Στον αντιλαϊκό πυρήνα του μνημονίου περνάνε πλέον τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Την ίδια ώρα, τα «προαπαιτούμενα» της τρέχουσας περιόδου ολοκληρώνονται και με τις «εκκρεμότητες» που αφορούν σε ζητήματα ενδοκαπιταλιστικής διαπάλης, τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ. Αυτά αφορούν στη συμφωνία για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, με πρώτο βήμα την έναρξη των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας, την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τα ζητήματα της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και τη συγκρότηση του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
Την ικανοποίηση για τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις εντός της βδομάδας εξέφρασε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση του Γιούρογκρουπ. Οπως ανέφερε, η «Ομάδα Εργασίας» (Euro Working Group) θα συνεδριάσει το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης βδομάδας, για να αποτιμήσει την υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα και συγκεκριμένα με τη διοίκηση των τραπεζών. Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει το ΔΣ του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να αποφασίσει την αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ - ή μέρος αυτών, ανάλογα με τις ανάγκες - που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο επίτροπος της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, τόνισε από την πλευρά του ότι η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι πολύ ικανοποιητική και ότι η μεγάλη πλειονότητα από τις προαπαιτούμενες δράσεις έχει ήδη εκπληρωθεί. Σε ό,τι αφορά «υποχρεώσεις» που απομένουν τόνισε ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες», επισημαίνοντας ότι οι σημαντικότερες από αυτές αφορούν στα «κόκκινα» δάνεια. «Πρέπει να βρεθούν λύσεις που να προστατεύουν τους πλέον ευάλωτους οικονομικώς πολίτες, αλλά και που να αποτρέπουν καταχρήσεις από όσους έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τα δάνειά τους και δεν το πράττουν», δήλωσε.
«Είμαστε θύματα της επιτυχίας μας», λέει η συγκυβέρνηση...
Αποκαλυπτική ως προς το χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης που διενεργείται για λογαριασμό του κεφαλαίου είναι και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου: «Η ανακεφαλαιοποίηση πηγαίνει γρηγορότερα απ' όσο περιμέναμε και υπό αυτή την έννοια είμαστε θύματα της επιτυχίας μας, καθώς οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν νωρίτερα και έτσι κάποια θέματα που θα λύναμε αργότερα θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε τώρα»...
Στη δε ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ, αναφέρεται ότι αυτό «κάλεσε τις ελληνικές αρχές να οριστικοποιήσουν μέσα στην εβδομάδα τα μέτρα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και τη νομοθεσία που συμφωνήθηκε για την πρώτη ομάδα προαπαιτούμενων δράσεων. Αυτό θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον ESM και τη μεταφορά πόρων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα».
Χαρακτηριστική είναι και η άτυπη ενημέρωση από την πλευρά της συγκυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ «επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος». Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, με ατζέντα τις εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση, αλλά και το Προσφυγικό.
Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας
Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία, σύμφωνα με πληροφορίες, ο «έντιμος συμβιβασμός» μεταξύ συγκυβέρνησης και «εταίρων» περιλαμβάνει:
-- Πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών για όλα τα νέα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, που θα χορηγούνται από τη δημοσίευση του νόμου και στο εξής.
-- Σταδιακή μείωση των προβλεπόμενων κριτηρίων προστασίας για όλα τα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια. Σε πρώτη φάση, το εισοδηματικό κριτήριο καρατομείται στα επίπεδα των 18.000 ευρώ, και το περιουσιακό κριτήριο «προστασίας» στο εύρος των 150.000 - 160.000 ευρώ.
-- Μπαίνει πλαφόν στο ετήσιο όριο των κατ' έτος πλειστηριασμών που θα διενεργούνται από τις τράπεζες, ή όποιον άλλο «επενδυτή» εξαγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια. Πρόκειται για ρυθμίσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των τραπεζών. Από τη μια πλευρά, με το σχετικά «περιορισμένο» αριθμό των κατά έτος πλειστηριασμών, αποφεύγονται οι αναταράξεις και η παραπέρα κατρακύλα των τιμών στην αγορά της κατοικίας. Από την άλλη, σε συνδυασμό και με τις άλλες υπό διαμόρφωση διατάξεις, εντείνονται οι εκβιασμοί απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου να κόψουν ακόμη και τις πιο στοιχειώδεις δαπάνες, προκειμένου να ξεπληρώνουν τις τράπεζες.
Φαρμακοβιομηχανία
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκυβέρνηση δέχεται να άρει όλες τις εξαιρέσεις σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση φαρμάκων εκτός πατέντας προστασίας και των γενοσήμων κάτω από μια ορισμένη τιμή. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι το νέο καθεστώς ισχύσει σε βάθος διετίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, χτεσινή σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας και άλλων κυβερνητικών παραγόντων με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας είχε ως αντικείμενο την «ειλημμένη κυβερνητική απόφαση για έναρξη οργανωμένου διαλόγου με τους φορείς του κλάδου με σκοπό την ενίσχυση των προοπτικών της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας». Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, «αποφασίστηκε η εκπόνηση συνολικής μελέτης για τις προκλήσεις και τις δυνατότητες του κλάδου, με στόχο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να συνεχίσει να παράγει με ανταγωνιστικούς όρους, επενδύοντας σε έρευνα/καινοτομία και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας».
Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων
Προσερχόμενος στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε τόνισε: «Η Ελλάδα συμφώνησε τον Ιούλιο να δημιουργήσει ένα ταμείο για να εισπράξει τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και έπρεπε να παράσχει ένα περίγραμμα του ταμείου μέσα στον Οκτώβριο. Αυτό δεν έχει συμβεί, αλλά πρέπει να γίνει επειδή η βελτίωση της διακυβέρνησης των ελληνικών τραπεζών συνδέεται με αυτό».
Πρόκειται για τη συγκρότηση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, όπου και θα συγκεντρωθεί κρατική περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στο νέο ταμείο θα περάσει και η κρατική συμμετοχή στα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο Π. Μοσκοβισί και ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφεραν μετά το Γιούρογκρουπ ότι υπάρχει ελληνική πρόταση για το «υπερταμείο», αλλά «βρίσκεται στα χέρια των θεσμών, δεν έχει δοθεί στους υπουργούς και η δουλειά πάνω στο θέμα συνεχίζεται»...
Με φόντο την «εμβάθυνση της ΟΝΕ»
Την ίδια στιγμή, η χτεσινή ατζέντα του Γιούρογκρουπ, εκτός από την πορεία του «ελληνικού προγράμματος» και τη συζήτηση των «προγραμμάτων εποπτείας» σε Ισπανία και Πορτογαλία, μετά την τυπική λήξη των εκεί προγραμμάτων προσαρμογής, περιλάμβανε και μια σειρά άλλα ζητήματα, άμεσα συνδεδεμένα με την ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη για το μέλλον της Ευρωζώνης και της ΕΕ.
Εμβάθυνση ΟΝΕ: Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ζήτημα της ενιαίας εκπροσώπησης του Γιούρογκρουπ στο πλαίσιο του ΔΝΤ. Πρόκειται για την επιχείρηση αναβάθμισης της θέσης του στις αποφάσεις του ιμπεριαλιστικού κέντρου, όπου τον πρώτο λόγο έχει η πλευρά των ΗΠΑ.
Φθινοπωρινές Προβλέψεις: Η ανακοίνωση των προβλέψεων της Κομισιόν την περασμένη βδομάδα, αλλά και η συζήτηση επ' αυτών στο Γιούρογκρουπ και το ΕΚΟΦΙΝ, αποτελεί τμήμα της διαδικασίας του «Ευρωπαϊκού εξαμήνου», των ενισχυμένων μέτρων ελέγχου και δημοσιονομικής εποπτείας. Στην επόμενη περίοδο, θα ακολουθήσει η έκθεση της Κομισιόν με τις ειδικές συστάσεις ανά χώρα.
Τραπεζική ένωση: Το επόμενο βήμα αποτελεί η παρουσίαση νομοθετικής πρότασης της Κομισιόν, σχετικά με το ευρωπαϊκό σύστημα Ασφάλισης της εγγύησης των καταθέσεων, ώστε να δημιουργηθεί ένα «πιο ευρωπαϊκό σύστημα», αποσυνδεδεμένο από τα «δημόσια ταμεία» των κρατών - μελών. Πρόκειται για μια ακόμη επιχείρηση συμβιβασμού γύρω από τις ενδοαστικές αντιθέσεις που αφορούν στον επιμερισμό της χασούρας.
ΔΕΗ
Στρώνουν το δρόμο για νέα επίθεση... με όχημα τους «μπαταχτσήδες»
Για εντολή που έχει δοθεί για διακοπή ηλεκτροδότησης σε 100.000 καταναλωτές τις αμέσως επόμενες μέρες, εξαιτίας ανεξόφλητων λογαριασμών, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γ. Αδαμίδης, υποστηρίζοντας ότι ο εν λόγω αριθμός δεν αφορά νοικοκυριά που αδυνατούν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους, αλλά «κακοπληρωτές» και «συστηματικούς μπαταχτσήδες».
Στην πραγματικότητα, βέβαια, κι ενώ οι ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ φτάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ, στο φόντο της διαδικασίας «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας και με μεγάλο μέρος των οφειλών να αφορά βιομηχανίες και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, το σίγουρο είναι ότι ετοιμάζεται το έδαφος για ένταση των εκβιασμών για διακοπή ρεύματος σε εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.
Χαρακτηριστικό για τα διάφορα προσχήματα που θα χρησιμοποιηθούν, είναι και η αναφορά του Γ. Αδαμίδη ότι, αν η ΔΕΗ δεν προχωρήσει στις διακοπές ηλεκτροδότησης που «τρέχει» τώρα, θα αναγκαστεί να αυξήσει τα τιμολόγια. Η αλήθεια, βέβαια, σε ό,τι αφορά τις λαϊκές οικογένειες, είναι ότι οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος όλα τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τη συνολικότερη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, είναι αυτή που φέρνει μεγάλα τμήματα του λαού να μην μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος και όχι το αντίστροφο. Πόσο μάλλον που όλα τα παραπάνω συνδυάζονται, από την άλλη, με αλλεπάλληλες προσφορές και μειώσεις τιμολογίων της ΔΕΗ προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τη λεγόμενη «ενεργοβόρο» βιομηχανία, με κριτήριο την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της.
Κατά τ' άλλα, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κατήγγειλε πως σήμερα υπάρχουν καταναλωτές - ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών και επιχειρήσεων που άφηναν απλήρωτους λογαριασμούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά εξαιτίας «άνωθεν πολιτικών παρεμβάσεων» η ΔΕΗ αδυνατούσε να τους διακόψει την ηλεκτροδότηση. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών, που όταν η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα, εκείνοι στη συνέχεια υπέγραψαν συμβόλαια με άλλες ιδιωτικές εταιρείες - παρόχους και ηλεκτροδοτούνται κανονικά χωρίς να πληρώσουν το προηγούμενο χρέος, εκμεταλλευόμενοι το λεγόμενο «άνοιγμα» της αγοράς ηλεκτρισμού, με το συνολικό ποσό τέτοιων περιπτώσεων να ανέρχεται σήμερα στα 400 και πλέον εκατομμύρια ευρώ.
http://www.rizospastis.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
10-11-2015
Την ικανοποίηση για τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις εντός της βδομάδας εξέφρασε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση του Γιούρογκρουπ. Οπως ανέφερε, η «Ομάδα Εργασίας» (Euro Working Group) θα συνεδριάσει το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης βδομάδας, για να αποτιμήσει την υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα και συγκεκριμένα με τη διοίκηση των τραπεζών. Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει το ΔΣ του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να αποφασίσει την αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ - ή μέρος αυτών, ανάλογα με τις ανάγκες - που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο επίτροπος της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, τόνισε από την πλευρά του ότι η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι πολύ ικανοποιητική και ότι η μεγάλη πλειονότητα από τις προαπαιτούμενες δράσεις έχει ήδη εκπληρωθεί. Σε ό,τι αφορά «υποχρεώσεις» που απομένουν τόνισε ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες», επισημαίνοντας ότι οι σημαντικότερες από αυτές αφορούν στα «κόκκινα» δάνεια. «Πρέπει να βρεθούν λύσεις που να προστατεύουν τους πλέον ευάλωτους οικονομικώς πολίτες, αλλά και που να αποτρέπουν καταχρήσεις από όσους έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τα δάνειά τους και δεν το πράττουν», δήλωσε.
«Είμαστε θύματα της επιτυχίας μας», λέει η συγκυβέρνηση...
Αποκαλυπτική ως προς το χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης που διενεργείται για λογαριασμό του κεφαλαίου είναι και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου: «Η ανακεφαλαιοποίηση πηγαίνει γρηγορότερα απ' όσο περιμέναμε και υπό αυτή την έννοια είμαστε θύματα της επιτυχίας μας, καθώς οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν νωρίτερα και έτσι κάποια θέματα που θα λύναμε αργότερα θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε τώρα»...
Στη δε ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ, αναφέρεται ότι αυτό «κάλεσε τις ελληνικές αρχές να οριστικοποιήσουν μέσα στην εβδομάδα τα μέτρα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και τη νομοθεσία που συμφωνήθηκε για την πρώτη ομάδα προαπαιτούμενων δράσεων. Αυτό θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον ESM και τη μεταφορά πόρων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα».
Χαρακτηριστική είναι και η άτυπη ενημέρωση από την πλευρά της συγκυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ «επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος». Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, με ατζέντα τις εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση, αλλά και το Προσφυγικό.
Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας
Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία, σύμφωνα με πληροφορίες, ο «έντιμος συμβιβασμός» μεταξύ συγκυβέρνησης και «εταίρων» περιλαμβάνει:
-- Πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών για όλα τα νέα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, που θα χορηγούνται από τη δημοσίευση του νόμου και στο εξής.
-- Σταδιακή μείωση των προβλεπόμενων κριτηρίων προστασίας για όλα τα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια. Σε πρώτη φάση, το εισοδηματικό κριτήριο καρατομείται στα επίπεδα των 18.000 ευρώ, και το περιουσιακό κριτήριο «προστασίας» στο εύρος των 150.000 - 160.000 ευρώ.
-- Μπαίνει πλαφόν στο ετήσιο όριο των κατ' έτος πλειστηριασμών που θα διενεργούνται από τις τράπεζες, ή όποιον άλλο «επενδυτή» εξαγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια. Πρόκειται για ρυθμίσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των τραπεζών. Από τη μια πλευρά, με το σχετικά «περιορισμένο» αριθμό των κατά έτος πλειστηριασμών, αποφεύγονται οι αναταράξεις και η παραπέρα κατρακύλα των τιμών στην αγορά της κατοικίας. Από την άλλη, σε συνδυασμό και με τις άλλες υπό διαμόρφωση διατάξεις, εντείνονται οι εκβιασμοί απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου να κόψουν ακόμη και τις πιο στοιχειώδεις δαπάνες, προκειμένου να ξεπληρώνουν τις τράπεζες.
Φαρμακοβιομηχανία
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκυβέρνηση δέχεται να άρει όλες τις εξαιρέσεις σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση φαρμάκων εκτός πατέντας προστασίας και των γενοσήμων κάτω από μια ορισμένη τιμή. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι το νέο καθεστώς ισχύσει σε βάθος διετίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, χτεσινή σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας και άλλων κυβερνητικών παραγόντων με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας είχε ως αντικείμενο την «ειλημμένη κυβερνητική απόφαση για έναρξη οργανωμένου διαλόγου με τους φορείς του κλάδου με σκοπό την ενίσχυση των προοπτικών της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας». Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, «αποφασίστηκε η εκπόνηση συνολικής μελέτης για τις προκλήσεις και τις δυνατότητες του κλάδου, με στόχο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να συνεχίσει να παράγει με ανταγωνιστικούς όρους, επενδύοντας σε έρευνα/καινοτομία και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας».
Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων
Προσερχόμενος στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε τόνισε: «Η Ελλάδα συμφώνησε τον Ιούλιο να δημιουργήσει ένα ταμείο για να εισπράξει τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και έπρεπε να παράσχει ένα περίγραμμα του ταμείου μέσα στον Οκτώβριο. Αυτό δεν έχει συμβεί, αλλά πρέπει να γίνει επειδή η βελτίωση της διακυβέρνησης των ελληνικών τραπεζών συνδέεται με αυτό».
Πρόκειται για τη συγκρότηση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, όπου και θα συγκεντρωθεί κρατική περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στο νέο ταμείο θα περάσει και η κρατική συμμετοχή στα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο Π. Μοσκοβισί και ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφεραν μετά το Γιούρογκρουπ ότι υπάρχει ελληνική πρόταση για το «υπερταμείο», αλλά «βρίσκεται στα χέρια των θεσμών, δεν έχει δοθεί στους υπουργούς και η δουλειά πάνω στο θέμα συνεχίζεται»...
Με φόντο την «εμβάθυνση της ΟΝΕ»
Την ίδια στιγμή, η χτεσινή ατζέντα του Γιούρογκρουπ, εκτός από την πορεία του «ελληνικού προγράμματος» και τη συζήτηση των «προγραμμάτων εποπτείας» σε Ισπανία και Πορτογαλία, μετά την τυπική λήξη των εκεί προγραμμάτων προσαρμογής, περιλάμβανε και μια σειρά άλλα ζητήματα, άμεσα συνδεδεμένα με την ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη για το μέλλον της Ευρωζώνης και της ΕΕ.
Εμβάθυνση ΟΝΕ: Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ζήτημα της ενιαίας εκπροσώπησης του Γιούρογκρουπ στο πλαίσιο του ΔΝΤ. Πρόκειται για την επιχείρηση αναβάθμισης της θέσης του στις αποφάσεις του ιμπεριαλιστικού κέντρου, όπου τον πρώτο λόγο έχει η πλευρά των ΗΠΑ.
Φθινοπωρινές Προβλέψεις: Η ανακοίνωση των προβλέψεων της Κομισιόν την περασμένη βδομάδα, αλλά και η συζήτηση επ' αυτών στο Γιούρογκρουπ και το ΕΚΟΦΙΝ, αποτελεί τμήμα της διαδικασίας του «Ευρωπαϊκού εξαμήνου», των ενισχυμένων μέτρων ελέγχου και δημοσιονομικής εποπτείας. Στην επόμενη περίοδο, θα ακολουθήσει η έκθεση της Κομισιόν με τις ειδικές συστάσεις ανά χώρα.
Τραπεζική ένωση: Το επόμενο βήμα αποτελεί η παρουσίαση νομοθετικής πρότασης της Κομισιόν, σχετικά με το ευρωπαϊκό σύστημα Ασφάλισης της εγγύησης των καταθέσεων, ώστε να δημιουργηθεί ένα «πιο ευρωπαϊκό σύστημα», αποσυνδεδεμένο από τα «δημόσια ταμεία» των κρατών - μελών. Πρόκειται για μια ακόμη επιχείρηση συμβιβασμού γύρω από τις ενδοαστικές αντιθέσεις που αφορούν στον επιμερισμό της χασούρας.
ΔΕΗ
Στρώνουν το δρόμο για νέα επίθεση... με όχημα τους «μπαταχτσήδες»
Για εντολή που έχει δοθεί για διακοπή ηλεκτροδότησης σε 100.000 καταναλωτές τις αμέσως επόμενες μέρες, εξαιτίας ανεξόφλητων λογαριασμών, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γ. Αδαμίδης, υποστηρίζοντας ότι ο εν λόγω αριθμός δεν αφορά νοικοκυριά που αδυνατούν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους, αλλά «κακοπληρωτές» και «συστηματικούς μπαταχτσήδες».
Στην πραγματικότητα, βέβαια, κι ενώ οι ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ φτάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ, στο φόντο της διαδικασίας «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας και με μεγάλο μέρος των οφειλών να αφορά βιομηχανίες και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, το σίγουρο είναι ότι ετοιμάζεται το έδαφος για ένταση των εκβιασμών για διακοπή ρεύματος σε εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.
Χαρακτηριστικό για τα διάφορα προσχήματα που θα χρησιμοποιηθούν, είναι και η αναφορά του Γ. Αδαμίδη ότι, αν η ΔΕΗ δεν προχωρήσει στις διακοπές ηλεκτροδότησης που «τρέχει» τώρα, θα αναγκαστεί να αυξήσει τα τιμολόγια. Η αλήθεια, βέβαια, σε ό,τι αφορά τις λαϊκές οικογένειες, είναι ότι οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος όλα τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τη συνολικότερη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, είναι αυτή που φέρνει μεγάλα τμήματα του λαού να μην μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος και όχι το αντίστροφο. Πόσο μάλλον που όλα τα παραπάνω συνδυάζονται, από την άλλη, με αλλεπάλληλες προσφορές και μειώσεις τιμολογίων της ΔΕΗ προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τη λεγόμενη «ενεργοβόρο» βιομηχανία, με κριτήριο την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της.
Κατά τ' άλλα, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κατήγγειλε πως σήμερα υπάρχουν καταναλωτές - ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών και επιχειρήσεων που άφηναν απλήρωτους λογαριασμούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά εξαιτίας «άνωθεν πολιτικών παρεμβάσεων» η ΔΕΗ αδυνατούσε να τους διακόψει την ηλεκτροδότηση. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών, που όταν η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα, εκείνοι στη συνέχεια υπέγραψαν συμβόλαια με άλλες ιδιωτικές εταιρείες - παρόχους και ηλεκτροδοτούνται κανονικά χωρίς να πληρώσουν το προηγούμενο χρέος, εκμεταλλευόμενοι το λεγόμενο «άνοιγμα» της αγοράς ηλεκτρισμού, με το συνολικό ποσό τέτοιων περιπτώσεων να ανέρχεται σήμερα στα 400 και πλέον εκατομμύρια ευρώ.
http://www.rizospastis.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
10-11-2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου