Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2015

Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Γαλλική επανάσταση έχει ξεσπάσει με αφορμή τη διάταξη του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα που αλλάζει ριζικά τον χαρακτήρα της έκτασης των 650 στρεμμάτων στα πρώην Λιπάσματα Δραπετσώνας, προκειμένου η περιοχή να πάρει τον δρόμο της ανάπλασης.

Δέσμευση που είχε αναλάβει προεκλογικά ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στο Κερατσίνι, υπό την πίεση και της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος είχε εξαπολύσει σταυροφορία για την απόδοση της έκτασης στην τοπική κοινωνία. 

Στο τελευταίο επεισόδιο του πολύκροτου σίριαλ της Δραπετσώνας, η επίμαχη ρύθμιση που συζητείται στη Βουλή ακυρώνει κάθε μελλοντική βιομηχανική επένδυση ή επέκταση των εγκαταστάσεων που διαθέτουν στην περιοχή οι σημερινοί ιδιοκτήτες της, δηλαδή η Εθνική Τράπεζα (254 στρ.), η γαλλική Lafarge (117 στρ.) και η Aegean Oil του ομίλου Μελισσανίδη (82 στρ.).


Αφενός γιατί αλλάζει τις χρήσεις γης και από βιομηχανικές τις μετατρέπει σε πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και εκπαίδευσης, αφετέρου γιατί μειώνει δραστικά, από 0,6% σε 0,15%, τους συντελεστές δόμησης, με στόχο την υλοποίηση της εξαγγελίας Τσίπρα.

Υπάρχει ωστόσο μια μικρή λεπτομέρεια. Η έκταση δεν ανήκει κατά πλειοψηφία στο Δημόσιο -όπως η παράκτια ζώνη της Δραπετσώνας που ανήκε στον ΟΛΠ και εξαιρέθηκε από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού- αλλά σε ιδιώτες, για τους οποίους δεν προβλέπεται κάποιου είδους αποζημίωση. Εδικά για την Εθνική Τράπεζα η έκταση έχει αποτιμηθεί προς 100 εκατ. ευρώ στα βιβλία της και η ανατροπή αυτή αποτελεί επιπλέον αγκάθι στον δρόμο της ανακεφαλαιοποίησής της. 

Ηδη, η πρόεδρος της ΕΤΕ Λούκα Κατσέλη πιέζει έντονα τον συντάκτη της ρύθμισης υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη να την αλλάξει, δηλαδή να συμπεριλάβει και βιομηχανικές χρήσεις.

Μπροστάρης στις αντιδράσεις που προς το παρόν κινούνται παρασκηνιακά είναι ο όμιλος Lafarge. Κι αυτό καθώς η ρύθμιση ακυρώνει κάθε βιομηχανική επένδυση στο σημαντικότερο από άποψη γεωγραφικής θέσης και πωλήσεων Κέντρο Διανομής Τσιμέντου Δραπετσώνας της ελληνικής θυγατρικής της ΑΓΕΤ. 

Διόλου τυχαία η αντίδραση των Γάλλων, καθώς ο τζίρος του εν λόγω Κέντρου Διανομής αντιπροσωπεύει το 30% των συνολικών πωλήσεων της ΑΓΕΤ εντός της Ελλάδας, δίνοντας και δουλειά στη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», για το θέμα έχει ενημερωθεί η γαλλική πρεσβεία που μετέφερε ήδη τη δυσαρέσκειά της στην ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα ο όμιλος Lafarge έκανε παρέμβαση στη γαλλική κυβέρνηση, με πρόθεση το ζήτημα να φτάσει ακόμη και στο επίπεδο του γραφείου του προέδρου Ολαντ.

«Δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση, από τη μια, να καλεί τις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα και, από την άλλη, να ακυρώνει με το έτσι θέλω τις υφιστάμενες γαλλικές επενδύσεις. Διότι πρόκειται για ευθεία παρέμβαση στην ιδιοκτησία μας όταν μας απαγορεύεται να κάνουμε την παραμικρή επέκταση ή επένδυση, παρά μόνο πάρκα και παιδικές χαρές» λέει στα «ΝΕΑ» πηγή της ΑΓΕΤ.

Αυτό που εννοούν οι κύκλοι της ΑΓΕΤ είναι ότι προκειμένου να «απελευθερωθεί» η έκταση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και να αναπλαστεί έτσι όπως περιγράφει το νομοσχέδιο, θα πρέπει πρώτα να αποζημιωθούν όλοι οι προαναφερόμενοι ιδιοκτήτες.

Ούτως ή άλλως οι Γάλλοι, που προειδοποιούν με αγωγές, έχουν ενημερώσει ήδη βουλευτές από όλα τα κόμματα και ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη διάταξη. Οπως άλλωστε λένε, υπάρχει έτοιμο σχέδιο από Εθνική Τράπεζα και ΑΓΕΤ για την ανάπτυξη της περιοχής, που προβλέπει τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων αλλά με τη συνέχιση της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Γιώργος Φιντικάκης  in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
3-11-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: