Δεν λογάριασα το προσωπικό πολιτικό κόστος, ούτε συμφιλιώθηκα με την ιδέα των εύκολων συμβιβασμών επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)».
Όπως ανέφερε, προσπάθησε πάντα να μιλάει με τη γλώσσα της αλήθειας, ενώ έκανε λόγο και για απλόχερη στήριξη του ελληνικού λαού.
«Έξι μήνες τώρα μπήκαμε σε έναν πόλεμο με άνισες δυνάμεις, είχαμε απώλειες αλλά κερδίσαμε και έδαφος» ανέφερε και τόνισε ότι από εδώ και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο, το οποίο δεν έχει δικαίωμα να αγνοήσει ή να κρύψει.
Ο κ. Τσίρπας αναφέρθηκε σε μία μάχη που δόθηκε σε συνθήκες πρωτοφανούς ασφυξίας ενώ παραδέχτηκε ότι έγιναν και λάθη στους πέντε μήνες της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η χώρα διαπραγματεύτηκε με αξιοπρέπεια.
«Αποφασίσαμε με υψηλή αίσθηση ευθύνης να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση», υπογράμμισε και παραδέχθηκε ότι η δανειακή συμφωνία περιλαμβάνει πολλές προαπαιτούμενες δράσεις που απέχουν από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο η σύγκριση που έχουμε να κάνουμε είναι ανάμεσα στις εναλλακτικές που έχουμε μπροστά μας, συμπλήρωσε και έκανε λόγο για τελεσίγραφο που δόθηκε στις 25 του Ιούνη, που περιελάμβανε μόνο σκληρά μέτρα χωρίς προοπτική.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε κύκλους στην Ε.Ε. που επιδιώκουν την απαλλαγή από μία αριστερή κυβέρνηση, ενώ αξιολόγησε το «όχι» του δημοψηφίσματος ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης της χώρας.
«Δεν εξαπάτησα τον ελληνικό λαό, ούτε και τους πολιτικούς αρχηγούς» εξήγησε και υπογράμμισε ότι εξέλαβε το όχι ως επιλογή αξιοπρέπειας για μία καλύτερη λύση, αλλά και ως ψήφο εμπιστοσύνης.
Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, έχουμε σήμερα μία πρόταση με δεσμεύσεις για επαρκή χρηματοδότηση, με αναπτυξιακό πακέτο αλλά και με μία ουσιαστική συζήτηση για πρώτη φορά για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αν και είναι καλύτερο, όπως είπε, από το προηγούμενο που είχε τεθεί στο τραπέζι.
Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας στάθηκε ότι η πιθανή συμφωνία θα οδηγήσει σε ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με τριετή διάρκεια, που παρέχει χώρο και χρόνο για να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Όπως διευκρίνισε, τυχόν συνδρομή του ΔΝΤ θα είναι τεχνικής φύσεως.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στα πρωτογενή πλεονάσματα που, όπως είπε, το 2018 θα είναι χαμηλά και ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας.
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μετατροπή βραχυπρόθεσμου χρέους σε μακροπρόθεσμο, που ισοδυναμεί με αναδιάρθρωσή του, προκαλώντας πάντως την αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ως συνέπεια των επιπτώσεων στην οικονομία, ενώ επανέλαβε ότι για πρώτη φορά άνοιξε η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
«Στόχος μου δεν είναι να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα, αλλά να εκθέσω τις επιλογές που έχουμε» σημείωσε και υπογράμμισε ότι διαπραγματευτήκαμε σκληρά για την Ελλάδα και για να αλλάξει πορεία η Ευρώπη. «Ελπίζω ο σπόρος δημοκρατίας που ρίξαμε να φέρει καρπούς και σε άλλους λαούς της Ευρώπης» πρόσθεσε.
Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο ύψος της ευθύνης και θα τα καταφέρει. «Θα καταφέρουμε όχι μόνο να μείνουμε στην Ευρώπη, αλλά να μείνουμε ως ισότιμος εταίρος» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
http://www.naftemporiki.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
10-7-2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου