Παρασκευή, Ιανουαρίου 22, 2016

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙ Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ

H Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε τη συγκρότηση ειδικής Ομάδας Εργασίας, προκειμένου να ενισχύσει τον εποπτικό του ρόλο στα προγράμματα οικονομικής στήριξης της ΕΕ προς κράτη-μέλη, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την απόφαση, η υπό σύσταση «Ομάδα Εργασίας Οικονομικής Βοήθειας» (Financial Assistance working-Group, FAWG), θα υπάγεται στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα μετέχουν σε αυτή εκπρόσωποι από τις αντίστοιχες επιτροπές Απασχόλησης, Προϋπολογισμού, Συνταγματικών Υποθέσεων και Περιφερειών. Παράλληλα με την παρακολούθηση της εφαρμογής των προγραμμάτων προσαρμογής, η Ομάδα Εργασίας θα έχει και ρόλο δημοκρατικού ελέγχου. Θα απαρτίζεται από συνολικά 30 ευρωβουλευτές.


Την απόφαση έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Σώματος. Το θέμα έθεσε στη Διάσκεψη ο Γκι Φερχόφστατ, επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE).

Για την εκπλήρωση της αποστολής της η Ομάδα Εργασίας θα έχει τακτικές επαφές με τα τέσσερα θεσμικά όργανα του κουαρτέτου (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ και EMS), χωρίς όμως να έχει θεσμικό ρόλο στις εργασίες του κατά τις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ εξέφρασε την ικανοποίησή του «που σήμερα έχουμε φτάσει σε συμφωνία σχετικά με το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην παρακολούθηση της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα. Αυτό θα ενισχύσει τον έλεγχο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων». 

Όπως είπε, αποτελεί, παράλληλα, ένα στοιχείο του δημοκρατικού ελέγχου ιδιαίτερα επιθυμητού, σε μια διαδικασία που συχνά θεωρείται ως αδιαφανής. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εκλεγμένα μέλη, μπορούν τώρα να παίξουν το ρόλο που τους έχει ανατεθεί, για να συμβάλουν σε εποικοδομητικές αλλαγές στην Ελλάδα» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε πως «κάθε βήμα που ενισχύει τη διαφάνεια και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο είναι θετικό». Χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρακτική τού να αποφασίζονται τα πάντα πίσω από κλειστές πόρτες, προσθέτοντας πως οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η ευρωομάδα της Αριστεράς θα επιδιώξουν τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια και δημοκρατική λογοδοσία, τόσο στο Ευρωπαϊκό όσο και στα εθνικά Κοινοβούλια.

Γιάννης Μανδαλίδης  in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
22-1-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: