Πέμπτη, Οκτωβρίου 15, 2015

ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ!

Η παράδοση σήμερα στον υπουργό Εργασίας και η δημοσιοποίηση του πορίσματος της «Επιτροπής σοφών», που συγκρότησε η κυβέρνηση για να νομιμοποιήσει μέσα από τον «κοινωνικό διάλογο» τις προαποφασισμένες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση συνιστούν έναν ακόμα λόγο για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να διαδηλώσουν μαζικά αύριο, Παρασκευή, στα συλλαλητήρια που καλεί το ΠΑΜΕ σε Αθήνα (6.30 μ.μ., Ομόνοια), Θεσσαλονίκη (6.30 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου) και σε άλλες πόλεις.
Την ώρα της διαδήλωσης στην Αθήνα, θα ολοκληρώνεται στη Βουλή η συζήτηση και ψήφιση των αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων» του μνημονίου, ενώ η δημοσιοποίηση του πορίσματος έρχεται να εγκαινιάσει τον αμέσως επόμενο γύρο της επίθεσης στο Ασφαλιστικό.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση μέλους της 12μελούς επιτροπής που συμμετείχε στη σύνταξη του πορίσματος ότι «όποιο σύστημα και αν επιλεγεί, οι μελλοντικές συντάξεις δεν θα έχουν το σημερινό ύψος», που σημαίνει ότι επίκεινται νέες δραστικές περικοπές.
Αλλά δεν είναι μόνο το ύψος των συντάξεων που θα χτυπήσει η κυβέρνηση με τη «νέα αρχιτεκτονική του συστήματος», την οποία έχει προαναγγείλει ο Γ. Κατρούγκαλος. Στην πράξη, με το νέο νομοθέτημα που είναι επί θύραις και προωθείται για ψήφιση μέσα στο Νοέμβρη, θα σαρωθεί ό,τι απέμεινε από τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.
Τα θεμέλια του «νέου μοντέλου»
Σημειώνουμε ότι με το 3ο μνημόνιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έφτιαξε ήδη τα θεμέλια του νέου αντιασφαλιστικού «οικοδομήματος», το οποίο ολοκληρώνει όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις και νόμους των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ετσι, αφού προχώρησε στις μειώσεις συντάξεων και στην αύξηση των ορίων ηλικίας σε μια σειρά από ομάδες ασφαλισμένων, αφού κατακρεούργησε τις κατώτερες συντάξεις και συνυπέγραψε την κατάργηση του ΕΚΑΣ, συνεχίζει με την κατασκευή του «νέου μοντέλου», οι βασικοί άξονες του οποίου προβλέπουν:
Νέα μείωση όλων των συντάξεων, με στενότερη διασύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών.
Αύξηση των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), σε εξάρτηση με το πραγματικό τους εισόδημα, αντί των κλιμακίων.
Κατάργηση μέχρι τέλος Οκτώβρη όλων των «κοινωνικών πόρων» προς τα Ταμεία, με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων και αύξηση των εισφορών, για να αντισταθμιστεί η απώλεια των «κοινωνικών πόρων».
Ενοποίηση όλων των Ταμείων και αντίστοιχα όλων των παροχών προς τα κάτω.
Μείωση εντός τριών ετών της κρατικής επιχορήγησης σε Ταμεία όπως ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και προσαρμογή της στα επίπεδα του ΙΚΑ.
Περιορισμό σταδιακά των παροχών του ΟΓΑ και μεγάλη αύξηση των εισφορών των αγροτών.
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση την επόμενη βδομάδα αναμένεται στο υπουργικό συμβούλιο να δώσει το πράσινο φως για το «νέο μοντέλο», για το οποίο θα αξιοποιηθεί επικοινωνιακά και το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής.
    
Οι βασικοί άξονες του πορίσματος
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές και πληροφορίες από την 12μελή «Επιτροπή των σοφών» για το πόρισμα που συνέταξε, πλέον πηγαίνουμε σε ένα ασφαλιστικό σύστημα που χάνει και τα ελάχιστα χαρακτηριστικά της Κοινωνικής Ασφάλισης που είχαν απομείνει. Ειδικότερα:
Δεν θα υπάρχει καμία εγγύηση ούτε για την κύρια σύνταξη! Η ανυπαρξία καθορισμού του ύψους της σύνταξης, μάλιστα, δεν αφορά μόνο το τμήμα που βασίζεται στις εισφορές του ασφαλισμένου, αλλά και τη λεγόμενη βασική σύνταξη των 360 ευρώ! Και αυτό επειδή το επικρατέστερο σενάριο θέλει να διασυνδέσει την απόδοση της βασικής σύνταξης είτε με εισοδηματικά κριτήρια, είτε με το ύψος που θα έχει το τμήμα της αναλογικής σύνταξης.
Η ίδια η αναλογική σύνταξη, η οποία βασίζεται στις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου καθ' όλον τον εργασιακό του βίο, κι αυτή δεν είναι συγκεκριμένη, αφού θα υπόκειται σε έναν «νοητό υπολογισμό», ενώ θα διασυνδέεται και με το προσδόκιμο ζωής της κάθε «φουρνιάς» ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτούνται. Ετσι, όσο μεγαλύτερο είναι το προσδόκιμο ζωής, τόσο θα μικραίνει ο συντελεστής υπολογισμού των συντάξεων, διαμορφώνοντας έμμεσα έναν μηχανισμό παράτασης του εργασιακού βίου.
Οσον αφορά τη δομή των Ταμείων προκρίνονται δύο εκδοχές: Είτε η δημιουργία ενός ενιαίου υπερταμείου, όπως της επικουρικής, είτε τρία Ταμεία, μισθωτών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων.
Αδηλη παραμένει η μορφή της επικουρικής σύνταξης αν τελικά θα έχει απομείνει κάτι απ' αυτή με τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί σε βάρος της, όπως βέβαια και στα εφάπαξ, που φαίνεται και τα δύο να απορροφώνται από τη νέα δομή.
Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα και το ύψος των εισφορών στο νέο σύστημα, χωρίς όμως να αμφισβητούνται οι τρεις βασικοί παράμετροι που είναι: Η αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων, η μείωση της συμμετοχής των εργοδοτών στην περίπτωση των μισθωτών και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.
Εκτός από τις μελλοντικές συντάξεις, σε κίνδυνο βρίσκονται και αυτές που αποδίδονται σήμερα, καθώς το επικρατέστερο σενάριο προτείνει την επανεξέτασή τους σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που θα διαμορφωθούν.
    
Σε άλλες πόλεις
Κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ για αύριο, Παρασκευή, έχουν ήδη αποφασιστεί και στις παρακάτω πόλεις:
Αγρίνιο, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία
Αλεξανδρούπολη, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο
Αρτα, 7.30 μ.μ., πλατεία Κιλκίς
Δράμα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία
Λάρισα, 6.30 μ.μ, Εργατικό Κέντρο (πικετοφορία)
Ζάκυνθος, 8.30 μ.μ., Περιφέρεια
Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας
Θεσσαλονίκη, 6.30 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου
Καβάλα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία
Λέσβος, 6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο (πικετοφορία)
Ξάνθη, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία
Πάτρα, 6.30 μ.μ., πλατεία Γεωργίου
Χαλκίδα, 6.30 μ.μ., πλατεία Αγοράς (πικετοφορία)
Λιβαδειά (σήμερα Πέμπτη), 7 μ.μ., κεντρική πλατεία (πικετοφορία)
Κιλκίς, 7 μ.μ., πλατεία Ειρήνης (πικετοφορία)
Σέρρες, 8 μ.μ., ΚΕΔΗΣ (πικετοφορία)   

http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
15-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: