Δευτέρα, Αυγούστου 03, 2015

ΩΣ ΥΠΟΠΤΟΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ Ο ΣΤ. ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

Ως ύποπτος τέλεσης φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καλείται να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης ο Σταύρος Παπασταύρου, δεξί χέρι του Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Παπασταύρου κλήθηκε σε ανωμοτί κατάθεση, για δύο κακουργήματα, από τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, ο οποίος ερευνά την εμπλοκή του σε λογαριασμό ύψους περίπου 5,5 εκατ. ευρώ στην τράπεζα HSBC - λογαριασμός που εντοπίστηκε στην περίφημη λίστα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για κοινό λογαριασμό που διέθετε ο κ. Παπασταύρου με τον πατέρα του, που έχει πεθάνει, αλλά και τη μητέρα του, η οποία επίσης κλήθηκε ως ύποπτη διάπραξης των ίδιων αξιοποίνων πράξεων.


Ο στενός συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού φέρεται να υποστηρίζει ότι υπήρξε διαχειριστής λογαριασμού του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή και τα κεφάλαια που καταγράφονται ανήκουν σε εκείνον. Ωστόσο, εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι παρά τον ισχυρισμό του, πως λειτουργούσε ως πληρεξούσιος του επιχειρηματία, ως δεύτερος πληρεξούσιος εμφανιζόταν ο πατέρας του και ως τρίτη η μητέρα του.

Ετσι, ο κ. Παπασταύρου, όπως έλεγε αρμόδια πηγή, θα κληθεί από τον εισαγγελικό λειτουργό να προσκομίσει το σχετικό πληρεξούσιο ή άλλα στοιχεία και παραστατικά τα οποία θα αποδεικνύουν τον ισχυρισμό του. Οπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, τα ίδια έγγραφα αναμένεται να ζητηθούν και από τον κ. Μιωνή, ο οποίος επίσης ελέγχεται για την υπόθεση.

Ο κ. Παπασταύρου επέλεξε να μην περάσει, χθες, το κατώφλι του εισαγγελέα που τον είχε καλέσει αλλά να εκπροσωπηθεί από τον δικηγόρο του, ο οποίος ζήτησε και έλαβε προθεσμία ώστε ο εντολέας του να προετοιμάσει τις εξηγήσεις του. Η ακριβής ημερομηνία που θα βρεθεί ενώπιον του εισαγγελικού λειτουργού θα οριστεί μετά τις 15 Αυγούστου.

Ο σύμβουλος του Μαξίμου επί κυβέρνησης Σαμαρά έχει ακόμη ένα ανοιχτό μέτωπο με τη Δικαιοσύνη. Η εισαγγελέας Ελένη Σίσκου ερευνά το ενδεχόμενο να έχει διαπράξει το αδίκημα της ψευδορκίας στη διάρκεια κατάθεσής του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ. Η εισαγγελική λειτουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένει τα αποτελέσματα των ελέγχων των οικονομικών εισαγγελέων προκειμένου να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται το συγκεκριμένο αδίκημα.

Η αποκάλυψη της «υπόθεση Παπασταύρου», πάντως, προεκλογικά είχε πυροδοτήσει σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε και σημερινός πρωθυπουργός, επικαλούμενος δημοσίευμα του ξένου Τύπου έκανε λόγο για «δημοσίους υπαλλήλους που παραιτήθηκαν επειδή τους ασκούνταν πιέσεις να μην ελέγξουν όσους αναφέρονταν στη λίστα Λαγκάρντ, επειδή ήταν στενοί σας συνεργάτες, κ. Σαμαρά».

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς είχε καλύψει πλήρως τον συνεργάτη του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μακάρι να είχε η Ελλάδα 10 Παπασταύρου. Είναι ένας άνθρωπος στον οποίο χρωστάμε πάρα πολλά…». Για να ακούσει τον Αλέξη Τσίπρα να του απαντά πως η Ελλάδα δεν έχει μόνο δέκα Παπασταύρου, έχει πολύ περισσότερους, οι οποίοι όμως θα ελεγχθούν όλοι.

● Στη Βουλή διαβιβάστηκε χθες η δικογραφία που αφορά τον πρώην υπουργό Αμυνας Γ. Παπαντωνίου σχετικά με τη σύμβαση των Leopard. Παράλληλα, η Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη εις βάρος 12 κρατικών αξιωματούχων για απιστία σε βαθμό κακουργήματος κατά του Δημοσίου, αλλά και κατά του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου για ηθική αυτουργία στην απιστία και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».
  
Μαρία Ζαχαροπούλου
http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
3-8-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: