Σάββατο, Αυγούστου 22, 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: ΟΤΑΝ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΥΣΗ...

Την κατάσταση που διαμορφώνει στο κόμμα η αποχώρηση της λεγόμενης «Αριστερής Πλατφόρμας», η συγκρότηση των ψηφοδελτίων αλλά και η παραπέρα εξέλιξη της εσωκομματικής διαδικασίας, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση χτες βράδυ της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του Αλ. Τσίπρα, αλλά και των προσκείμενων στην «Αριστερή Πλατφόρμα» μελών του οργάνου που δεν έχουν υποβάλλει παραίτηση, όπως η Σόφη Παπαδόγιαννη.

Παρότι το Μαξίμου αρκέστηκε να σχολιάσει πως η αποχώρηση των διαφωνούντων ήταν αναμενόμενη εξέλιξη, χρεώνοντας βεβαίως τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ στον Π. Λαφαζάνη και τους «οπαδούς της δραχμής», ο προβληματισμός είναι μεγάλος για την επίδραση της κατ' ουσίαν διάσπασης, με δεδομένη τη μεγάλη επιρροή της «Αριστερής Πλατφόρμας» στις οργανώσεις του κόμματος. Ο προβληματισμός επιτείνεται λόγω της ασάφειας των προθέσεων της Ζ. Κωνσταντοπούλου όπως και του Γ. Βαρουφάκη. Για την πρώτη έχει διαρρεύσει η απόφαση του Αλ. Τσίπρα να μη συμπεριληφθεί στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο δεύτερος φέρεται να δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος και πάντως όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο Μαξίμου προκαλεί εκνευρισμό και η στάση της ΝΔ απέναντι στις εκλογές. Λίγο πριν την υποβολή παραίτησης του πρωθυπουργού, κυβερνητικά στελέχη διατείνονταν ότι η διαδικασία των διερευνητικών μπορεί να προσπεραστεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Συγγρού έχει συναινέσει σε κάτι τέτοιο, κάτι που διαψεύστηκε απ' τις εξελίξεις. Χτες, κύκλοι της κυβέρνησης σχολίαζαν: «Μόλις χτες, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωνε ότι δε φοβάται τις εκλογές και είναι έτοιμος γι' αυτές. Σήμερα, υποτίθεται ότι επιχειρεί τη δημιουργία κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Φτιάχνει φανταστικά κυβερνητικά σενάρια, όπου εμπλέκει και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδέχεται ακόμα και να συναντηθεί με προέδρους κομμάτων που ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ως "δραχμιστές" και τη Χρυσή Αυγή. Τελικά, επιχειρεί να ροκανίσει το χρόνο, την ώρα που ισχυρίζεται ότι είναι πολύτιμος για το μέλλον της χώρας. Λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει».
Την ανάδειξη σταθερής και συνεκτικής κυβέρνησης τετραετίας ζήτησε, με ανάρτησή του στο Τwitter χτες, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης. «Το ζητούμενο των εκλογών είναι μια σταθερή και συνεκτική κυβέρνηση 4ετίας. Η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καλύτερη εγγύηση» έγραψε.
«Οι συνεργασίες πρέπει να βασίζονται σε στέρεες προγραμματικές βάσεις, αλλά και στη φερεγγυότητα των πολιτικών προσώπων» υποστήριξε ο απερχόμενος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι «δε βλέπει να υπάρχουν τέτοιου είδους προϋποθέσεις για μετεκλογικές συνεργασίες με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ».
Σχολιάζοντας το νέο κόμμα του Π. Λαφαζάνη, δήλωσε: «Είμαστε όλοι οπαδοί εκείνης της Αριστεράς που πιστεύει στο διάλογο (...) Από τους συντρόφους της "Αριστερής Πλατφόρμας" δε μας χωρίζουν πολλά πράγματα. Εκείνο, λοιπόν, που θα προσπαθήσουμε να πούμε είναι, με πολύ σαφήνεια, το εξής: Μπροστά στις επιλογές που είχαμε πριν υπογράψουμε τη συμφωνία, διαλέξαμε τη λιγότερο επώδυνη και καταστροφική...». Κάπως έτσι αιτιολόγησε και την παραίτηση της κυβέρνησης, επειδή τάχα αναγκάστηκε να υπογράψει μια συμφωνία σε εναντίωση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θέτει, όπως είπε, «θέμα της δημοκρατικής νομιμοποίησης». Ο Π. Σκουρλέτης ζήτησε στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση της ψευδαίσθησης ότι θα επιχειρήσει, εφόσον αναδειχτεί ξανά στην κυβέρνηση, «να προσπεράσει τα στενά όρια της συμφωνίας που αναγκάστηκε να υπογράψει»...
Η κυβέρνηση, πάντως, όπως φάνηκε και από την προχτεσινή δήλωση παραίτησης του πρωθυπουργού, επιχειρεί να εξαπατήσει για άλλη μια φορά το λαό, ζητώντας του να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα αυτοδύναμο στις επικείμενες εκλογές, για να ανατρέψει το μνημόνιο που έφερε και ψήφισε μαζί με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Ταυτόχρονα, υπόσχεται καπιταλιστική ανάκαμψη, που θα περάσει πάνω από τα συντρίμμια εργατικών δικαιωμάτων, ενώ η ταχύτητα με την οποία προσέφυγε στις κάλπες σχετίζεται ακριβώς με αυτό. Με το γεγονός, δηλαδή, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει έναν πιο ευνοϊκό κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό συσχετισμό, που θα του επιτρέψει να περάσει τους εφαρμοστικούς νόμους που απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο.
    
«ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»
Με στόχο να αποτελέσει ένα νέο ανάχωμα
Την ανεξαρτητοποίησή τους και τη συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με την ονομασία «Λαϊκή Ενότητα» (ΛΑ.ΕΝ.), προχώρησαν χτες 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόεδρος ορίστηκε ο Π. Λαφαζάνης και αναπληρωτές του όρισε τους Δ. Στρατούλη, Θ. Πετράκο και Στ. Λεουτσάκο.
Οι βουλευτές που συνθέτουν την ΚΟ της «Λαϊκής Ενότητας» είναι, εκτός απ' τους προαναφερθέντες, οι: Αμμανατίδου - Πασχαλίδου Ευαγγελία, Γαϊτάνη Ιωάννα, Δελημήτρος Κωνσταντίνος, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος, Ζάννας Ζήσης, Ζερδελής Ιωάννης, Ησυχος Κωνσταντίνος, Ιωαννίδης Ηλίας, Κριτσωτάκης Μιχαήλ, Κυρίτση Αγλαΐα, Κώτσιας Θωμάς, Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος, Μακρή Ραχήλ, Ουζουνίδου Ευγενία, Σαμοΐλης Στέφανος, Σκούμας Αθανάσιος, Σταθάς Ιωάννης, Τσανάκα Αλεξάνδρα, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Ψαρρέα Ελένη, Κυριακάκης Βασίλειος.
Κατά πληροφορίες, αναμένονται κι άλλες ανεξαρτητοποιήσεις, άγνωστο ωστόσο, εφόσον υπάρξουν, αν θα ενταχθούν στην ΚΟ της ΛΑ.ΕΝ.
Σύμφωνα με φήμες που κυκλοφόρησαν, την ανεξαρτητοποίηση υπέδειξε στον Π. Λαφαζάνη ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, προκειμένου η διερευνητική εντολή να μη βρεθεί στα χέρια της Χρυσής Αυγής.
Χτες το μεσημέρι, ο πρόεδρος της ΛΑ.ΕΝ. παραχώρησε την πρώτη του με αυτή την ιδιότητα συνέντευξη Τύπου, με φρασεολογία και θέσεις πανομοιότυπες αυτών με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ «τρύγησε» ψήφους και αναρριχήθηκε στην κυβέρνηση.
Ξεσκονίζοντας τις «αντιμνημονιακές» παντιέρες, με εθνικοπατριωτικές «πινελιές» και ανάσυρση του αντιμερκελισμού, ο Π. Λαφαζάνης ενημέρωσε για την πρόθεση συγκρότησης ενός πλατιού μετώπου με στόχο την κατάργηση των μνημονίων, κρύβοντας απ' το λαό, όπως έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη διάρκεια απ' το 2012 έως και τον περασμένο Γενάρη, ότι τα μνημόνια είναι συνυφασμένα με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, τη συμμετοχή στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Γι' αυτό μνημονιακού τύπου αντιλαϊκά μέτρα εφαρμόζονται και σε κράτη που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Βρετανία, η Δανία, τσακίζοντας το λαό. Ως προς αυτά έκανε καθαρό ότι αποτελούν τα ιερά και όσια και του δικού του κόμματος, μιλώντας για «συντεταγμένη» έξοδο απ' το ευρώ, «εφόσον χρειαστεί», όχι όμως απ' την ΕΕ, και προκειμένου να υπηρετηθεί η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, χάριν της οποίας αράδιασε ένα σωρό από γνωστά νεοκεϋνσιανά μέτρα διαχείρισης με στόχο την καπιταλιστική ανάκαμψη, π.χ. «διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους για να ανασάνει η χώρα», «κοινωνικοποίηση των τραπεζών για να παίξουν έναν αναπτυξιακό ρόλο», «παραγωγική ανασυγκρότηση με ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ρευστότητα στην οικονομία».
Κατά τα λοιπά, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την προκήρυξη των εκλογών, υποστηρίζοντας ότι βιάζεται ώστε να μη ζήσει ο λαός τις συνέπειες του τρίτου μνημονίου.
Σε ό,τι αφορά τη διερευνητική εντολή, ο Π. Λαφαζάνης ούτε εδώ διαφοροποιήθηκε απ' τον Αλ. Τσίπρα και τα καμώματά του το 2012, όταν περιέφερε επί τριήμερο την εντολή στήνοντας σόου στη Βουλή με κοινωνικούς φορείς και εξωκοινοβουλευτικές πολιτικές δυνάμεις. Ετσι, παρότι, όπως είπε, δεν υπάρχει δυνατότητα να προκύψει απ' αυτή τη Βουλή κυβέρνηση που θα μπορούσε να στηρίξει, δήλωσε ότι θα πάρει την εντολή και θα κάνει επαφές με πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικούς φορείς. 
http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
22-8-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: