Τετάρτη, Δεκεμβρίου 23, 2015

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2016 Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ

Σε όσα θα συζητηθούν συγκαταλέγονται: η από κοινού αντιμετώπιση στην ΕΕ των ζητημάτων ασύλου, η ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία,η συνεργασία με την Τουρκία, λειτουργικά κέντρα υποδοχής, κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και κατάλληλες συμφωνίες επαναπροώθησης. Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Καγκελαρίας, «η Σουηδία, η Γερμανία και η Αυστρία δεν μπορούν να αναλαμβάνουν διαρκώς τις υποχρεώσεις από 28 χώρες (-μέλη της ΕΕ)»

Εργαζόμαστε για ένα ενιαίο, δραστικά βελτιωμένο νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα του ασύλου, και ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου, ειδικοί, κυρίως από τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σουηδία, θα ασχοληθούν εντατικά με την επεξεργασία ενός τέτοιου κοινοτικού Δικαίου για το Άσυλο - τόνισε σε δηλώσεις του στη Βιέννη, ο Αυστριακός υπουργός Καγκελαρίας, Γιόζεφ ΄Οστερμαγιερ.


Όπως επισήμανε ο κ. Όστερμαγιερ, πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που εξαναγκάζονται σε φυγή, και σε αυτά συγκαταλέγονται η από κοινού αντιμετώπιση στην ΕΕ των ζητημάτων που προκύπτουν όταν οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη χορήγηση ασύλου.

Αλλά πέραν αυτού θα πρέπει να υποστηριχθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία, θα πρέπει να προωθηθεί η συνεργασία με την Τουρκία, όπως επίσης να γίνει η επεξεργασία ενός δραστικά βελτιωμένου κοινοτικού Δικαίου για το Άσυλο, και όλα αυτά σημαίνουν, λειτουργικά κέντρα υποδοχής, κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και κατάλληλες συμφωνίες επαναπροώθησης.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Καγκελαρίας, η Σουηδία, η Γερμανία και η Αυστρία δεν μπορούν να αναλαμβάνουν διαρκώς τις υποχρεώσεις από 28 χώρες (-μέλη της ΕΕ), αλλά θα πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη από όλους, ενώ για εκείνους που δεν θέλουν να είναι αλληλέγγυοι, θα πρέπει να εξεταστούν μέθοδοι για το πώς μπορεί να ασκηθεί πίεση απέναντί τους.

Ο ίδιος θεωρεί ότι στην Αυστρία θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το ταχύτερο δυνατό από την πολιτική, ποιος έχει δικαίωμα στη χορήγηση ασύλου - έχοντας εξαναγκαστεί σε φυγή λόγω διώξεων - και ποιος όχι. Εκείνοι που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου θα πρέπει να επιστρέφουν πίσω στις χώρες προέλευσής τους, ενώ για τα πρόσωπα που δικαιούνται προστασίας θα πρέπει να υπάρξουν τα ανάλογα μέτρα ενσωμάτωσης τους.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, είχε τονίσει χαρακτηριστικά : "Θα ξεπεράσουμε την προσφυγική κρίση μόνον εάν εφαρμόσουμε στην Ευρώπη αυτά που έχουμε ψηφίσει και, βλέποντας την πραγματικότητα κατάματα, θα πρέπει να οργανώσουμε γρήγορα τα κέντρα υποδοχής και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Όπως υποστήριξε ο καγκελάριος, πρέπει να υπάρξει εναρμόνιση των προτύπων για τα καταλύματα και για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου στην Ευρώπη και όσο γρηγορότερα λειτουργήσει αυτό, τόσο καλύτερα θα επιτευχθεί μία δίκαιη κατανομή των προσφύγων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χώρες οι οποίες θέλουν να αποφύγουν τις ευθύνες στο προσφυγικό ζήτημα, θα πρέπει να υπολογίζουν τις συνέπειες, καθώς η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μονόδρομος και ως εκ τούτου, εάν κάποιες χώρες αρνούνται μία λύση από κοινού σε επίπεδο ΕΕ, τότε θα πρέπει να επανεξεταστεί κατά το επόμενο κοινοτικό χρηματοδοτικό πλαίσιο η υποστήριξη για συγκεκριμένα προγράμματα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



ΠΡΕΖΑ TV
23-12-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: