Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015

Ο ΟΛΑΝΤ ΣΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΥΡΕΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΕΙ ΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ISIS

Μία εβδομάδα πυρετωδών διπλωματικών επαφών, που θα κορυφώνονται με τις συναντήσεις του Ολάντ με τους «μεγάλους» της διεθνούς σκηνής, ξεκινά το Παρίσι με στόχο να συντονίσει τη μάχη κατά της τζιχαντιστικής ISIS, ενώ τα πλήγματα κατά θέσεών της συνεχίζεται. 

Συμβολική αφετηρία της επιδίωξης του Παρισιού ήταν η υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του γαλλικού ψηφίσματος για «λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου» για την εξάλειψη της ISIS.  Ως στόχο, ο Φρανσουά Ολάντ έχει αναφέρει τη δημιουργία «ενιαίου συνασπισμού» εναντίον των τζιχαντιστών.


Ο γάλλος πρόεδρος ξεκινά τα ραντεβού με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, και θα συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τη Δευτέρα, ο Φρανσουά Ολάντ υποδέχεται στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο τον Κάμερον. Ο βρετανός πρωθυπουργός προσπαθεί τον τελευταίο καιρό να δημιουργία κλίμα συναίνεσης μέσα στο βρετανικό Κοινοβούλιο για να επεκταθούν οι βρετανικές επιδρομές εναντίον της ISIS από το Ιράκ και στη Συρία.

Την Τρίτη, ο γάλλος πρόεδρος θα βρεθεί στο Λευκό Οίκο όπου θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Η συνεργασία με τις ΗΠΑ κρίνεται καθοριστική, και άπτεται και του ρόλου που θα έχει η Ρωσία.

Την Τετάρτη, επιστρέφοντας στο Παρίσι, ο Ολάντ θα έχει ανεπίσημο δείπνο εργασίας με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Το Βερολίνο έχει δεσμευτεί για υποστήριξη στη Γαλλία -γάλλοι υπουργοί έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει μετά τις επιθέσεις τη σημασία των διμερών σχέσεων- έστω κι αν οι μέχρι τώρα άξονες της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής περιορίζουν στην πράξη την στρατιωτική δραστηριότητα στο εξωτερικό. 

Την Πέμπτη, ο Ολάντ θα ταξιδέψει στη Μόσχα όπου θα συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στη Συρία δεν έχει βρει απολύτως σύμφωνο το Παρίσι, θεωρώντας πως δεν περιορίζεται στη μάχη εναντίον της ISIS, όμως και για τον ρώσο πρόεδρο η συγκυρία εντείνει την αίσθηση επείγοντος για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών - η επιβεβαίωση πως η συντριβή στο Σινά ήταν τρομοκρατική επίθεση ήρθε λίγες ημέρες μετά τη βαρβαρότητα στο Παρίσι.  in.gr


ΠΡΕΖΑ TV
23-11-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: