Σάββατο, Ιουλίου 18, 2015

ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΤΑ ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ ΣΕ ΥΜΗΤΤΟ ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, ΝΕΑ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ

Σε ύφεση, βρίσκονται οι μεγάλες πυρκαγιές στον Υμηττό, τη Μαλακάσα, τη Νεάπολη Λακωνίας, τη Νέα Αρτάκη Ευβοίας και το Σπαθοβούνι Κορινθίας, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Συνολικά σε όλη τη χώρα, υπάρχουν 79 πύρινες εστίες, ενώ τα ξημερώματα, ξέσπασε νέα φωτιά στην περιοχή Ατσίτσα στη Σκύρο, σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση, όπου επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής.  
H πυρκαγιά κατευθύνεται προς τη θάλασσα και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 17 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, τρεις υδροφόρες ΟΤΑ και τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Επίσης, θα μεταβούν, μέσω Κύμης, οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα.


Ο δήμαρχος Σκύρου, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, σε ανάρτηση στην σελίδα του στο Facebook, γράφει: «Δυστυχώς και στο νησί μας έχουμε πυρκαγιά από τις πρώτες πρωινές ώρες. Όλες οι μονάδες του νησιού ήταν ούτως ή άλλως σε ετοιμότητα, καθώς είχαμε ειδοποιηθεί από εχθές για τον κίνδυνο. Το ευχάριστο είναι ότι η φωτιά δεν έχει ξεφύγει. Όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και του Δήμου επιχειρούν στην περιοχή της πυρκαγιάς και τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη ενώ σε επικοινωνία με το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής μας ενημέρωσαν ότι θα στείλουν άλλα δυο. Λόγω του δύσβατου της περιοχής η κατάσβεση μπορεί να γίνει μόνο εναερίως προς το παρόν. Τα μηχανήματα του Δήμου αλλά και των ιδιωτών βρίσκονται στην περιοχή έτοιμα να συνδράμουν στο έργο της πυρόσβεσης. Είμαστε επίσης σε διαρκή επαφή με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για οποία βοήθεια χρειαστούμε και πυροσβεστικές δυνάμεις από την Εύβοια είναι καθ' οδον. Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε κάλα και θα κατορθώσουμε εντός της ημέρας να κατασβέσουμε τη φωτιά με την μικρότερη δυνατή ζημιά για το νησί μας».

Υψηλός είναι και σήμερα, Σάββατο, ο κίνδυνος για αναζωπυρώσεις και νέα μέτωπα, καθώς συνεχίζονται οι ισχυροί άνεμοι.

Η κατάσταση στη Νεάπολη Λακωνίας

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες για να σβήσουν τη μεγάλη πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας που έκαιγε από το πρωί της Παρασκευής. Ένας 58χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του την Παρασκευή από καρδιακή προσβολή.
Αυτή την ώρα υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα, το ένα στο βουνό πάνω από τους Αγίους Αποστόλους και το δεύτερο προς την Καστανιά στην κορυφή προς το Μυρτώο Πέλαγος. Σε όλη την έκταση του καμένου υπάρχουν μικροεστίες που αντιμετωπίζονται.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής μάχονται για να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο που έχει καταστρέψει δάσος και καλλιέργειες πολλών στρεμμάτων. 

Αναφορικά με την αποκατάσταση σημειώνεται, ότι άνοιξε και επαναλειτουργεί το Κέντρο Υγείας Νεάπολης. Επίσης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας Ευστάθιος οι γέροντες του γηροκομείου Νεάπολης θα γευματίσουν στην πόλη και αμέσως μετά θα επιστρέψουν στο ίδρυμα. 

Εκεί που εστιάζεται το πρόβλημα αυτή την ώρα είναι στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Νεάπολη και τα γύρω χωριά, καθώς και στο δυτικό τμήμα των Κυθήρων. Χωρίς νερό βρίσκεται από την Παρασκευή ο Κάμπος επειδή κάηκαν τα μηχανήματα της δεξαμενής του αντλιοστασίου από την οποία υδρεύεται το χωριό.

Πολλά συνεργεία της ΔΕΗ έχουν φθάσει στην περιοχή και αντικαθιστούν στύλους που έχουν καεί προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση. Ο προϊστάμενος της ΔΕΗ Πελοποννήσου Γιάννης Σάσαλος εκτιμά ότι μέχρι το απόγευμα θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στην Νεάπολη. 

Με τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν έχουν ολοκληρωτικά καεί 35 σπίτια στην ζώνη από το Λάχι ως τη Νεάπολη. Επίσης πολλά σπίτια και αγροικίες έχουν υποστεί ζημιές. Από την φωτιά έχουν υποστεί ζημιές μία επιχείρηση εστίασης ένα πρατήριο καυσίμων ένα τυροκομείο. 

Παράλληλα ζημιές υπάρχουν στην αγροτική παραγωγή καθώς είναι πολλά τα στρέμματα με ελιές που έγιναν στάχτη, κάηκαν αρκετά ζώα και καταστράφηκε το σύνολο των βοσκότοπων. Αυτό που απαιτείται άμεσα είναι η ενίσχυση των κτηνοτρόφων με ζωοτροφές για τα ζώα.
Ένας 58χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του από καρδιακή προσβολή.
Η Νεάπολη έμοιαζε με νεκρή πολιτεία το βράδυ της Παρασκευής, ενώ μόνο ένα καφενείο ήταν ανοικτό και από την μακρά διακοπή ρεύματος μεγάλες είναι και οι ζημιές των καταστημάτων που έχουν ευπαθή προϊόντα.

Δύο συλλήψεις για τη φωτιά στον Καρέα

Την ίδια ώρα δύο άτομα, ένας 67χρονος Έλληνας και ένας 58χρονος Βούλγαρος συνελήφθησαν για εμπρησμό για την φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε δασική έκταση στον Καρέα.

Οι δύο συλληφθέντες, που είναι μελισσοκόμοι, θα παραπεμφθούν εντός της ημέρας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

Μία ακόμη προσαγωγή μελισσοκόμου έγινε για τη φωτιά που ξέσπασε στην Ακράτα στο Αίγιο.

Οι φλόγες σε Καρέα, Αργυρούπολη και Ηλιούπολη έφτασαν στα σπίτια. Η φωτιά στον Υμηττό ξέσπασε μεταξύ του νεκροταφείου του Βύρωνα και της Λεωφόρου Κατεχάκη και ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση.

Μάλιστα, η φωτιά έφτασε σε κατοικημένη περιοχή. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ζήτησαν από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε η Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου από τις 50 καλόγριες. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Ανήσυχα είναι στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τις πρώτες μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, ενώ έχουν ξεκινήσει έρευνες για εμπρησμούς. Εξετάζεται, μάλιστα, το σενάριο της «ασύμμετρης απειλής». 

IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
18-7-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: