Πέμπτη, Νοεμβρίου 19, 2015

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΘΡΙΑΣΙΟ»: ΧΩΡΙΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ!

Ούτε βασικές ακτινολογικές εξετάσεις δεν θα μπορούν να κάνουν όσοι ασθενείς απευθυνθούν στο Νοσοκομείο «Θριάσιο» τη μέρα της γενικής εφημερίας στις 29/11, καθώς τη μέρα εκείνη το νοσοκομείο μένει ακάλυπτο από τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Αλλά και οι υπόλοιπες γενικές εφημερίες του νοσοκομείου γίνονται με τέσσερις γιατρούς στο Ακτινολογικό Τμήμα, όσο είναι το ελάχιστο όριο για ασφαλή κάλυψη.

Σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων, από τις 10 οργανικές θέσεις γιατρών που προβλέπονται στο Ακτινολογικό Τμήμα, καλύπτονται οι 8 και αυτήν την περίοδο μόνο οι 7, λόγω άδειας μητρότητας. Επίσης, από τις 8 θέσεις των ειδικευόμενων, καλύπτονται μόλις 4. Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις στο υπόλοιπο προσωπικό του τμήματος.
Ετσι, με βάση τον προγραμματισμό, στη γενική εφημερία της Κυριακής 29/11 το Ακτινολογικό Τμήμα θα είναι κλειστό ή θα καλυφθεί με απλήρωτη εργασία του προσωπικού, ενώ 10 εσωτερικές εφημερίες αυτό το μήνα θα καλυφθούν με εφημερία ετοιμότητας (on call), δηλαδή χωρίς την παρουσία γιατρού στο Τμήμα. Τους τελευταίους, μάλιστα, μήνες η κάλυψη αρκετών εσωτερικών εφημεριών γίνεται με υπέρβαση του ορίου εφημεριών.
Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου (και όχι μόνο) που απευθύνονται στο νοσοκομείο ταλαιπωρούνται από τη μεγάλη αναμονή, αναγκάζονται να πληρώνουν, ενώ το προσωπικό του νοσοκομείου εργάζεται ιδιαίτερα εντατικά.
Στοιχεία των γιατρών του Τμήματος δίνουν μια ενδεικτική εικόνα: Το 2014 έγιναν 16.517 αξονικές τομογραφίες και 34.292 υπερηχοτομογραφήματα και έγχρωμα Doppler. Το 2013 έγιναν 15.040 αξονικές και 27.322 υπερηχοτομογραφήματα και έγχρωμα Doppler. Το 2012 έγιναν 12.871 αξονικές και 23.210 υπερηχοτομογραφήματα και έγχρωμα Doppler. Στα στοιχεία αυτά δεν έχουν συμπεριληφθεί τα υπόλοιπα τμήματα του Ακτινολογικού, όπως Κλασική Ακτινολογία, Μαστογραφίες, Μέτρηση οστικής πυκνότητας, βιοψίες - παρακεντήσεις.
Οι αυξημένες ανάγκες, σε συνδυασμό με την έλλειψη της απαιτούμενης τεχνολογικής υποστήριξης, αλλά και την έλλειψη γραμματειακής υποστήριξης, έχουν ως αποτέλεσμα και την καθυστέρηση στη γνωμάτευση των αξονικών τομογραφιών. Ετσι, πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να πληρώσουν αδρά στα απογευματινά ιατρεία του νοσοκομείου, καθώς η αναμονή για τις παραπάνω εξετάσεις είναι μεγάλη και υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης της υγείας τους αν δεν γίνει έγκαιρη διάγνωση.
Τα παραπάνω στοιχεία αναπαράγει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), σημειώνοντας πως τα Απογευματινά Ιατρεία στο Ακτινολογικό Τμήμα από το Φλεβάρη του 2015 «έχουν αποσυμφορήσει την αναμονή για τα πρωινά εξωτερικά ιατρεία και έχουν συμβάλει στην ομαλότερη διεκπεραίωση του πρωινού προγράμματος».
Την επιχειρηματική λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου, το γεγονός δηλαδή ότι οι ασθενείς που βρίσκονται σε ανάγκη πληρώνουν για να κάνουν τις εξετάσεις τους και όσοι δεν έχουν να πληρώσουν περιμένουν στις λίστες αναμονής, ο ΙΣΑ το αντιμετωπίζει ως ένα θετικό γεγονός, που έχει αποσυμφορήσει την αναμονή! Τέτοια επιχειρήματα, χωρίς καμιά αμφιβολία, είναι βούτυρο στο ψωμί της λογικής του «ό,τι πληρώνεις παίρνεις» και στην Υγεία...    http://www.rizospastis.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
19-11-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: