Σάββατο, Οκτωβρίου 24, 2015

ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Ο ΠΙΟ ΒΑΡΥΣ «ΦΟΡΟΣ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Εναν βαρύ και άδικο «φόρο υγείας» πληρώνουν οι Ελληνες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.   
Πρόκειται για την ιδιωτική δαπάνη περίθαλψης, τα χρήματα δηλαδή που πληρώνουν κάθε χρόνο τα νοικοκυριά για επισκέψεις στον γιατρό, φάρμακα, εξετάσεις και νοσηλεία. Κάθε Ελληνας δαπανά ετησίως 638 ευρώ, ποσό που είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο της Ολλανδίας ή της Γαλλίας. Με τα χρήματα αυτά οι ασθενείς καλύπτουν τα ελλείμματα της δημόσιας χρηματοδότησης, τα οποία διογκώνονται στα χρόνια της κρίσης.

Επειτα από τη διολίσθηση των κρατικών δαπανών, η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη ευρωπαϊκή θέση σε ιδιωτικές πληρωμές για περίθαλψη. Η συνολική δαπάνη χωρίζεται σε τρία σκέλη: τη δαπάνη του κράτους, τη δαπάνη των Ταμείων και την ιδιωτική δαπάνη. Η ιδιωτική δαπάνη ήταν 28,4% το 2009 και εκτινάχτηκε στο 30,7% το 2013. Για πρώτη φορά ξεπερνούν τις δαπάνες του κράτους και των Ταμείων!
Σύμφωνα με τα στοιχεία των οικογενειακών προϋπολογισμών, η αυξητική τάση στις δαπάνες των νοικοκυριών για περίθαλψη συνεχίστηκε και το 2014, καθώς διέθεσαν το 7,2% του συνολικού τους εισοδήματος, έναντι 6,9% το 2013. Οι ειδικοί αναμένουν περαιτέρω αύξηση και το 2015.
Στα στοιχεία που παρέθεσε πρόσφατα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Ελλάδα φιγουράρει στην πρώτη θέση, η οποία δεν περιποιεί τιμή για το κράτος πρόνοιας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι Ελληνες συμμετέχουν με 30,7% στο συνολικό κόστος υγείας, ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ εκείνο της Σουηδίας (14,8%), της Γερμανίας (13,5%), ακόμη και της Ελβετίας (25,8%). Σε μεγάλη απόσταση βρίσκονται και οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, στις οποίες το ποσοστό ιδιωτικών δαπανών υγείας είναι στην Ιταλία 21,7% και την Ισπανία 22,1%.
Παρόμοια «συμπτώματα»
Η Πορτογαλία εμφανίζει παρόμοια «συμπτώματα» με εκείνα της Ελλάδας, καθώς οι ιδιωτικές της δαπάνες αυξήθηκαν από 23,3% το 2009 σε 28,1% το 2013, αλλά και πάλι απέχουν σημαντικά από εκείνα της χώρας μας.
Μιλώντας στο «Εθνος» ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Λυκούργος Λιαρόπουλος σημείωσε ότι η συνολική απώλεια στη χρηματοδότηση της υγείας στην Ελλάδα ανήλθε σε 7,4 δισ. ευρώ, από το 2009 έως το 2013.
Σύμφωνα με τον κ. Λιαρόπουλο, για πρώτη φορά η ιδιωτική δαπάνη υγείας ξεπερνά την κρατική και τη δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων. Το 2013 το κράτος διέθεσε για την υγεία 4,6 δισ. ευρώ, τα Ταμεία 5,4 δισ. και οι πολίτες 5,6 δισ.
Αναφερόμενος στο πού κατευθύνονται οι πληρωμές περίθαλψης, ο καθηγητής τονίζει: «Μπαίνοντας στην κρίση, η κοινή εντύπωση ήταν ότι στην υγεία γινόταν ένα ?πάρτι?, με κύρια έκφρασή του τη φαρμακευτική περίθαλψη και την παραοικονομία».
Στη φάση που βρισκόμαστε -εξηγεί- παρατηρούμε ότι και οι τρεις κατηγορίες φροντίδας (νοσοκομειακή, εξωνοσοκομειακή και φαρμακευτική) μειώθηκαν περισσότερο από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας:
«Και αν η φαρμακευτική δαπάνη δικαίως έπεσε από το πολύ υψηλό επίπεδο στο οποίο είχε φτάσει σε σχέση με άλλες χώρες, είναι πολύ ανησυχητική η μείωση στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, περίπου στο μισό.
Η δαπάνη αυτή κατευθύνεται κυρίως στην πρωτοβάθμια φροντίδα και τη δευτερογενή πρόληψη. Η μεγάλη μείωση είναι το μεγαλύτερο και πιο ανησυχητικό σημείο στην εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων της κρίσης στην υγεία του πληθυσμού».
Ο κ. Λιαρόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρηματοδότηση των κρατικών νοσοκομείων, επισημαίνοντας την αύξηση κατά 11,4% στη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ


http://www.ethnos.gr/


 ΠΡΕΖΑ TV
24-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: