Δευτέρα, Ιουλίου 27, 2015

ΚΟΝΤΡΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ - «ΦΛΟΓΑΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΩΝ

Κανένα ζήτημα δεν υφίσταται σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σχετικά με τη λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Ωστόσο, με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» υποστηρίζει ότι επείγει η άμεση πρόσληψη και τοποθέτηση δύο μονίμων Ακτινοθεραπευτών και ενός τουλάχιστον ακτινοφυσικού για την ομαλή λειτουργία του τμήματος.

Την περασμένη εβδομάδα δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» έκανε λόγο για επικείμενο κλείσιμο του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, μετά την παραίτηση που υπέβαλε η μοναδική μόνιμη γιατρός. Αν και η παραίτηση της επιμελήτριας δεν έχει γίνει δεκτή από τη διοίκηση του νοσοκομείου, τον προσεχή Σεπτέμβριο λήγει και η θητεία ενός εκ των δύο μη μόνιμων γιατρών, που υπηρετούν στο τμήμα. Πρόκειται για δύο ακτινοθεραπευτές, έναν επικουρικό και έναν με σύμβαση μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ.


Να σημειωθεί ότι το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» λειτουργεί κατόπιν ειδικής αδειοδότησης από τον «Δημόκριτο», η οποία παραχωρείται σε μόνιμο γιατρό ΕΣΥ. Πρόκειται για έναν τομέα που απαιτεί εξειδίκευση και πολυετή εμπειρία για τη σωστή εφαρμογή της θεραπείας, λόγω της ευαισθησίας του αναπτυσσόμενου παιδικού οργανισμού. Σήμερα περίπου 14 παιδιά υποβάλλονται σε θεραπεία για νεοπλασματικές ασθένειες, σύμφωνα με στοιχεία της «Φλόγας».

Με αφορμή τον σάλο που προκλήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα.

«Αυτή τη στιγμή στο εν λόγω Τμήμα υπηρετούν 2 επικουρικοί ιατροί (η πρόσληψη του δεύτερου πραγματοποιήθηκε το Μάιο) και επίκειται η πρόσληψη και τρίτου επικουρικού ιατρού. Επιπροσθέτως, εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας (δημοσίευση σε ΦΕΚ) τοποθέτησης Επιμελητή Β', ύστερα από την αποχώρηση της μόνιμης ιατρού που προσέφερε μέχρι πρότινος τις υπηρεσίες της στο συγκεκριμένο τμήμα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Φλόγα» προς υπουργείο Υγείας: Ημερομηνία πρόσληψης και όχι προκήρυξης

Ωστόσο, σε δελτίο τύπου της η «Φλόγα» ζητά άμεση πρόσληψη και τοποθέτηση δύο μονίμων Ακτινοθεραπευτών ιατρών και ενός τουλάχιστον ακτινοφυσικού ΕΣΥ, με παράκαμψη της γραφειοκρατίας και επίσπευση της διαδικασίας. «Τα άτομα αυτά θα αναλάβουν υπεύθυνα την άδεια λειτουργίας από τον Δημόκριτο και θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό για τη λειτουργία του τμήματος και την εκπαίδευση των νέων επικουρικών επιστημόνων που θα πλαισιώσουν το τμήμα στο μέλλον» σημειώνεται.

Επίσης σε ότι αφορά του ισχυρισμούς του υπουργείου ο σύλλογος απαντά ότι, «στο τμήμα σήμερα απασχολείται (από το 2011) ένας και μοναδικός επικουρικός ιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ, εκπαιδευμένος και ικανός να κάνει ακτινοβολίες με ασφάλεια στα παιδιά. Η σύμβαση του λήγει τον Σεπτέμβριο 2015. Ο δεύτερος επικουρικός ιατρός που σωστά επικαλείται το Υπουργείο, προσλήφθηκε τον Μάιο - (χωρίς εμπειρία σε παιδιά για να αντικαταστήσει τον προηγούμενο που ήδη είχε 18 μήνες και είχε εκπαιδευτεί) επομένως δεν είναι ακόμα έτοιμος να αναλάβει με ασφάλεια τη σχεδίαση παιδιών. Ο τρίτος επικουρικός που - κατά την ανακοίνωση του Υπουργείου θα έρθει σύντομα - δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει και το σπουδαιότερο δεν θα υπάρχει κανείς να τον εκπαιδεύσει, αφού ο μοναδικός εκπαιδευμένος επικουρικός θα φύγει τον Σεπτέμβρη».

Ακόμα, οι γονείς των παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες ζητούν από το υπουργείο Υγείας να «δώσει ημερομηνία πρόσληψης και όχι προκήρυξης, γιατί το διάστημα που μπορεί να μεσολαβήσει από τη προκήρυξη μέχρι την πρόσληψη μπορεί να είναι και 1 χρόνος ή και παραπάνω. Επομένως η λύση που προτείνει το Υπουργείο δεν συνηγορεί στη συνέχιση αλλά αντίθετα οδηγεί στη διακοπή της λειτουργίας του τμήματος».

Τέλος, η «Φλόγα» υποστηρίζει ότι από το 2011 που λειτούργησε το τμήμα και μέχρι σήμερα, λόγω αυτής της συνεχούς εναλλαγής προσώπων, δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί ο εξοπλισμός και δεν έχουν εφαρμοστεί όλες οι δυνατότητες του, οι οποίες αποτελούν την τελευταία λέξη της επιστήμης στη ακτινοβολία. Υπάρχουν προηγμένες εφαρμογές (π.χ. IMRT) που ενώ ο εξοπλισμός μπορεί να τις υποστηρίξει, δεν εφαρμόζονται γιατί απαιτείται ιδιαίτερη, σοβαρή και συνεχής εκπαίδευση στις νέες αναβαθμίσεις του λογισμικού, εκπαίδευση η οποία δεν είναι δυνατόν να δοθεί στους συνεχώς εναλλασσόμενους επικουρικούς γιατρούς. 

Μαίρη Μπιμπή  IN.GR   

ΠΡΕΖΑ TV
27-7-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: