Τρίτη, Ιουλίου 14, 2015

GOLDMAN SACHS: ΜΕΤΑΞΥ 7-20 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ-ΘΑ ΤΙΣ ΞΑΝΑΣΩΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Στην εκτίμηση ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσαν να αγγίξουν ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ στην περίπτωση που θα σταματούσε να τους αναγνωρίζεται ο αναβαλλόμενος φόρος προχώρησε η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs σε ανάλυση που έδωσε σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα. Η τράπεζα θεωρεί πως η πλήρης απομάκρυνση των κεφαλαιακών ελέγχων θα απαιτήσει χρόνο και πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του ESM θα αυξήσει την κρατική παρουσία στα πιστωτικά ιδρύματα.


Αρχικά ο οίκος προχωρεί στην επισήμανση ότι το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει σήμερα ποσοστό μεταξύ 35% -68% στις ελληνικές τράπεζες και ότι ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του ESM θα μπορούσε να μεταβάλει σημαντικά το υφιστάμενο μετοχολόγιο.

Η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως η πρόσφατη κλιμάκωση της κρίσης έχει εξαντλήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και έχει οδηγήσει σε ταχεία επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού. «Πιστεύουμε πως ενδέχεται να χρειαστεί ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης μεταξύ 7-20 δισ. ευρώ για να αντιμετωπισθεί αυτή η επιδείνωση», σημειώνει η Goldman Sachs.

Η μέση εκτίμηση της τράπεζας είναι πως το κεφαλαιακό έλλειμμα  των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών θα αγγίξει  τα 13,2 δισ. ευρώ, παραδοχή που λαμβάνει υπόψη απομειώσεις ύψους 25 δισ. ευρώ και μια απότομη πτώση των λειτουργικών κερδών μέχρι το 2017.   
Την σχετική άποψη η GS την στηρίζει στο ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ δεν έχουν ανακληθεί και στο ότι τα τεστ φερεγγυότητας των τραπεζών θα στηριχθούν σε προ-προβλέψεων κέρδη. «Χωρίς αυτές τις δύο υποθέσεις, οι κεφαλαιακές ανάγκες θα αυξηθούν σημαντικά», ξεκαθαρίζει η Goldman Sachs.
Σημαντική είναι η αναφορά της GS πως οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει να διασφαλίσουν 22,8 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 45%. Εξ αυτών 11 δισ. ευρώ σχετίζονται με τα επιχειρηματικά δάνεια, 3 δισ. ευρώ με στεγαστικά δάνεια και 9 δισ. ευρώ αφορούν σε μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια.

Η Goldman Sachs τονίζει πως η παροχή του ELA για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχει περιοριστεί στα  89 δισ. ευρώ σε αυτό το σημείο, ωστόσο, είναι πιθανό ότι η συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα, καθώς και η δέσμευση για την ανακεφαλαιοποίηση, να οδηγήσει την ΕΚΤ να ανοίξει εκ νέου τις γραμμές του ELA και να μειώσει τα κουρέματα στα ενέχυρα των τραπεζών.
Σύμφωνα με την ανάλυση η αύξηση του κουρέματος των ενεχύρων προ δύο εβδομάδων από την ΕΚΤ μείωσε στα 12 δισ. ευρώ το ύψος των επιλέξιμων ενεχύρων. «Εκτιμούμε αυτό θα μπορούσε να απελευθερώσει  8-16 δισ. ευρώ εξασφαλίσεων σε βάθος χρόνου, επιτρέποντας τη συνέχιση του σημερινού ρυθμού απόσυρσης καταθέσεων (60 ευρώ ανά λογαριασμό ανά ημέρα)», τονίζει η Goldman Sachs.

Ο επενδυτικός οίκος αποσαφηνίζει πως μια ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών  και η αύξηση της ρευστότητας του ELA, δεν επαρκούν για να οδηγήσουν άμεσα στην κανονική λειτουργία του τραπεζικού τομέα. Ενδεικτικώς αναφέρει πως οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν μειωθεί κατά 50 δισ. ευρώ από το Νοέμβριο του 2014, ενώ η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων περιόρισε τις εκροές στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ σε εβδομαδιαία βάση.

«Η πλήρης απομάκρυνση των κεφαλαιακών ελέγχων είναι μια μακρά διαδικασία. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι είναι απίθανο ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να επαναλάβουν πλήρως τις συνήθεις εργασίες στο εγγύς μέλλον», σημειώνει η GS.

Θανάσης Κουκάκης


IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
14-7-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: