Τρίτη, Ιουλίου 07, 2015

«OΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ» ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΜΕΡΚΕΛ-ΟΛΑΝΤ-ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο, τον γάλλο πρόεδρο και τον πρόεδρο της Κομισιόν είχε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης. Στην τετραμερή συζητήθηκε ο οδικός χάρτης για να υπάρξει συμφωνία. Πυρετώδεις επαφές στις Βρυξέλλες.

Με το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών και την τροποποιημένη πρόταση Γιούνκερ της 26ης Ιουνίου, βρίσκεται στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. 


Ο έλληνας πρωθυπουργός είχε νέα συνάντηση με τους Μέρκελ και Ολάντ, παρουσία Γιούνκερ. 

Στην τετραμερή ο έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα του δανείου-γέφυρα ώστε να καλυφθούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και να αποκατασταθεί η ρευστότητα των τραπεζών.

Μετά τη συνάντηση, η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.   
Προσερχόμενη στη συνάντηση, η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι μετά το δημοψήφισμα δεν υπάρχει ακόμα η βάση για να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για πρόγραμμα από τον ESM. 

Η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ευθύνη σε εθνικό επίπεδο είναι σημαντικά, σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος. Χωρίς αλληλεγγύη και χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, πρόσθεσε.

«Δεν είναι πλέον ζήτημα εβδομάδων, αλλά ζήτημα ημερών» προειδοποίησε η Μέρκελ και σημείωσε ότι περιμένει να ακούσει τον έλληνα πρωθυπουργό.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν από την Ελλάδα σοβαρές και συγκεκριμένες προτάσεις. 

Σημείωσε ότι στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και τόνισε ότι είναι σημαντικό να δείξει η Ευρώπη αλληλεγγύη στην Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν γίνεται κάθε τρεις μήνες να συζητάει η Ευρώπη για αυτό το θέμα. 

Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και με υπευθυνότητα για να υπερβούμε μια και καλή τη δύσκολη κατάσταση, σημείωσε.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν προσερχόμενος στη συνάντηση, σημείωσε ότι οι ξένοι ηγέτες περιμένουν να ακούσουν τι έχει να πει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο έλληνας πρωθυπουργός δεν έκανε δηλώσεις προσερχόμενος.

Η πρόταση που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση βασίζεται στην τελευταία πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις 26 Ιουνίου, αλλά με ορισμένες αλλαγές.

Να σημειωθεί πάντως ότι ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ζητούν να συμφωνηθεί ένα «πρόγραμμα-γέφυρα», και όχι ένα διετές πρόγραμμα στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), μέχρι η ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει ορισμένα από τα μέτρα που θα συμφωνηθούν, δείχνοντας την πρόθεσή της για πραγματικές μεταρρυθμίσεις. 

Μέσω αυτού του «προγράμματος-γέφυρα» θα ανοίξει προσωρινά η στρόφιγγα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και θα διασφαλιστούν τα 3,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του ομολόγου που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το οποίο λήγει στις 20 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε το απόγευμα της Τρίτης συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συνεδρίαση του Eurogroup, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Νωρίτερα, ο Τουσκ είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

IN.GR
ΠΡΕΖΑ TV
7-7-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: