Δευτέρα, Ιουλίου 06, 2015

ΑΡΧΗ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ ΜΕ ΑΠΤΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΞΟΔΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΜΕ...Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ

Ταραχώδεις ημέρες και πιο κοντά τον κίνδυνο ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη βλέπουν τα πρωτοσέλιδα και οι αναλύσεις στα διεθνή ΜΜΕ την ημέρα μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα. Τα ΜΜΕ στήνουν το σκηνικό μοιράζοντας το ενδιαφέρον για τις αμέσως επόμενες εξελίξεις μεταξύ της ΕΚΤ και το τι θα γίνει με τις ελληνικές τράπεζες, των αντιδράσεων στις διεθνείς αγορές και φυσικά των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες.



«Τεράστια πρόκληση για τους ηγέτες της Ευρωζώνης» βλέπει ο βρετανικός Guardian στην έκβαση του δημοψηφίσματος, το οποίο βλέπει να πυροδοτεί «έναν σεισμό που μπορεί να εκτροχιάσει το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης», γράφοντας ότι «η ετυμηγορία θέτει την ευρωπαϊκή ηγεσία ενώπιον της πιο βαθιάς κρίσης εμπιστοσύνης της και αφήνει την Ελλάδα αντιμετώπη με ενδεχόμενο οικονομικής κατάρρευσης και εξόδου από το ευρώ».

«Η εμπιστοσύνη που έχει η Ευρωζώνη στον Τσίπρα είναι στον πάτο και ουσιαστικά κανείς δεν πιστεύει ότι θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις ακόμηυ κι αν συμφωνούσε» συνεχίζει, χαρακτηρίζοντας επίσης «εφιάλτη» τις εξελίξεις για την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, και ιδιαίτερα την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Στο βρετανικό BBC, ο αναλυτής του δικτύου Ρόμπερτ Πέστον βλέπει «την Ελλάδα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ»: «Ο Τσίπρας λέει πως δεν θέλει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά ίσως δεν μπορέσει να αποφύγει ρήξη με την Ευρωζώνη» γράφει. Εν όψει των αποφάσεων της ΕΚΤ, ο Πρέστον θεωρεί ότι «η Αθήνα θα βρεθεί ενώπιον δύο επιλογών -είτε η ΤτΕ να προχωρήσει σε ρευστότητα χωρίς την άδεια της ΕΚΤ, κάτι που θα προκαλέσει την οργή των ευρωπαίων ηγετών και θα γινόταν αντιληπτό ως ισοδύναμο αποχώρησης από το ευρώ, είτε να προχωρήσει ανοικτά στη δημιουργία νέου νομίσματος».

«Οδύσσεια» είναι ο λιτός τίτλος του κεντρικού άρθρου της Liberation τη Δευτέρα, το οποίο θέτει το ερώτημα πώς μπορεί να ερμηνευθεί «το "όχι"που συνιστά οξύμωρο». «Απλά, λογικά, θα έλεγε κανείς πως η ψήφος της Κυριακής επισημοποιεί μία ξεκάθαρη ρήξη μεταξύ της Ευρώπης και του "δύσκολου παιδιού" της» γράφει, βλέποντας αυτό το σχήμα να καταλήγει «στο ότι οι συνέπειες είναι γνωστές: Σκληρότατη λιτότητα στους Έλληνες που έχουν ήδη υποστεί αφαίμαξη, κίνδυνος διάρρηξης της νομισματικής ένωσης, χρυσά επιχειρήματα για τους εθνικιστές και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μεσίστιο». 

«Αυτό θέλουμε, να εγκαταλειφθεί το όνειρο μίας ενωμένης Ευρώπης στη βάση των ανθρωπιστικών αξιών;» ρωτά. Υποστηρίζοντας πως οι θέσεις Αθήνας και δανειστών «δεν ήταν πολύ μακριά την ώρα της ρήξης, οι Έλληνες μπορούν να δείξουν στους εταίρους τους ότι θέλουν όντως τελικά ένα λειτουργικό φορολογικό σύστημα, ένα κράτος που αξίζει να λέγεται έτσι, μία σημαντική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών, κάποια συνεισφορά από την πλευρά της Εκκλησίας [...] και οι Ευρωπαίοι επιτέλους να αναγνωρίσουν πως η πολύ σκληρή λιτότητα που επιβάλλεται έχει καταστροφικά πολιτικά αποτέλεσματα, των οποίων παράδειγμα είναι η Ελλάδα, να μειώσουν το χρέος σε επίπεδα του ΔΝΤ θεωρεί βιώσιμα -με αυτούς τους όρους, η συμφωνία είναι εφικτή» υποστηρίζει.

Η Monde από την πλευρά της εξετάζει αφ' ενός τις γεωπολιτικές επιπτώσεις που θα είχε ένα Grexit και αφ' ετέρου, σε ξεχωριστό άρθρο, το ότι «δύσκολα μπορεί να μην δει κανείς ότι το "όχι" στην κάλπη είναι πολιτική ήττα για την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ίσως η βαρύτερη στη θητεία της». 

H Figaro κυκλοφορεί το πρωί της Δευτέρας με πρωτοσέλιδο το «όχι» και το τίτλο «η Ελλάδα κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την έξοδο από το ευρώ». Η εφημερίδα επίσης υποστηρίζει ότι το «όχι» ήταν «ψήφος εναντίον της Μέρκελ», την οποία «να ετοιμάζει το Grexit». 

Περνώντας στο γερμανικό Τύπο, το Spiegel γράφει: «Τώρα ξεκινούν οι δύσκολες εβδομάδες». «Με το "όχι" στους ώμους του, ο Τσίπρας θέλει να πάρει καλύτερη συμφωνία από τους πιστωτές - σπάνια πρέπει να έχει ένας πολιτικό κάνει τόσο λανθασμένο υπολογισμό». «Η έξοδος από το ευρώ εμφανίζεται σχεδόν αναπόφευκτη, και ο δρόμος σκληρός» γράφει. 

«Πόσο θα θέλαμε να γράφαμε σήμερα ένα άρθρο για την επικράτηση του "ναι": Θα γράφαμε πως αυτό το "ναι" δείχνει πως ο λαός είναι σοφότερος από τον ηγέτη του, θα καλούσαμε τα άλλα μέρη της Ευρωζώνη επιτέλους να κάνουν μία δίκαιη προσφορά που θα περιλαμβάνει κούρεμα» γράφει. Με το «όχι», η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει καλύτερη συμφωνία, «εξαγγελία που φαίνεται ότι θα προστεθεί στη σειρά ψεύτικων υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ»: Η κατάσταση φαίνεται πλέον «αδιέξοδη» και  «υπόλοιπη Ευρωζώνη θα το αντέξει κάπως, αλλά για ητν Ελλάδα τώρα ξεκινούν πικρές εβδομάδες». 

«Καμία βάση συνεργασίας πλέον» είναι ο τίτλος του κεντρικού άρθρου της Sueddeutsche Zeitung, που συνήθως κρατά τους πιο χαμηλούς απέναντι στην Ελλάδα αλλά τώρα γράφει πως «το νηφάλιο συμπέρασμα του "όχι" είναι ότι με αυτήν την κυβέρνηση η Ελλάδα έφτασε στο τέλος του δρόμου της στην Ευρωζώνη». 

Χαρακτηρίζοντας την νίκη του έλληνα πρωθυπουργού «πύρρειο», ο αρθρογράφος υπογραμμίζει πως «μετά τους πανηγυρισμούς, η Αθήνα σύντομα θα αντιληφθεί σε τί δύσκολη κατάσταση έχει βρεθεί». «Μόνο για λόγους αυτοσυντήρησης, η υπόλοιπη Ευρωζώνη πρέπει να δείξει στη χώρα την πόρτα της εξόδου» γράφει, καταλήγοντας πως «οι πιστωτές εξάντλησαν κάθε πολιτική δυνατότητα, αλλά φτάσαμε πλέον στο σημείο που νέες διαπραγματεύσεις και νέες προσφορές θα οδηγούσαν προκαλούσαν ζημιά, τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί» γράφει.

«Τώρα αρχίζουν πραγματικά τα προβλήματα για την Ελλάδα» γράφει από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία βλέπει την Αθήνα να βρίσκεται προ τεράστιων οικονομικών προβλημάτων, με πιο άμεσο το ζήτημα ρευστότητας «ενώ τα χρήματα στις τράπεζες τελειώνουν, το κράτος καλείται να αποπληρώσει οφειλές, συντάξεις και μισθούς, και μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στις προμήθειες φαρμάκων και άλλων αγαθών».

Για το θα συμβεί από εδώ και πέρα, η εφημερίδα γράφει πως «πλέον, όλα είναι ανοικτά». Παράλληλα, ξεχωριστό άρθρο με τον εύγλωττο τίτλο «Πύρρειος νίκη του Τσίπρα» γράφει πως «οι Έλληνες σύντομα θα αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει ούτε το λεγόμενο "φως στον ορίζοντα"». «Οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν εγκαταλείψει εδώ και καιρό κάθε αυταπάτη για την ελληνική κυβέρνηση και κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για το δεν έχουν και το ελάχιστο εμπιστοσύνης που απαιτείται για βιώσιμη συμφωνία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιμέλεια: Βασίλης Ψυχογιός  in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
6-7-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: