Τρίτη, Νοεμβρίου 24, 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ISIS ΜΕ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ» ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΡΟΛΟ

Και σχέδιο νόμου για δημιουργία «Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών» προαναγγέλλει ο Π. Καμμένος

Την πρεμούρα της κυβέρνησης να εμπλακεί ακόμα βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και τους τρόπους που αυτή δρομολογείται, περιέγραψε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, με συνέντευξή του στη «Real News». Ταυτόχρονα, άνοιξε δρόμο για εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, με αφορμή τους τζιχαντιστές.
Ισχυριζόμενος ότι δεν έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση - στα πλαίσια της ενεργοποίησης του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ - οποιαδήποτε συμμετοχή σε στρατιωτική επέμβαση, έσπευσε να «εξηγήσει» πώς μπορεί να παίξει ρόλο: «Η Ελλάδα έχει παραδοσιακούς δεσμούς και σχέσεις πέραν των συμμαχιών της με την ΕΕ και το NATO, με χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Αραβικά Εμιράτα, η Τυνησία και βεβαίως η Κύπρος. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα του NATO η οποία διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Ρωσία.Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί να παίξει έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο».
Σκιαγραφώντας σε ποιο πεδίο μπορεί η κυβέρνηση να παίξει αυτό το ρόλο, πρόσθεσε: «Ζήτησα και από την ΕΕ, αλλά και στην προηγούμενη Σύνοδο υπουργών του NATO, τη συνεργασία σε επίπεδο πληροφοριών.Σε αυτόν τον πόλεμο η ενημέρωση και οι πληροφορίες έχουν πάρα πολύ μεγάλο ρόλο».

Δίνοντας κι άλλη μια πτυχή των σχεδίων της κυβέρνησης, συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι μέρος της γειτονιάς, δεν μπορεί να λάβει μέρος σε τέτοιες επιχειρήσεις, διότι θα χάσει τη δυνατότητα να είναι ο παράγων σταθερότητας που μπορεί να διεξαγάγει συνομιλίες και ναοργανώσει μία διεθνή συμμαχία». Να μη στείλει, δηλαδή, η ίδια χερσαία στρατεύματα ή βομβαρδιστικά, αλλά να στήσει το πλαίσιο όπου θα στείλουν άλλοι, μεταξύ άλλων παρέχοντάς τους και τις κατάλληλες πληροφορίες για στόχους κ.λπ., κρισιμότατο κομμάτι στη διεξαγωγή και επιτυχία στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Εμπλοκή στρατού και στην «εσωτερική ασφάλεια»
Ακρως ανησυχητική ήταν και η απάντηση του Π. Καμμένου στο ερώτημα αν «το θέμα της χρησιμοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων για εσωτερική ασφάλεια πρέπει να ανοίξει και στην Ελλάδα μετά το Παρίσι»: «Το Σύνταγμά μας απαγορεύει τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων, με την εξαίρεση της κηρύξεως της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, οπότε έχουν συγκεκριμένο σκοπό και αποστολή. Πιστεύω ότι δε θα χρειαστεί κάτι τέτοιο.Οι Ενοπλες Δυνάμεις, όμως, μπορούν να βοηθήσουν στο επίπεδο των πληροφοριών και γι' αυτόν το λόγο προετοιμάζεται σχέδιο νόμου για τη δημιουργία Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών» απάντησε.
Θυμίζουμε ότι για πρώτη φορά ο Π. Καμμένος έθεσε δημόσια θέμα εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων και σε ζητήματα «εσωτερικής ασφάλειας», με δηλώσεις του δίπλα στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, όταν ο τελευταίας επισκεπτόταν στις 2/7 το υπουργείο Αμυνας. Ελεγε, από τότε ακόμα, ο Καμμένος: «Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό».
    
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Πρόβλημα... διεθνών σχέσεων» οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μ. Ανατολή
Τις ευθύνες της συγκυβέρνησης για την εμπλοκή του λαού στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης
Η προσπάθεια συγκάλυψης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών, οι οποίοι ευθύνονται για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως και η επιδίωξη της συγκυβέρνησης να διασφαλίσει τη γεωστρατηγική αναβάθμιση του εγχώριου κεφαλαίου, μέσω της βαθύτερης εμπλοκής του λαού σε αυτούς τους σχεδιασμούς, χαρακτήρισαν τα όσα ανέφερε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, στη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο υπουργός αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησής του στις εξελίξεις στη Συρία και συνολικά στη Μ. Ανατολή, στο φόντο των εξελίξεων μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, «ξεχνώντας» βέβαια το ρόλο των σχεδιασμών και των επεμβάσεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή.
Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι «στη Συρία σήμερα βρισκόμαστε, ως ΕΕ και ως Ελλάδα, ενώπιον ενός κλασικού προβλήματος στις διεθνείς σχέσεις, του πώς και αν μπορεί να διαμορφωθεί συνεργασία ανάμεσα σε δύο διαφορετικές συμμαχίες»! Οπως σημείωσε, από τη μια μεριά, «έχουμε μια συμμαχία που διαμορφώνεται ανάμεσα στη Ρωσία, στη Συρία, στο Ιράν». Από την άλλη, «είναι τα κράτη του Κόλπου, κύρια όμως η Σαουδική Αραβία, με την ερμηνεία του Κορανίου την οποία πρεσβεύει (...) Εχουμε, δηλαδή, κρατικά συμφέροντα που συνεκφράζονται μέσα από θρησκευτικά ρεύματα. Βέβαια, σε αυτήν τη συζήτηση υπάρχουν και άλλες πηγές και τις ξέρετε, που δημιουργούν την ένταση. Είναι οι τόσο ακραίες ιδεολογίες και ο τζιχαντισμός ανάμεσα στους ισλαμιστές»!
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην «παρέμβαση» της κυβέρνησης στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, αποτύπωσε τους τομείς που ιεραρχεί για «μπίζνες» το κεφάλαιο, σημειώνοντας: «Εμείς προωθούμε τον διάλογο - όπως ξέρετε, έχω κάνει επίσκεψη σε όλα τα κράτη της Βαλκανικής - προωθούμε όμως, δίκτυα, τη διαμόρφωση δικτύων. Η διαμόρφωση δικτύων αφορά αγωγούς, Ενέργεια, αφορά μεγάλους σιδηροδρομικούς κόμβους, αφορά αυτοκινητόδρομους, αφορά δίκτυα κοινωνικά, δίκτυα πολιτικής συνεργασίας και πολιτισμού, με στόχο να είναι δίκτυα σταθερότητας στην περιοχή, χωρίς εξαρτήσεις κάποιου από κάποιον άλλο».
Ο ίδιος παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.
Οι λαοί να μη γίνουν κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών
Παίρνοντας το λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης επισήμανε: «Εμείς θεωρούμε ότι η εξωτερική πολιτική είναι συνέχεια της εσωτερικής. Δεν μπορείς δηλαδή να έχεις μια πολιτική στο εσωτερικό της χώρας σαν αυτή που ζούμε τώρα και τα όλα τα προηγούμενα χρόνια και στην εξωτερική πολιτική να έχεις μια διαφορετική στάση. Ταξικά συμφέροντα εκφράζονται, γι' αυτό εμείς δεν συμμετέχουμε στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινή εξωτερική πολιτική από κόμματα που εκφράζουν διαφορετικά κοινωνικά συμφέροντα».
Πρόσθεσε ότι με αφορμή τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις εξελίξεις στη Συρία και Μ. Ανατολή, «το θέμα είναι να δούμε τις αιτίες του πολέμου. Οτι είναι μέρος μιας γενικότερης επέμβασης του ιμπεριαλισμού σε βάρος όλης της περιοχής. Οτι οι ανταγωνισμοί σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης οξύνονται και γίνονται εκρηκτικοί (...) Δεν είναι ξεκομμένη η επέμβαση στη Συρία από το σχέδιο της "Μεγάλης Μέσης Ανατολής" που αποφάσισε το ΝΑΤΟ το 2004 στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης, και που υιοθέτησε εν ριπή οφθαλμού και η ΕΕ, που έχει στόχο ουσιαστικά να ελέγξει όλη την περιοχή, γιατί είναι πλούσια σε πρώτες ύλες, και βέβαια εκεί συγκρούονται όχι μόνο ΕΕ και ΗΠΑ αλλά υπάρχουν και άλλοι παίχτες όπως η Ρωσία και Κίνα».
Ανέφερε ότι στους σχεδιασμούς αυτούς εντάσσεται και ο ISIS, θέτοντας το ερώτημα ποιος τον δημιούργησε τον χρηματοδότησε, εκπαίδευσε και εξόπλισε.
«Απευθύνουμε», τόνισε, «καθαρά στον ελληνικό και τους άλλους λαούς, αυτό το κλασικό σύνθημα: "Οχι κρέας για τα κανόνια". Να μη χύσουν το αίμα τους για τα συμφέροντα αυτών που θέλουν τα πετρέλαια και την κυριαρχία σε ολόκληρη την περιοχή».
Καμία απάντηση για το τι συμβαίνει με τη Σούδα
Ξεκαθάρισε ότι «απορρίπτουμε όλες αυτές τις θεωρίες περί πολέμου θρησκειών, ότι η Ευρώπη δέχεται επίθεση, ότι πρέπει να υπάρχει ομοψυχία» και πρόσθεσε όσον αφορά την κυβέρνηση ότι έχει τεράστιες ευθύνες και πως «πολυδιάστατη πολιτική και μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, δίνοντας ό,τι σου ζητούν και δηλώνοντας επανειλημμένα, από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, πίστη στο ΝΑΤΟ δεν γίνεται».
Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμφωνία της κυβέρνησης στο Συμβούλιο Υπουργών Αμυνας για την ενεργοποίηση του άρθρου 42 της Συνθήκης της ΕΕ και τόνισε: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει καμία εμπλοκή και ρωτάμε ευθέως τι συμβαίνει με τη βάση της Σούδας. Αυτό που βλέπετε και γράφεται είναι ότι ήδη είναι το κέντρο, το στρατηγείο. Αντιλαμβάνεται ο καθένας αν η Κρήτη αποτελέσει το στρατηγείο τι συνέπειες μπορεί να έχει στο μέλλον και ρωτάμε αν ισχύει ή όχι».
Ο υπουργός αρνήθηκε να απαντήσει στον Θ. Παφίλη, λέγοντας ότι η διαχείριση των βάσεων δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου του προσθέτοντας: «Η Γαλλία δεν ζήτησε την εφαρμογή του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, όπως ζήτησαν οι ΗΠΑ. Ζήτησε την εφαρμογή του άρθρου 42.7», ενώ ισχυρίστηκε ότι «εμείς δηλώσαμε ότι δεν θα συμμετάσχουμε στις στρατιωτικές ενέργειες»...
Το λόγο πήρε και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, ζητώντας ενημέρωση για τις θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το Κόσσοβο. Ομως δεν κατάφερε να πάρει απάντηση, λόγω και της κοκορομαχίας που διαδραματίστηκε ανάμεσα στον υπουργό και την Ντόρα Μπακογιάννη...
http://www.rizospastis.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
24-11-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: