Σάββατο, Νοεμβρίου 21, 2015

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΩΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Σκληραίνει ακόμα περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ενωση τη στάση της απέναντι στους εξαθλιωμένους που έρχονται στα κράτη - μέλη της, προσπαθώντας να σώσουν τις ζωές τους ή να βρουν μιαν καλύτερη τύχη. Ολο και περισσότερο «κοσκινίζουν» ανθρώπους και η ΕΕ αναγνωρίζει το καθεστώς του πρόσφυγα μόνο σε όσους θα είναι αξιοποιήσιμοι ως φτηνό εργατικό δυναμικό.
Ενδεικτικά, στη Γερμανία τα τρία κυβερνητικά κόμματα έχουν αποφασίσει μέσα σε 3 βδομάδες να απελαύνονται από τη χώρα όσοι θεωρούνται μετανάστες. Επίσης, ενισχύονται οι φωνές που θέλουν μεγαλύτερη αυστηροποίηση των κανόνων ασύλου και ασκούνται πιέσεις για ενίσχυση των μέτρων κατά των αλλοδαπών στα σύνορα. Ακόμη, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Τόμας ντε Μερζιέρ, έχει προαναγγείλει ότι θα γίνουν αυστηρότεροι οι όροι για την υποδοχή και τη φιλοξενία προσφύγων από τη Συρία.

Χαρακτηριστικό είναι πως στο Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που έγινε πριν λίγες μέρες στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε η αυστηροποίηση των διαδικασιών για όσους αρνούνται να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση. Ως έσχατο μέτρο αναφέρεται ακόμη και η κράτησή τους για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο, για να ολοκληρωθεί η εξέταση της αίτησης (για λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων κ.ά.). Επιπλέον, συλλήψεις, απελάσεις και φυλακίσεις μεταναστών έχει προαναγγείλει ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, ο οποίος, περιμένοντας αύξηση της εισροής προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ, ζήτησε από τις χώρες της «να συλλαμβάνουν αν είναι απαραίτητο» όσους αλλοδαπούς δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν άσυλο.
Στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών σε ευρωπαϊκές χώρες
Σύμφωνα με τη Frontex, κατά τους πρώτους 10 μήνες της φετινής χρονιάς, καταγράφηκαν σχεδόν 1,2 εκατομμύριο παράτυπες είσοδοι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αριθμός τετραπλάσιος από εκείνον που είχε καταγραφεί το 2014. Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων, ωστόσο, είναι μικρότερος, επειδή πολλοί άνθρωποι, ιδίως αυτοί που φτάνουν στην Ελλάδα και κατόπιν συνεχίζουν προς την Κεντρική Ευρώπη διασχίζοντας τα Βαλκάνια και επανεισέρχονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία, καταμετρώνται δύο φορές. Με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, είναι δυνατό να κρατούνται έως και 18 μήνες, προκειμένου να οργανωθεί ο επαναπατρισμός τους. Αυτό σημαίνει στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου θα κρατούνται χιλιάδες αθώοι άνθρωποι ως εγκληματίες.
Οσον αφορά την οικονομική εκμετάλλευση των χιλιάδων προσφύγων που έχουν φτάσει στις χώρες της ΕΕ, αυτοί θα αποτελέσουν φτηνό εργατικό δυναμικό για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Ο επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομική Σταθερότητα, Τζόναθαν Χιλ, κάλεσε τα κράτη - μέλη να εκμεταλλευτούν το δυναμικό που αντιπροσωπεύουν οι πρόσφυγες όσον αφορά τον οικονομικό τομέα. Ετσι, μετά το διωγμό τους από τις πατρίδες τους με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την εκμετάλλευση των χωρών τους από τα πολυεθνικά μονοπώλια, οι εξαθλιωμένοι που ζητούν άσυλο στην ΕΕ θα πληρώσουν κι από πάνω επειδή έσωσαν τις ζωές τους.
Στις πιο πρόσφατες προβλέψεις της για το οικονομικό μέλλον της ΕΕ, η Κομισιόν εκτιμά ότι οι αιτούντες άσυλο θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην οικονομία μακροπρόθεσμα, εφόσον ενσωματωθούν ικανοποιητικά στο εργατικό δυναμικό. Στην ουσία, αυτό σημαίνει ευέλικτη και χωρίς δικαιώματα εργασία. Προκειμένου να υποστηριχτεί η ενσωμάτωση αυτή, ο Τζ. Χιλ κάλεσε τις χώρες - μέλη να επιτρέψουν στους πρόσφυγες να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς, ώστε να λαμβάνουν χρήματα και να κάνουν πληρωμές ευκολότερα. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε καλέσει τις χώρες - μέλη να επιτρέψουν στους αιτούντες άσυλο να αναζητήσουν εργασία αμέσως μετά την άφιξή τους στην ΕΕ.
Ανατριχιαστικά σχέδια προς όφελος του κεφαλαίου
Επίσης, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου επανέλαβε την πρότασή του να υπάρξει «ευέλικτη» εφαρμογή των κανόνων για τον κατώτερο μισθό στη Γερμανία, σημειώνοντας πως η πλειονότητα των γερμανικών επιχειρήσεων θεωρούν το κατώτερο όριο αμοιβής των 8,5 ευρώ την ώρα πρόσκομμα για την πρόσληψη και την απασχόληση προσφύγων. Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη στη Γερμανία έχουν καλέσει να υπάρξει ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων για τον κατώτερο μισθό. Στα πλαίσια αυτά και σχετική έκθεση πενταμελούς επιτροπής «σοφών» προτείνει μικρότερο μισθό για τους πρόσφυγες. Στην έκθεση προτείνεται να μην αυξηθεί περισσότερο ο κατώτατος μισθός, ο οποίος αυτή τη στιγμή ανέρχεται στη Γερμανία στα 8,5 ευρώ την ώρα. Επιπλέον, προτείνεται οι πρόσφυγες που βρίσκονται επίσημα σε αναζήτηση εργασίας, να συγκαταλέγονται στους μακροχρόνια άνεργους και στο πλαίσιο μιας νέας απασχόλησης να εξαιρούνται από τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού για 12 και όχι για 6 μήνες, όπως προβλέπεται. Το ίδιο προτείνουν να ισχύει και για τις περιπτώσεις πρακτικής άσκησης, όπως επίσης και έναν κλιμακούμενο κατώτατο μισθό, σύμφωνα με την ηλικία του εργαζομένου. Αυτές και άλλες «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης θα ...διευκολύνουν, σύμφωνα με τους «σοφούς», τους πρόσφυγες στη διαδικασία εύρεσης εργασίας. Με άλλα λόγια, θα αποτελούν φτηνό εργατικό δυναμικό και με τη «βούλα» των λεγόμενων «σοφών».
Παράλληλα, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, από το επίσημο ιστολόγιο του ΔΝΤ, αναφέρει πως «ορισμένες χώρες με τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες θα όφειλαν να εξετάσουν την υποδοχή περισσότερων προσφύγων», καλώντας να υπάρξει διεθνής δράση. Για την Κριστίν Λαγκάρντ, αυτή η μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών, εάν αντιμετωπιστεί με τη λήψη «κατάλληλων μέτρων», θα μπορούσε να αποδειχτεί ωφέλιμη για τις χώρες υποδοχής, δηλαδή για το μεγάλο κεφάλαιο, αυξάνοντας τον ενεργό πληθυσμό τους και τονώνοντας την οικονομική δραστηριότητα. Κατά την ίδια, η μαζική μετακίνηση ενός νεαρού πληθυσμού θα συμβάλλει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού στις πλούσιες χώρες και στη «μείωση της πίεσης» του κόστους των συστημάτων Ασφάλισης και των δαπανών για την Υγεία.
Ετσι, οι ιμπεριαλιστικές χώρες θα «εισάγουν» εργαζόμενους, για την εκπαίδευση των οποίων δε θα έχουν δαπανήσει τίποτα και θα είναι το φτηνό εργατικό τους δυναμικό, αλλά και το καταναλωτικό κοινό για τα προϊόντα τους. Χαρακτηριστικό του ...μπακαλίστικου τρόπου που τα μονοπώλια βλέπουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, είναι η εκτίμηση του πρακτορείου «Bloomberg» ότι «η εισροή προσφύγων στη Γερμανία ίσως αυξήσει κατά 810 εκατ. τσιγάρα την ετήσια κατανάλωση προϊόντων καπνού στη χώρα φέτος, σύμφωνα με το πρακτορείο, μια αγορά που έχει συρρικνωθεί τα τελευταία 10 χρόνια». Ο υπολογισμός έγινε ως εξής: Η Γερμανία αναμένει τουλάχιστον 800.000 πρόσφυγες να εισέλθουν στο έδαφός της φέτος. Πολλοί εξ αυτών προέρχονται από τη Συρία, όπου το 48% των ανδρών είναι καπνιστές. Η πρόσθετη κατανάλωση τσιγάρων ισοδυναμεί με αύξηση 1% στη μεγαλύτερη αγορά καπνού της Ευρώπης.
Συμπληρωματικά στα παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει «έως το τέλος της χρονιάς μια πρόταση για τη μεταρρύθμιση του κώδικα συνόρων της Σένγκεν», ώστε να καταστεί δυνατό να διεξάγονται συστηματικοί έλεγχοι και στους Ευρωπαίους πολίτες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ανακοίνωσε χτες η γαλλική κυβέρνηση. Κατά τη χτεσινή διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν και σε σχέδια για να καταρτιστεί ένα μητρώο με τα ονόματα των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών. Επίσης, η ολλανδική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για ένα «μίνι χώρο της συνθήκης Σένγκεν», όπου θα περιλαμβάνει εκτός από την Ολλανδία και τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες χώρες προτείνεται να επανέλθει ο έλεγχος διαβατηρίων.

Γ. Α. 
http://www.rizospastis.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
21-11-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: