Τρίτη, Οκτωβρίου 13, 2015

ΚΟΣΟΒΟ: 15 ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΚΑΙ 14 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

Η σύλληψη του ιδρυτή του ριζοσπαστικού κινήματος "Αυτοδιάθεση” της αντιπολίτευσης στο Κόσοβο, Αλμπίν Κούρτι ο οποίος τάσσεται υπέρ της αναστολής της εφαρμογής της συμφωνίας Βελιγραδίου-Πρίστινας για τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων στο βόρειο Κόσοβο προκάλεσε κλιμάκωση της έντασης στο Κόσοβο.

Ο Αλμπίν Κούρτι συνελήφθη χθες το βράδυ και λίγες ώρες αργότερα αφέθηκε ελεύθερος, αλλά το διάστημα αυτό υποστηρικτές του διαδήλωσαν στην Πρίστινα, έξω από το κτίριο της αστυνομίας προς το οποίο πετούσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα.


Στα επεισόδια τραυματίστηκαν 15 διαδηλωτές και 14 αστυνομικοί. Τρεις αστυνομικοί και ένας πολίτης νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Στη διάρκεια της διαδήλωσης ένα όχημα πυρπολήθηκε και αρκετά υπέστησαν φθορές.

Το κίνημα "Αυτοδιάθεση” αναφέρει ότι η αστυνομία έχει προχωρήσει σε προσαγωγές μελών του και πολιτών.

"Η κράτησή τους διατηρεί την ένταση. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή τους” τονίζεται σε ανακοίνωση του αντιπολιτευόμενου κινήματος.

Αρκετά ΜΜΕ στην Πρίστινα μεταδίδουν ότι χθες το βράδυ οι διαδηλωτές μετέτρεψαν το κέντρο της πόλης σε "πεδίο μάχης”.

Το κίνημα "Αυτοδιάθεση” αντιτίθεται πιο ηχηρά στη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων που προβλέπεται από τη συμφωνία Βελιγραδίου – Πρίστινας, η οποία επιτεύχθηκε τον περασμένο Αύγουστο στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Εκπρόσωποι του κινήματος όπως και οι επικεφαλής άλλων δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου και της Πρωτοβουλίας για το Κόσοβο, ζητούν από τον πρωθυπουργό Ίσα Μουστάφα να αποσύρει την υπογραφή του από τη συμφωνία ή να παραιτηθεί.

Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης που είναι αντίθετα στη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων και στη συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων με το Μαυροβούνιο εδώ και καιρό προειδοποιούν ότι θα διοργανώσουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Βουλευτές εμποδίζουν με διάφορους τρόπους τη διεξαγωγή συνεδριάσεων στη Βουλή για να αποτρέψουν την επικύρωση της συμφωνίας των Βρυξελλών.

Ο Αλμπίν Κούρτι ιδρυτής, πρώην πρόεδρος και νυν βουλευτής του κινήματος "Αυτοδιάθεση” συνελήφθη χθες, λίγες μέρες μετά από επεισόδιο στη Βουλή στο οποίο ήταν πρωταγωνιστής. Συγκεκριμένα στη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής έριξε δακρυγόνο στην αίθουσα με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος.

Λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του αφέθηκε ελεύθερος και απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους είπε ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν όχι μόνο κατά της κυβέρνησης, αλλά και κατά της αστυνομίας.

Η εφημερίδα "Ζέρι” αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι η σύλληψη του Κούρτι ήταν "μέτρο πρόληψης πιθανών αναταραχών”.

"Μόλις συνελήφθη ο Κούρτι σήμανε συναγερμός στην "Αυτοδιάθεση” και εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν το αστυνομικό τμήμα στην Πρίστινα” σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η εφημερίδα "Κόσοβα Σοτ” αναφέρει ότι ο Αλμπίν Κούρτι κατήγγειλε τους αστυνομικούς ότι τον αντιμετώπισαν ως εγκληματία και όχι ως βουλευτή.

Τα ΜΜΕ στην Πρίστινα προβάλλουν και την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, αρχηγού της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι ο οποίος έκανε λόγο για "πολιτική απαγωγή” και ζήτησε από τα όργανα της τάξης να αφήσουν ελεύθερο τον Αλμπίν Κούρτι.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου τόνισε μετά τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Πρίστινας ότι η βία ως πολιτικό μέσο είναι απαράδεκτη.

Ο Ίσα Μουστάφα, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες αποτέλεσε και ο ίδιος στόχο της αντιπολίτευσης εξέφρασε τη λύπη του για τα επεισόδια και ζήτησε υπεύθυνη συμπεριφορά.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)



ΠΡΕΖΑ TV
13-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: