Κυριακή, Αυγούστου 30, 2015

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΗ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΟ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

Η επισημοποίηση της συμμετοχής της Τουρκίας στις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους φέρνει στο επίκεντρο το ζήτημα της προστασίας της χώρας από ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ύστερα από πολλούς δισταγμούς και καθυστερήσεις η χώρα συμμετέχει επίσημα στις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία μαζί με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η τουρκική συμμετοχή επισημοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα και υπεγράφη την Παρασκευή. Οι επιχειρήσεις κατά στόχων του ΙΚ εντός του συριακού εδάφους που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής χωρίς όμως τα τουρκικά αεροσκάφη να εισέλθουν στο έδαφος της Συρίας, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Άγκυρα υπέκυψε σε διεθνείς -κυρίως αμερικανικές πιέσεις- για να πάρει ανοικτά θέση κατά των τζιχαντιστών.

Το ζήτημα της ασφάλειας θα επηρεάσει και τις εκλογές

Η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνηση Νταβούτογλου ότι στο πλαίσιο μιας εξωτερικής πολιτικής με μοναδικό στόχο την ανατροπή του Σύρου προέδρου Άσαντ ανέχτηκε και διευκόλυνε κάθε ισλαμιστική οργάνωση που ήθελε να χρησιμοποιήσει το τουρκικό έδαφος. Είναι γνωστό δε ότι το ΙΚ διατηρεί κέντρα στρατολόγησης σε πόλεις της Τουρκίας με πολλούς Τούρκους να έχουν ήδη καταταγεί στην οργάνωση. Και ενώ οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν επιδοθεί τελευταία σε έναν αμείλικτο πόλεμο κατά των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, έχουν επιδείξει ως τώρα ήπια στάση απέναντι σε υπόπτους τζιχαντιστές, τους περισσότερους από τους οποίους αφήνουν ελεύθερους μετά από σύντομη κράτηση.

Ως εκ τούτου, η μεγάλη πρόκληση θα είναι τώρα το κατά πόσο η προσχώρηση της Άγκυρας στη συμμαχία κατά του ΙΚ θα την καταστήσει ευάλωτη σε τρομοκρατικά χτυπήματα και από φανατικούς μουσουλμάνους, κάτι που φυσικά θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τους Τούρκους ψηφοφόρους των εκλογών του Νοεμβρίου.

Αριάνα Φερεντίνου 

Πηγή: Deutsche Welle



ΠΡΕΖΑ TV
30-8-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: