του ESM. 

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού αναφέρεται ότι «η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για τους θεσμούς να διαπραγματευτούν ένα Μνημόνιο Κατανόησης (MoU), το οποίο θα καταγράφει λεπτομερώς τις συμφωνηθείσες μακροοικονομικές μεταρρυθμίσεις ή τους όρους πολιτικής που συνδέονται με τη χρηματοδοτική συνδρομή του ESM». 

Ταυτόχρονα, προστίθεται «το Διοικητικό Συμβούλιο θα εκπονήσει πρόταση για τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, τη λεγόμενη 'Σύμβαση Διευκόλυνσης Οικονομικής Ενίσχυσης (FFA)'».

Μόλις το Μνημόνιο Κατανόησης οριστικοποιηθεί, σημειώνει η ανακοίνωση, το ΔΣ πρέπει να λάβει νέα απόφαση, εμπλέκοντας και πάλι τα εθνικά κοινοβούλια σε ορισμένα κράτη-μέλη, τα οποία θα κληθούν να εγκρίνουν το Μνημόνιο Κατανόησης, καθώς και την πρόταση της δανειακής σύμβασης. 

Επιπλέον, υπογραμμίζει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυτή που θα υπογράψει τη συμφωνία. 

Στη συνέχεια, το ΔΣ του ESM πρέπει να εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση και να συμφωνήσει να καταβάλει την πρώτη δόση του δανείου.

Ρέγκλινγκ: Οι μεταρρυθμίσεις έφεραν ανάπτυξη επιμένει

«Καλωσορίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ των μεταρρυθμίσεων με πολύ ευρεία πλειοψηφία. Αυτό άνοιξε το δρόμο για τη σημερινή απόφαση επί της αρχής για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα προς όφελος της Ελλάδας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ESM. 

Επιμένοντας δε στην πάγια θέση του, τόνισε ότι χάρη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η ανάπτυξη στην Ελλάδα είχε αρχίσει να επιστρέφει κατά το 2014, η ανεργία είχε αρχίσει να μειώνεται, και η χώρα είχε εν μέρει ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές. 

Ο ΕSM, κατέληξε ο ίδιος, «έχει εναπομείνασα ικανότητα δανειοδότησης ύψους 455 δισ. και είναι έτοιμος να παράσχει οικονομική βοήθεια όταν τα μέλη υιοθετούν ολοκληρωμένο πρόγραμμα από τον ESM».

Ντάισελμπλουμ: Ευκαιρία για να επανέλθει εντός τροχιάς η οικονομία

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, για το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν όλα τα βήματα που απαιτούνται για να ανοίξει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο Γ.Ντάισεμπλουμ μετά το πέρας της σημερινής τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, «αυτή η συμφωνία προσφέρει μια ευκαιρία για να επανέλθει η ελληνική οικονομία εντός προγράμματος».

Με την ανακοίνωσή του σήμερα, Παρασκευή, το Eurogroup χαιρετίζει την επιτυχή ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών οι οποίες σχετίζονται με την επί της αρχής σύναψη συμφωνίας για ένα νέο πρόγραμμα συνδρομής στην Ελλάδα που θα εχει τριετή διάρκεια και του οποίου οι πόροι θα προέλθουν από ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας ESΜ και ειδικά «τα πρόσφατα γρήγορα βήματα που έκανε η Βουλή των Ελλήνων ως πρώτο βήμα προς της ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης» ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε προχθές τα μέτρα που απαιτούνται για τη σταθεροποίηση και τη βελτίωση της τρέχουσας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης στην Ελλάδα, ενώ σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προχώρησε στην ανάθεση των διαπραγματεύσεων για ένα μνημόνιο κατανόησης, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. 

Το εν λόγω μνημόνιο θα περιλαμβάνει τις λεπτομέρειες των όρων και προϋποθέσεων που συνδέονται με ένα τριετές δάνειο από τον ESM.

Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση αναφέρει πως η απόφαση του ΔΣ του ESM, ακολούθησε την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται από τα εθνικά Κοινοβούλια, ενώ διαπιστώνει πως στην Ελλάδα θα χορηγηθεί χρηματοδότηση-γέφυρα για τις επόμενες εβδομάδες. 

Μάλιστα το Eurogroup χαιρέτισε, την απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράσχει δάνειο ύψους 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό νομισματικής σταθερότητας (EFSM) και ιδιαίτερα την προθυμία των χωρών της ΕΕ που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ να συνδράμουν την Ελλάδα.

Δεσμεύθηκε δε «να εξασφαλίσει την αρμόζουσα διαφάνεια και να ενισχύσει τη συνεργασία με τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη».

Ο Γ.Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προεδρεύει επίσης του ΔΣ του ESM, δήλωσε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, πρέπει να συμβάλουν στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και της Ελλάδας. 

«Δεν πρόκειται να είναι εύκολο. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα κατά τα προσεχή έτη. Αλλά πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να τα επιλύσουμε», κατέληξε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ελπίδες για γρήγορη κατάληξη στη συμφωνία

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο διάσωσης θα διαρκέσουν τέσσερις εβδομάδες. 

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η συμφωνία διάσωσης θα τεθεί σε ισχύ έως τα μέσα Αυγούστου, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογά της που λήγουν και διακρατά η ΕΚΤ.

Σε ότι αφορά τις πιεστικές υποχρεώσεις της Ελλάδας τον τρέχοντα μήνα, οι «28» της ΕΕ ενέκριναν την έκτακτη χρηματοδότηση των 7 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείου το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκπληρώσει μέρος των υποχρεώσεών της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα πέραν του Ιουλίου.    in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
18-7-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: