Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ «ΣΠΑΣΟΥΝ» ΣΤΑ ΔΥΟ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Με τα 2δισ ευρώ της πρώτης υποδόσης στην μια τσέπη και το προσχέδιο του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων δράσεων στην άλλη, θέλει να βγει από τη σημερινή (Δευτέρα) συνεδρίαση του Eurogroup o υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μετά και το μήνυμα μέσω του twitter του προέδρου του Eurogoup Γερούν Ντάισλεμπλουμ ότι «η εντατική εργασία σε όλα τα επίπεδα απέδωσε», ο κύκλος του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων έκλεισε και επίσημα και πλέον η κυβέρνηση καλείται να οριστικοποιήσει το περιεχόμενο του δεύτερου και όπως όλα δείχνουν πιο σκληρού πακέτου.


Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, συνεχίστηκε στο πλαίσιο του Euro Wokring Group και πλέον οι υπουργοί Οικονομικών περιμένουν να ακούσουν τις προθέσεις της Αθήνας και στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η κυβέρνηση είναι φανερό ότι επιδιώκει να κερδίσει χρόνο τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με το Ασφαλιστικό, καθώς γνωρίζει ότι το πακέτο είναι ιδιαίτερα βαρύ και οι ενδοκυβερνητικοί τριγμοί που έφερε η ψήφιση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων, θα χρειαστούν κάποιο διάστημα ώστε να ξεπεραστούν.

Σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να σπάσει στα δύο τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να μην αναγκαστεί να φέρει την «καυτή πατάτα» του Ασφαλιστικού σε ένα νομοσχέδιο που θα προκαλέσει αντιδράσεις στους βουλευτές της.

Ωστόσο, το αίτημα της προς το παρόν δεν το βλέπουν με καλό μάτι οι δανειστές. Ήδη οι επικεφαλής τις προηγούμενες ημέρες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα, εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για τις καθυστερήσεις που έχουν διαπιστωθεί από την πλευρά της κυβέρνησης για την κατάρτιση του σχεδίου μεταρρυθμίσεων.

Σε αυτό το κλίμα, οι δανειστές σχεδιάζουν κατά την επικείμενη διαπραγμάτευση να ανοίξουν όλα τα θέματα της Ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και να ζητήσουν συνολικές αποφάσεις από την κυβέρνηση.

Βέβαια, τα δύσκολα για την κυβέρνηση δεν εξαντλούνται στο Ασφαλιστικό καθώς στο πακέτο θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση του συνόλου των «κόκκινων» δανείων στο πλαίσιο της συμφωνίας που έγινε μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα.
Το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου που θα εφαρμοστεί από την προσεχή χρονιά και για το οποίο ο Προϋπολογισμός του 2016 τονίζει ότι θα αποσυνδεθεί ο βαθμός από το μισθολογικό κλιμάκιο του υπαλλήλου και «η μισθολογική εξέλιξη θα συντελείται με διαφορετικό τρόπο στις υπάρχουσες κατηγορίες των υπαλλήλων», ενώ «θα ενισχυθούν τα επιδόματα θέσης ευθύνης και θα διασυνδεθεί ένα μέρος των αποδοχών του κάθε υπαλλήλου με την περιγραφή των καθηκόντων της θέσης εργασίας του». Προβλέπεται ακόμη συγχώνευση ειδικών μισθολογίων που αφορούν «επαγγελματικές κατηγορίες με απολύτως παρεμφερή δραστηριότητα».
Οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα όπως δείχνουν θα γίνουν σε δύο φάσεις. Η πρώτη εντός του 2015 στην οποία θα προβλέπεται η αύξηση συντελεστών φορολόγησης αγροτών, η νέα φορολογική κλίμακας ενοικίων για το 2015, η μείωση κατά 50% του κονδυλίου για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και, η ενσωμάτωση εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
Στη δεύτερη φάση, εντός του 206 η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει την ενιαία φορολογική κλίμακα εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα, την φορολογία κεφαλαίου με την κατάργηση φοροαπαλλαγών και την αλλαγή των κλιμάκων, το τέλος επιτηδεύματος με στόχο να αποκτήσει «προοδευτικότητα» και τη φορολογία των επιχειρήσεων.
Ο καθορισμός της δομής και της λειτουργίας του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στο προηγούμενο Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς με το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη μη δηλωμένων εισοδημάτων και η εφαρμογή της απόφασης για ελέγχους 10ετίας για τραπεζικούς λογαριασμούς.
Η ολοκλήρωση της εφαρμογής της εργαλειοθήκης Ι και ΙΙ του ΟΟΣΑ
10 δισ για την ανακεφαλαιοποίηση

Στο τραπέζι του Eurogroup θα βρεθεί και η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών η οποία θα γίνει το επόμενο διάστημα, αφού η Τράπεζα της Ελλάδας οριστικοποιήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν από τα χρήματα του ESM.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτό αναμένεται να γίνει έως το τέλος Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου με τα κεφάλαια που θα χρειαστεί να αποδεσμεύσει ο ESM να είναι τελικά λιγότερα των 10 δισ. ευρώ που διαθέτει το Ταμείο για αυτή τη χρήση.   
Αλέξανδρος Κλώσσας
http://www.huffingtonpost.gr/   


ΠΡΕΖΑ TV
23-11-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: