Τρίτη, Ιουλίου 28, 2015

Ο CHROME ΑΚΟΥΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ...

Το μέγα σκάνδαλο αυτήν την φορά έρχεται με μία τρύπα (γιατί, απλό, κενό δεν το λες) ασφαλείας: Χρησιμοποιείτε τον Chrome; Η Google μπορεί να ακούσει τα πάντα· χωρίς την συγκατάθεσή σας βεβαίως – βεβαίως.
Ο λόγος για τον κρυφό κώδικα στον Google Chrome (όπως και στον Chromium) που επιτρέπει στην Google να κρυφακούει (οκ, να αφουγκράζεται, για να το πούμε και πιο επίσημα) ό,τι συμβαίνει στο σπίτι σας. Και εννοείται, εν αγνοία σας.

-Η απάντηση της Google:


Μπορούμε, αλλά δεν θα κρυφακούμε!


Πριν από έναν μήνα (και συγκεκριμένα την Τρίτη 26 Μαΐου 2015), το σύστημα παρακολούθησης σφαλμάτων του Debian βρήκε ένα καινούριο bug που αναφέρει το εξής:

After upgrading chromium to 43, I noticed that when it is running and immediately after the machine is on-line it silently starts downloading ‘Chrome Hotword Shared Module’ extension, which contains a binary without source code. There seems no opt-out config.

ελληνιστί:

Μετά την αναβάθμιση του chromium στην έκδοση 43, παρατήρησα ότι όταν τρέχει (ο chromium) και το μηχάνημα (ο υπολογιστής) είναι on-line, αμέσως ξεκινά - κρυφά - να κατεβάζει την επέκταση Chrome Hotword Shared Module, η οποία περιέχει ένα δυαδικό χωρίς τον πηγαίο κώδικα. Δεν φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα ώστε να μπορεί κάποιος να σταματήσει αυτό το αυτόματο κατέβασμα (config opt-out).



Σημειωτέον, πρόκειται για την open source (ανοιχτού κώδικα) έκδοση του Chrome.
Μιλάμε δηλαδή για την (υποτίθεται) πολύ πιο «διαφανή» έκδοση του browser (του προγράμματος περιήγησης), όπου τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του πηγαίου κώδικα είναι ορατό στον οιονδήποτε ενδιαφέρεται να τον δει.
Όσοι λοιπόν χρησιμοποιείτε ως browser τον Google Chrome/ium, της Google, θεωρήστε εαυτόν προειδοποιημένο· η επέκταση Chrome Hotword Shared Module υπάρχει πλέον ενσωματωμένη στο πρόγραμμα περιήγησης.



Όπως αποδείχθηκε, με την λήψη

αυτής της μοντούλας (του δομοστοιχείου λογισμικού), ο browser (το πρόγραμμα περιήγησης δηλαδή, που χρησιμοποιείτε για να βολτάρετε στο διαδίκτυο) αποκτά πρόσβαση στο μικρόφωνό σας (αν έχετε συνδεδεμένο) και την... «άδεια» (που εσείς ΔΕΝ δώσατε) να καταγράφει τον ήχο. Το θέλετε και πιο λιανά;

Η Google αποφάσισε να ενσωματώσει μία επέκταση με την οποία μπορεί να ακούει τα πάντα όλα.



- Η απάντηση της Google:

Η απάντηση της Google, επί του θέματος, έρχεται μέσα από 2 διαφορετικές... αντιδράσεις:

Εισήγαγε έναν νέο «διακόπτη» ώστε να είναι εφικτή η απενεργοποίηση αυτής της επέκτασης.

Έδωσε το ορθολογικό (???) σκεπτικό της προσπαθώντας να εξηγήσει τα ανεξήγητα για το τι έπαιξε με αυτήν την αμφιλεγόμενη κίνηση.
Οι «εξηγήσεις» της συνοψίζονται σε αυτές τις 3 δικαιολογίες:

1. Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε την προσυσκευασμένη (ενσωματωμένη) μοντούλα, μπορείτε να ελέγχετε ολόκληρο το πρόγραμμα περιήγησης αφού (μόνον) ο Chromium είναι open source (ανοιχτού κώδικα).

2. Αυτήν την «εξήγηση» θα την μεταφέρω και αυτούσια για να δείτε και να κρίνετε:

Google Chrome (as opposed to Chromium) is not open source. It contains various bits of proprietary binary code, and always has.

που σημαίνει ότι:

Ο Google Chrome (εν αντιθέσει με τον Chromium) δεν είναι ανοιχτού κώδικα. Περιέχει (ανέκαθεν δηλαδή περιείχε) διάφορα κομμάτια ιδιόκτητου δυαδικού κώδικα.

Τι θέλει να πει εδώ ο ποιητής (ουπς, η Google ήθελα να πω);



Από την στιγμή που χρησιμοποιείτε ένα μη ανοιχτό λογισμικό, ας προσέχατε· αναλάβετε και την ευθύνη ότι σας κρυφακούμε.
[ΑΥΤΟ δεν λέει ή λάθος το κατάλαβα;]

3. ΚΑΙ αυτή η «εξήγηση» χρήζει αυτούσιας μεταφοράς:

We call extensions that are built into or automatically downloaded by Chrome "component extensions" and we do not show them in the extension list by design. This is because as I as saying above, we consider component extensions to be part of the basic Chrome experience.
ελληνιστί:

Αυτού του είδους τις επεκτάσεις, τις αποκαλούμε “συστατικές επεκτάσεις” και, ως εκ τούτου, δεν τις δείχνουμε στην λίστα επεκτάσεων· θεωρούμε ότι πρόκειται για επεκτάσεις που είναι συστατικό μέρος της βασικής εμπειρίας του Chrome.



Ποια είναι δηλαδή η 3η δικαιολογία της Google;

Ναι μεν κάναμε συνειδητά την επέκταση κρυφή, αλλά και αυτό είναι μέρος της εμπειρίας του Chrome βρε χαζούλια· μην τρελαίνεστε.


Έτσι εξήγησε η Google το γεγονός ότι φύτευσε στον browser της ένα χαρακτηριστικό που υποκλέπτει τις συνομιλίες σας, χωρίς καν να σας ενημερώσει. Ναι, ναι, υποκλέπτει αφού με αυτήν την μοντούλα η Google όχι απλά (sic) σας ακούσει, αλλά σας καταγράφει κιόλας - δεδομένου ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται από τον browser δεν εκτελούνται από τον υπολογιστή σας, αλλά αποστέλλονται στους διακομιστές της Google για επεξεργασία και εκτέλεση/εφαρμογή.



ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΡΩ ΑΝ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ CHROME ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ;

Για να δείτε εάν ο Chrome / Chromium έχει το εν λόγω χαρακτηριστικό που επιτρέπει στην Google να σας κρυφακούει, απλά ανοίξτε τον browser σας και πληκτρολογήστε το ακόλουθο μέσα στο πεδίο διεύθυνσης:

chrome://VoiceSearch

Αν δείτε ότι τα χαρακτηριστικά “NaCl Enabled”, “Microphone” και “Audio Capture Allowed” είναι ενεργοποιημένα, αν δηλαδή στα δεξιά τους δείτε να αναγράφεται η λέξη «ΝΑΙ» (“Yes”), τότε ο browser σας σας κρυφακούει. Ακόμα και δεν έχετε συνδεδεμένο μικρόφωνο, θα γράφει «Ναι» (“Yes”) μόνον δίπλα στο “Audio Capture Allowed”.



ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΩ

Αν θέλετε να απαλλαχτείτε από τις υποκλοπές, όχι μόνον του Google Chrome αλλά και οιοδήποτε άλλου λογισμικού που έχει την ικανότητα να ακούει ότι γίνεται στο σπίτι σας, το ιδανικότερο θα ήταν να αποσυνδέστε το μικρόφωνο.



Αν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να αποσυνδέσετε το μικρόφωνό σας, και χρησιμοποιείτε τον Chrome ή τον Chromium, κάντε ένα από τα ακόλουθα:

1ος τρόπος:

Ανοίξτε τον browser σας και, από τις ρυθμίσεις του, απενεργοποιήστε το χαρακτηριστικό το οποίο θέτει σε λειτουργία την ακρόαση. Για να το κάνετε αυτό:

- Κλικ στο εικονίδιο του μενού (είναι το εικονίδιο με τις τρεις οριζόντιες γραμμούλες, κάτω από το «x») στην πάνω δεξιά γωνία του προγράμματος περιήγησης και, στην συνέχεια, κάντε κλικ στο «Ρυθμίσεις».

- Στο «Search» («Αναζήτηση»), βρείτε την επιλογή που λέει «Enable “Ok Google” to start a voice search» («Ενεργοποίηση του “Ok Google” για να ξεκινήσει φωνητική αναζήτηση») και ξετικάρετε την επιλογή.



2ος τρόπος:

Αν είστε πιο έμπειρος χρήστης που ξέρετε πώς να χρησιμοποιείτε τα Chrome flags, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον καινούριο «διακόπτη» (που είπαμε παραπάνω ότι προσετέθη) της Google για να απενεργοποιήσετε αυτό το χαρακτηριστικό:

περάστε το

enable_hotwording=0

στο GYP_DEFINES σας, ή

enable_hotwording = false

στο GN config σας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΔΕΝ έχει κανείς μας chrome/ium ή παράγωγό του και δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως οι πιο πάνω λύσεις ισχύουν σε όλες τις εκδόσεις.



Ηθικόν Δίδαγμα: Αν και δεν ξέρω κατά πόσον όλα αυτά σας είναι χρήσιμα αφού δεν πιστεύω να έχετε κάτι να κρύψετε από την Google, εεεεε;
Α πα πα πα πα πα πα πα πα, εσείς δεν κάνετε τέτοια πράγματα!

http://osarena.net/giati-chrome-eheis-toso-megala-aytia-gia-na-sas-akoyo-kalytera-hristes-moy

ΠΡΕΖΑ TV
28-7-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: