Τρίτη, Οκτωβρίου 13, 2015

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: ΝΕΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Καθαρή από χρέη προσπαθεί να καταστήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ η κυβέρνηση, καθώς αναμένεται «αναθέρμανση» της διαδικασίας ιδιωτικοποίησής της, προχωρώντας στη διαγραφή των χρεών της και την ανάληψή τους από το Δημόσιο, την ίδια στιγμή που επαναβεβαιώνει τη σταθερή ετήσια χρηματοδότησή της από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την ανάληψη των λεγόμενων «Υποχρεωτικών Δημόσιων Υπηρεσιών» (ΥΔΥ).

Συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο (κεφάλαιο ΣΤ') προβλέπεται η ετήσια χρηματοδότηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι 50 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2015 - 2020, για την εκτέλεση της υποχρεωτικής δημόσιας υπηρεσίας επιβατικών μεταφορών, ενώ από το 2020 και μετά, η παροχή της υποχρεωτικής υπηρεσίας θα ανατίθεται μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Με απλά λόγια, οι συντάκτες του παρόντος αισιοδοξούν πως μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί το «άνοιγμα» της εγχώριας σιδηροδρομικής αγοράς, θα υπάρχουν δηλαδή κι άλλες εταιρείες που θα παρέχουν σιδηροδρομικό μεταφορικό έργο και θα ενδιαφέρονται επίσης να αναλάβουν, έναντι αντιτίμου, τις ΥΔΥ.
Στο ίδιο κεφάλαιο αναφέρεται πως με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, διαγράφονται τα χρέη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον όμιλο ΟΣΕ, όπως επίσης και τα χρέη του ΟΣΕ προς το Δημόσιο. Επίσης, το Δημόσιο αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις και τα χρέη του ΟΣΕ έναντι της EUROFIMA (ευρωπαϊκής εταιρείας για τη χρηματοδότηση σιδηροδρομικού υλικού), καθιστάμενο «πρωτοφειλέτης και μισθωτής του οικείου τροχαίου υλικού, τα δε δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου έναντι της EUROFIMA (...) είναι ιδιωτικής φύσης».
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες ο υπουργός Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης, τα χρέη του ομίλου ΟΣΕ συνολικά φτάνουν τα 3,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. οφείλονται στην EUROFIMA από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ο Χρ. Σπίρτζης ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι η διαγραφή των χρεών αποσκοπεί στην αποφυγή επιβολής προστίμου από την Κομισιόν, η οποία θεωρεί «κρατική ενίσχυση» τα παραπάνω ποσά...  http://www.rizospastis.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
13-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: