Σάββατο, Οκτωβρίου 24, 2015

NOOR ONE: ΟΙ... ΞΕΝΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΤΗΣ ΗΡΩΙΝΗΣ

Με βασανιστικά αργούς ρυθμούς και χωρίς να εισφέρονται προς το παρόν καθοριστικά στοιχεία προχωρά η δίκη των 33 κατηγορουμένων για την υπόθεση του πλοίου «Noor One» και των 2,1 τόνων ηρωίνης που εντοπίστηκαν τον Ιούνιο του 2014 στην Αθήνα.

Toυ Κώστα Ζαφειρόπουλου

Η εξονυχιστική χθεσινή εξέταση του ναυτιλιακού πράκτορα που σχετίζεται με τον ελλιμενισμό του πλοίου στην Ελευσίνα δοκίμασε τις αντοχές του δικαστηρίου λόγω της επίμονης επανάληψης των ίδιων ερωτήσεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Αλλο ήταν όμως το στοιχείο που τράβηξε το ενδιαφέρον όσων παρακολουθούν στενά την υπόθεση, στην οποία παραμένει ζητούμενο η διερεύνηση της χρηματοδότησης για την αγορά της ηρωίνης.


Νωρίς χθες το πρωί ο συνήγορος του κατηγορούμενου Γιώργου Μπουρδούβαλη (γνωστού ως Captain George στη δικογραφία), Αλέξανδρος Λυκουρέζος, προσκόμισε προχθεσινό δημοσίευμα του «Βήματος» σχετικά με παράλληλη έρευνα που διεξάγεται για τους χρηματοδότες του «Noor One».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που «εύλογα» σχολιαζόταν θετικά από πολλούς συνηγόρους υπεράσπισης εντός και εκτός της αίθουσας, «δύο αλλοδαποί επιχειρηματίες που διαμένουν σε δύο διαφορετικές πόλεις στο εξωτερικό φέρεται να έχουν κατονομαστεί, τις τελευταίες ημέρες, ως χρηματοδότες με 15 εκατομμύρια ευρώ του περιώνυμου φορτίου ηρωίνης».

Οι πληροφορίες αυτές παρουσιάζεται να έχουν δοθεί από έναν εκ των βασικών κατηγορουμένων για την υπόθεση, ο οποίος έχει δώσει ακόμη δύο «σημαντικές καταθέσεις» στις Αρχές.

Πρόκειται για καταθέσεις που φέρεται να έχουν γίνει στο πλαίσιο της εν εξελίξει ανάκρισης για την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, σχετιζομένης επίσης με το «Noor Οne».

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να δικάζονται άνθρωποι, από τη στιγμή που μπορεί να υπάρχουν στοιχεία που να τους αθωώνουν.

Η πρόεδρος δήλωσε άγνοια για το δημοσίευμα, με τον γνωστό ποινικολόγο από την πλευρά του να ζητάει να επικοινωνήσουν με την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά ώστε να έρθουν σε αυτήν τη δίκη τα στοιχεία της δικογραφίας.

Η πρόεδρος υποστήριξε ότι θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία, τονίζοντας πως έτσι κι αλλιώς θα ακολουθήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων, οι οποίοι μπορούν να προσθέσουν αυτά που έχουν να πουν.

Στον πληθυντικό

«Δύο με τρεις εβδομάδες πριν φτάσει το “Noor One” ήρθαν ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης με τον Σταύρο Λάγιο [κατηγορoύμενοι και οι δύο] στο γραφείο μου. Ο Γιαννουσάκης [εφοπλιστής] εμφανίστηκε ως ένας εκ των ναυλωτών χρησιμοποιώντας πληθυντικό αριθμό και μου είπε να κοιτάξω αν υπάρχει κενή θέση γιατί ήθελαν να επιθεωρήσουν το πλοίο και, αν κρινόταν αναγκαίο, να προχωρήσουν σε επισκευές», ανέφερε στην κατάθεσή του ο ταξιδιωτικός πράκτορας, υποστηρίζοντας ωστόσο πως δεν θυμάται ποιος εκ των δύο (ο Λάγιος ή ο Γιαννουσάκης) υπέγραψε την αίτηση ελλιμενισμού.

Ο μάρτυρας δήλωσε πως εισέπραξε συνολικά 2.800 ευρώ (από τους ίδιους) για την πληρωμή των τελών στο λιμάνι, χωρίς να κόψει απόδειξη.

Η υπεράσπιση του Γιαννουσάκη προσπάθησε να πλήξει με καταιγιστικές ερωτήσεις την αξιοπιστία του μάρτυρα, ο οποίος σε πολλά σημεία δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις.

Μετά τις πρώτες πέντε μέρες της δίκης, είναι προφανές ότι οι βασικοί κατηγορούμενοι διά των συνηγόρων τους δηλώνουν, όπως και στις καταθέσεις τους, άγνοια για το φορτίο της ηρωίνης και τη συνολική χρηματοδότησή του.

Η τακτική της υπεράσπισής τους φαίνεται να δίνει βάρος στις δραστηριότητες μόνο ως προς τη μεταφορά (λαθραίου) πετρελαίου.

Σαν να μην έφταναν, πάντως, οι αργοί ρυθμοί της δίκης, με το 18μηνο της προφυλάκισης να συμπληρώνεται στις αρχές Δεκεμβρίου, χθες υπήρξε και δίωρη διακοπή της διαδικασίας εξαιτίας τηλεφωνήματος φάρσας για τοποθέτηση βόμβας στο Εφετείο.

Η δίκη συνεχίζεται το πρωί της Δευτέρας με την εξέταση του τρίτου (από τους 12 συνολικά) μάρτυρες κατηγορητηρίου.

 http://www.efsyn.gr/arthro/oi-xenoi-hrimatodotes-toy-ploioy-tis-iroinis

ΠΡΕΖΑ TV
24-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: