Τρίτη, Ιουλίου 28, 2015

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΕΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

«Ξαφνικό θάνατο» για δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και οικονομικό στραγγαλισμό για τις μεγαλύτερες με απολύσεις, μειώσεις μισθών και πάγωμα επενδύσεων φοβούνται οι επιχειρηματίες ότι θα προκαλέσουν μέσα σε λίγους μήνες τα capital controls και η επαπειλούμενη ύφεση στην πραγματική οικονομία, αν η κατάσταση δεν αντιστραφεί γρήγορα.


Με τις ελλείψεις πρώτων υλών να χτυπούν ήδη την πόρτα της βιομηχανίας που έχει μειώσει την παραγωγή, τη ρευστότητα να έχει στεγνώσει, την κατανάλωση να έχει περιοριστεί δραστικά σε πολλούς κλάδους, και τις επιχειρήσεις να συντάσσουν πλέον σκληρούς οδηγούς επιβίωσης για να αντιμετωπίσουν την πτώση του τζίρου τους που φτάνει μεταξύ 40%-80%, ο επιχειρηματικός κόσμος προετοιμάζεται να βιώσει μεγάλες ανατροπές στον χάρτη της οικονομίας από το Φθινόπωρο, με μεγάλους χαμένους τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους.

Ενδεικτικές είναι οι απόψεις που εκφράστηκαν χθες σε συνέδριο για την επιχειρηματικότητα και τα capital controls όπου από πολλούς επιχειρηματίες και συμβούλους η άποψη που εκφράστηκε είναι πως το επόμενο 4μηνο θα πρέπει να αναμένεται βίαιη προσαρμογή της οικονομίας και των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών φορέων, οι πρώτοι που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο θα είναι οι εργαζόμενοι είτε μέσω απολύσεων, είτε μέσω μείωσης αποδοχών και ωραρίου εργασίας.

Οι επιπτώσεις της καθοδικής αναπροσαρμογής θα χτυπήσουν επίσης τα αποθέματα των επιχειρήσεων, τη διαθεσιμότητα των προϊόντων και τις σχέσεις με τους προμηθευτές.

Ο περιορισμός του «φυσικού» χρήματος, καθώς επίσης και η αντικατάσταση των πληρωμών με πλαστικό χρήμα μέσω τραπεζών, θα επηρεάσουν κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, αν και από την άλλη θα χτυπήσουν την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή. 
 Βένα Γεωργακοπούλου 
 http://www.efsyn.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
28-7-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: