Τετάρτη, Νοεμβρίου 25, 2015

ΒΑΛΣ ΣΕ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΛΛΗΡΗΜΑ: ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ...ΛΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ"

Σκληρή γραμμή, και ειδικά σε αναφορά με το προσφυγικό, κράτησε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς παρουσιάζοντας την στάση του Παρισιού μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι: Ο έλεγχος των συνόρων της Ευρώπης θα καθορίσει το μέλλον της ΕΕ -«αν δεν το κάνουμε, ο κόσμος θα πει "τέλος με την Ευρώπη"». Η Γαλλία δεν μπορεί να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από όσους συμφώνησε, είπε, ενώ υπερασπίστηκε τους πολεμικούς τόνους στη γαλλική πρωτεύουσα.

Μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων από διάφορες ευρωπαϊκές εφημερίδες (μεταξύ των οποίων τη γερμανική Sueddeutsche, την ιταλική Repubblica, την ισπανική Pais και τον βρετανικό Guardian), ο Βαλς είπε: «Για εμένα είναι σαφές, βρισκόμαστε σε πόλεμο». Για «πόλεμο» είχε χρησιμοποιήσει και ο ίδιος και ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ μετά τις επιθέσεις.


«Αν είχαμε αρνηθεί να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη "πόλεμος", θα ήταν μία μορφή άρνησης της πραγματικότητας» είπε ο Βαλς, συμπληρώνοντας πως συνειδητοποιεί ότι η λέξη είχε αποφευχθεί νωρίτερα επειδή την χρήση αυτή της λέξης επιδίωκαν οι τρομοκράτες.

Η απειλή, είπε χαρακτηριστικά, δεν περιορίζεται στη Γαλλία, αλλά και υφίσταται «και για τη Γερμανία και την Ιταλία».

Όσον αφορά το προσφυγικό, ο Βάλς είπε πως «δεν μπορούμε δεχθούμε περισσότερους πρόσφυγες, αυτό είναι αδύνατον», σύμφωνα με την γερμανική Sueddeutsche. «Το αν θα ελέγξουμε τα σύνορα της Ευρώπης θα καθορίσει το μέλλον της» είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως στην αντίθετη περίπτωση «ο κόσμος θα πει "τέλος με την Ευρώπη"». 

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την ανταλλαγή στοιχείων επιβατών και αυστηρότερο έλεγχο στο εμπόριο όπλων. 

Όσον αφορά την στάση της γερμανικής καγκελαρίας στο προσφυγικό, ο Βαλς απέφυγε να ασκήσει ανοικτή κριτική: «Η Γερμανία έκανε μία επιλογή που την τιμά» είπε, σημειώνοντας όμως ότι το Παρίσι εξεπλάγη. «Δεν ήταν η Γαλλία που είπε "ελάτε"» είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρωθυπουργός.   in.gr

ΠΡΕΖΑ TV 
25-11-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: