Δευτέρα, Οκτωβρίου 12, 2015

GOLDMAN SACHS: ΤΟ «ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ» ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΝΤΑΒΑΔΕΣ

Η οικονομική καταστροφή, η οποία ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια με την κατάρρευση του αμερικανικού real estate έχει εισέλθει στην τρίτη φάση της, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs.
Το νέο «κύμα» της κρίσης χαρακτηρίζεται από ελεύθερη πτώση στις τιμές εμπορευμάτων, υποχώρηση της κινεζικής ανάπτυξης και άλλων αναδυόμενων οικονομιών και χαμηλό πληθωρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η τριπλή επίθεση έχει τις ρίζες της στον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η παγκόσμια οικονομία στα δύο προηγούμενα κύματα κρίσης – την τραπεζική κατάρρευση και την ευρωπαϊκή κρίση χρέους – και αποτελεί τμήμα του επονομαζόμενου υπέρ-κύκλου χρέους (debt supercycle).


Οι κεντρικές τράπεζες έσπευσαν να μειώσουν τα επιτόκια, ενθάρρυναν τον δανεισμό των καταναλωτών στις αναδυόμενες αγορές όπως αυτή της Κίνας.  
Σήμερα τα επιτόκια μοιάζουν «αναγκασμένα» να ακολουθήσουν ανοδική πορεία, οι πιστωτές οδεύουν προς την έξοδο και οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα εμπορεύματα, η μοίρα των οποίων συνδέεται άμεσα με την πορεία των αναδυόμενων αγορών.

Κατά το πρώτο κύμα της κρίσης, με την κατάρρευση του αμερικανικού real estate, τα χαμηλά επιτόκια «βοήθησαν στην αύξηση των πιστώσεων και της μόχλευσης, κυρίως στην Κίνα», σημειώνεται στην έκθεση της Goldman Sachs. Αυτή η τάση σε συνδυασμό με την προσπάθεια της Κίνας να μετεξελιχθεί αλλά και την κατάρρευση των εμπορευμάτων, μπορεί να σας δείξει την... είσοδο προς το τρίτο κύμα της κρίσης.

Σύμφωνα με την Goldman η σταθερότητα – με δεδομένο ότι οι αντίστοιχες αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται κοντά στο μηδέν – του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν θεωρείται και τόσο σίγουρη.

Καθώς οι κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες αγορές εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων, οι επενδυτές δεν θέλουν να ρισκάρουν και να επενδύσουν στις αναδυόμενες αγορές. Εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων σε αυτές και αυξάνοντας τον κόστος αυτού του δανεισμού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, κατά τους αναλυτές της Goldman, είναι ότι και οι τρεις φάσεις της κρίσης... πάσχουν από αλληλεπίδραση, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την ανάκαμψη.

Σοφ. Ζαφ.

http://www.protothema.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
12-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: