Κυριακή, Οκτωβρίου 25, 2015

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΟΔΟ»

Υπογραμμίζοντας σύσσωμοι την κρισιμότητα των στιγμών και την τεράστια πρόκληση που συνιστά για την ΕΕ η προσφυγική κρίση, χωρίς ωστόσο να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, προσήλθαν οι ηγέτες 11 κρατών στην έκτακτη σύνοδο που συγκάλεσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

Ζητούμενο, η συμφωνία επί συγκεκριμένων και συντονισμένων δράσεων μεταξύ των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος της λεγόμενης «οδού των Δυτικών Βαλκανίων» ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία γειτονικών χωρών και να ρυθμιστεί η εσωτερική κατανομή των προσφύγων.   Στην έκτακτη διάσκεψη που συγκάλεσε ο Γιούνκερ, κατόπιν παρότρυνσης της καγκελαρίου Μέρκελ, μετέχουν οι ηγέτες Ελλάδας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Σλοβενίας. Η Τουρκία δεν έχει προσκληθεί.

Προσερχόμενος στις εργασίες της συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσυης στο προσφυγικό. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να γίνει επιμερισμός των ευθυνών μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, ενώ άφησε αιχμές για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε η Τουρκία στη μίνι Σύνοδο, παρά το σημαντικό ρόλο που διαδραμματίζει.    Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν έκανε λόγο προσερχόμενος στη σύνοδο για «παγκόσμια πρόκληση» και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να την αντιμετωπίσουν μαζί. 


«Ελπίζω να συνεργαστούν στενά τα κράτη-μέλη και να μη ψάχνουν «ατομικές λύσεις» ανέφερε σημειώνοντας πως ο βασικός στόχος είναι να αποφευχθεί η «ασυντόνιστη» εισροή προσφύγων στην Ευρώπη. 

Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνδράμει με περαιτέρω υλική αλλά και χρηματική βοήθεια, συνέχισε ο Αυστριακός επίτροπος, επισημαίνοντας πως οι εν λόγω εισφορές πρέπει να είναι στοχευμένες έτσι ώστε να συμβάλλουν στην εύρεση λύσεων και στη στήριξη του έργου των αρμόδιων οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μετέχει επίσης στη συνάντηση, υπογράμμισε πως η «βία δεν είναι αποδεκτή» και πως όσοι προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο είναι «ντροπή» για την Ευρώπη. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως «εξαιρετικά μέτρα» είναι αναγκαία σε «εξαιρετικές περιόδους», ενώ συμπλήρωσε πως η σημερινή συνάντηση είναι σημαντική για την «ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων». Η ίδια επανέλαβε πως η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς τη συνδρομή της Τουρκίας -η οποία δεν μετέχει ωστόσο στη σύνοδο.

H επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε αναφερόμενη στα προσδοκώμενα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για «συγκεκριμένα επιχειρησιακά μέτρα», στα οποία θα δεσμευτούν τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση της κρίσης με «υπευθυνότητα» και «αλληλεγγύη».

O Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ Ζαν Άσελμπορν επεσήμανε πως πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα βοήθεια, καθώς είναι αδύνατο γι’ αυτή να διαχειριστεί μόνη της τα ευρωπαϊκά σύνορα. 

Από πλευράς του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε πως πρωταρχικής σημασίας παραμένει η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν επανέλαβε τη θέση της Ουγγαρίας, η οποία είναι να απομακρυνθεί η ΕΕ από «τις πολιτικές ανοιχτών συνόρων» που βάζουν σε κίνδυνο «τη συνθήκη Σένγκεν», ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε και πάλι πως πρέπει να υπάρξει κοινή φύλαξη των συνόρων. 

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσεράρ προειδοποίησε πως ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να καταρρεύσει αν δεν υπάρξουν «άμεσες και συγκεκριμένες δράσεις επί του πεδίου» για να ανακοπεί η ροή των μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη από τα Βαλκάνια.

Σημείωσε πως αναμένει από τη σημερινή συνάντηση να βελτιωθεί η επικοινωνία με την Κροατία, κάτι που δε συνέβαινε μέχρι στιγμής και πως η γειτονική χώρα θα σταματήσει να ωθεί τις ροές στη Σλοβενία. 

Από την πλευρά του, ο Κροάτης πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς επισήμανε πως η απαρχή του προβλήματος βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας και εκεί πρέπει να εστιαστεί η επίλυσή του.

Τρεις είναι οι χώρες εκτός ΕΕ που συμμετέχουν στη μίνι σύνοδο για το προσφυγικό. 

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε προσερχόμενος πως η χώρα του είναι έτοιμη να δεχτεί το ποσοστό προσφύγων που της αναλογεί, τονίζοντας πως η Σερβία δεν έχει την πρόθεση να χτίσει «τείχη και φράκτες», αλλά είναι εδώ για να αναζητήσει «μία συνολική λύση».

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ έκανε αναφορά σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα κάνει στην Ελλάδα, οι οποίες αναμένει να γίνουν δεκτές, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τώρα η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ ήταν πολύ χαμηλή.
 . in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
25-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: