Τρίτη, Νοεμβρίου 24, 2015

«ΌΧΙ ΣΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ» ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

«Όχι στον σχολικό εκφοβισμό» καλούνται να πουν με εικόνες οι μαθητές όλων των σχολείων της χώρας, οι οποίοι θα επιλέξουν να συμμετάσχουν σε μεγάλο πανελλαδικό διαγωνισμό του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας (ΔΚΟΕ) και του Βρετανικού Συμβουλίου. 

Ο διαγωνισμός, που γίνεται και φέτος στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σέβομαι τη διαφορετικότητα», έχει στόχο να αναδείξει τα ιδανικά που πρεσβεύει η ολυμπιακή εκεχειρία, όπως η ισότητα, η αποδοχή του διαφορετικού, ο σεβασμός και η καλύτερη κατανόηση μεταξύ των μονάδων και των κοινωνιών.


Πρόκειται για μεγάλο ψηφιακό διαγωνισμό βίντεο με καταληκτική ημερομηνία την 1η Δεκεμβρίου που απευθύνεται σε μαθητές της Ε' και της Στ' Δημοτικού καθώς και των τριών τάξεων του Γυμνασίου (μαθητές 10-15 ετών) σε όλα τα σχολεία εντός Ελλάδας. Διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη φορά, ενώ τρία σχολεία θα κερδίσουν από έναν πλήρη τεχνολογικό εξοπλισμό τάξης για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών, ο οποίος θα διατεθεί ως δωρεά από την εταιρεία Samsung.

Οι μαθητές θα πρέπει να αναρτήσουν ένα βίντεο διάρκειας 3-5 λεπτών ή μια παρουσίαση PowerPoint ως 20 σελίδες στα ελληνικά ή στα αγγλικά στην ιστοσελίδα www.respect-diversity.org ως την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου. Οι συμμετοχές θα κριθούν από επιστημονική επιτροπή η οποία θα ανακοινώσει τους νικητές στις 7 Δεκεμβρίου σε μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς. Οι εργασίες των μαθητών θα κριθούν με βάση το περιεχόμενο και την ευρηματικότητα.

«Η κατανόηση αυτών των εννοιών σε μικρές ηλικίες είναι πολύ σημαντική και βοηθάει τελικά στο να περιοριστούν τα περιστατικά ρατσισμού και βίας» λέει η υποδιευθύντρια του Κέντρου Ντόρα Πάλλη.

Το πρόγραμμα κατά του ρατσισμού, στο οποίο εντάσσεται το βίντεο, περιλαμβάνει επισκέψεις στελεχών του ΔΚΟΕ και του Βρετανικού Συμβουλίου και ελλήνων ολυμπιονικών σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα με τη μορφή εκπαιδευτικών εργαστηρίων βιωματικής προσέγγισης. Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά καταλαβαίνουν την έννοια της ομαδικότητας και την αξία του σεβασμού σε κανόνες και θεσμούς.

Όπως αναφέρει η κ.Πάλλη, ως τώρα έχουν επισκεφθεί με το πρόγραμμα περισσότερα από 10.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα και έχουν εκπονήσει έξι σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς και δύο σεμινάρια σε γονείς. «Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι ο σχολικός εκφοβισμός και η βία ευδοκιμούν όταν δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη διαφορετικότητα και δεν προωθούμε τον διάλογο. Καταλαβαίνουν την έννοια της ομαδικότητας και την αξία του σεβασμού σε κανόνες και θεσμούς. Αντιλαμβάνονται ότι σε κάθε πρόβλημα θα πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι επικριτικοί» σημειώνει η κ. Πάλλη.

Για να πετύχει τους στόχους του, το πρόγραμμα χρησιμοποιεί εργαλεία μη τυπικής μάθησης, όπως εργαστήρια βιωματικού χαρακτήρα, παιχνίδια, τραγούδια, δραστηριότητες εναλλαγής ρόλων και τεχνικές ενσυναίσθησης, σεμινάρια και εκπαιδευτικό υλικό για δασκάλους και καθηγητές.

Μάρνυ Παπαματθαίου  IN.GR


ΠΡΕΖΑ TV
24-11-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: