Τρίτη, Νοεμβρίου 24, 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ: ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑ «ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ» ΚΑΙ «ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ»

Πρωτοβουλίες για την επίτευξη «εθνικής συνεννόησης», συνεννόησης δηλαδή του κομμάτων του κεφαλαίου πάνω στα μείζονα προτάγματά του, ώστε από κοινού να εκβιάσουν και τη λαϊκή συναίνεση στα μέτρα που τον τσακίζουν, προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός, με συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής».
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρει ότι σκοπεύει να απευθύνει πρόσκληση «εθνικού διαλόγου» σε κόμματα και φορείς για το Ασφαλιστικό, την Παιδεία, τη συνταγματική αναθεώρηση και το Προσφυγικό, αλλά ουσιαστικά στρώνει το έδαφος για μια ευρύτερη ατζέντα «συνεννόησης» που σχετίζεται με το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, ενδέχεται, στο βαθμό που βρει ανταπόκριση, να πυροδοτήσει νέες διεργασίες στο υπό αναμόρφωση αστικό πολιτικό σύστημα, καθώς δίνουν και παίρνουν οι φήμες περί διεύρυνσης της κυβέρνησης.
«Σε όλες τις μείζονες μεταρρυθμίσεις που η επίδρασή τους υπερβαίνει τα όρια μιας τετραετούς διακυβέρνησης, θέλουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια για την ανταλλαγή απόψεων, τη σύνθεση και τη συνεννόηση με όλες τις δημοκρατικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις», αναφέρει ο Αλ. Τσίπρας και προαναγγέλλει ότι «στα μεγάλα ανοιχτά εθνικά θέματα αλλά και στα καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής ζητήματα θα δρομολογήσουμε εθνικό διάλογο».

«Θα προχωρήσουμε έτσι κι αλλιώς...»
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την έκβαση των πρωτοβουλιών αυτών, διαμηνύει στην αστική τάξη την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να περάσει τα μέτρα που έχει ανάγκη, διαβεβαιώνοντάς την ότι «οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία» θα προχωρήσουν από την κυβέρνησή του«έτσι και αλλιώς», αλλά θα ήταν «ευχής έργο» να προχωρήσουν με την «ευρύτερη δυνατή σύνθεση και διάλογο».
Οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές ρίχτηκαν από τον πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει «μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση» στα μείζονος σημασίας, για το κεφάλαιο, ζητήματα, πυροδοτώντας μια σεναριολογία περί διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος ή και οικουμενικής κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, ο καθείς μπορεί εκ των προτέρων να αντιληφθεί το αποτέλεσμα ενός διαλόγου π.χ. για το Ασφαλιστικό, ανάμεσα στα κόμματα που έχουν συνδέσει τη διακυβέρνησή τους με αντιασφαλιστικές ανατροπές, υπηρετώντας την πάγια ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων για μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους»...
Απ' την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, με αφορμή τη μείωση των κυβερνητικών βουλευτών στους 153, αποκλείει το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο άλλων κυβερνητικών συνεργασιών. «Δεν χρειάζεται ούτε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ούτε οικουμενική. Πιστεύω, όμως, ότι θα υπάρξουν βουλευτές, οι οποίοι θα αντιληφθούν πως αυτή η κυβέρνηση επιτελεί εθνικό έργο και θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση» δήλωσε στην εφημερίδα «Real News».
Ο δε γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, σε συνέντευξή του στην «Ημερησία», αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασιών, λέγοντας ότι αν και τώρα «δεν συντρέχουν λόγοι κυβερνητικής συνεργασίας», εντούτοις «τα κόμματα που αποκαλούνται προοδευτικά θα πρέπει να αποφασίσουν αν βρίσκονται στην ουρά της ΝΔ και των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ευρώπη ή εάν θα συμβάλλουν ώστε να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια».
    


http://www.rizospastis.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
24-11-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: